Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

WITAM! ... i od razu pytam :)

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich posiadaczy stilo, własnie stałem się posiadaczem takiego autka - tak więc przenosze się z centomanii do was smile.gif

Moje Stilo to wersja 3D z 2002r., z silnikiem 1.2 hmm.gif i niestety bez klimatyzacji, ale za to z przebiegiem ok 65kkm i z polskiego salonu. Szukałem JTD albo 1.4, ale przeraziły mnie te sprowadzane szroty albo ogromne ceny krajowych modeli.

Mam od razu kilka pytań:

1. Słaba wentylacja - TTTM? ledwo cos tak leci z tych kratek ... nie wiem czy jakis filtr zapchany, czy jakaś klapka się zawiesiła - ale na "2" to praktycznie nic nie wieje. Na "4" tez szału nie ma ....

2. CITY - wspomaganie działa, ale nie przełacza się na "większą siłę wspomagania" - czy winna moze być kostka od podłaczenia samego przycisku? Bo tak mi powiedział mechanik. Czy może byc to cos powazniejszego?

3. Klimatyzacja - niestety nie posiadam - jest możliwość zalozenia? Jakie to są koszty? Czy jest sens "myślec o tym"?

4. Rozrzad - 65kkm, 5.5roku - wymieniac teraz, czy jeszcze moge strzelić z 5-10kkm? Czy silnik jest bezkolizyjny?

5. Tylna półka bagaznika - mam urwane zaczepy w bocznych plastikach - te zawiasiki do których przyczepia się półkę - czy musze kupic całe te plastikowe boczki, czy da się dokupic zame "zawiasiki"? Jakie koszty?

6. Jaki olej lac?

7. Napiszcie na co zwrócić uwagę jeszcze u mechanika - bede wymieniał oleje/filtry i końcówke drążka kierowniczego (reszta zawieszenia OK) - może są jeszcze miejsca gdzie trzeba dokładniej się przypatrzeć - to bym zrobił wszystko za jednym zamachem..

Miałem obawy przed silnikiem 1.2, ale przejechałem się i nie jest tak źle (dzieki skrzyni). Ogólnie autko dosyć "gumowate" ... ale komfortowe i bardzo ciche.

Pozdrawiam wszystkich!

Napisano

Na te pytanka to PaDo albo Miro będzie kopalnią wiedzy 20.GIFbiglaugh.gif

A tak przy okazji to pyt.1 wymien filtr kabinowy powinno pomóc ! ok.gif

Pyt.3 koszt zamontowania jest powalający ,chyba że chcesz zwiększyć wartość padaki o 100% rotfl.gifswiety.gif

Napisano
  • Autor

> Na te pytanka to PaDo będzie kopalnią wiedzy

?? ... co to jest/kto to jest "PaDo" ?

> A tak przy okazji to pyt.1 wymien filtr kabinowy powinno pomóc !

aha - czyli jednak jest jakiś filtr .. myslałem że tylko jak jest klima

> Pyt.3 koszt zamontowania jest powalający ,chyba że chcesz zwiększyć

> wartość padaki o 100%

no tego się obawiałem :/ .

Napisano

> 5. Tylna półka bagaznika - mam urwane zaczepy w bocznych plastikach -

> te zawiasiki do których przyczepia się półkę - czy musze kupic

> całe te plastikowe boczki, czy da się dokupic zame "zawiasiki"?

> Jakie koszty?

zawiaski tylko w ASO po 7 zł smile.gif

Napisano
  • Autor

> zawiaski tylko w ASO po 7 zł

oo .. to super ... widze że koszty niewielkie

nie wiem czy u mnie nie jest zniszczone mocowanie tych zawiasków

Napisano

> oo .. to super ... widze że koszty niewielkie

> nie wiem czy u mnie nie jest zniszczone mocowanie tych zawiasków

u mnie jest. silikonem potraktować i będzie git ok.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> u mnie jest. silikonem potraktować i będzie git

no trzeba będzie coś pokombinowac smile.gif

Napisano

> no trzeba będzie coś pokombinowac

też miałem połamane spinki, a nawet więcej (połamane ich mocowania), ale znalazłem rozbitka i kupiłem te 2 parapety półki za 60 zł, a spinki w aso kosztują 4,90 (kupowałem tydzień temu).

Napisano

Właśnie w tym roku zamierzam zrobić rozrząd mimo przebiegu 56 000 (5 roczek). Autko zalewam od pierwszej wymiany oleju syntetykiem Lotosa. Zasadniczo z silnikiem nie ma problemu, nic tylko się cieszyc jazdą i niskim spalaniem szlachetnej benzynki zlosnik.gif

Napisano

> Pozdrawiam wszystkich!

Co do rozrządu to proponuje wymienić bo:

1 ma już ponad 5 lat

2 nie wiadomo jak i w jakich warunkach był eksploatowany

3 przebieg nie gwarantowany (polak potrafi)

4żeby spać spokojnie w przypadku zerwania paska wyłożysz sporą kase, silniki 16V nie są bezkolizyjne.

Też miałem obawy przed silnikiem 1,2 ale nie żałuje i mam klimke (pakiet comfort)

Miłej bezawaryjnej eksploatacji i szerokości

Napisano

A co do oleju to ASO zaproponowało mi shela 10w40 cenowo ok a ponoć dużo lepszy od lotosa no i wymienili gratis. No chyba że nie mam co robić z kasą tp wtedy selenia 20 k.

Napisano
  • Autor

> Właśnie w tym roku zamierzam zrobić rozrząd mimo przebiegu 56 000 (5

> roczek). Autko zalewam od pierwszej wymiany oleju syntetykiem

> Lotosa. Zasadniczo z silnikiem nie ma problemu, nic tylko się

> cieszyc jazdą i niskim spalaniem szlachetnej benzynki

to ile Ci pali? ja zrobiłem jakies 100km na razie i srednia wyszła 7.1 l/100km ... ale to głównie po trasie

Napisano
  • Autor

> Co do rozrządu to proponuje wymienić bo:

> 1 ma już ponad 5 lat

> 2 nie wiadomo jak i w jakich warunkach był eksploatowany

> 3 przebieg nie gwarantowany (polak potrafi)

> 4żeby spać spokojnie w przypadku zerwania paska wyłożysz sporą kase,

> silniki 16V nie są bezkolizyjne.

> Też miałem obawy przed silnikiem 1,2 ale nie żałuje i mam klimke

> (pakiet comfort)

> Miłej bezawaryjnej eksploatacji i szerokości

ile orientacyjnie kosztuje taka wymiana rozrzadu? Materiały i robocizna?

Napisano

Swoje stilo kupiłem w przydilerskim komisie Fiata i ramach upustu cenowego wytargowałem wymiane . Jak będe w fiacie bo musze wymienić tylne klocki hamulcowe to się popytam. A co do spalania to mi pali poniżej 6l/100km na trasie, a na dojazdach do pracy ok. 7km ostatnio mi wyszło 6,8l/100km. Pozdrowionka.

Napisano

> A co do oleju to ASO zaproponowało mi shela 10w40 cenowo ok a ponoć

> dużo lepszy od lotosa no i wymienili gratis.

powiem ci tak: pracowalem kiedys w warsztacie i to co nie schodzilo robilo sie z tego promocje i wkrecalo bajerki zeby sprzedac i nie byc stratnym, a w promocje nigdy nie wierzylem (nikt nic nie robi za darmo)

Napisano

> Witam wszystkich posiadaczy stilo

Witamy! ok.gif

> 1. Słaba wentylacja - TTTM? ledwo cos tak leci z tych kratek ...

Tak, ogólnie stilo ma dosyć słabe nawiewy. Jedną z przyczyn może być stary/zapchany filtr przeciwpyłkowy, ale coś mi się wydaje że w 1.2 bez klimy go nie dawali hmm.gif

> 2. CITY - wspomaganie działa, ale nie przełacza się na "większą siłę

> wspomagania"

Po włączeniu CITY od razu czuć różnicę - kierownicę można kręcić dosłownie jednym palcem. Tryb CITY nie działa powyżej pewnej prędkości (60km/h confused.gif)

> 3. Klimatyzacja - niestety nie posiadam - jest możliwość zalozenia?

Zapomnij 270751858-jezyk.gif Skórka za wyprawkę.

> 4. Rozrzad - 65kkm, 5.5roku - wymieniac teraz, czy jeszcze moge

> strzelić z 5-10kkm?

Ja bym nie ryzykował, zwłaszcza jeśli auto trochę stało. Producent zaleca wymianę po 5 latach bez względu na przebieg, a i ten masz już bliski wymiany. Oczywiście wymień komplet, ewentualnie jeszcze pasek alternatora.

> 6. Jaki olej lac?

Najlepiej taki, na jakim już auto jeździło. Producent zaleca półsyntetyk 10w40, ale wielu kolegów jeździ na syntetycznym od nowości i nie narzeka wink.gif

> 7. Napiszcie na co zwrócić uwagę jeszcze u mechanika

Auto stało w komisie, wymieniłbym więc dla spokoju wszystkie płyny.

Napisano
  • Autor

> Auto stało w komisie, wymieniłbym więc dla spokoju wszystkie płyny.

Autko było w ciagłym użytku, wiec raczej tylko olej i filtry w pierwszej kolejności - reszte tylko skontroluje

z tą wentylacja to mnie zmartwiłeś - dla mnie jest BARDZO słaba - w gorace dni troche nie widze jazdy z takim "wicherkiem", bo żeby jakos tam wiało wiało to trzeba ustawic na 4 - a wtedy już jest głośno ... w innych samochodach podobnie (albo nawet lepiej) wieje juz na "dwójce"

Napisano

> Autko było w ciagłym użytku, wiec raczej tylko olej i filtry w

> pierwszej kolejności - reszte tylko skontroluje

> z tą wentylacja to mnie zmartwiłeś - dla mnie jest BARDZO słaba - w

> gorace dni troche nie widze jazdy z takim "wicherkiem", bo żeby

> jakos tam wiało wiało to trzeba ustawic na 4 - a wtedy już jest

> głośno ... w innych samochodach podobnie (albo nawet lepiej)

> wieje juz na "dwójce"

Jeśli chodzi o nawiew, to ten typ tak ma zlosnik.gif. Jeśli chodzi o spalanie w miescie latem spala do 8l, trasa 5,5 - 6l. Przy "naddźwiekowej" w drodze do Opola na spot autostradą, komp pokazał 7,8l. ok.gif .Myślę że masz ciężkawą nogę wink.gif i te 7l spalania to nie problem ok.gif

Napisano

> Co do rozrządu to proponuje wymienić bo:

> 1 ma już ponad 5 lat

> 2 nie wiadomo jak i w jakich warunkach był eksploatowany

> 3 przebieg nie gwarantowany (polak potrafi)

> 4żeby spać spokojnie w przypadku zerwania paska wyłożysz sporą kase,

> silniki 16V nie są bezkolizyjne.

a ktoś może wie czy 1.9JTD 115CV są silnikami bezkolizyjnymi??

Napisano

> a ktoś może wie czy 1.9JTD 115CV są silnikami bezkolizyjnymi??

nie są

Napisano

> nie są

tzn że fiat nie produkował bezkolizyjnych silników?czy jak??

Napisano
  • Autor

> tzn że fiat nie produkował bezkolizyjnych silników?czy jak??

z tego co pamietam, to silnik 1.1 i 1.2 8V były bezkolizyjne .. 16V już chyba nie

Napisano

> tzn że fiat nie produkował bezkolizyjnych silników?czy jak??

W styczniu wymieniano mi wASO rozrząd w sieniasie i mechanik tak przykręcił napinacz że po 10 km się odkręcił i silnik przestał pracować. Oczywiście ASO fiata zapewniło darmowe holowanie i naorawiono od ręki a kierownik serwisu stwierdził że nic się nie stało. Silniki 1,1 i 1,2 typu FIRE są bezkolizyjne gożej jakby to był silnik 16V to tylko wtedy trz liczyć na cud. Całe szczęście że dają gwarancje na to co robią więc wtedy mieli by pecha a ja uszkodzony silnik. Dobrze że nie było to stilo 1,2 16V. Takie błedy nie powinny mieć miejsca szczególnie w ASO.

Napisano

co do klimy to sie dowiadywałem troche i:

ceny wachają csie pomiędzy 4500zl - 6000zl (nowe czesci nie przekładki + przeglady dwa gratis)

Ja chyba sie nie zdecyduje, nie miałem auta z klimą nigdy i nie ę przyzwyczaiłem się jeszcze jest mi to obojętne nartazie - a jak czasem mam nawroty na założenie to zawsze moge sobie wkręcić tekst, że klima jest niezdrowa same bakterie i grzyby, skoki temperatur niezdrowe, przeglądy, nabijania i juz mi przechodzi ochota na założenie> (wiem ze ci co mają siobie bedą chwalic) ale jakoś sobie trzeba radzić.

Jak juz chcesz sie troche schłodzić to zawsze mozna sobie szyberdach machcąć juz od 800zł Vebasto lub kupić osłonki na szyby i sie inaczej wentylować:) lub kupić wentyklator samochodowy. Ale czy to warto ja naprawde sporo siedze w aucie i jakoś wielce mi nie przeszkadza brak klimy czego i życze wszystkim.

Napisano

> przeglądy, nabijania i juz mi przechodzi

> ochota na założenie

Przeglądy pewnie okresowe? hahaha.gifrotfl.gif

Napisano
  • Autor

Ok - jestem prawie pewien że mam cos nie tak z wentylacją .. ok, moze stilo ma słaby nawiew, ale nie aż tak!

zostawiłem otwarte tylko 3 kratki "na twarz" otwarte - reszta pozamykana i na "4" wieje tak jak w innych samochodach na "1" lub "2" ... wentylator wyje a nic się nie dzieje z ruchem powietrza. na "2" gdzie głośność jest do zniesienia praktycznie nic nie wieje i po kilkudziesięciu minutach jazdy robi się poprostu duszno, a nie jestem zwolennikiem jazdy przy otwartych oknach.

Odkręciłem 2 boczki przy tunelu srodkowym, ale "na oko" wygląda że wszystko jest ok i nie było tam grzebane. Zresztą wszystko jest zabudowane i niewiele tam zobaczyłem.

Prosze, podrzućcie jakieś schematy jak się dobrac do wentylacji / kanałów - czy na pewno mam ten filtr kabiowy? może od strony silnika da się do tego dobrac - przez podszybie?

jestem przekonany że to musi byc jakas awaria, bo to niemozliwe żeby wentylacja była aż tak slaba!

kazda pomoc i sugestia bedzie potrzebna.

Napisano

> Ok - jestem prawie pewien że mam cos nie tak z wentylacją ..

na "3" mozna spoko suszyc wlosy przy otwartych kratkach dla pasazera. Filtr kabinowy jest przy lewej stopie pasazera ( srodkowy tunel) .

schematy - tylko eper bo szukajka forumowa zawodzi http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Board=stilo&Number=280701183&page=0&fpart=2

Preferowany Internet Explorer do epera bo Fire fox nieprawidlowo pokazuje

Napisano

> zostawiłem otwarte tylko 3 kratki "na twarz" otwarte - reszta

> pozamykana i na "4" wieje tak jak w innych samochodach na "1"

> lub "2"

Na pewno ustawiłeś pokrętło nawiewu "na kierowce"? Bo w innych pozycjach rzeczywiście z przednich kratek niewiele leci... wink.gif

Napisano

> Na pewno ustawiłeś pokrętło nawiewu "na kierowce"? Bo w innych

> pozycjach rzeczywiście z przednich kratek niewiele leci...

Zasada jest taka że ciepłe powietrze (ogrzewanie) jest kierowane głównie na nogi (chyba że manualnie się ustawi inaczej) natomiast zimne powietrze automat początkowo kieruje na nogi a następnie lekko środkiem (kratkami "górnymi").

U Ciebie najprawdopodobniej filtr przeciwpyłkowy nadaje się do wymiany. Czasami trzeba zwalić też dolną część schowka pasażera żeby się do niego dostać, nie jest to takie proste jeśli wcześniej się tego nie robiło. Potem jest lepiej. Podjedź do jakiegoś warsztatu gdzie znają fiata i będziesz mieć problem z głowy.

Napisano
  • Autor

> Na pewno ustawiłeś pokrętło nawiewu "na kierowce"? Bo w innych

> pozycjach rzeczywiście z przednich kratek niewiele leci...

na 100% - tylko "na twarz"

Napisano

> to ile Ci pali? ja zrobiłem jakies 100km na razie i srednia wyszła

> 7.1 l/100km ... ale to głównie po trasie

u mnie tylko miasto i 8l/100km ale nie oszczedzam stilowoza

Napisano
  • Autor

winowajca był filtr kabinowy - całkowicie zapchany! poprzedni własciciel chyba nie wymieniał od nowości. razem z filtrem wyleciałko pół kilo suchych lisci. bez filtra wentylacja pracuje super.

Nie wiedziełm wczesniej że ten filtr jest aż tak gleboko i myslałem że w ogóle go nie mam.

Czy trzeba zdejmować dolny schowek aby włozyć nowy filtr? Stary ledwo wytargałem.

Napisano

> winowajca był filtr kabinowy - całkowicie zapchany! poprzedni

> własciciel chyba nie wymieniał od nowości. razem z filtrem

> wyleciałko pół kilo suchych lisci. bez filtra wentylacja pracuje

> super.

> Nie wiedziełm wczesniej że ten filtr jest aż tak gleboko i myslałem

> że w ogóle go nie mam.

> Czy trzeba zdejmować dolny schowek aby włozyć nowy filtr? Stary

> ledwo wytargałem.

nie wystarczy odczepic z zatrzasków taka oslone co znajduje sie pod schowkiem i wszystko ladnie i bezproblemowo sie wyciaga.

Napisano

... bez filtra to się lekko kurzy do środka smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.