Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ogar 200 zarejestrują jeszcze??

Featured Replies

Napisano

Witam!!!

Dzieciak uzbierał sobie trochę gotówki kupił od dalszego znajomego starego ogarka 200. za 150 zeta zlosnik.gifpojazd na chodzie mimo kilku braków.

Spisałem umowę, sprzedający posiadał zaświadczenie o wyrejestrowaniu pojazdu. Ogarka wyremontowałem i uzupełniłem wszystkie brakujące części.

Z tego co tu na kąciku czytałem skarbówka mi odpada ale pewnie trzeba zrobić jakiś przegląd, ubezpieczyć no i pytanie podstawowe czy w ogóle mam jakieś szanse aby go zarejestrować.

Co prawda dzieciaki będą nim jeździć po terenach polnych i polnymi drogami na wsi gdzie mam działkę ale licho nie śpi wolał bym aby wszystko było OK !!

Napisano

Jestem też tym tematem zainteresowany. W krótkiej rozmowie w Wydz. Komunikacji oświadczono mi, że wyrejestrowany motorower nie może być ponownie zarejestrowany. No chyba, że przejdzie badania techniczne, co podobno wg pana urzędasa się nie bardzo opłaca. Muszę to drążyć dalej, co gdzie i jak, bo mój ogarek leciwy, ale ma minimalny przebieg i jak nówka, przestał wiele lat w garażu z silnikiem zalanym olejem; naprawdę szkoda go wyrzucić.

Napisano
  • Autor

> Jestem też tym tematem zainteresowany. W krótkiej rozmowie w Wydz.

> Komunikacji oświadczono mi, że wyrejestrowany motorower nie może

> być ponownie zarejestrowany. No chyba, że przejdzie badania

> techniczne, co podobno wg pana urzędasa się nie bardzo opłaca.

A dlaczego sie nie opłaca????? duży koszt badania technicznego???????

> Muszę to drążyć dalej, co gdzie i jak, bo mój ogarek leciwy, ale

> ma minimalny przebieg i jak nówka, przestał wiele lat w garażu z

> silnikiem zalanym olejem; naprawdę szkoda go wyrzucić.

To tak jak w moim przypadku.

Napisano

> A dlaczego sie nie opłaca????? duży koszt badania technicznego???????

> To tak jak w moim przypadku.

mozna zarejestrowac jesli pojazd zostal czasowo wyrejestrowany czyli ma jeszcze rog dowodu. Jesli niema to nie zarejestrujesz

Napisano

> mozna zarejestrowac jesli pojazd zostal czasowo wyrejestrowany czyli

> ma jeszcze rog dowodu. Jesli niema to nie zarejestrujesz

Mozna probowac sposobem blush.gif

Wywalasz DR do smieci, piszesz oswiadczenie o zagubieniu, robisz przeglad (normalny , nie zadna zerowka czy cos ...) i ... rejestrujesz zlosnik.gif

Na dzien dzisiejszy zrobilem tak z dwoma samochodami (w tym roku ...) Oba byly werejestrowane na stale ... ale przeszly zlosnik.gif

M.

Napisano

Dla motorowerów nie robi się przeglądów normalnych...od tego zacznijmy. A tzw zerówka kosztuje ~300zł.

Napisano
  • Autor

Mam tylko zaswiadczenie o wyrejestrowaniu i pisze tam ze dowód rejestracyjny został zwrócony do WK.

Napisano
  • Autor

> Mozna probowac sposobem

> Wywalasz DR do smieci, piszesz oswiadczenie o zagubieniu, robisz

> przeglad (normalny , nie zadna zerowka czy cos ...) i ...

> rejestrujesz

> Na dzien dzisiejszy zrobilem tak z dwoma samochodami (w tym roku ...)

> Oba byly werejestrowane na stale ... ale przeszly

> M.

Wszystko OK ale żeby zarejestrować trzeba mieć ubezpieczenie. Jeżeli ubezpieczę a mi nie zarejestrują wywale kase na darmo.

Napisano

a nie można tero jakoś że zabytek pchnąć przez konserwatora zabytków ?

pytanie czysto teoretyczne bo wiem że to pewnie droga zabawa biglaugh.gif

Napisano

> Wszystko OK ale żeby zarejestrować trzeba mieć ubezpieczenie. Jeżeli

> ubezpieczę a mi nie zarejestrują wywale kase na darmo.

A z jakiej racji ? hahaha.gif

To sa najwyzej chore pomysly lokalnych "pań" z wydzialu komunikacji. Zadnego ubezpieczenia do rejestracji nie potrzebujesz ! Tym bardziej, ze nie ubezpieczysz poajzdu wycofanego z ruchu - bo nie ma tablic (przynajmniej oficjalnie - powinno sie je zdac - ale czasem nie zabierali)

A jezeli beda robic problemy - skladasz wniosek o rejestracje na dziennik i w ciagu 7miu dni musza wydac decyzje - i juz widze jak naczelnik podpisze sie pod odmowa rejestracji z powodu braku OC hehe.gif

M.

P.S.

Kilka wydzialow komunikacji juz "prostowalem" clown.gif A naczelnik łódzkiego do dzis mnie rozpoznaje na korytarzu - a tylko raz wszedlem do niego z telewizja hahaha.gif

P.S./2

Za chwile bede cwiczyl rejestracje "anglika" - z kierownica po zlej stronie ... ale bedzie jazda clown.gif

Acha- caly dowcip z rejestracj pojazdow wycofanych na stale polega na buredlu w WK - czesc urzedow ma adnotacje "wycofany z ruchu", czesc nie ma dokumentacji wogole ... IMHO - moze z 30% bedzie sie w stanie doszukac, ze motocykl byl skasowany z ewidencji .... Takze proboj ok.gif Ja na dzis ma 100% trafien hehe.gif Aaaa... i oczywiscie te auta do dzis nie maja OC zlosnik.gif

Napisano

No to miło, że prostujesz urzędasów. Pytanie jaką masz podstawę prawną lub wiedzę że nie trzeba OC do rejestracji.

Kasujesz urzędasów tylko tym wnioskiem na dziennik czy jakąś merytoryczną dyskusją??

Napisano

> No to miło, że prostujesz urzędasów. Pytanie jaką masz podstawę

> prawną lub wiedzę że nie trzeba OC do rejestracji.

czy w ustawie masz choc slowo o wymaganiu OC jako dokumentu do rejestracji ?

> Kasujesz urzędasów tylko tym wnioskiem na dziennik czy jakąś

> merytoryczną dyskusją??

czasem merytorycznie - tak bylo z przepychanka, kiedy kazali robic badania lekarskie przy wymianie prawka ... ze dwa pisma trzeba bylo napisac (w zasadzie tylko powolanie sie na ustawe definiujaca wymagane do wymiany dokumenty i na KPA mowiacym o terminie w jakim urzad ma wydac decyzje / dokument). Najczescie skutkuje prosba o podanie podstawy prawnej ich dziwnych pomyslow - a wlasnie zlozenie pisma / wniosku o rejestracje na dziennik stawia ich pod ścianą - MUSZA zarejestrowac, albo podac podstawe prawna odmowej decyzji zlosnik.gif

M.

P.S.

Z "anglikiem" juz wstepnie wiem, ze dostane odmowe - wtedy trzeba bedzie sie odwolywac i argumetowac - w tym przypadku prawodawstwo UE - czyli sprawa do wygrania ... NIE mozna robic jednego - dac sie zbyc bez wydania decyzji administracyjnej .... We wroclawiu angliku juz rejestruja bez problemu 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> czy w ustawie masz choc slowo o wymaganiu OC jako dokumentu do

> rejestracji ?

Jak to w prawie jest nie wiem....faktem jest ze na drzwiach do WK u mnie w Płocku jest kartka z napisem ze rejestracja pojazdów tylko z wazna polisa OC.

Jak nie masz OC ...nie masz po co wchodzić

Napisano

> Jak to w prawie jest nie wiem....faktem jest ze na drzwiach do WK u

> mnie w Płocku jest kartka z napisem ze rejestracja pojazdów

> tylko z wazna polisa OC.

> Jak nie masz OC ...nie masz po co wchodzić

Znalazłem takie informacje: podstawy prawne i w odniesieniu do nich wymagane dokumenty do rejestracji pojazdu. Nie ma ani słowa o polisie OC. >>klik<<

Napisano

I to JEST BŁĘDNE ROZUMOWANIE !!!!

Zgodnie z KPA skladasz podanie o rejestracje i MUSZA to podanie przyjac. A potem niech probuja uzasadniac, ze odmawiaja rejestracji.

A takie spławianie petenta bez rozpatrzenia sprawy zostalo z czasow komuny - i trzeba to zwalczac zlosnik.gif Ty masz prawo zlozyc wniosek, a oni maja obowiazek NIEZWLOCZNIE na niego odpowiedziec (wydac decyzje).

Podstawy prawne co do rejestracji wraz z ustawami juz ktos podal (mi sie nie chcialo szukac wink.gif ) - takze walcz 893goodvibes.gif

Na pocieszenie napisze, ze na dźwięk nazwiska mojej zony naczelnik WK w starostwie zamyka sie w pokoju na klucz ... od srodka hahaha.gif

Napisano

Co to za bzdury ??? Ubezpieczając pojazd w zakresie OC musisz mieć numery rejestracyjne , a nie odwrotnie .

Napisano

> Co to za bzdury ???

Wierutne - czyli w przypadku urzedow - takie w ktore ludzie wierzą hahaha.gif

M.

Napisano

> Co to za bzdury ??? Ubezpieczając pojazd w zakresie OC musisz mieć

> numery rejestracyjne , a nie odwrotnie .

Aby opłacić OC, nie musisz mieć numeru rejestracyjnego.

Napisano

Korzystajac z okazji tez chcialbym sie zapytac kupilem niedawno CZ 350 od znajomego za 350 zł,bez spisywania umowy dał mi dowod rejestracyjny od niej i wpisany jest tam poprzedni wlasciciel, (nie znajomy tylko jeszcze ktos tam inny ) no i jest taki problem ze Oc nie bylo placone od 1997, czy jest jakas mozliwosc zarejestrowania tego motocykla,(szkoda mi go bo w super stanie jest) bo jak ja to widze albo temu kolesiowi fundusz gwarancyjny walnie kare albo mnie za brak OC a nie chcialbym tez czlowieka narazac na koszty.

Napisano

Możesz zarejestrować, tylko potrzebne są wszystkie umowy, tzn. musi być ciągłość praw własności. Z oc nie powinno być problemu. Rejestrujesz na siebie i idziesz zapłacić oc. Fundusz nie rypnie kary poprzednim właścicielom.

Napisano

a jak Ty sobie wyobrażasz ubezpieczenie NOWEGO pojazdu ew. wyrejstrowanego ? bez nr. rej. ?

OC to niby masz zapłacić w DNIU zarejstrowania ..więc chyba czegoś nie doczytałeś albo totalna samowolka w WK (jak u mnie ) rotfl.gif

nówka nie ma nawet dow. rej. a w dodatku podam Ci przykład

kupiłem Mastera ramę pod zabudwe ... dopóki nie wykonałem zabudowy ,zrobiłem badania tech. oraz zarejstrowałem auto człowiek od ubezpieczeń NIE BYŁ W STANIE WYLICZYĆ MI STAWKI UBEZPIECZENIA ... dopiero po uzyskaniu odpowiednich wpisów w dow. rej. pojawiły sie informacje istotne dla wysokości stawki (ok. 2200zł pełne OC AC NW na rok) za nowego mastera swiety.gif

ps. w sumie nie wiem po co Ci to argumentuje faktem jest że tkwisz w błędzie wink.gif

Napisano

bezedura

istotne jest tylko kiedy został wyrejstrowany przed czy po wejściu przepisów o stacjach demontażu ... jak przed to wszystko da sie zarejstrować pod warunkiem śladów dokumentacji

Napisano

> A z jakiej racji ?

> To sa najwyzej chore pomysly lokalnych "pań" z wydzialu komunikacji.

> Zadnego ubezpieczenia do rejestracji nie potrzebujesz ! Tym

> bardziej, ze nie ubezpieczysz poajzdu wycofanego z ruchu - bo

> nie ma tablic (przynajmniej oficjalnie - powinno sie je zdac -

> ale czasem nie zabierali)

> A jezeli beda robic problemy - skladasz wniosek o rejestracje na

> dziennik i w ciagu 7miu dni musza wydac decyzje - i juz widze

> jak naczelnik podpisze sie pod odmowa rejestracji z powodu braku

> OC

> M.

> P.S.

> Kilka wydzialow komunikacji juz "prostowalem" A naczelnik łódzkiego

> do dzis mnie rozpoznaje na korytarzu - a tylko raz wszedlem do

> niego z telewizja

> P.S./2

> Za chwile bede cwiczyl rejestracje "anglika" - z kierownica po zlej

> stronie ... ale bedzie jazda

> Acha- caly dowcip z rejestracj pojazdow wycofanych na stale polega na

> buredlu w WK - czesc urzedow ma adnotacje "wycofany z ruchu",

> czesc nie ma dokumentacji wogole ... IMHO - moze z 30% bedzie

> sie w stanie doszukac, ze motocykl byl skasowany z ewidencji

> .... Takze proboj Ja na dzis ma 100% trafien Aaaa... i

> oczywiscie te auta do dzis nie maja OC

Widzę że mamy sporo wspólnego rotfl.gif

do dziś Pani w okienku mnie pamieta jaką awanturke zrobiłem jak nie chciała mi PRZYJĄC dokumentów do rejestracji bez opłaty skarbowej ... mimo iż przepisy jasno mówiły iż nie jest ona wymagana ...

rotfl.gif

Napisano

> Aby opłacić OC, nie musisz mieć numeru rejestracyjnego.

To w takim razie skąd będzie wiadomo , że to właśnie ten pojazd ma OC ?

Napisano

> To w takim razie skąd będzie wiadomo , że to właśnie ten pojazd ma

> OC ?

po numerze ramy

Napisano

> po numerze ramy

Pierwsze słyszę .

Napisano
  • Autor

> ps. w sumie nie wiem po co Ci to argumentuje faktem jest że tkwisz w

> błędzie

Czy ja tkwię w błędzie to nie wiem...... ale do rzeczy:

Znalazłem trochę czasu i pojechałem do WK z umową i papierkiem z wyrejestrowania. Pani poczytała dokumenty i powiedziała że nie ma sprawy bo pojazd jest wyrejestrowany czasowo. Mam dostarczyć zaświadczenie ze stacji kontroli pojazdów o stanie technicznym i .........ważną polisę ubezpieczeniową OC!!!!!!

Na pytanie jak mam to zrobić skoro jest nie zarejestrowany i nie ma numerów stwierdziła że TU ma obowiązek ubezpieczyć wpisując stary numer rejestracyjny ten z przed wyrejestrowania.

Później po zarejestrowaniu zmienia sie numer na polisie.

Nie wiem na ile jest to zgodne z prawem ale tak jest......i na potwierdzenie znalazłem coś takiego na stronie WK.

Przeczytajcie punkt 1.4

Napisano

> potwierdzenie znalazłem coś takiego na stronie WK.

> Przeczytajcie punkt 1.4

ku*&**wa ... Ile mam jeszcze powtarzac ? Nie jest to zgodne z prawem - to sa wymysly jakiejs biurwy no.gif Byla tu cytowana ustawa - i OC nie jest do niczego potrzebne. A dopoki na takie dymanie nas bedziemy sie zgadzac, tak dlugo urzedasy beda to robic sick.gif

M.

P.S.

Jak na stronie WK bedzie napisane, ze masz zrobic loda naczelnikowi, to tez zrobisz ? hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif Bo ktos sobie tak napisal i jest to swietosc ? hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> ku*&**wa ... Ile mam jeszcze powtarzac ? Nie jest to zgodne z

> prawem - to sa wymysly jakiejs biurwy Byla tu cytowana ustawa

> - i OC nie jest do niczego potrzebne. A dopoki na takie dymanie

> nas bedziemy sie zgadzac, tak dlugo urzedasy beda to robic

> M.

Chłopie......a Ty nie możesz pojąć że tak jest bo prezydent miasta wydał takie zarządzenie!

Jak chcesz walczyć z WK to se walcz ja nie mam zamiaru bo szkoda mi kasy, czasu i przede wszystkim nerwów. Poza tym prawdopodobnie i tak bym nie wskórał, bo rozporządzenie prezydenta na jego terenie mają moc prawna i g....no zrobisz.

Skoro można wykupić polisę OC na stare numery na podstawie umowy K-S to dlaczego mam tego nie zrobić przecież i tak po zarejestrowaniu muszę polisę wykupić. Więc nie wiem w czym problem i dlaczego się tak bulwersujesz?????

No chyba że jesteś jednym, z tych co jeżdżą bez OC zlosnik.gif

> P.S.

> Jak na stronie WK bedzie napisane, ze masz zrobic loda naczelnikowi,

> to tez zrobisz ?

To porównanie jest co najmniej głupie screwy.gif

> Bo ktos sobie tak napisal i jest to

> swietosc ?

W tym przypadku może nie świętość ale zarządzenie jak najbardziej zgodne z prawem i to wydane nie przez jakąś biurwę.

Napisano

> Chłopie......a Ty nie możesz pojąć że tak jest bo prezydent miasta

> wydał takie zarządzenie!

Jezeli to zrobil, to zupelnie bezprawnie ...

> Jak chcesz walczyć z WK to se walcz ja nie mam zamiaru bo szkoda mi

wielokrotnie walczylem. Zawsze z sukcesami ....

> kasy, czasu i przede wszystkim nerwów. Poza tym prawdopodobnie i

> tak bym nie wskórał, bo rozporządzenie prezydenta na jego

> terenie mają moc prawna i g....no zrobisz.

taaa jest ... Nawet jezeli jakis idiota podpisze sie pod odmowa rejestracji (a gwarantuje, ze NIE zrobi tego) , to wygrywasz w SKO ...

> Skoro można wykupić polisę OC na stare numery na podstawie umowy K-S

> to dlaczego mam tego nie zrobić przecież i tak po

> zarejestrowaniu muszę polisę wykupić. Więc nie wiem w czym

> problem i dlaczego się tak bulwersujesz?????

Pracujesz na etacie ? prawda ? Bulwersuje sie, bo sam place podatek dochodowy i zus (o VAT juz nie wspominam)... gdybys rocznie wyjmowal z wlasnej kieszeni kilkadziesiat kzl, to tez bys sie nie dal dymac w urzedach ...

> No chyba że jesteś jednym, z tych co jeżdżą bez OC

widze, ze nie pogadamy ... po prostu nie jestem przdstawicielem trzesacego portkami motłochu ... i tyle.

> To porównanie jest co najmniej głupie

w 100% wlasciwe ok.gif podstawa prawna do jednego i drugiego jest identyczna

> W tym przypadku może nie świętość ale zarządzenie jak najbardziej

> zgodne z prawem i to wydane nie przez jakąś biurwę.

rejestracje pojazdow okreslaja przepisy, ktore ci podalem. i NIC wiecej. Niestety niektorzy nie zauwazyli do dzis, ze komunizm upadl, a za prace urzedow placimy z wlasnej kieszeni - i nalezy bezwzglednie egzekwowac ich prawidlowe funkcjonowanie.

M.

edit:

P.S.

Spojrzalem na twoja date urodzenia - to wiele wyjasnia no.gifcrazy.gif Jestem pewny, ze karnie stales w kolejce zeby wymienic prawo jazdy (jak sie okazalo niepotrzebnie - wedlug wykladni SN stare druki sa wazne do dzis !!!) , a potem dowod osobisty hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif (tu przeslanka do wymiany jest wylacznie dekret z 1946 roku mowiacy o waznosci DO - 10 lat - nic innego)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.