Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Katalizator - Strumienica

Featured Replies

Napisano

Witam.

Mam na wykończeniu katalizator i nie wiem co kupić katalizator czy strumienice. A też słyszałem że można wybebeszyć katalizator i będzie pełnił taką samą role jak strumienica czy to prawda.Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Napisano

Prawda jest taka że bedziesz zatruwać środowisko ...

Strumienica daje minimalny wrzorst momentu niby ...

Kup sobie uniwersalny katalizator waytogo.gif

Napisano

wytłucz wkład z kata i wspawaj do środka rurkę

a za monolit jeszcze jakąś kasę dostaniesz

Napisano

Daj pokój ze strumienicą. W najlepszym przypadku kasa w błoto i już 100x lepiej kat. za to kupić. Przy źle dobranej strum. drastyczne pogorszenie osiągów i hałas. Jak chcesz tanio to powyższa. rada, choć rurę trza też odp. dobrać (zjawiska falowe w wydechu)

Napisano

> Mam na wykończeniu katalizator i nie wiem co kupić katalizator czy

> strumienice.

Kup katalizator i nie kombinuj. Bez kata będzie głośniej i wcale nie lepiej.

Napisano

> Witam.

> strumienice. A też słyszałem że można wybebeszyć katalizator i

> będzie pełnił taką samą role jak strumienica czy to

> prawda.Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

po pierwsze- przy naszych autach i innych o podobnej mocy - strumienica nie pełni żadnej roli

auto trochę lepiej się zbiera, ale przede wszystkim - robi to głośniej

jesli nie przeszkadza Ci głośniejsza praca (mnie się np. podoba) - wytłucz puszkę albo wstaw pałerRurę zlosnik.gif

i nie słuchaj jakiegos tam ekologicznego bełkotu zlosnik.gifoink.gif

Napisano

> Witam.

> strumienice. A też słyszałem że można wybebeszyć katalizator i

> będzie pełnił taką samą role jak strumienica czy to

> prawda.Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Wywal środek kata, silnik będzie minimalnie lepiej wchodził na obroty, będzie tylko minimalnie głośniej.

Rozbawiają mnie ekolodzy, którzy to piszą, jaki będziesz be, bo będziesz środowisko zatruwał. W moim 1,2 po takim zabiegu, spaliny mieszczą się w normie, diagnosta nawet się nie zorientował, że kat jest pusty.

Jak ma

Napisano
  • Autor

> Wywal środek kata, silnik będzie minimalnie lepiej wchodził na

> obroty, będzie tylko minimalnie głośniej.

> Rozbawiają mnie ekolodzy, którzy to piszą, jaki będziesz be, bo

> będziesz środowisko zatruwał. W moim 1,2 po takim zabiegu,

> spaliny mieszczą się w normie, diagnosta nawet się nie

> zorientował, że kat jest pusty.

> Jak ma

Dziękuje za odowiedzi. Ale chyba kupię uniwersalnego kata. bo zależy mi aby Marysia nie była taka głośna. Pozdrawiam

Napisano

przy zamontowaniu dobrej markowej stumienicy nie bedzie az tak glosno.uniwersalny kat jest dobry ale...uniwersalne rzeczy nie sa dobre bo np. czemu fabryka nie montuje uniwersala???strumienica jest fajna,ja z brawo wywalilem kata mam strumienice,zalozylem sportowy wydech i jeszcze wycielem jeden z tlumikow zaraz za katem zeby bylo glosniej,bo nie bylo roznicy jak spawacz odciol mi koncowy wydech.sam kat to jest nic,ale przed przegladem wymien kable,swiece i filtr powietrza. cool.gif

Napisano

Mam strumiennice i nie widze powodow dla korych mialbym zakladac kata uniwersalengo.

Roznicy nie ma zadnej ani nie chodzi glosniej ani nie mam zadnych innych problemow. bylem na analizatorze spalin i jest wszytko ok.

A skoro nie wiac roznicy to po co przeplacac:P

Napisano
  • Autor

> Mam strumiennice i nie widze powodow dla korych mialbym zakladac kata

> uniwersalengo.

> Roznicy nie ma zadnej ani nie chodzi glosniej ani nie mam zadnych

> innych problemow. bylem na analizatorze spalin i jest wszytko

> ok.

> A skoro nie wiac roznicy to po co przeplacac:P

Czym się różni strumienica od wybebeszonego kata. przecież to też jest pusta rura?.

Napisano

> Czym się różni strumienica od wybebeszonego kata. przecież to też

> jest pusta rura?.

nie do końca pusta....ma spiralnie ułozone łuski które powodują wirowy przepływ spalin...

Napisano

sam kat w sobie pusty bedzie wydawal dziwny brzeczący dzwiek.kat z wspawana rurka w srodek to to samo co cama rurka wspawana zamiast kata.a kata uniwersalnego nie polecam.bo wiadomo ze uniwersalne rzeczy nie sa dobre na dluzsza mete.strumienica niby pomaga na szybsze oproznianie ukladu wydechowego bo spaliny ma niby wprawiac w ruch wirowy ca ma polepszyc moment ale moze byc w tym tyle prawdy co w uzywaniu kata uniwersalnego co nie zmienia faktu ze stumienice kupisz juz za 40zl a firmowa za ok 100zl.+spawanie,za kata zaczynasz od 200+spawanie. sick.gif

Napisano

a tak przy okazji teraz doczytalem czemu ci wydmuchalo kata.przez gaz,wogole calu uklad szybciej koroduje przez gazownie ale jast taniej.kata umiwersalnego tez po jakims czasie sie pozbedziesz(porcelanowy)bo znowu go wydmucha.ale sie nie przejmuj bo to norma.

Napisano

w katach uniwersalnych nie ma porcelany !!!

tylko w org. dlatgeo uniwerki sa takie tanie.

co do szybszego zuzywania sie ukl. wydechowego na gazie to pierwszy raz slysze taka glupote:P

Napisano

> co do szybszego zuzywania sie ukl. wydechowego na gazie to pierwszy

> raz slysze taka glupote:P

A widziałeś kiedyś całkowicie skorodowaną końcówkę wydechu po niecałym roku jazdy na gazie ?

Bo ja tak , a gdy wcześnie gość jeździł na benzynie i to znacznie dłużej , to takiego efektu jakoś nie było .

Jak to wytłumaczysz ? smirk.gif

Napisano

Kolego główne spaliny z gazu do woda zlosnik.gif

Wszystko szybciej koroduje jak jest cały czas wilgotny układ.

Napisano

no wiec kolego baras pierw poczytaj o ukadach wydechwych i o stosowaniu gazu a nastepnie wejdz na allegro i poszukaj katow euro2 euro3 i poczytaj rowniez o ich wkladach,sa metalowe i ceramiczne.metalowe to badziewie a porcelanowe nietrwale.ceny tych dwoch zblizone a roznica 20-30zl.pozdrawiam komp.gif

Napisano

> Kolego główne spaliny z gazu do woda

> Wszystko szybciej koroduje jak jest cały czas wilgotny układ.

to co pisales jest prawdą,jeszcze jedna jest przyczyna wydmuchania kata...bardziej gorące spaliny.

Napisano

A jak stwierdzic, ze katalizator dogorywa? Czy tylko po spalinach na przegladzie?

Napisano

Dziwne ze w zadnym samochodzie nie zauwazylem szybszego zuzywania sie ukl.wydechowego.

Nawet w takim korniku jak polonez mialem tlumiki po 5 lat.

To ze efektem spalania gazu czy stsowania kata jest woda to wiem.

Tylko jak tos robi 20-40 km dziennie na zimnym silniku to nic dziwnego ze mu uklad koroduje i co rok musi wymieniac a pozniej mowi ze przez Gaz

Napisano

Nie interesuje mnie to co inni mowia ja tylko mowie to co zaobserwowalem u siebie.

i ze zadnego szybszego zuzycia nie zauwazylem

Napisano

> A jak stwierdzic, ze katalizator dogorywa? Czy tylko po spalinach na

> przegladzie?

prawdopodobnie tak,mozna jeszcze chyba pod kompa podpiac i lambda pokaze,tajemnica sukcesu jest idealne dobranie mieszanki.(auta zagazowane)

Napisano

> Dziwne ze w zadnym samochodzie nie zauwazylem szybszego zuzywania sie

> ukl.wydechowego.

> Nawet w takim korniku jak polonez mialem tlumiki po 5 lat.

> To ze efektem spalania gazu czy stsowania kata jest woda to wiem.

> Tylko jak tos robi 20-40 km dziennie na zimnym silniku to nic

> dziwnego ze mu uklad koroduje i co rok musi wymieniac a pozniej

> mowi ze przez Gaz

z tymi katami jest tak,sa w nim zwiazki metali szlachetnych.w polonezie jest tego malo i słabo dziala taki kat wiec widzialem poloneza ktory jezdzil na gazie 9 lat i kat byl jak mowka.a widzialem takie auta ktore po roku nie mialy juz kata.omega,golf3 np....łączniki,kolanka,katalizator,tłamiki wydechu to wszystko dostaje do dupie najczesciej,to i tak jest oplacalne,bo elementy ukladu i tak koroduja i tak.trzeba je wymieniac,tylko ze troche szybciej niz bez gazu,ale pieniadze zaoszczedzone na gazie i założenie nowego wydechu i tak zostaje jeszcze duzo do przodu.podstawa to pilnowanie skladu mieszanki.

Napisano

> poszukaj w internecie wszedzie pisze że

> szybko zużywa się układ wydechowy (rury, tłumiki i katalizator) ze

> względu na wysokie temperatury i duże zasiarczenie

> każdy gazownik ci też powie

> http://www.google.pl/search?hl=pl&q=...dechowy&lr=

tak jak mowisz.!!!!ale uczciwy gazownik ktory nie chce stracic klienta grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.