Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprężyna i wahacz c.d. - jeste światełko !!!

Featured Replies

Napisano

...a dokładnie lewa przednia i prawy przedni.

Pierwsza zwyczajnie pękła ( przydały się obejmy w ramach akcji nawrotowej ) a skubaniec dostał luzów na sworzniu - czyli ogólnie fajlur palacz.gif - się mogę teraz kulać gorzej niż kapelusz ...

Czyli:

- jakie springi ??

- jakie wahacze ??

kłaniam się uniżenie bow.gifzlosnik.gif

EDIT - sprawozdanie

Zadzwoniłem na Green line Fiata ( 00800 3428 0000 ) i tam miła mulher.gif potwierdziła, że owszem, zakres kampanii nie został rozszerzony, ale: jeśli nie czuję się usatysfakcjonowany, to mogę jechać dalej.

Zostałem poproszony o kontakt z jakimś ASO i upewnienie się, czy przypadkiem nie wymienia mi springów mimo wszystko. Gadka z 3-ma ( Carservis, Dukiewicz i Euromobil ) zgodzili się, że te protezy nie rozwiązują problemu o którym FIAT wie ale nic więcej nie może zrobić. mulher.gif sporządziła telefonicznie protokół w którym stoi, że oczekuje wymiany, skoro problem jest znany, a założenie obejm nie rozwiązało go, jedynie ochroniło przed fatalnymi skutkami ( i tutaj spełniło swoje zdanie ) i wysłała do FAP BB. Musiałem je podać dokładne dane wraz ze szczegółami kiedy i jak strzeliła plus jak wygląda druga po czym skonstatowała, że każda taka sprawa jest rozpatrywana indywidualnie ale ze względu na młody wiek i mały przebieg jest spora szansa na wymianę : jump.gif

Zatem, fony w dłoń i walczcie, może się uda 893goodvibes.gif

Napisano

> - jakie springi ??

Eibach pro Kit -30 mm grinser006.gif

> - jakie wahacze ??

najlepiej oryginały... drogie ale i na dłużej wystarczą niż tanie siano z allegro!

Napisano
  • Autor

> Eibach pro Kit -30 mm

-- ja mam wagona - nie obleci :/

> najlepiej oryginały... drogie ale i na dłużej wystarczą niż tanie

> siano z allegro!

-- też o tym myślę, w końcu te wytrzymały 120 tys km ...

Napisano

> ...a dokładnie lewa przednia i prawy przedni.

> Pierwsza zwyczajnie pękła ( przydały się obejmy w ramach akcji

> nawrotowej )

Od piątku dochodziły mnie dziwne dźwięki z lewego przedniego zawieszenia. Ostatnio zaczęło coś dzwonić. Łącznik wykluczałem, bo wymieniałem go 1kkm temu. Dziś przy wymianie kół na letnie wyszło szydło z worka:

280608387-20080401862.jpg

U mnie też osłony zadziałały. I pewnie o to FAP chodziło. Ale zastanawiam się, czy FAP wiedząc, że sprężyny pękają nie igrał z życiem moim i mojej rodziny? A gdyby nie zadziałały?

Pozostaje ostatnie pytanie: jakie sprężyny lub czy kręcić dym w FAP o wymianę sprężyn po gwarancji?

Na forum fiat.auto.com.pl znalazłem taki post jakiś tekst ale też i taki: jakiś tekst

Czyżby wysyp pękających sprężyn???

post-9380-14352492348571_thumb.jpg

Napisano

No to chyba jakiś wysyp pękających sprężyn mamy tej wiosny. Oby tylko w hurtowniach nowych starczyło... grinser006.gif

Napisano

> No to chyba jakiś wysyp pękających sprężyn mamy tej wiosny. Oby tylko

> w hurtowniach nowych starczyło...

Dziwna sprawa ale ja nigdzie nie mogę dostać zwykłych sprężyn do Stilo od jakiegoś miesiąca niewiem.gif

Napisano

> Dziwna sprawa ale ja nigdzie nie mogę dostać zwykłych sprężyn do

> Stilo od jakiegoś miesiąca

O! A ja właśnie u siebie zmieniłem... blush.gif Nic co prawda mi nie pękło, ale po najechaniu na przewrócone drzewo miałem do wymiany lewy amortyzator. Pomyślałem że od razu dam nowe springi - pomimo że pan diagnosta z ASO mi to zdecydowanie odradzał... screwy.gif

Zdaje się że dobrze trafiłem z wymianą (sprężyny oryginalne) smirk.gif Ale zastanawia mnie ten wysyp awarii... Czy wszyscy pechowi posiadacze pękniętych springów mają motor diesla? hmm.gif

Napisano

> Dziwna sprawa ale ja nigdzie nie mogę dostać zwykłych sprężyn do

> Stilo od jakiegoś miesiąca

-Sprężyn brakuje ! Ja wymieniałem w zeszłym tygodniu,bo pękła frown.gif dobrze,ze na parkingu,a osłon nie mam,bo dopiero co autko kupiłem,dobrze,ze opona nie poszła. A co do sprężyn to na śląsku nie ma nawet w serwisach. Ja mam jakieś szwedzkie czy austriackie. Koszt w warsztacie=500zł

-Podobno były jakieś polskie zamienniki,ale serwis odradza.

Napisano
  • Autor

wahacze

LEMFORDER 295zł/szt

SIDEM 260zł/szt

TRW 228zł/szt

HART 194zł/szt

SIR 230zł/szt

MAGNETI MARELLI 350zł

sprężyny LESJOFORS 105zł/szt

...wahacze to chyba łyknę MM - w końcu fabryczne hmm.gif

[email protected]

516 103 307

Kilka razy juz brałem do tego człowieka i zero problemów. jak strzeliły mi tarcze to odesłałem mu, i otrzymałem zwrot kasy

Napisano

> wahacze

> LEMFORDER 295zł/szt

> SIDEM 260zł/szt

> TRW 228zł/szt

> HART 194zł/szt

> SIR 230zł/szt

> MAGNETI MARELLI 350zł

> sprężyny LESJOFORS 105zł/szt

> ...wahacze to chyba łyknę MM - w końcu fabryczne

Daj namiary na sklepy, proszę. smile.gif

Napisano

jakie springi ?

witaj, właśnie jakiś rok temu był wontek o takim właśnie tytule. Chyba Kolega Lisek opisywał tam jakieś skandynawskie sprężyny. Cena była konkuręcyjna i były tam też sprężyny przystosowane do Wagona JTD.Była to jakaś firma mająca oczywiście przedstawicielstwo w Polsce i swoją stronę internetową. nie potrafię jednak powiedzieć jaka to firma i gdzie jest ten wontek. ?

> - jakie wahacze ?? Rozejżyj się dobrze. na AK. jest użytkownik mający dostęp do orginalnych części fiata w dobrej cenie. Żeby nie być posądzonym o reklamę nie mogę zdradzić nicku tego użytkownika, ale ma on podpis sugerujący to i owo. Czekam na łączniki stabilizatora od niego właśnie. Pozdrawiam

Napisano

Rozejżyj się dobrze. na AK. jest użytkownik

> mający dostęp do orginalnych części fiata w dobrej cenie. Żeby

> nie być posądzonym o reklamę nie mogę zdradzić nicku tego

> użytkownika,

Aaa, to pewnie kolega Freeco zlosnik.gif

Napisano

na AK. jest użytkownik

> mający dostęp do orginalnych części fiata w dobrej cenie. Żeby

> nie być posądzonym o reklamę nie mogę zdradzić nicku tego

> użytkownika, ale ma on podpis sugerujący to i owo. Czekam na

> łączniki stabilizatora od niego właśnie. Pozdrawiam

czemu nie możesz? toż to kolega freeco ok.gif

Napisano

> na AK. jest użytkownik

> czemu nie możesz? toż to kolega freeco

To może i ja sobie napisze jak wszyscy powtarzają FREECO a co ,ktoś jeszcze ? tuk.gif

Napisano

> na AK. jest użytkownik

> czemu nie możesz? toż to kolega freeco

Trzeba było jakiś rok temu czytać squad. a co do tego nicku to oczywiście, ale nie ja to napisałem hehe.gif

Napisano

> wahacze

> LEMFORDER 295zł/szt

> SIDEM 260zł/szt

> TRW 228zł/szt

> HART 194zł/szt

> SIR 230zł/szt

> MAGNETI MARELLI 350zł

> sprężyny LESJOFORS 105zł/szt

> ...wahacze to chyba łyknę MM - w końcu fabryczne

Wahacz przedni prawy /przedzmianowy/ - oryginał

294,98 pln brutto - Carserwis Warszawa

Napisano

A co sądzicie o niemieckich sprężynach SUPLEX - 125zł/szt ?

Napisano

> A co sądzicie o niemieckich sprężynach SUPLEX - 125zł/szt ?

Czy mi się wydaje czy ceny zaczynają być kosmiczne ?

Kiedyś sprężyny były bliżej 80 zł :/

Ma ktoś 4 seryjne springi na sprzedaż?

Napisano

> Czy mi się wydaje czy ceny zaczynają być kosmiczne ?

> Kiedyś sprężyny były bliżej 80 zł :/

Nigdy nie obserwowałem "rynku" sprężyn, ale dziś dzwoniłem do ASO:

235zł/szt do JTD

120zł/szt dolna guma.

Napisano
  • Autor

Mozna sprobować do UOKiK i DW do FAP, że zamontowali protezę zamiast wymienić springi. Nadałem temat swojemu papudze, ma sie przegryźć z tym ...

Napisano

> Mozna sprobować do UOKiK i DW do FAP, że zamontowali protezę zamiast

> wymienić springi. Nadałem temat swojemu papudze, ma sie

> przegryźć z tym ...

Ja w ub. rou korespondowałem z UOKiK, ale oni wyszłi z założenia, że jest kampania w której Fiat zadbał o interesy swoich klientów, zapewnił im bezpieczeństwo i wogóle jest super.

Może rzeczywiście dobrze by było nagłośnić sprawę pękających sprężyn od roku od kampanii 5044. To naprawdę dziwne.

Napisano

> Nigdy nie obserwowałem "rynku" sprężyn, ale dziś dzwoniłem do ASO:

> 235zł/szt do JTD

> 120zł/szt dolna guma.

Ja wymieniałem dwa tygodnie temu sprężyny i amortyzatory przód (sprężyny szwedzkie, amortyzatory Bilstein b4) -dolna oryginalna guma kosztuje w ASO około 15 zł/szt.,

W ASO również odradzali mi wymianę amortyzatorów i sprężyn, chociaż dzień wcześniej wymieniali złamaną sprężynę w stilo z silnikiem 1.2.

Napisano

Co to znaczy odradzali wymianę? dlaczego niby ?

Ja właśnie zamówiłem jakieś progresywne żółte -30 żeby trochę podnieść auto bo w sobotę znowu "rajdzik" smile.gif ..... tylko że chyba nie przyjdą do tego czasu frown.gif

Napisano

> Co to znaczy odradzali wymianę? dlaczego niby ?

U mnie rozmowa wyglądała mniej więcej tak:

Ja: Razem z amortyzatorami nie warto by wymienić sprężyn z przodu?

Pan z ASO: Eee, przy takim małym przebiegu? (68kkm) Nie warto.

Ale słyszałem że one pękają, sami zakładaliście mi te podkładki...

Noo tak, ale to tak na wszelki wypadek. FAP ogłosił akcję, to zakładamy. Dla bezpieczeństwa

A przód auta nie podniesie się z nowymi springami? Przecież po jakimś czasie stare siadają, a stilo i tak ma niski prześwit

Najwyżej ze 2mm. Nie więcej.

Więc nie potrzeba wymieniać sprężyn?

Nie ma sensu. To zupełnie niepotrzebne

Pan z ASO był zastępcą kierownika serwisu. Na drugi dzień zamówiłem sprężyny 893goodvibes.gif

Napisano

> Więc nie potrzeba wymieniać sprężyn?

> Nie ma sensu. To zupełnie niepotrzebne

> Pan z ASO był zastępcą kierownika serwisu. Na drugi dzień zamówiłem

> sprężyny

Nie rozmawiaj już więcej z tym Panem, to może być szkodliwe dla zdrowia i życia shocked.gif

Napisano

Kuwa tylko kupiłem Stilona już mam sprężyny wymieniać ... ?

Jak sprawdzić czy mam te obejmy "ratunkowe" ?

Napisano

> Kuwa tylko kupiłem Stilona już mam sprężyny wymieniać ... ?

> Jak sprawdzić czy mam te obejmy "ratunkowe" ?

nic prostszego - ukucnij przy przednim kole i jeśli tuż nad oponą, pod kołnierzem sprężyny widzisz takie dziwne sterczące "pręty/blachy" - to są właśnie te pseudo obejmy ratunkowe biglaugh.gif

Napisano

> Kuwa tylko kupiłem Stilona już mam sprężyny wymieniać

zależy z jakiego okresu jest twoje auto. jeśli jes z produkcji po wrześniu 2006r. to nie potrzebujesz się narazie niczym przejmować. Tam amortyzatory i sprężyny są tzw. pozmianowe.

Napisano

> sprężyny są tzw. pozmianowe.

z informacji jakie mi podał FAP, nie ma sprężyn pozmianowych dla stilo

Napisano

Stwierdziłem wczoraj przy zmianie kapci że nadgryza ją korozja na wysokości pierwszego zwoju, przód wygląda na cacy. I teraz musze dokupic do przednich sprężyn jeszcze komplet na tył.

• 1 miesiąc później...
Napisano

> Stwierdziłem wczoraj przy zmianie kapci że nadgryza ją korozja na

> wysokości pierwszego zwoju, przód wygląda na cacy.

ja też jakieś 3 tygodnie temu oglądałem dokładnie sprężyny przednie i nie zauważyłem żadnych śladów korozji. a jednak dzisiaj właśnie pękła mi prawa przednia sprężyna. stało się to w czasie wycofywania auta z garażu. Podskoczyło ono lekko na progu i w tym czasie huknęło. raczej nie należy tego interpretować jako huk, ale jako dość głośne pęknięcie. no i trzeba wymienić 2 sprężyny. Kłopot w tym, że auto stoi u mechanika i trzeba coś zdecydować. chyba zdecyduję się na sprężyny za 145 zł. za sztukę. Są to sprężyny nie fiatowskie. Chyba fiat nic nie poprawił w dotychczasowych sprężynach ażeby płacić za nie 235 zł za sztukę.

Napisano

Są to sprężyny nie fiatowskie. Chyba fiat nic nie

> poprawił w dotychczasowych sprężynach ażeby płacić za nie 235 zł

> za sztukę.

A jakiego producenta zamienniki zakładasz?

Napisano

> ja też jakieś 3 tygodnie temu oglądałem dokładnie sprężyny przednie i

> nie zauważyłem żadnych śladów korozji. a jednak dzisiaj właśnie

> pękła mi prawa przednia sprężyna. stało się to w czasie

> wycofywania auta z garażu. Podskoczyło ono lekko na progu i w

> tym czasie huknęło. raczej nie należy tego interpretować jako

> huk, ale jako dość głośne pęknięcie. no i trzeba wymienić 2

> sprężyny. Kłopot w tym, że auto stoi u mechanika i trzeba coś

> zdecydować. chyba zdecyduję się na sprężyny za 145 zł. za

> sztukę. Są to sprężyny nie fiatowskie. Chyba fiat nic nie

> poprawił w dotychczasowych sprężynach ażeby płacić za nie 235 zł

> za sztukę.

miałem dokładnie tak samo też oglądałem wcześniej i też przy wyjeżdzaniu z grazu mi pekła!tylko ze lewa

ja jednak zdecydowałem sie na fiatowskie.zobaczymy za 6 lat czy to dobr wybór, stare tyle wytrzymały, a raczej jedna wytrzymala, a druga zrobila puk.

Napisano

> Są to sprężyny nie fiatowskie. Chyba fiat nic nie

> A jakiego producenta zamienniki zakładasz?

Szczerze móówiąc to nie wiem. Nie byłem w warsztacie przy stwierdzonej awarji sprężyny i przez telefon jakoś ciężko było zrozumieć fachowca. Zasada ma być taka, że nie powinny być gorsze od orginałów, które mają przecież stwierdzoną wadę fabryczną. jak będę wiedział to napiszę jakiej firmy założyli mi sprężyny.

Napisano

ja jednak zdecydowałem sie na fiatowskie

I ja na początku myślałem o nich, ale przecież nie słychać było że wprowadzono wersję poprawioną, więc jakoś trudno mi było uwierzyć w te orginały. .zobaczymy za 6 lat czy to

> dobr wybór, stare tyle wytrzymały, a raczej jedna wytrzymala, a

> druga zrobila puk. I życzę ci ażeby wybór był dobry. U mnie też wytrzymały 5 lat niemalże, tylko przebieg auta był jak na te lata niewielki. Nie można więc tłumaczyć tego zmęczeniem nadmiernym materjału. po prostu jest w nich jakaś wada i tyle.

Napisano

Czy ktoś wie czy do JTD są te same sprężyny co do JTD 16V ?

Ja chyba będę szukał tych szwedzkich Lajforsów (czy jak im tam).

Napisano

> Czy ktoś wie czy do JTD są te same sprężyny co do JTD 16V ?

tego nie wiem, ale wiem że cena poza ASO orginałów jest sporo niższa i wynosi nie 235 zł jak w ASO, tylko 160zł.

> Ja chyba będę szukał tych szwedzkich Lajforsów (czy jak im tam). Sam bym poszukał gdybym miał na to czas. tak niestety trzeba było brać co popadło. mam tylko nadzieję że teraz będzie dobrze przez długi czas.

Napisano

> Czy ktoś wie czy do JTD są te same sprężyny co do JTD 16V ?

> Ja chyba będę szukał tych szwedzkich Lajforsów (czy jak im tam).

Z tego co wiem to nie ma znaczenia czy 16V czy JTD, były te same, co owocowało osiadaniem klekotów na asfalcie. czy coś zmieniono ? raczej nie.

Napisano

> Dla zainteresowanych - link do sklepu ze sprężynami LESJOFORS :

> http://www.sklepmoto.pl/

> Kupiłem wczoraj, teraz czekam na paczkę

> 2szt. + wysyłka = 220zl

Mi też niedawno pękła lewa obchodziłem i obdzwoniłem chyba ze 20 sklepów odpowiedż zawsze ta sama niema icon_eek.gif ,a jak już coś było to orginały w kosmicznej cenie, lub czas oczekiwania ponad miesiąc .A z tego sklepu > http://www.sklepmoto.pl/ przysłali maila że czas realizacji 4-6 ty faint.gifg więc się wk.....m i zamówiłem kit eibacha czas 7-10 dni.Tak na zakończenie co to za egzotyczne auta te nasze stilaki że niema do nich podstawowych części zamiennych screwy.gif

Napisano

jak będę wiedział to napiszę jakiej firmy założyli mi

> sprężyny.

No i jak obiecałem tak i piszę. otuż założyli mi sprężyny LESJOFORS tylko nie kosztowały 105 zł za sztukę, a 145zł. za sztukę.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzisiaj wymieniono mi w ASO sprężyny przednie (koszt 214 robocizna wliczając sprawdzenie geometrii, + 212 materiał Lesjofors). Zdziwiłem się jak mi zamontowano te słynne osłony które ponoć mi wcześniej się nie należały bo auto było sprowadzone. W tym momencie ponoć FAP uzupełnił akcję również o stilony sprowadzone z za granicy. W środę będę pisał reklamację do FAP o partycypację w kosztach wymiany sprężyn.

Pozdro

Napisano

yyy zara zara... jak oslony jak masz nowe sprezyny ?? O co chodzi ?

Napisano

> yyy zara zara... jak oslony jak masz nowe sprezyny ?? O co chodzi ?

Normalnie ok.gifJa też mam przez fiata wymienione i osłony pozakładane ok.gifPewnie tak na wszelki wypadek hehe.gif

Fiat to przewidująca firma ok.gifrotfl.gif

Napisano

> yyy zara zara... jak oslony jak masz nowe sprezyny ?? O co chodzi ?

Poprostu kupiłem springi, ASO je założyło a na dokładkę dostałem te osłony w ramach kampani 5044. Też byłem zaskoczony bo parę miesięcy wcześniej odmówiono mi ich założenia twierdząc że auto nie jest objęte w/w kampanią.

Napisano

no skoro tak asio robia.. to chyba nie jest wina springow tylko amory maja za male "siedziska" czy jak to tam nazwac. Przeciez jak masz springi zdrowe "nie-fiatowskie " a tym samym "nie-pekajace" to po hak te obejmy. Cos mi tu smierdzi hmm.gif

Napisano

> to po hak te obejmy. Cos mi tu smierdzi

tak pewnie na wszelki wypadek wymieniają niewiem.gif

Napisano

> no skoro tak asio robia.. to chyba nie jest wina springow tylko amory

> maja za male "siedziska" czy jak to tam nazwac. Przeciez jak

> masz springi zdrowe "nie-fiatowskie " a tym samym "nie-pekajace"

> to po hak te obejmy. Cos mi tu smierdzi

ale przecież spreżyny pekają !!!, Teraz fiat dmucha na zimne, w NB mam takie siedziska sprężyn jak talerze obiadowe hehe.gif

Napisano

Mechanik stwierdził tylko, że w chwili obecnej nowe amortyzatory mają już zdecydowanie większe kielichy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.