Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TVN Pirat, S8 i 203 km/h

Featured Replies

Napisano

> bo

Bo zmienione zostały warunki homologacji...

Krawiec

Napisano

Patrząc na to to połowe aut trzeba wywalić bo np. zakladają niehomologowane chlapacze hehe.gif

Ale masz racje ok.gif

Napisano

> ...o ile taka prędkość w tego typu furze mnie nie dziwi ( teraz byle

> padaka z dobrze wykręconym 1.6 potrafi dojść do tej magicznej

> granicy) o tyle zdziwił mnie mandat nałożony na gościa. Na

> odcinku z ograniczeniem 110 miał powyższa prędkość i dostał 10

> pkt i 500 zł. Wniosek z tego, że taryfikator przewiduje

> przekroczenie prędkości jedynie o 50 powyżej dopuszczalnej, a

> potem ?? Potem , czy sunę 160 / 110 czy 230 /110 to i tak mam

> ten sam mandat. Trochę to pokręcone OIDP w poprzednim kodeksie

> było tak, że przekroczenie 100% dopuszczalnej skutkowało

> odebraniem PJ i skierowaniem sprawy do kolegium.

> Czyli jeśli już przekraczać to z maxem, bo i tak ew mandat będzie ten

> sam

> ....spoko, nie mam zamiaru testować - ostatnio polubiłem "hat mode" i

> kulam się w granicach przepisowej

Ostatnio na "katowickiej" jechałem 140/70 jak zobaczyłem radiowóz udało sie jedynie zejść do 130.

500zł + 10pkt. glina powiedział ze hamowanie było zbedne bo nawet jeśli bym jechał jeszcze szybciej to i tak by na to samo wyszło.

ostatecznie 400zł +10pkt.

Napisano

> dokładnie - Lanos powyżej 160 może zaskoczyć, o 200 nie wspominając.

> Majac nawet najlpesze tarcze i klocki na kołach 14 czy 15" nie

> zahamuje tak

> jak auto z 17" kołami.

jest jeszcze różnica wagi...

nie chcę się kłócić bo wiadomo, że a8/s8 ma lepsze heble niż lanos ale...jeżeli lecimy z takimi prędkościami to w przypadku powstania nieprzewidzianego zdarzenia (coś się w samochodzie popsuje, czy wyskoczy nam coś przed maskę nagle etc.) to czy przywalimy jednym czy drugim czy wpadniemy w poślizg itp. to i tak nam nic nie pomoże...a tym bardziej innym uczestnikom ruchu...

inna sprawa czy było pusto czy nie i czy teoretycznie było to bezpiecznie wykonane...tak czy inaczej było za szybko...najgorsze jest to, że ktoś jeżdżący w ten sposób kiedyś przesadzi i może kogoś zabije...i wtedy będzie tragedia...i może też będzie wtedy na trasie w miare pusto do tego żeby wg niektórych pojechać 200...

mamy zdecydowanie zbyt łagodne kary w naszej rzeczywistości i kiepską egzekucje tychże kar...

Napisano

> Art. 86. § 1. Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym,

podlega karze grzywny.

należy zatem zwrócić uwagę na "zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym"

Znamię "spowodowanie zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym"; wskazuje, że sprawca swoim nieostrożnym zachowaniem musi realnie i konkretnie zagrozić życiu, zdrowiu lub mieniu innego uczestnika ruchu (pieszego, pasażera, innego prowadzącego pojazd).

Wobec tego, jeśli sprawca wskutek niezachowania należytej ostrożności nie zagroził bezpieczeństwu innemu uczestnikowi ruchu (nic nie wskazuje na to, że w czasie i miejscu zdarzenia odbywał się ruch kołowy lub pieszy i został w jakiś sposób zakłócony), a jedynie sam doznał uszczerbku na zdrowiu, uszkodził swój własny pojazd, uszkodził element infrastruktury drogowej lub ogrodzenie posesji (np. wypadając z drogi), to zagroził jedynie własnemu bezpieczeństwu lub spowodował szkodę w cudzym mieniu, a to nie należy do znamion wykroczenia z art. 86 k.w.

Napisano

> Ale czy maluch wjedzie w tłum ludzi czy a8 to skutek będzie podobny,

> a nawet w przypadku a8 gorszy bo samochód większy.

a maluch po lificie czy przed ? zlosnik.gif bo ten przed liftem mial ostre krawedzie zderzakow no i obrażenia przechodniów moga byc wieksze niz w przypadku plastikowego przodu w a8 cfaniaczek.gif

tylko teoretyzuje grinser006.gif

Napisano

> mamy zdecydowanie zbyt łagodne kary w naszej rzeczywistości i kiepską

> egzekucje tychże kar...

niby tak, ale kary sa dostosowane do zarobków w naszym kraju crazy.gif

Napisano

> niby tak, ale kary sa dostosowane do zarobków w naszym kraju

może...ale jakbym dostał np. 1000plnów za przekroczenie o ponad 51km/h i te 10pkt. i wiedziałbym o tym, że tak czy inaczej zapłacę (zwrot, blokada założona na rachunek przez komornika czy na pensji etc.) to by mnie powstrzymało i to dość skutecznie od ponownego przekraczania prędkości...a inni którzy mają dobre fury (oni często też się targują i mówią, że mandat za duży...ciekawe) to pewnie boją się tylko punktów...no ale cóż na wszystko nie poradzimy... wink.gif

Napisano

> niby tak, ale kary sa dostosowane do zarobków w naszym kraju

które ?

jak pojedziesz 101/50 to za każdy kph ponad limit zapłacisz 10pln

jak pojedziesz 203/110 to za każdy kph ponad limit zapłacisz 5,38pln

teraz weź pod uwagę, że najpierw musisz mieć auto które się na drodze w normalnym ruchu do tych 203 kph rozpędzi na realnym odcinku drogi, będzie potrafiło tą prędkość utrzymać i będzie się ''dało prowadzić'' przy tej prędkości. Kwestie komfortu podróżowania dla ułatwienia pominę.

Dwa; auto to będzie w utrzymaniu nieporównywalnie droższe niż coś co przekroczy prędkośc jak w przyp. 1 (101/50).

Koleś w z tej S8 na jedno tankowanie pod korek wydaje prawie tyle ile dostał mandatu, Ty to dostosowaniem do zarobków nazywasz ?

Sory ale chyba masz spaczone zrozumienie słowa ''dostosowanie"

Napisano

Sorry że napisze ale jest gdzieś ten odcinek bo dzisiaj oglądałem to już go nie ma jakiś nowszy jest frown.gif

Napisano

> Sorry że napisze ale jest gdzieś ten odcinek bo dzisiaj oglądałem to

> już go nie ma jakiś nowszy jest

może na youtobie

Napisano

> które ?

> jak pojedziesz 101/50 to za każdy kph ponad limit zapłacisz 10pln

> jak pojedziesz 203/110 to za każdy kph ponad limit zapłacisz 5,38pln

Bardzo dobre i trafne porównanie, które niestety obnaża słabość polskiego prawa...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.