Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

nie umiem zachowac sie na rondzie babka

Featured Replies

Napisano

Ja tam nie wiem w czym problem, rondo jak każde inne. Można podpisać Rondo Waszyngtona i to samo będzie. Wystarczy przed wjazdem na rondo zająć odpowiedni pas i jedzie się jak w masło niewiem.gif

Jeszcze nie widziałem żeby ktoś jadąc z ul. Francuskiej chcąc skręcić w prawo w Waszyngtona zajął lewy pas tak jak na rysunku hmm.gif

Napisano

Nie raz była tu wojna o tzw. "kierunkowskaz w lewo na rondzie", który wg starszych kierowców jest bzdurą, a nowych normalną sprawą. Po nowemu ludzie znaja sens lewego kierunku przed rondem, bo nim informuję że zjeżdżam na 3 zjeździe (ale to dotyczy ronda najczęściej z jednym pasem lub dwoma, kiedy nie ma znaków poziomych, więc nie rozwijajmy dyskusji.

Chodzi o to, że jeśli przed rondem (wg rysunku startując ze świateł na godzinie 6) zajmuje się pas przeznaczony do jazdy na wprost i w lewo to znaczy że możesz zjechać TYLKO drugim bądź trzecim zjazdem i nie patrzysz na to że wyrysowany pas na rondzie prowadzi także do zjazdu pierwszego (bo jest on narysowany dla tych startujących ze świateł na godzinie dziewiątej i oznacza ze oni moga z wewnętrznego pasa jechać prosto!!!!!)

Tylko tak:

280398021-105265.jpg

post-15752-14352491145076_thumb.jpg

Napisano

> nowemu ludzie znaja sens lewego kierunku przed rondem, bo nim

> informuję że zjeżdżam na 3 zjeździe

Kierunkowskazem, to informujesz o zmianie pasa.

A poza tym, formalnie to nie jest rondo 270751858-jezyk.gif

Napisano

A gdzie tu na tym rondzie chcesz zmieniać pas? Jeśli zajmiesz odpowiedni pas przed rondem bez zmiany pasa zrobisz wszystko co tylko zechcesz. Jak ktoś zmienia tu pas to ewidentnie juz coś próbuje rzeźbić. Taka podpowiedź: jeśli jadąc właśnie tu chce ktoś zmienić pas to znaczy że chce zrobić źle zlosnik.gif

Napisano

> Kierunkowskazem, to informujesz o zmianie pasa.

> A poza tym, formalnie to nie jest rondo

A co za różnica rondo czy nie...

Napisano

> Gowno prawda. Rozwazyles wszyskie mozliwosci

> czy tylko najprostsza dla twojego umyslu?

> Nie chce mi sie tego rysowac specjalnie dla ciebie.

rozwazylem wszystkie mozliwosci normalnie myslacego kierowcy, czyli np nie uznaje idiotow ktorzy beda jezdzili naokolo skrzyzowania po 50 razy bo nie beda wiedzieli w ktora ulice zjechac, gdyby kazdy ustawial sie na odpowiednim pasie i jechal zgodnie z przepisami, skrzyzowanie jest calkowiecie bezkolizyjne

Napisano

Ale troche bardziej prawidłowym cfaniaczek.gif

280398135-powyprostowaniuronda.JPG

Po prostu ktoś do takiego skrzyżowania jak wyżej wysypał na środku troche ziemi i zrobiło się rondo:

280398152-powprowadzeniuronda.JPG

post-15752-14352491145731_thumb.jpg

Napisano

Oznakowanie tego skrzyżowania to jakaś bzdura jest...

Znaki przed skrzyżowaniem (strzałki) nie przystają do narysowanych na skrzyżowaniu pasów.

Przecież aby ze środkowego przejechać prosto trzeba w środku skrzyżowania zmienić pas. Ktoś chyba coś brał jak to wymyślał.

Krawiec

Napisano

> Oznakowanie tego skrzyżowania to jakaś bzdura jest...

> Znaki przed skrzyżowaniem (strzałki) nie przystają do narysowanych na

> skrzyżowaniu pasów.

> Przecież aby ze środkowego przejechać prosto trzeba w środku

> skrzyżowania zmienić pas. Ktoś chyba coś brał jak to wymyślał.

> Krawiec

nie trzeba zmieniac pasow, przed skrzyzowaniem wiesz gdzie chcesz jechac, ustawiasz sie na odpowiednim pasie i przejezdzasz skrzyzowanie bezkolizyjnie, nie zwracajac uwagi na samochody po bokach tylko te przed Toba, oczywiscie to idealna wersja, gdyby kazdy sie stosowal do przepisow

Napisano

> A gdzie tu na tym rondzie chcesz zmieniać pas? Jeśli zajmiesz

> odpowiedni pas przed rondem bez zmiany pasa zrobisz wszystko co

> tylko zechcesz.

Przyjżyj się dokładnie - przecież wszystkie trzy pasy są poprowadzone do skrętu w prawo. Żeby nie skręcić musisz zmienić pas.

Napisano

To nie jest zmiana pasa. Te pasy które przekraczasz, jak mówisz żeby jechać prosto są narysowane dla tych wjeżdżających o jeden wjazd wcześniej, żeby Ci co stali na lewym pasie nie pchali się na prawy pas żeby zjechać z ronda na drugim zjeździe. Na innych rondach przeciez tez sa pasy w poprzek tylko moze nie są świeże i nie widać jak się je przekracza i troche może zakręt jest inaczej wyprofilowany.

Napisano

Popatrz na inne ronda - to nie są pasy dla Ciebie tylko dla tych wjeżdżających na rondo o jeden wjazd wcześniej.

Napisano

> To nie jest zmiana pasa. Te pasy które przekraczasz, jak mówisz żeby

> jechać prosto są narysowane dla tych wjeżdżających o jeden wjazd

> wcześniej,

Jakaś bzdura - że niby inne znaki obowiązują tych, co wjechali na rondo z innej strony? A jak zrobię kilka kółek, bo się pogubiłem - to które pasy "moje"?

Zresztą, wjeżdżając "od dołu" na rysunku mam tylko jedne pasy, wyraźnie prowadzące w prawo - i nie ma sposobu jazdy prosto, bez zmiany wyznaczonego liniami pasa ruchu.

Napisano

> Jakaś bzdura - że niby inne znaki obowiązują tych, co wjechali na

> rondo z innej strony? A jak zrobię kilka kółek, bo się pogubiłem

> - to które pasy "moje"?

wedlug oznaczen kolek nie mozesz robic musisz skrecic w prawo, pojechac prosto lub skrecic w lewo, nie traktuj tego jak ronda tylko jak skrzyzowanie plaskie. Masz obowiazek opuscic skrzyzowanie w tych 3ech ruchach

Napisano

> rozwazylem wszystkie mozliwosci normalnie myslacego kierowcy, czyli

> np nie uznaje idiotow ktorzy beda jezdzili naokolo skrzyzowania

> po 50 razy bo nie beda wiedzieli w ktora ulice zjechac, gdyby

> kazdy ustawial sie na odpowiednim pasie i jechal zgodnie z

> przepisami, skrzyzowanie jest calkowiecie bezkolizyjne

Zebysmy na siebie nigdy nie trafili skoro to jest dla ciebie bezkolizyjne. sick.gif

Napisano

> wedlug oznaczen kolek nie mozesz robic musisz skrecic w prawo,

> pojechac prosto lub skrecic w lewo, nie traktuj tego jak ronda

> tylko jak skrzyzowanie plaskie. Masz obowiazek opuscic

> skrzyzowanie w tych 3ech ruchach

Których kółek? Przecież mam przerywaną i pas na bardziej wewnętrzny zgodnie z oznaczeniami mogę zmienić w każdej chwili.

Do tego jeżeli mówisz o oznakowaniu, to jak wyjaśnisz możliwość zawracania przedstawioną na rysunkach?

Możesz podać przepis zabraniający zrobienia kilku kółek na tym zestawie skrzyżowań?

Napisano

Dla przykładu rondo Waszyngtona. Koło w środku jest troche mniejsze jak na omawianym rondzie przez co kształt jezdni jest bardziej kwadratowy a nie półkolisty, jednak wg tego co mówisz o pasach na rondzie trzeba by było jechać tak jak czerwone linie, ale przecież jeździ się tak jak niebieskie linie bo pomijasz te poprzeczne (sa dla tych wjezdzajacych na rondo jednym wjazdem wczesniej) dla Ciebie pasy bo Ciebie obchodzą pionowe, tak samo na Rondzie omawianym - obchodzą Cie te pasy pionowe które zaczynaja sie przed torami tramwajowymi.

280398268-RondoWaszyngtona.JPG

post-15752-14352491148668_thumb.jpg

Napisano

> na Rondzie omawianym - obchodzą Cie te pasy pionowe które

> zaczynaja sie przed torami tramwajowymi.

Obchodzą Cię te pasy, którymi się poruszasz - na Babka wjeżdżasz, bo masz jedne pasy dookoła - na Twoim rysunku nie jedziesz tymi pasami prostopadłymi.

Na Babka masz jeden jedyny zestaw pasów nie przecinających się którymi jadą wszyscy przez skrzyżowanie.

Napisano

Narysuj gdzie widzisz problem z zawracaniem, kreceniem sie w kółko na tym rondzie itd., bo ja mam bardzo duże trudności, żeby domyśleć się gdzie znaleźć problem w przejechaniu w dowolny sposob.

Napisano

> Narysuj gdzie widzisz problem z zawracaniem, kreceniem sie w kółko na

> tym rondzie itd.,

Ja? Nigdzie nie widzę. Właśnie też pytam.

Napisano

Pytasz, odpowiadam. Wjeżdżasz na godzinie szóstej i chcesz zjechać na godzinie szóstej. Zajmujesz odpowiedni lewy pas i jadąc po rondzie uważasz na światła!!! wygląda to tak:

280398346-105265.jpg

post-15752-14352491149156_thumb.jpg

Napisano

> Pytasz, odpowiadam. Wjeżdżasz na godzinie szóstej i chcesz zjechać na

> godzinie szóstej. Zajmujesz odpowiedni lewy pas i jadąc po

> rondzie uważasz na światła!!! wygląda to tak:

No i sam ładnie zaznaczyłeś ile razy zmieniasz pas. Ja bym dodał jeszcze przynajmniej jedną zmianę wcześniej. A do tego pytanie mi się nasunęło - a co jak ten z pasa środkowego chce wjechać na najbardziej wewnętrzny?

Pasy nie są poprowadzone - więc nie jedziesz dalej swoim pasem, tylko zajmujesz - więc ustępujesz temu z prawej.

Jeszcze raz powtórzę - to są bezsensownie pomalowane pasy.

Napisano

> No właśnie! Dla mnie to nie jest rondo (w sensie formalnym ) a układ

> skrzyżowań. Nie może być tak, że nagle z jakiegoś dziwnego

> powodu ktoś kto jedzie swoim pasem musi ustępować innym, chcącym

> wjechać na jego pas!

No to jest wlasnie układ skrzyżowań.

Messer probował na skrzyżowaniu skrecic z lewego pasa w prawo.

Sprawdz czy uda Ci sie tak zrobic na jakimkolwiek innym skrzyzowaniu.

Napisano

> Znaki te dotyczą pierwszego skrzyżowania. Czyli wjazdu na rondo. Jak

> wjechałeś na rondo jedziesz zgodnie z wyznaczonymi pasami ruchu.

> Wyobraź sobie że wjechałeś na rondo wcześniejszym zjazdem i co

> nagle obowiązuje Cię inne zasady mimo że jesteś w tym samym

> miejscu? "Rondo" jest poronione. Ten kto to wymyślił powinien za

> wszystkie stłuczki płacić z własnej kieszeni

Zaczeło sie od tego ,ze ktos pozwolił ($$) wybudowac centrum handlowe

w środku miasta bez przygotowania ruchu pieszego na rondzie.

Potem to juz jest tylko dalsza nieudolnosc , zła wola lub łapówkarstwo

urzednikow.

Tam należało wybudować kładki dla pieszych i zostawic rondo tak jak było .

Ale za proste rozwiazania ciezko jest wziac łapówki, wiec ktos wymyslil takie cuda

Napisano

> wedlug oznaczen kolek nie mozesz robic musisz skrecic w prawo,

> pojechac prosto lub skrecic w lewo, nie traktuj tego jak ronda

> tylko jak skrzyzowanie plaskie. Masz obowiazek opuscic

> skrzyzowanie w tych 3ech ruchach

A zawrócić nie wolno? icon_eek.gif

Napisano

> A zawrócić nie wolno?

wolno... po skręcie w lewo, pas który zajmujesz daje możliwość przejazdu na wprost i kolejnego skrętu w lewo zlosnik.gif

jednym rzutem się nie da i to trzeba zapamiętać hehe.gif

Napisano

> To ma szansę działać przy założeniu, że włączona będzie sygnalizacja.

> A co będzie, jak nie będzie prądu?

przy wyłączonej sygnalizacji decydujące znaczenie miałoby to czy jest to skrzyżowanie o ruchu okrężnym gdzie pierwszeństwo ma pojazd znajdujący się na rondzie (najprawdopodobniej tak tam jest) czy klasyczne rondo gdzie pierwszeństwo ma nadjeżdżający z prawej. Kolega autor wątku przede wszystkim nie zastosował sie do nakazu jazdy prostu lub w lewo z lewego pasa. Natomiast gdyby jechał prosto to zjeżdżając z ronda miałby pierwszeństwo przed wjeżdżającymi na nie i jadącymi na wprost. Niikt wówczas nie miałby prawa trąbić. Może to skomplikowane ale tak jest

Napisano

> proponuje na spokojnie przeanalizować to skrzyżowanie i sam sie

> upewnisz ze z załozenia skrzyzowanie jest bezkolizyjne, tylko

> ludzie nie umieją jeździc

Nie jest bezkolizyjne zdecydowanie - i co gorsza oznakowanie poziome przed i na rondzie są sprzeczne. Pisałem o tym w tym wątku. także to nie kierowcy nie umieją jeździć, tylko ten, kto ustalał oznakowanie poziome nie umiał myśleć...

Napisano

> ja tez nie mam bladego pojecia jak sie tam zachowac

> unikam jesli nie musze tamtedy jechac

> jesli juz musze, to dobrze ustawione lusterka, moc pod maska i

> sprawne hamulce

dodaj do tego oczy do okoła głowy zlosnik.gif

Napisano

> IMO tradycyjnie drogowcy spaścili pasy. To namieszane bez sensu -

> zamiast poprowadzić pasy "śmimaczkiem" - że pierwszy z prawej

> prowadzi do zjazdu to poprowadzili za każdym razem trzy do

> zjazdu. I teraz jak zmieniasz pas, to musisz ustąpić.

> Więc niby powinni Ci ustąpić, ale Ty nie powienieneś wjeżdżając tym

> pasem zjeżdżać w tym miejscu.

> Czyli niby miałeś pierwszeństwo, ale nie powinno Cię tam być.

dokładnie - w bliźniaczym wątku napisałem dokładnie to samo ok.gif Także nie zrzucajmy winy na kierowców, bo ci są tu akurat niewinni, zawinił projektant, który chciał dobrze... a wyszło jak zwykle. U mnie w wiosce biglaugh.gif jest wiele rond (śmiem twierdzić, że więcej niż zwykłych skrzyżowań) - oznakowywanych bardzo różnie - ale na szczęście tak debilnego oznakowania nie ma na żadnym.

Napisano

Ciężka sprawa się z Tobą dogadać zlosnik.gif na rysunku nie zmieniłem ani razu pasa przejeżdżając przez rondo chyba że uznasz zmianę pasa jak już na rondzie zatrzymuje się przed torami tramwajowymi i moge zająć dowolny pas ruchu, zgodny z moją dalszą jazdą czyli jeśli zatrzumując się przed torami na czerwonym świetle chcę jechać:

-prosto - obojętny pas zajmuje

-w lewo - lewy.

Jeśli jadę w lewo to przed następnymi torami znów zajmuję dowolny odpowiedni pas zgodny z tym co dalej chce robić. Ani przez chwilę nie megruje pasami, bo niby po co? Wszystko opiera się o to żeby UMIEĆ zająć odpowiedni pas i całe wszystko. Po co ktoś kto jedzie środkowym pasem chciałby jechać na wewnętrzny? Niech sobie próbuje, jak nie umiał zająć odpowiedniego pasa, różne rzeczy ludzie robią włącznie z jazdą pod prąd na autostradzie cfaniaczek.gif

Napisano

Zaczynam rozumieć Francuzów, którzy doszli do wniosku że i tak połowa zna przepisy i umie je interpretować o drugie pół nie i w związku z tym na rondach zrezygnowali z rysowania pasów i świateł hehe.gif

Napisano

> Zaczynam rozumieć Francuzów, którzy doszli do wniosku że i tak połowa

> zna przepisy i umie je interpretować o drugie pół nie i w

> związku z tym na rondach zrezygnowali z rysowania pasów i

> świateł

i to jest rewelacyjne wyjście, dodatkowo wjeżdżajć na rondo masz pierszeństwo smile.gif

Napisano

Kółkami oznaczyłem zmiany pasa dla poszczególnych torów ruchu (odpowiedni kolor), a linią przerywaną dalszą drogę pojazdu tym samym pasem.

280398843-rondo.jpg

post-72013-14352491151154_thumb.jpg

Napisano

Jest jedno takie rondo w Warszawie nawet biglaugh.gif ale maleńkie i w osiedlowej uliczce w okolicy ulicy Świeradowskiej. Niestety też pół na pół - jedni wiedzą inni nie wiedzą kto ma pierwszeństwo hehe.gif

Napisano

> Zaczynam rozumieć Francuzów, którzy doszli do wniosku że i tak połowa

> zna przepisy i umie je interpretować o drugie pół nie i w

> związku z tym na rondach zrezygnowali z rysowania pasów i

> świateł

Podaj mi błąd w mojej interpretacji skoro jesteś taki mądry i umiesz interpretować przepisy.

Napisano

> moge tak? bo dzisiaj znowu nasluchalem sie sygnalow dzwiekowych...

> /wykrzykniki/. znaki poziome mowia, ze niby mam pierwszenstwo.;)

> ale nie jestem mistrzem kierownicy, dlatego prosze o rzetelna

> pomoc...

> wykrzykniki: miejsca "klotni".

cholera jak na to patrze z setny raz to zaczynam to kumać i dopatruje się w tym nawet logiki, a najśmieszniejsze jest to, że jeżdże jednak przepisowo, bo wjeżdżam na rondo od Gdańskiego lewym pasem i zjeżdżam w JP II trąbiąc na wszystkich niemiłosiernie zlosnik.gif

Napisano

> Jest jedno takie rondo w Warszawie nawet ale maleńkie i w osiedlowej

> uliczce w okolicy ulicy Świeradowskiej. Niestety też pół na pół

> - jedni wiedzą inni nie wiedzą kto ma pierwszeństwo

bo u nas na znaki się nie patrzy... każdy rozumuje tak; rondo, czyli ja piszczam a potem mam pierszeństwo hehe.gif

Napisano

> cholera jak na to patrze z setny raz to zaczynam to kumać i dopatruje

> się w tym nawet logiki, a najśmieszniejsze jest to, że jeżdże

> jednak przepisowo, bo wjeżdżam na rondo od Gdańskiego lewym

> pasem i zjeżdżam w JP II trąbiąc na wszystkich niemiłosiernie

I to jest właśnie cały problem - Ty jedziesz przepisowo (wg oznakowania poziomego na rondzie) i tamci trąbiący jadą przepisowo (wg oznakowania poziomego przed rondem). Fajnie macie biglaugh.gif

Napisano

> cholera jak na to patrze z setny raz to zaczynam to kumać i dopatruje

> się w tym nawet logiki, a najśmieszniejsze jest to, że jeżdże

> jednak przepisowo, bo wjeżdżam na rondo od Gdańskiego lewym

> pasem i zjeżdżam w JP II trąbiąc na wszystkich niemiłosiernie

icon_eek.gif

zakładając, że skręcasz w stronę Bielan to wymuszasz pierwszeństwo...

jeśli w stronę centrum to ładujesz się na czerwonym

Napisano

Już pisałem o tym, ale się powtórzę. Twój rysunek jest błędny bo mówisz o przecinaniu pasów nie dla Twojego kierunku ruchu. Wg Twojego rozumowania na odrobine inaczej wyprofilowanym rondzie Waszyngtona, ale TEŻ rondzie, przecinasz pasy nie swojego kierunku:

280398897-280398268-RondoWaszyngtona.JPG

Przyjrzyj się dobrze. To jest takie samo rondo/skrzyżowanie tylko tyle że pasy w jednym są prostopadłe do siebie a w drugim półkoliste.

post-15752-14352491151785_thumb.jpg

Napisano

> I to jest właśnie cały problem - Ty jedziesz przepisowo (wg

> oznakowania poziomego na rondzie) i tamci trąbiący jadą

> przepisowo (wg oznakowania poziomego przed rondem). Fajnie macie

No nie do końca. Bo śmiem twierdzić, że znaki poziome przed rondem nie mogą dotyczyć sytucj za pierwszym zjazdem z ronda! Rację mają Ci którzy jadą zgodnie wymalowanymi pasami ruchu. Tak więc jeśli ktoś z lewego pasa będzie zjeżdżał na pierwszym zjeździe to ma pierwszeństwo bo jedzie swoim pasem, a Ci z prawej strony muszą ustąpić mu pierwszeństwa bo zmieniają pas ruchu!

Napisano

> Już pisałem o tym, ale się powtórzę. Twój rysunek jest błędny bo

> mówisz o przecinaniu pasów nie dla Twojego kierunku ruchu. Wg

hahaha.gif co to znaczy "pasy nie dla mojego kierunku" - znajdź mi w kodeksie takie określenie - wtedy przyznam Ci rację

> Twojego rozumowania na odrobine inaczej wyprofilowanym rondzie

> Waszyngtona, ale TEŻ rondzie, przecinasz pasy nie swojego

> kierunku:

Nie widzisz różnicy między tymi pasami?

Napisano

> I to jest właśnie cały problem - Ty jedziesz przepisowo (wg

> oznakowania poziomego na rondzie) i tamci trąbiący jadą

> przepisowo (wg oznakowania poziomego przed rondem). Fajnie macie

no jak... oni nie jadąprzepisowo, ja cały czas zmieniam pas i w końcy zjeżdżam swoim pasem, który oni chcią bezlitośnie przeciąć zlosnik.gif

Napisano

> No nie do końca. Bo śmiem twierdzić, że znaki poziome przed rondem

> nie mogą dotyczyć sytucj za pierwszym zjazdem z ronda! Rację

> mają Ci którzy jadą zgodnie wymalowanymi pasami ruchu. Tak więc

> jeśli ktoś z lewego pasa będzie zjeżdżał na pierwszym zjeździe

> to ma pierwszeństwo bo jedzie swoim pasem, a Ci z prawej strony

> muszą ustąpić mu pierwszeństwa bo zmieniają pas ruchu!

No właśnie - pełna zgoda. Ale zamysł projektanta był inny biglaugh.gif

Napisano

> zakładając, że skręcasz w stronę Bielan to wymuszasz

> pierwszeństwo...

> jeśli w stronę centrum to ładujesz się na czerwonym

skręcam w stronę centrum i fakt musze jeszcze odczekać na czerwonym

Napisano

> no jak... oni nie jadąprzepisowo, ja cały czas zmieniam pas i w końcy

> zjeżdżam swoim pasem, który oni chcią bezlitośnie przeciąć

Właśnie cały dowcip polega na tym, że jadąc z wewnętrznego pasa w prawo w najbliższy zjazd jedziesz cały czas tym samym pasem ruchu - i to jest właśnie kuriozum biglaugh.gif

Napisano

> Właśnie cały dowcip polega na tym, że jadąc z wewnętrznego pasa w

> prawo w najbliższy zjazd jedziesz cały czas tym samym pasem

> ruchu - i to jest właśnie kuriozum

cały czas moim pasem, który od czasu do czasu lekko odbija w prawo, ale w tym momencie muszę zamykać oczy i udawać, że wcale tak nie jest

Napisano

> Właśnie cały dowcip polega na tym, że jadąc z wewnętrznego pasa w

> prawo w najbliższy zjazd jedziesz cały czas tym samym pasem

> ruchu - i to jest właśnie kuriozum

No własnie z komentarza pod artykułem:

"- Ze środkowego pasa możesz pojechać tylko prosto. Nie wolno ci opuszczać ronda na najbliższym zjeździe, mimo że tak układa się na jezdni twój pas ruchu. W prawo powinieneś pojechać dopiero na drugim zjeździe."

No fajnie, ale jaki przepis to reguluje, bo na pewno nie te znaki przed rondem

"- Jadąc na wprost, nie bój się przecinać pasów ruchu. Musisz jednak pamiętać o ustąpieniu pierwszeństwa zjeżdżającym z ronda (ci nie zmieniają przecież swojego pasa ruchu)."

No niesamowite, a jednak zmieniają pas ruchu i muszą ustąpić samochodowi jadącemu swoim pasem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.