Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ładowanie, bardzo dziwna sprawa

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów.

Otóż sprawa ma się tak.

Pobór prądu w aucie niewielki 0,022A (nie ważne czy alarm uzbrojony czy nie, ta wartoć jest zawsze niska)

ładowanie niezaleznie od obrotów zawsze miesci się w granicy 14,3-14,4V

czyli niby wszystko jak należy

A akumulator nie potrafi sie doładowac. Ostatnio po 200km jazdy bez przerwy sprawdziłem go testerem (takim w ktory się nabiera elektrolitu i pokazuje jego gęstość) i wyszło duże niedoładowanie (akumulator nawetnie był w połowie pełny)

Co jest niesprawne?

Już myslalem ze to wina aq i podmieniłem akumulatory miedzy astrą a meganą i ten, ktory był bezprzerwy niedoładowany nagle potrafił się naładowac, a ten, z ktorym nigdy przedtem nie było klopotów- rozładował się. Więc ewidentnie wina lezy po stronie auta. tylko co jest nie tak?

Napisano

> co jest nie tak?

Zrób pomiary innym miernikiem, ten może pokazywać bzdury. I zmierz to napięcie na samych trzpieniach akumulatora.

Napisano
  • Autor

> Zrób pomiary innym miernikiem, ten może pokazywać bzdury. I zmierz to

> napięcie na samych trzpieniach akumulatora.

napięcie mierzone na biegunach akumulatora

a miernik raczej dobry, bo w drugim samochodzie pokazuje, ze aq jest pełen ( i to nawet ten sam aq po przekładce i kilku dniach jeżdżenia)

Napisano

Napięcie masz dobre,ale sprawdz jeszcze natęrzenie prądu.

Jest to trochę kłpotliwe,bo musisz znalezć amperomierz min.60A.

Napisano

> napięcie mierzone na biegunach akumulatora

> a miernik raczej dobry, bo w drugim samochodzie pokazuje, ze aq jest

> pełen ( i to nawet ten sam aq po przekładce i kilku dniach

> jeżdżenia)

No to nie pozostaje Ci nic innego jak podłączenie miernika "na stałe" i obserwacja jego wskazań w czasie jazdy. Prawdopodobnie z jakiegoś powodu alternator daje niższe napięcie niż to wynika z pomiarów na postoju.

Napisano

> Napięcie masz dobre,ale sprawdz jeszcze natęrzenie prądu.

> Jest to trochę kłpotliwe,bo musisz znalezć amperomierz min.60A.

A jakie, Twoim zdaniem, ma być natężenie prądu ładowania??

Napisano

To jest ten akumulator co go Nasa używa do odpalania promów kosmicznych?

Napisano

> Jest to trochę kłpotliwe,bo musisz znalezć amperomierz min.60A.

Eeetam....

Przez trzy lata jeździłem maluchem, w którym zamontowałem amperomierz (taki z "0" na środku skali coby widzieć kiedy prąd płynie "z" a kiedy "do" akumulatora). Największe natężenie jakie udało mi się zaobserwować to 10A, po kilkukrotnej próbie rozruchu w zimie). W Astrze może być troszkę więcej bo akumulator większy.

Kolejna sprawa: jednorazowy pomiar natężenia prądu ładowanie niewiele powie. Bo z czym porownać czy jest OK czy nie? Nie ma żadnych danych porównawczych bo natężenie prądu ładowania jest sprawą indywidualną dla każdego akumulatara i samego auta.

Trzeba pojeździć z zamontowanym amperomierzem i obserwować, że niezbyt często wskazówka nie idzie na "minus"

Teraz uwaga: jeżeli przewód od ładowania łączy się z grubaśnym przewodem pod śrubą na rozruszniku to amperomierz musi mieć wieeeelką skalę bo będzie pokazywał prąd rozrusznika. Na to też jest sposób: zapodać osobny kabel z alternatora do akumulatora a na nim amperomierz. Amperomierz powinien mieć "0" na środku skali bo przecież bywa, że prąd płynie "z" akumulatora do instalacji.

Pozdroofka

Napisano

> To jest ten akumulator co go Nasa używa do odpalania promów

> kosmicznych?

To było do przewidzenia: amerykańce spier.... mu akumulator....

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> To jest ten akumulator co go Nasa używa do odpalania promów

> kosmicznych?

heheehehh.

nie

normalny już teraz chyba od półtora roku siedzi.

I z nim też było wszystko ok, tylko tak od 2-3 miesięcy coś się niedobrego dzieje

Napisano

> To było do przewidzenia: amerykańce spier.... mu akumulator....

> Pozdroofka

Co sie dotkną to Spier.... .

O samolotach nie wspomne zlosnik.gif

Napisano

Witaj

Ja z dokładnie takim samym problemem walczę kilka miesięcy - bez efektu. Upływ prądu malutki, ładowanie super ( napięcia i prądy), wszystkie kable sprawdzone, aku nowy ( bo stary myślałem że padł). A aku wiecznie niedoładowany.

Pzdr. hmm.gif

Napisano

> Trzeba pojeździć z zamontowanym amperomierzem i obserwować, że

> niezbyt często wskazówka nie idzie na "minus"

> Teraz uwaga: jeżeli przewód od ładowania łączy się z grubaśnym

> przewodem pod śrubą na rozruszniku to amperomierz musi mieć

> wieeeelką skalę bo będzie pokazywał prąd rozrusznika. Na to też

> jest sposób: zapodać osobny kabel z alternatora do akumulatora a

> na nim amperomierz. Amperomierz powinien mieć "0" na środku

> skali bo przecież bywa, że prąd płynie "z" akumulatora do

> instalacji.

ewentualnie mierzyć multimetrem spadek napięcia na kablu łączącym aku z masą i wnioski wyciągać na podstawie wskazywanej polaryzacji. Nie jest to może tak wygodne w odczycie, jak z miernika wychyłowego, ale przynajmniej koszy zerowe (multimetr chyba każdy ma).

Napisano

> ewentualnie mierzyć multimetrem spadek napięcia na kablu łączącym aku

> z masą i wnioski wyciągać na podstawie wskazywanej polaryzacji.

Można i tak. O ile nie potrzebujemy dokładnych wartości natężenia prądu. A skoro interesuje nas tylko kierunek płynacego prądu, to może LED dwukolorowy.... wink.gif

> multimetr chyba każdy ma.

Zdziwiłbyś się... wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> A skoro interesuje nas tylko kierunek płynacego prądu, to

> może LED dwukolorowy....

w którymś Praktycznym Elektroniku był projekt takiego prostego układziku, który orientacyjnie wskazywał bilans akumulatora właśnie w oparciu o dwa kolory LEDów smile.gif Jeśli ktoś lubi dużo świecidełek w swoim Astrolocie, to mogę poszukać i podesłać skany smile.gif

Napisano

Podejrzewam pad (zwarcie)jednej z diod na alternatorze,wtedy mierząc napięcie miernikem nie wyczaisz wady.

Napisano

W pliku -> pe.zip <- skany ww. artykułu. W ogóle to polecam każdemu, jest trochę teorii o obwodzie głównym, która powinna ułatwić namierzanie usterek.

Napisano
  • Autor

> Podejrzewam pad (zwarcie)jednej z diod na alternatorze,wtedy mierząc

> napięcie miernikem nie wyczaisz wady.

ale to wtedy upływność prądu byłaby tak malutka jak jest?? i ładowanie mieściłoby się w widełkach normy?

Napisano

> ale to wtedy upływność prądu byłaby tak malutka jak jest?? i

> ładowanie mieściłoby się w widełkach normy?

Fakt przy zwrciu raczej upływność powinna być wieksza. No to może przerwa na diodzie. Może też jeszcze regulator prądu ładowania coś świruje. Mój kolega miał kiedyś przypadek, że mu regulator raz dawał 14 a raz 16V i tak się zmieniało raz na 2-3 minuty. Generalnie problem będzie raczej dotyczył alternatora i jego prepitetów.

Napisano
  • Autor

Pytanie do obeznanych w temacie:

Czy możliwe jest takie uszkodzenie alternatora, że będzie on utrzymywał żądane napięcie (14-14,5V) a pomimo tego, nie bedzie potrafil naładowac akumulatora w pełni?

Co w takiej sytuacji jest/ może być zepsute?

Napisano

A sprawdzałeś wszystkie połączenia na drodze alternator->aku?

Napisano
  • Autor

> A sprawdzałeś wszystkie połączenia na drodze alternator->aku?

wszystko przewodzi dobrze. nie ma wielkich spadków napięcia itp.

A pomimo tego aq ciągle jest niedoładowany, bo juz po kilku godzinach od wyłaczenia silnika napięcie na nim siada do 12,4V przy czym jak już wyżej napisałem aq na 100% jest zdrowy i nie ma ponadstandardowego poboru pradu

Napisano

Może coś co jest podłączone po stacyjce ma jakieś zwarcie i alternator nie jest w stanie aku naładować, jeśli to nic z alternatorem i aku.

Napisano

> jak już wyżej napisałem aq na 100% jest zdrowy i nie ma

> ponadstandardowego poboru pradu

A pomierzyłeś prąd pobierany z aku wtedy gdy silnik nie pracuje?? Jeśli jest to poniżej 100mA (0,1A) to coś jest nie tak z akumulatorem

Napisano
  • Autor

> A pomierzyłeś prąd pobierany z aku wtedy gdy silnik nie pracuje??

> Jeśli jest to poniżej 100mA (0,1A) to coś jest nie tak z

> akumulatorem

W moich postach powyżej cała sytuacja jest opisana. Ale zrobie to jeszcze raz, żeby było wszystko w jednym miejscu.

Upływność prądu malutka, bo rzędu 20-25mA (silnik wyłączony auto zamknięte, alarm uzbrojony)

Napięcie ładowania niezależnie od obrotów zawsze mieści się w widełkach 14,1-14,5V

A mimo to Aq jest niedoładowany (jak go mierze areometrem to jest na czerwonej skali, oraz napięcie mierzone kilka godzin po wyłączeniu silnika tez potwierdza niedoładowanie bo jest koło 12,3-12,4V)

Akumulator napewno jest zdrowy, bo jak go wsadziłem do renówki, to po kilku dniach potrafił się doładowac i tam trzyma ciągle 12,7-12,8V

Natomiast Aq z renówki (ktory w renówce sprawował się bez zarzutu) wsadzony do astry po kilku dniach się rozładował do 12,3V

I sytuacja jest o tyle dziwna, ze niezaleznie czy robie trasy po 2 km czy po 200km akumulator zawsze jest w takim samym stopniu rozładowany

Napisano

> W moich postach powyżej cała sytuacja jest opisana. Ale zrobie to

> jeszcze raz, żeby było wszystko w jednym miejscu.

A ja też wcześniej napisałem że trzeba sprawdzić napięcie ładowania w czasie jazdy przez podpięcie miernika i jego obserwację. Sądzę że ładowanie zanika i dlatego masz te problemy.

Napisano
  • Autor

> A ja też wcześniej napisałem że trzeba sprawdzić napięcie ładowania w

> czasie jazdy przez podpięcie miernika i jego obserwację. Sądzę

> że ładowanie zanika i dlatego masz te problemy.

ok. Zaraz ide i podłącze miernik pod zapalniczke. Jutro jade w trase 150km to poobserwuje i zdam relacje co bedzie pokazywał

Napisano

> ok. Zaraz ide i podłącze miernik pod zapalniczke. Jutro jade w trase

> 150km to poobserwuje i zdam relacje co bedzie pokazywał

Podobny problem u mnie, kilka dni temu to rozgryzłem... podłącz, podłącz zeby.GIF

Ja już sobie zamówiłem nowy regulator bo:

napięcie takie jakie być powinno...ale, odpaliłem autko na podwórku i poszedłem po coś do domu i zapomniałem o aucie spineyes.gif wróciłem po 15min, troszkę poddenerwowany.. bo zapomniałem... patrze... a tu na mierniku 13,8V, zgasiłem go i odpaliłem, 14,3V, zostawiłem, z 10min minęło i 13,8V. Czy to regulator? Okaże się jak wymienie

Napisano
  • Autor

> ok. Zaraz ide i podłącze miernik pod zapalniczke. Jutro jade w trase

> 150km to poobserwuje i zdam relacje co bedzie pokazywał

po odpaleniu auta ładowanie 14,52V potem wraz ze wzrostem temp silnika spadało aż osiągnęło 14,1V i tak się już +/- 0,1V trzymało do końca trasy. Trzynastki z przodu nie widziałem nigdy a więc chyba dobrze co nie?

W każdynm razie jak bedemiał czas to sobie i tak wymienie regulator na taki co niezaleznie od temperatury bedzie trzymał koło 14,4-14,5V. Może pomoze

Napisano

> Podobny problem u mnie, kilka dni temu to rozgryzłem... podłącz,

> podłącz

> Ja już sobie zamówiłem nowy regulator bo:

> napięcie takie jakie być powinno...ale, odpaliłem autko na podwórku i

> poszedłem po coś do domu i zapomniałem o aucie wróciłem po

> 15min, troszkę poddenerwowany.. bo zapomniałem... patrze... a tu

> na mierniku 13,8V, zgasiłem go i odpaliłem, 14,3V, zostawiłem, z

> 10min minęło i 13,8V. Czy to regulator? Okaże się jak wymienie

wymień wymień, zobaczymy czy coś da, mam identyczny objaw, już zgłupiałem od tego.

Napisano

> wymień wymień, zobaczymy czy coś da, mam identyczny objaw, już

> zgłupiałem od tego.

Zrobione , na max obciążeniu mam teraz 14,3V grinser006.gif

Jak zrobisz to co ja to na 99% twój problem zniknie

KLIK

Napisano

> Zrobione , na max obciążeniu mam teraz 14,3V

> Jak zrobisz to co ja to na 99% twój problem zniknie

> KLIK

Kolega wymienil regulatorek na taki sam jak byl czy jakis inny?

Napisano

Zamiennik: Topran 14V

polecam

W sumie... dla nie mających czasu, możliwości (warsztatu) wymieńcie tylko właśnie regulator, jak się śruba jakaś ukręci podczas rozkręcania... niby można tak jeździć no ale...szybki sposób: zakup 2giego altka za ok 50zł i "szybka" przekładka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.