Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Samochód wybrałem, mam wątpliwości co do silnika...

Featured Replies

Napisano

> liczyłem podobnie

> Przyjąłem że na 100km oszczędzam przy td ok 12zł

> Co rocznie da ok 1800zł przy założeniu jazdy 15kkm/rok

Nie jeździłem dieslem, mam punto 1.2 16 V i po miescie we Wrocławiu jakbym nie próbował oszczedzac to na odcinkach ok 12 km pali 8 ltr a w zimie nawet wiecej. Z pewnoscia bardziej zwawa bedzie szesnastka w benzynie, ale jesli mówimy o rachunkach to wg mnie tak wygladaja wyliczenia:

Musisz załozyc, że w miescie 1,4 16 V w Thali spali ok 10 ltr przy klimie napewno, diesel tez weźmie ok. 7 ltr. (jeśli 50 % z tego zrobisz po trasie to diesel zejdzie pewnie do 6 ltr może 5 ltr, a benzyna do 7 ltr czyli róznica sie zmniejszy). Dla samego miasta róznica wyniesie napewno 3 ltr. Przy przebiegu rocznym 15 tys. km co daje 450 ltr.

tutaj masz ceny paliw, róznica miedzy PB95 a ON wynosi 70 groszy przy cenach odpowiednio 4,40 i 3,70. jesli pomnożymy to przez 450 ltr to daje 315 zł rocznie na ta chwilę można oczywiscie przyjac że benzyna podrożeje do 5 zł i wtedy ta różnica wyniesie 585 zł. Myslę że kupno diesla nowego z salonu przy przebiegach rzedu 15 tys. km rocznie nie ma sensu to jest 8-10 lat jezdzenia w celu wyrównania kosztów. Sam musisz podjac decyzje ile bedziesz chciał jeździc tym samochodem. Trzeba wziaśc pod uwage fakt spadku wartosci ceny benzyny i diesla po tym okresie. Napewno diesel po ok 9 latach eksploatacji z przebiegiem ok. 140 tys. km ( czyli niewielkim jak na diesla)bedzie wiecej wart niz benzyna. Nie wiem natomiast jak sisują sie te nowe silniki diesla o nieduzej pojemnosci, napewno to nie to samo co np. stare mercedesy które równie dobrze jeździły na oleju opałowym. Podobno sa bardziej delikatne i maja wrazliwe turbiny.Zdecyduj sam. Byc może cena to nie wszystko?

Napisano
  • Autor

> Nie jeździłem dieslem, mam punto 1.2 16 V i po miescie we Wrocławiu

> jakbym nie próbował oszczedzac to na odcinkach ok 12 km pali 8

> ltr a w zimie nawet wiecej. Z pewnoscia bardziej zwawa bedzie

> szesnastka w benzynie, ale jesli mówimy o rachunkach to wg mnie

> tak wygladaja wyliczenia:

> Musisz załozyc, że w miescie 1,4 16 V w Thali spali ok 10 ltr przy

> klimie napewno, diesel tez weźmie ok. 7 ltr. (jeśli 50 % z tego

> zrobisz po trasie to diesel zejdzie pewnie do 6 ltr może 5 ltr,

> a benzyna do 7 ltr czyli róznica sie zmniejszy). Dla samego

> miasta róznica wyniesie napewno 3 ltr. Przy przebiegu rocznym 15

> tys. km co daje 450 ltr.

Ok. też mi wychodzi podobnie smile.gif choć to 450l to zdecydowanie za dużo wink.gif

> tutaj masz ceny paliw, róznica miedzy PB95 a ON wynosi 70 groszy

> przy cenach odpowiednio 4,40 i 3,70. jesli pomnożymy to przez

> 450 ltr to daje 315 zł rocznie na ta chwilę

Ale dlaczego nie mnożysz tych 450litrów (zaoszcządzone roczne paliwo) przez cenę benzyny, w końcu mając benzyniaka ją spale... czyli wyjdzie 450l x 4.40 (cena PB)= 1980zł smile.gif to już przy zakładaniu że cena benzyny jest równa cenie ropy... a nie jest więc oszczędzam jeszcze bardziej

Oczywiście Twoje 450l jest sporo naciągnięte w góre

Twoja matematyka coś szwankuje grinser006.gif

Ja liczę tak;

średnio spalę 2.5l więcej PB na 100km ( co raczej nie podlega dyskusji), przy 15kkm daje ok. 375l paliwa zaoszczędzonego... co mnożymy przez cenę l. PB czyli ok 4.40 co daje 1650zł.

Czyli diesel przy różnicy w cenie 5k zwraca się w trzy lata, oczywiście mogą to być też dwa jak i 4 lata, wpływają na to styl i miejsce jazdy (trasa misato) nie powiedziane, że za pół roku nie będe pracował/mieszkał gdzie indziej, cena i różnica cen paliw wink.gif

Napisano

> jesli juz porownywac spalanie to tak jak juz podane w tym watku > - te same auta tylko z innymi silnikami. Masz linka do danych

> wpisywanych przez uzytkownikow

W poprzedniej wiadomości wrzuciłem. Tyle, że z porównywaniem w tych samych autach może być kłopot.

Napisano

> w 1,4 16V beda Ci padac cewki WN jak muchy o ile na gwarancji Cie

> to bedzie walic, o tyle pozniej bedzie Cie wq**ac niemilosiernie

> przetestowane w CLIO z silnikiem K4J

Chyba,ze kupisz sobie BERU albo DENSO 270635636-JUMP2.gif

Napisano

> co z tego jak cewki w ASO wkladaja TYLKO SAGEM, wiec to taka

> niekonczaca sie opowiesc ....

I tu sie mylisz zeby.GIF Mi wlozyli BERU i byla nowiutka z pudelka syngowanego renault ,pozniej foto wkleje,

Napisano

Po pierwsze 1.4 16V będzie Ci palić tyle samo co 8V, a nawet nieco mniej. Po drugie nie jest prawdą to, że jest to wiertarka bo moment obrotowy ładnie się rozkłada przez cały zakres obrotów silnika. Generalnie jest to jeden z lepszych silników 16 zaworowych na rynku. Nie znam diesla 68 konnego ale dużo jeździłem 80 konnym. Nie wzbudził we mnie żadnych odczuć. Ani dobrych ani złych. Spalanie po mieście (dużym) 6.5 do 7.5 litra. Na trasie przy dużych prędkościach też do oszczędnych nie należy. Może zapychając 90 km/h da się osiągnąć 5.0 l. niewiem.gif Nie udało mi się. Przy takich jak Twoje potrzeby kupiłbym benzynkę. Teraz mam diesla ale raczej nieco więcej jeżdżę, a różnica w cenie pomiędzy d i b była żadna...

Aha tak off topic Thalia???????????

Napisano

> tu nie chodzi o sciganie, tu chodzi o normalne ruszenie z miejsca -

> ot, chocby na rondzie, czy na skrzyzowniu z duzym ruchem. Mam

> benzyne, ktora ma ksiazkowe 13s i diesela z 12.2 do 100km/h. Z

> 13 sekundami da sie zyc w duzym miescie. Ale 14.5 sekundy,

> jeszcze w dieselu - zdecydowanie na nie

Nie przesadzajmy - przyspieszenie do 100 km/h nie ma aż takiego znaczenia przy "normalnym ruszeniu z miejsca".

Porównując jazdę po mieście dwulitrową benzyną i dieslem 1.9 w mojej subiektywnej ocenie przy "normalnej" jeździe diesel jest lepszy (pomimo bodajże 2 sek więcej w "papierach" do setki).

Natomiast autorowi proponuję wizyte w ASo i jazdy próbne jednym i drugim - wtedy mozna sobie wyrobić opinię w praktyce, a nie na podstawie cyferek z katalogu. ok.gif

Napisano

Ludzie o czym Wy mowicie? Jaka elastycznosc? Jezdzilem roznymi dieselami i w miescie za kazdym razem meczyl sie zeby ruszyc yikes.gif IMO jezeli juz diesel to o duzej pojemnosci ok.gif Diesel w miescie to koszmar i ta ciagla zmiana biegow. Przy krotkich odcinkach caly czas jest niedogrzany. Za miastem jak najbardziej ok.gif

Napisano

> I tu sie mylisz Mi wlozyli BERU i byla nowiutka z pudelka

> syngowanego renault ,pozniej foto wkleje,

moze akurat nie mieli SAGEMa zlosnik.gif

Napisano

> Wszystko zalezy od producenta... 1,5l to za malo 1,4 16V lubi

> lyknac...

niewiem co lubi lykac ale raczej nie benzyne bo tej spala od 5,8 - jazda trasa 120 do 7,5 miasto zima

wiec nie widze tu tego lykania zeby nie bylo ze podaje wyniki z kosmosu moje stilo przy takim samym traktowaniu pali od 8-10,5

Napisano
  • Autor

> Aha tak off topic Thalia???????????

Tak bardzo fajny samochód cool.gif

Napisano

> widac po pytaniach ze nie jezdziles

> przeglady benzyny sa na ogol czestsze niz diesla - nie wiem jak jest

> w renault

pierwsze słyszę. Z ciekawości - w jakich autach tak jest ?

Bo we wszystkich co ja jeździlem, to na ogół benzyna co 30 kkm, a ropa co 20 kkm.

Napisano

Zgadza się ok.gif ojciec ma tylko jeden problem, zaciski z przodu zacinają się na potęgę, muszę się z tym do ASO wybrać i walczyć po raz 3 sciana.gif

Napisano
  • Autor

> i co kupujesz??

> ja bym bral ON

No właśnie... teraz mam znów zgryz, i powinienem napisać motor już wybrałem (diesel) tylko czy na pewno thalia spineyes.gif

Odzywa się ten 1% przeciw niej wink.gif

Napisano

> Ok. też mi wychodzi podobnie choć to 450l to zdecydowanie za dużo

> Ale dlaczego nie mnożysz tych 450litrów (zaoszcządzone roczne paliwo)

> przez cenę benzyny, w końcu mając benzyniaka ją spale... czyli

> wyjdzie 450l x 4.40 (cena PB)= 1980zł to już przy zakładaniu

> że cena benzyny jest równa cenie ropy... a nie jest więc

> oszczędzam jeszcze bardziej

> Oczywiście Twoje 450l jest sporo naciągnięte w góre

> Twoja matematyka coś szwankuje

> Ja liczę tak;

> średnio spalę 2.5l więcej PB na 100km ( co raczej nie podlega

> dyskusji), przy 15kkm daje ok. 375l paliwa zaoszczędzonego... co

> mnożymy przez cenę l. PB czyli ok 4.40 co daje 1650zł.

> Czyli diesel przy różnicy w cenie 5k zwraca się w trzy lata,

> oczywiście mogą to być też dwa jak i 4 lata, wpływają na to styl

> i miejsce jazdy (trasa misato) nie powiedziane, że za pół roku

> nie będe pracował/mieszkał gdzie indziej, cena i różnica cen

> paliw

Ok masz racje zapomniałem o spalonej benzynie. W takim razie masz ok 4 lat na wyrównanie różnicy w cenie zakupu.

Po tych 4 latach wartosc diesla bedzie wyzsza od benzyniaka, wiec musisz porównac osiagi, a w zasadzie widze ze juz sam sobie odpowiedziałes cool.gif

Napisano

> No właśnie... teraz mam znów zgryz, i powinienem napisać motor już

> wybrałem (diesel) tylko czy na pewno thalia

> Odzywa się ten 1% przeciw niej

Ja jestem technokratą i uważam, że przy wyborze samochodu, zwłaszcza jak ma się ograniczone możliwości, najważniejsze są względy funkcjonalne a wygląd ma znaczenie drugorzędne. Są jednak pewne granice! Dla mnie Thalia je zdecydowanie przekracza.

Za 43 000 złotych można chyba kupić coś co można zaakceptować.

Napisano
  • Autor

Wybrałem klekota grinser006.gif

Zrobiłem sobie jazdę i powiem, że mi podszedł ten silnik smile.gif

W topowej wersji... klima aut. poduchy, ABS, elektryka +wszelakie dodatki... nabywam tę piękność za 42tyś. rocznik 2008

Gratis dywaniki cool.gif i pakiet ubezpieczenia wink.gif

Napisano

> Wybrałem klekota

> Zrobiłem sobie jazdę i powiem, że mi podszedł ten silnik

> W topowej wersji... klima aut. poduchy, ABS, elektryka +wszelakie

> dodatki... nabywam tę piękność za 42tyś. rocznik 2008

> Gratis dywaniki i pakiet ubezpieczenia

a jaka jest cena cennikowa?

to moze trzeba bylo kupic logana z mocniejszym dieslem?

Napisano

> Wybrałem klekota

> Zrobiłem sobie jazdę i powiem, że mi podszedł ten silnik

> W topowej wersji... klima aut. poduchy, ABS, elektryka +wszelakie

> dodatki... nabywam tę piękność za 42tyś. rocznik 2008

> Gratis dywaniki i pakiet ubezpieczenia

ale rocznik chyba 2007 bo katalogogw takie auto kosztuje prawie 50 tysiecy.... confused.gif

Napisano
  • Autor

> ale rocznik chyba 2007 bo katalogogw takie auto kosztuje prawie 50

> tysiecy....

Jak napisałem 1008 smile.gif

Mają obecnie 4tyś obniżki na ten rok, +1tyś za lojalność (dla posiadaczy renówek zakupionych w salonie)

Coś koło 2tyś jeszcze zbiłem z ceny i się zrobiło 42tyś, lakier niemetaliczny ( taki mi pasuje) i prawie 2 tyś zostają w kieszeni, samochód z reguły myję kilka razy w roku więc i koloru nie widać hehe.gif

Napisano

> Jak napisałem 1008

> Mają obecnie 4tyś obniżki na ten rok, +1tyś za lojalność (dla

> posiadaczy renówek zakupionych w salonie)

> Coś koło 2tyś jeszcze zbiłem z ceny i się zrobiło 42tyś, lakier

> niemetaliczny ( taki mi pasuje) i prawie 2 tyś zostają w

> kieszeni, samochód z reguły myję kilka razy w roku więc i koloru

> nie widać

claps.gif myślę że będziesz zadowolony z diesla

Napisano

Ja powiem tak: Lubie diesle, ale mam zle doswiadczenia z dCi 80 w Kangoo. Rozleciala sie pompa zasilajaca i calego common-rail'a szlag trafil. Byl to wyjatkowy przypadek bo od baaardzo dawna nie pamietam, zeby samochod mi po prostu odmowil posluszenstwa podczas jazdy i nie chcial odpalic. Wczesniej to chyba za czasow PF126p. zlosnik.gif

Zuzycie paliwa jest OK. W trasie kiedys spalil mi 5,3 l z 5 osobami na pokladzie. Chociaz identyczny wynik osiagnalem w miescie Cee'dem 1.6 CRDi. Ale opowiadanie o 10 litrach w miescie przy 1.4 16v to jakis kosmos. Moje, starenkie 1.8 wypije moze 8,5 l/100 km w zimie. Granice 10 litrow udalo mi sie przekroczyc podczas prob na obwodnicy (jazda ok. 200 km/h i popsuty termostat). Pamietajac, ze to 1.8. 1.4 16v powinien palic ok. 7-7,5 l i srednio 2 l wiecej niz dCi.

Daje to zwrot roznicy w cenie po ok. 50.000 km.

Thalie wzialbym 1.4 16v, a jak diesla to innego koncernu. Chociaz Thalia ma taki bagaznik, ze druga, zapasowa zmiesci sie za tylnym oparciem na podmianke. wink.gif

Napisano

PIPP zależy o jakim mieście mówimy. We Wrocławiu nie zejdziesz 1.4 poniżej 8 l. Po prostu nie ma takiej opcji. Diesel 1.9 pali 7 - 7,5 litra. Korki to korki. Teścia fabia, wciąga 9.5 litra na takiej samej trasie jak moje Stilo.

Napisano

> co z tego jak cewki w ASO wkladaja TYLKO SAGEM, wiec to taka

> niekonczaca sie opowiesc ....

Kolega taki duży a dał się tak 270747800-sex.gif

Mi ASO wymieniło wszystkie cewki po padzie jednej i to na DENSO...

Napisano

> PIPP zależy o jakim mieście mówimy. We Wrocławiu nie zejdziesz 1.4

> poniżej 8 l. Po prostu nie ma takiej opcji. Diesel 1.9 pali 7 -

> 7,5 litra. Korki to korki. Teścia fabia, wciąga 9.5 litra na

> takiej samej trasie jak moje Stilo.

W jakim mieście, a do tego jakie odcinki pokonujemy samochodem, bo jak takie po ok. 4 do 5km, to minimalne spalanie u mnie wynosi 9,5 do nawet 11l/100km (a przy dużych korkach bywało nawet wiecej). Nawet Uno które jest leciutkie i ma silniczek 1.0 l paliło mi ok. 8,5l/100 km po mieście, tak że cudów nie ma, zimny silnik po mieście pali jak smok. Diesle mimo wszystko wykazują mniejszy rozrzut. jeżeli chodzi o spalanie w mieście i na trasie.

Już kiedyś mówiłem, że porównywać to można mniej więcej spalanie w trasie, ale w mieście to to nie ma najmniejszego sensu.

Napisano

Faktycznie w takim przypadku powinno sie mierzyc l/h, a nie l/100 km, ale to w ogole nie ma sie co odnosic do spalania. Ale kto robi przebiegi 4-5 km? Policzmy x2 to jest 10 km dziennie. Gdyby jezdzic kazdego dnia to wyjdzie 3650 km rocznie! Wtedy pojawia sie pytanie o sens posiadania samochodu.

Moje obliczenia sa w przypadku gdy sie jezdzi - sam jezdze malo - ciut wiecej i dalej. Srednio jak ruszam juz auto spod domu to robie 65 km. Wiec faktycznie przy 5 km...to sie ma nijak do siebie.

> Już kiedyś mówiłem, że porównywać to można mniej więcej spalanie w

> trasie, ale w mieście to to nie ma najmniejszego sensu.

Tez racja, ale max. roznice jaka ostatnio mialem miedzy trasa letnia, a miastem zimowym to 1,6 l/100 km. 7,2 l vs. 8,8 l. Tylko moze napisze jak jezdze w tych korkach:

Ruszam bez gazu lub max. z 1500 obr. i tocze sie w korku bez gazu na I, II lub III biegu w zaleznosci od "dynamiki korka". Bieg IV wlaczam przy 40 km/h, a V przy 55-60 km/h. Czyli zmieniam biegi przy 2000-2300 obr. i przyspieszam od 1500 obr.

I np. jak wsiadalem do Stilo JTD szefa i widzialem na komputerze srednie spalanie 7,5 l/100 km to rozumialem, ze to nie korki, a technika jazdy. Po jezdzie w absolutnym szczycie wysiadalem z wynikiem 5,8 l/100 km. niewiem.gif

Napisano

Przeciw dieslowi

Cena, hałas, brak elastyczności, kiepskie osiągi, fatalnie długie nagrzewanie silnika, potencjalnie b. wysokie koszty napraw po upływie gwarancji

Za niższe zużycie paliwa, teoretycznie łatwiejsza odsprzedaż. Teoretycznie, bo za 5lat może moda na diesla przeminąć.

Jeśli o cenie mówimy to trzeba pamiętać o tym, że jeśli bierzemy na kredyt to płacimy średnio te ekstra odsetki od różnicy w cenie (czyli uzbiera się te 2 tys jeśli kredyt jest na długi okres). Dodatkowo płacimy więcej za ubezpieczenie. To też przez te wszystkie lata może się uzbierać ekstra 1-2 tys zł (jeśli AC). W sumie może się okazać że realna różnica w cenie jest nawet 2x wyższa niż to co wynika z cennika. A mogą nas jeszcze czekać b. przykre niespodzianki jak np wymiana DPF (jeśli jest) lub bardzo kosztowne naprawy.

Eksploatacja silnika prawie cały czas niedogrzanego jest bardzo poważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko awarii.

Całkiem niedawno sprzedałem focusa TDCI 115KM, na szczęście wszystkie awarie wystąpiły w czasie gwarancji, ale nie był eksploatowany w sposób ryzykowny dla trwałości i przejechał tylko 70 tys przez 3 lata. W każdym razie bardzo się cieszę że go już nie mam. Nigdy więcej diesla (owszem może zmienię zdanie gdy diesel będzie tańszy niż benzyna o tyle o ile dziś jest droższy). Nie widzę sensu płacić więcej za silnik gorszy pod każdym względem oprócz sprawności działania (co przekłada się na nieco niższe zużycie paliwa).

Napisano

> Przeciw dieslowi

> Cena, hałas, brak elastyczności, kiepskie osiągi , fatalnie długie

> nagrzewanie silnika, potencjalnie b. wysokie koszty napraw po

> upływie gwarancji

Ze wszystkim się zgadzam oprócz osiągów ok.gif

> Eksploatacja silnika prawie cały czas niedogrzanego jest bardzo

> poważnym czynnikiem zwiększającym ryzyko awarii.

15-20 km w jedną stronę do pracy to minimum na zagrzanie diesla

Napisano

> Ze wszystkim się zgadzam oprócz osiągów

> 15-20 km w jedną stronę do pracy to minimum na zagrzanie diesla

No wiesz, 15 sekund do setki to dla mnie kiepskie osiągi. Wiem że to rzecz dyskusyjna, ale już dawno mamy 21 wiek, polonez z silnikiem 1,4 miał 12 sekund do setki.

Oczywiście są silniki diesla które zapewniają przyzwoite osiągi, tego nie kwestionuję. Zawsze jednak za te same pieniądze są to gorsze osiągi niż benzyniaka (chyba że producent ograniczył wybór silników benzynowych).

Napisano

> Przeciw dieslowi

> Cena, hałas, brak elastyczności, kiepskie osiągi

jest diesel i diesel, nie narzekam na elastyczność czy kiepskie osiągi. Mój 2.0d jeździ porównywalnie z 2.0 benzyną a może i lepiej

, fatalnie długie

> nagrzewanie silnika,

wszystkie nowoczesne diesele lepszych marek mają dogrzewanie silnika co w rezultacie daje porównywalny czas nagrzewania jak w silnikach benzynowych. Dla mnie nie ma problemu.

potencjalnie b. wysokie koszty napraw po

> upływie gwarancji

Mi się nic nie przydażyło i nie znam nikogo, kto musiałby naprawiac rzeczy przypisywane dieselowi. Zatem zostańmy przy słowie potencjalnie.

> Teoretycznie, bo za 5lat może moda na diesla przeminąć.

I tu się mocno mylisz, ludzie są bardzo zadowoleni z dobrej eleastyczności i nieskiego zużycia paliwa. W ciągu najbliższych lat stosunek sprzedawanych samochodów z dieselem do benzynowych bedzie rósł co już widać na zachodzie europy.

Napisano

Jezdziłem przez 1,5 roku Kangoo z silnikiem 1.5 dCi 68KM, w dobrej opcji wyposazenia (klima też była). Bardzo przyjemnie się jezdziło tym autem z takim silnikiem. Spalania nigdy dokładnie nie sprawdzałem bo auto było słuzbowe ale na jednym zbiorniku paliwa dało się pojechać z Wrocławia pod Warszawe i wrócić smile.gif ... Klima dobrze działała, nie zabierała odczuwalnie mocy. Silnik elastyczny, cichy, tylko w zimie po rozruchu dawał znać że to klekot. Te 68 KM dośc sprawnie napędzały auto, zawalidrogą nie był grinser006.gif... ale demonem szybkosci też nie. Na autostradzie mozna jechac lewym pasem 270751858-jezyk.gif. Ja bym wziął klekota clown.gif

Napisano

> jest diesel i diesel, nie narzekam na elastyczność czy kiepskie

> osiągi. Mój 2.0d jeździ porównywalnie z 2.0 benzyną a może i

> lepiej

Jasne, na pewno lepiej niż taką 400 konną w Lancerze EVO. Chłopie ty z 1,4 benzyną nie masz szans.

> , fatalnie długie

> wszystkie nowoczesne diesele lepszych marek mają dogrzewanie silnika

Nie wszystkie, powiedziałbym że bardzo mało, a na pewno nie ten 1,5Dci w Thalii, no chyba że dla Ciebie lepsza marka jest wtedy kiedy ma dogrzewanie.

> co w rezultacie daje porównywalny czas nagrzewania jak w

> silnikach benzynowych. Dla mnie nie ma problemu.

> potencjalnie b. wysokie koszty napraw po

> Mi się nic nie przydażyło i nie znam nikogo, kto musiałby naprawiac

> rzeczy przypisywane dieselowi.

Poczytaj fora, porozmawiaj z mechanikami. Mnie swego czasu namawiali na Oktawię z dieslem, ale ja im odpowiadam co to za korzyść jak będę musiał wymienić DPF za grube tysiące. To się oburzyli. Poszliśmy do serwisu, i pytamy ile ta przyjemność kosztuje. Mechanik świeżo od forda przyszedł i mówi że niedawno wymieniał w Mondeo. Kosztowało 6 tys (wymiana po 120kkm). Mi wtryski wymieniali na gwarancji (1800zł sztuka). Chcieli żebym płacił, bo niby złe paliwo zatankowałem. Pokazałem faktury z BP, tankowane wyłącznie Ultimate i się zapytałem czy chcą się po sądach włóczyć i psuć sobie opinie w prasie moto. Jak sprzedałem diesla to poczułem ulgę.

> I tu się mocno mylisz, ludzie są bardzo zadowoleni z dobrej

> eleastyczności i nieskiego zużycia paliwa. W ciągu najbliższych

> lat stosunek sprzedawanych samochodów z dieselem do benzynowych

> bedzie rósł co już widać na zachodzie europy.

Zobaczymy jak będą zadowoleni z powodu kosztów napraw, wymian DPF, i płacenia za paliwo ok 10-20% więcej niż za benzynę (od 2012 r ma wejść prawo unijne zabraniające różnicowania wysokości akcyzy dla diesla i benzyny).

Z jednym się zgodzę. Mamy teraz złoty okres sprzedaży diesla. Pewnie utrzyma się to jeszcze ze 2-4 lata. Co będzie potem zobaczymy.

Napisano

czytaj ze zrozumieniem smirk.gif porównuje 2.0d (oczywiście turbo) z 2.0 benzyną (oczywiście bez turbo)

> Jasne, na pewno lepiej niż taką 400 konną w Lancerze EVO.

Nie za bardzo rozumiem co ma samochód rajdowy do naszej rozmowy

Chłopie ty

> z 1,4 benzyną nie masz szans.

rozumiem, ze mówimy o serii a nie o dłubniętym silniku i wypatroszonym wnętrzu. Jeśli porównujemy turbo diesela to oczywiście z wolnossącą benzyną o podobnej pojemności. Nie ma sensu porównywać diesela z turbo benzyną bo jest inna charakterystyka silnika, inne spalanie itd.

> Nie wszystkie, powiedziałbym że bardzo mało, a na pewno nie ten

> 1,5Dci w Thalii, no chyba że dla Ciebie lepsza marka jest wtedy

> kiedy ma dogrzewanie.

mam na myśli troche wyższą klasa dieseli niż te stosowane w najmniejszych najtańszych autach.

> Poczytaj fora, porozmawiaj z mechanikami. Mnie swego czasu namawiali

> na Oktawię z dieslem, ale ja im odpowiadam co to za korzyść jak

> będę musiał wymienić DPF za grube tysiące. To się oburzyli.

> Poszliśmy do serwisu, i pytamy ile ta przyjemność kosztuje.

> Mechanik świeżo od forda przyszedł i mówi że niedawno wymieniał

> w Mondeo. Kosztowało 6 tys (wymiana po 120kkm). Mi wtryski

> wymieniali na gwarancji (1800zł sztuka). Chcieli żebym płacił,

> bo niby złe paliwo zatankowałem. Pokazałem faktury z BP,

> tankowane wyłącznie Ultimate i się zapytałem czy chcą się po

> sądach włóczyć i psuć sobie opinie w prasie moto. Jak sprzedałem

> diesla to poczułem ulgę.

Masz prawo do subiektywnych odczuć. Swoją drogą nasłuchałem sie o atrakcjach fordowskich dieseli dlatego bardziej starannie wybiera się odpowiednie auto.

Co do wymiany filtra DPF to jak rozumiem producent zaleca wymiane tego filtra przy przebiegu 120 kkm, tak? A cena tej zabawy to 6 kPLN?

> Zobaczymy jak będą zadowoleni z powodu kosztów napraw, wymian DPF, i

tak wszystkie diesel się sypią a turbiny padają po 20 kkm

> płacenia za paliwo ok 10-20% więcej niż za benzynę (od 2012 r ma

> wejść prawo unijne zabraniające różnicowania wysokości akcyzy

> dla diesla i benzyny).

> Z jednym się zgodzę. Mamy teraz złoty okres sprzedaży diesla. Pewnie

> utrzyma się to jeszcze ze 2-4 lata. Co będzie potem zobaczymy.

Napisano

> czytaj ze zrozumieniem porównuje 2.0d (oczywiście turbo) z 2.0

> benzyną (oczywiście bez turbo)

No jasne diesel absolutnie musi być z turbiną, a benzyna bez.

> Nie za bardzo rozumiem co ma samochód rajdowy do naszej rozmowy

To nie samochód rajdowy. Cywilne auto do kupienia w salonie, z klimatyzacją.

> Chłopie ty

> rozumiem, ze mówimy o serii a nie o dłubniętym silniku i

> wypatroszonym wnętrzu.

Oczywiście, że mówię o serii. np 1,4 150KM od fiata albo lepiej 170KM od VW

Jeśli porównujemy turbo diesela to

> oczywiście z wolnossącą benzyną o podobnej pojemności. Nie ma

> sensu porównywać diesela z turbo benzyną bo jest inna

> charakterystyka silnika, inne spalanie itd.

No pewnie że inna, dużo lepsza charakterystyka, a spalanie przy nowoczesnych silnikach t.benzynowych małej pojemności nie odbiega od tych bez turbo. Mi przykładowo pali średnio ok 8 l 50/50 miasto/trasa w trasie potrafi zejść w okolice 5,5 litra przy spokojnej jeździe. Jak rozumim porównywanie turbo diesla z wolnossącą benzyną jest sens bo charakterystyka jest ta sama, spalanie to samo? yikes.gif

> mam na myśli troche wyższą klasa dieseli niż te stosowane w

> najmniejszych najtańszych autach.

Ale może nie zauważyłeś w takim razie o czym ten wątkek?

> Masz prawo do subiektywnych odczuć. Swoją drogą nasłuchałem sie o

> atrakcjach fordowskich dieseli dlatego bardziej starannie

> wybiera się odpowiednie auto.

Im bardziej nowoczesne i wysilone będą diesle tym bardziej będziesz musiał je starannie dobierać. W końcu okaże się że wybór jest tylko jeden. Kia Ceed. Dają 7 lat gwarancji na jednostkę napędową.

> Co do wymiany filtra DPF to jak rozumiem producent zaleca wymiane

> tego filtra przy przebiegu 120 kkm, tak? A cena tej zabawy to 6

> kPLN?

Tak właśnie. Zadzwoń do forda i się dopytaj. Mi tak powiedział mechanik z ASO.

Mogę się mylić plus minus 10 tys km plus minus kilkaset PLN (bo to było jakiś czas temu).

> tak wszystkie diesel się sypią a turbiny padają po 20 kkm

Tego nie napisałem. Jednak nowoczesny t. diesel non stop eksploatowany w warunkach zimnego silnika ma bardzo duże szanse posypać się przed 100kkm. Dlatego należy się 10 razy zastanowić nad kupnem diesla do miasta (chyba że się robi po tym mieście dłuższe trasy pozwalające się nagrzać silnikowi).

Napisano

Nie przekonują mnie Twoje argumenty zupełnie a daleki jestem od rozpowrzechniania tezy iż diesel lepszy od benzyny. Każdy jeżdzi tym co lubi i co mu bardziej odpowiada.

Jeżdziłem 190 KM benzyną 2,5 i moim autem lepiej mi się jeżdzi nie wspominając już o spalaniu, które dla mnie ma znaczenie. W mojej rodzinie było już 5 dieseli i poza pękniętym przewodem od intercoolera nigdy nie było z niczym problemu.

Jeden lubi boks a drugi jazde figurową na lodzie i proponuje abyśmy pozostali przy tej opcji

Napisano

> Nie przekonują mnie Twoje argumenty zupełnie a daleki jestem od

> rozpowrzechniania tezy iż diesel lepszy od benzyny. Każdy jeżdzi

> tym co lubi i co mu bardziej odpowiada.

No pewnie, że tak. Ja też nie uważam że benzyna jest lepsza od diesla. Ba uważam że w pewnych sytuacjach diesel jest lepszy. Przykładowo jak ktoś robi bardzo dużo kilometrów autem na gwarancji głównie po autostradach to dobrej klasy, dobrze wyciszony diesel będzie dla niego dobrym wyborem, lepszym (bo ekonomiczniejszym) niż benzyna.

Nie zgodzę się jednak by twierdzić że mułowaty diesel świetnie się sprawdzi w mieście jeżdżąc prawie non stop niedogrzany.

> Jeżdziłem 190 KM benzyną 2,5 i moim autem lepiej mi się jeżdzi nie

> wspominając już o spalaniu, które dla mnie ma znaczenie. W mojej

> rodzinie było już 5 dieseli i poza pękniętym przewodem od

> intercoolera nigdy nie było z niczym problemu.

Tak, stare diesle bez CR były dość trwałe. Tylko gdzie je teraz kupisz oprócz komisu?

> Jeden lubi boks a drugi jazde figurową na lodzie i proponuje abyśmy

> pozostali przy tej opcji

Pełna zgoda, jeśli ktoś dokonuje świadomego wyboru i pewne zalety przedkłada nad inne wady to wszystko jest w porządku. Ba, jak ktoś kupuje bo mu się tak podoba to też jest wszystko w porządku. Ale nie w porządku jest przypisywanie zalet silnikowi diesla, bo akurat się taki ma i jakoś trzeba sobie uzasadnić, że dokonało się dobrego wyboru.

Napisano

> Ale nie w porządku jest przypisywanie zalet silnikowi

> diesla, bo akurat się taki ma i jakoś trzeba sobie uzasadnić, że

> dokonało się dobrego wyboru.

Dokładnie! wiele osób tak robi. Obecnie mam diesla, wcześniej miałem benzynę i za cholerę nikt mnie nie przekona, że diesel jest lepszy do miasta szczególnie eksploatowany na krótkich odcinkach.

Diesel tylko na jazdę po za miejską, a benzyna do miasta takie jest moje zdanie poparte odpowiednim doświadczeniem cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.