Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wyciecie kata

Featured Replies

Napisano

czy po wycieciu katalizatora dźwiek silnika moze ulec słyszalnej zmianie ? hmm.gif

Napisano

jakiejś nieznacznej pewnie tak ale na dźwiek bardziej odpowiadają tłumiki waytogo.gif, jeśli one są sprawne to w zasadzie nie usłyszysz żadnej różnicy

Napisano

> czy po wycieciu katalizatora dźwiek silnika moze ulec słyszalnej

> zmianie ?

Jeeli zostawisz pusta puche to nieznacznie tak,

nie myslales jednak nad wstawieniem strumienicy - to powinno z powrotem uciszyc uklad wydechowy hmm.gif

Napisano

w PII bylo slychac taki metaliczny dzwiek, nie wiem jak to opisac ... ale przy przyspieszaniu bylo slychac ..

Napisano

> Silnika nie, wydechu tak.

> btw.nie wstawiaj żadnych strumienic!

Gdyz ponieważ? Ona tak dumnie sie nazywaja ale to nic innego jak kawalek rury nie bedzie mial metalicznego podzwieku i auto bedzie jezdzilo normlnie.

Napisano

> zmianie ?

zalezy co dasz w zamian

jak zostawisz pusta puszke to bedzie metaliczny pogłos i spory huk w kabinie

rurka badz strumienica (tego nie polecam) tez bedzie glosniejsza niz z katem ale juz nieznacznie

polecam za to tłumik przelotowy ok.gif wydech jest seryjnie tak obliczony ze katalizator sluzy takze za rozpreznik spalin

Napisano

> zmianie ?

co do zmiany dźwięku silnika to nie będzie żadnej różnicy, jeśli chodzi o zmianę dźwięku wydechu to będzie troszkę głośniej

Napisano

> zmianie ?

jesli wstawisz cos ala strumienice to wręcz się wyciszy a jesli samą rurke to bardzo bardzo nieznacznie zmieni dzwięk i stanie się praktycznie niezauwazalnie głośniejszy

Napisano

> zmianie ?

ja w bravie 1,4 slysze taki metaliczny dzwiek.. mozna sie do tego przyzwyczaic.... mam pusta puszke...

Napisano

> zmianie ?

JA w astrze wyciąłem kata i w jego miejsce wstawiłem strumienice w obudowie kata i powiem szczerze, że różnicy w dźwięku nie zaobserwowałem wink.gif

Napisano

Jak wstawiłem zamiast kata rurkę, to wydech się zrobił głośniejszy i w pewnym zakresie obrotów taki podźwięk polonezowski się pojawiał przy przyspieszaniu, więc rurek nie polecam. Na kacie jest zdecydowanie najlepiej i najciszej. Jak by dać tłumik zamiast kata to też pewnie cicho jest ale tłumik nie wytrzyma tyle co katalizator, więc to żadna oszczędność. Lepiej kupić nowego kata a starego sprzedać.

Napisano

> w PII bylo slychac taki metaliczny dzwiek, nie wiem jak to opisac ...

> ale przy przyspieszaniu bylo slychac ..

ale w p2 wymienia sie cały kolektor , wiec ciezko powiedziec ile on zmienia dzwiek wydechu

Napisano

> zmianie ?

roznie moze byc zeby.GIF

ja przy silniku 1.1 wywalilem kata to kompletnie nic sie nie zmienilo nie byl ani grama glosniejszy zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Lepiej kupić

> nowego kata a starego sprzedać.

sęk w tym ze założyłem ten wątek gdyż po odebraniu auta z pewnego serwisu wydech zaczął mi nieco glosniej pracowac, pierwsza mysl ze @^#& z warszatu mi ukradli katalizatory angryfire.gif dzis pojechalem na stacje diagnostyczną, wsadziłem sonde i wlazlem pod auto zeby sie upewnic, na szczescie katy sa nie ruszone, tylko obluzowało sie jedno mocowanie, u mnie sa dwa katy wiec pare pln`ów by tym pajacom wpadło oslabiony.gif

Napisano

> sęk w tym ze założyłem ten wątek gdyż po odebraniu auta z pewnego

> serwisu wydech zaczął mi nieco glosniej pracowac, pierwsza mysl

> ze @^#& z warszatu mi ukradli katalizatory dzis pojechalem

> na stacje diagnostyczną, wsadziłem sonde i wlazlem pod auto zeby

> sie upewnic, na szczescie katy sa nie ruszone, tylko obluzowało

> sie jedno mocowanie, u mnie sa dwa katy wiec pare pln`ów by tym

> pajacom wpadło

To gdzie ty oddajesz auto skoro nie masz na tyle do gości zaufania?? Dodatkowo przypuszczasz że mogą ci coś zapied..ć z auta yikes.gif To od razu sprawdź czy ci połowę cześci nie wymienili z innego auta. hehe.gif A opony masz swoje hmm.gifhahaha.gif

Napisano
  • Autor

> To gdzie ty oddajesz auto skoro nie masz na tyle do gości zaufania??

> Dodatkowo przypuszczasz że mogą ci coś zapied..ć z auta To od

> razu sprawdź czy ci połowę cześci nie wymienili z innego auta.

> A opony masz swoje

ta, wszystko jest na miejscu waytogo.gif warsztat był polecony, ale i tak nie mialem do nich zaufania smirk.gif a ostatnio naszło mnie wlasnie ze mogli katy wygrzebac sciana.gif

nawet nie chce mysleć co bym im zrobił jakby cokolwiek mi wyciagneli z auta passed_out.gif

Napisano

> zmianie ?

Grzebiemy ponownie w temacie

Mój Peżoo ma strasznie metaliczny dźwięk, taki "polonezowski" jak ktoś wcześniej napisał wink.gif

Katalizator spod spodu i na rurkach wej/wyjściowych jest pospawany. No i pierwsza myśl to wycięty środek (stąd też dziwny dźwięku z tamtego miejsca).

Ale jeszcze mam takie pytanie..

Czy po wycięciu katalizatora, ze spalinami będzie wyciekać woda? Bo u mnie właśnie troszkę się leje.

I przy okazji jeszcze jedno pytanie...chciałbym coś zrobić z tym dziwnym dźwiękiem. Nie chce ładować kasy w nowy kat czy jakieś tłumiki przelotowe. Zastanawiam się nad tą strumienicą

Nie liczę na przyrost mocy nawet 1% zlosnik.gif ale chodzi mi o ładny dźwięk silnika...taki bardziej oryginalny ok.gif

Kumpel ma taką samą 406 jak moja, no i po odpaleniu jest po prostu miód! a mojego to wstyd odpalać pod uczelnią czy gdzieś na wsi pod sklepem rotfl.gif

Dodam jeszcze że na zimnym jest straszna sieczkarnia, po zagrzaniu się silnika, a co za tym idzie - wydechu, robi się o wiele ciszej na wolnych obrotach, ale po dodaniu gazu no ni jak nie da się nie słyszeć metalu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.