Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ford Falcon Ute - jak Turbo pokonalo V8 ....

Featured Replies

Napisano

Wrzuce raczej jako ciekawostkezlosnik.gif bo raczej Falcon do EU nie dojdzie ... nowy ford_fuct_1.jpg Falcon Ute.

Chyba powoli czasy V8 odchodza buu.gif... V6 i I6 Turbo sa w tej samej cenie, i .... Turbo jest szybsze niz V8nono.gif.

V8 (XR8) - cena $38,490 (79,386.30 PLN) vs I6 Turbo (XR6) (to samo)

Moc: 290kW (393KM) vs 270kW (367KM)

Moc do wagi:158kW/tonne vs 152kW/tonne

Pojemnosc: 5.4l vs 4.0l

Typ: V8 DOHC 32v vs I6 DOHC 24v z Turbo

0-100km/h: 6.0sec vs 5.2secbrawo.gif

0-120km/h: 8.1sec vs 7.0sec

0-140km/h: 10.6sec vs 9.0sec

0-400m: 14.1sec @166km/h vs 13.4sec @174km/h

Przyspieszenie z 80 do 120km/h:

3.8sec vs 3.1sechmm.gif

Czyli jakby nie patrzec Turbo wygrywa w kazdej kategoriiwaytogo.gif z V8. Jesli do tego weznie sie zuzycie paliwa

V8 - 14.0l w cyklu mieszanym, Turbo 11.7l w cyklu mieszanym ...

... to naprawde sie zastanawiam czy V8 ma sens001.gif.

Auta dopiero wchodza do sprzedazy ale praktycznie kazde liczace sie pismo poleca XR6 Turbo zamiast V8001.gif. Pare dni temu

busted.gif potwierdzil ze od 06/2008 bedzie tylko kupowal I6 Turbo zamiast V8 jak busted.gifbusted.gif...(nie ze wzglesu na ceny benzyny oczywisciefoch.gifzlosnik.gif- bo ta idzie z naszej kieszeni podatnikow,

tylko ze wzgledu na przyspieszenie, wlasciwosci jezdne (V8 silnik jest ciezszy i bardziej obciaza przod)...

.. Swiat V8 sie wali.buu.gifbuu.gif ...

W kazdym razie niektorym moze sie podobacwaytogo.gif, niektorym nienono.gif...

XR8 - wypustka na masce na V8zlosnik.gifbrawo.gif

image45091bam2.jpg

image45090bkb0.jpg

image45092bje0.jpg

image45093bzn3.jpg

image45094bkp4.jpg

image45096bzs2.jpg

image45021bla8.jpg

image44994bnm8.jpg

image44996bwf0.jpg

image45024bar0.jpg

No i to co kangurkigrinser006.gif lubia najbardziej hahaha.gif 290kW zywej mocywaytogo.gif

XR6 & XR6 Turbo - brak wytloczeniabuu.gif ale szuszarka pod maskazlosnik.gif

Cena XR6 Turbo $38,490

XR6 ma sportowy wyglad i tylepalacz.gif. Bazowy silnik 4.0l I6 195kW.

113kW/tonne,

0-100km/h w 7.5sec.

Cena: $34,090 - (70,381.98 PLN)

image45064bqa3.jpg

image45070bcs2.jpg

image45071bgo9.jpg

image45073boz6.jpg

image45076bbp5.jpg

image45077bos6.jpg

image44995bun9.jpg

image44997bcj3.jpg

image44999brz1.jpg

R6 - lepiej wyposazenone taczkizlosnik.gif 195kW, Cena:$29,795 - (61,493.45 PLN)

image45045bks1.jpg

image44986bxk1.jpg

Ute - zwykle taczkizlosnik.gif. Ten sam silnik, lub Ford E-Gas 154kW LPGpalacz.gif. Cena:$27,795 (57,489.30 PLN)

image45028biw7.jpg

image45031blh8.jpg

image44970bhj3.jpg

image44971bza0.jpg

Napisano

yikes.gif

chyba jedno z niewielu hamerykanskich fur ktore jest ladne zeby.GIF

nawet srodek ma ladny a z zewnatrz naprawde robi furrrrore boje_sie.gif

Napisano

> chyba jedno z niewielu hamerykanskich fur ktore jest ladne

> nawet srodek ma ladny a z zewnatrz naprawde robi furrrrore

tylko ze to nie jest hamerykanskie, OZi zaraz zrobi Ci wpysk.gif

Napisano

> tylko ze to nie jest hamerykanskie, OZi zaraz zrobi Ci

ale nadzrowane przez nich grinser006.gif

Napisano

a ja i tak od x lat nie wiem i nie rozumiem po co z taczek robić wyścigówki confused.gifgrinser006.gif

Napisano

Teraz to normą się robi, u nas wkładaja turbo do kosiarek 1,4, a u was do V6. To takie modne pojecie downsizing hehe.gif

Napisano

> a ja i tak od x lat nie wiem i nie rozumiem po co z taczek robić

> wyścigówki

eee dobra taczka moze byc szybka czemu nie zeby.GIF auto naprawde przyjemne tylk ota wersja przemyslowa troszke smiesznie wyglada zeby.GIF

Napisano

> eee dobra taczka moze byc szybka czemu nie auto naprawde przyjemne

> tylk ota wersja przemyslowa troszke smiesznie wyglada

normalnie jak by ktos w fabryce pila odcinal polowe auta, pozniej ta pake dawal. z przodu ladny Ford, z tylu kawalek Żuka.

nasze europejskie modyfikacje w stylu Opla Combo (corsa + tona nowotworu z tylu) wygladaja bardziej naturalnie.

Napisano

eee mnie sie tam podoba oczywiscie wersja szport zeby.GIF bo towarowa nie jest tak przyjemna zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> ciekawe jak z trwałością tych turbawek w stosunku do V8

[...]nie ukrywam ze jestem fanem V8grinser006.gif ... ale widzisz znam paru takich co jezdza takzlosnik.gif na co dzien - mam policial.gif akies 1,000m ode mnie na tej samej ulicyzlosnik.gif ... ale nic nie zastapi dzwieku V8.

Zo obserwacji "mojego" komisariatuzlosnik.gif gdzie jest 4 V8 i 1XR6 Turbo widze ze trwalosc jest raczej taka sama - z tym ze busted.gif wymienaja auta co 12 miesiecy wiec w dluzszym okresie ciezko powiedziecniewiem.gif ...

jimwt6jy1.jpg

Napisano
  • Autor

[...], a u

> was do V6. To takie modne pojecie downsizing

Do I6zlosnik.gif. Ale Lokalnie produkowany I6 zostaie zastapiony przez V6 w 2010 ... hmm.gif ... A co zlego w robieniu sie mniejszymzlosnik.gif? W kazdym razie - sam niewiem.gif... Jakos psychologiczniehahaha.gif -nie moge tego przelknaczlosnik.gif - potecznie XR6 jest nazywany szszarkazlosnik.gif ... Zobaczymy -trzeba sie bedzie przejechacdrive.gif

Napisano
  • Autor

> wyścigówki

wpysk.gifrant.giffoch.gif... Styl zyciazlosnik.gif - do pracy poweidzmy walisz pon-piatek a w sobote ladujesz 2 motory na tace i jazda w blotozlosnik.gif ...

Nic w tym zlego - i mowie to szczerze - ze ktos chce miec szybkie auto od pon do piat i uzyteczne od sob o niedzielizlosnik.gif. Po za tym nie zapominaj ze Ute jest lzejszy niz sedanhmm.gif ...= szybszy001.gif ...

Napisano

> ze trwalosc jest raczej taka sama - z tym ze wymienaja auta co

> 12 miesiecy wiec w dluzszym okresie ciezko powiedziec ...

heh fajnie u nas po 12 ale latach zmieniaja zeby.GIF

chociaz polonezy po tak dlugiej kadencji i tak nie wygladaly zle Vw Venta tak samo zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> ale nadzrowane przez nich

niepalacz.gif...Falcon jest/byl calkowicie Aussie kostrukcja-ostatnia zreszta - bo Fuctzlosnik.gif nie jest wstanie finasowao tego juz wspierac zeby EU/USA/Asia i Oz mialy 4 rozne platformy dla duzego sedanahmm.gif. Oczywiscie ze duzo czesci pochodzi ze wspolnego koszaidea.gif ale np silnik jest oryginalny Ford AUstralia od ostatnich 30 lat, zawieszenie juz niehmm.gif ...

Napisano

> ... mam akies 1,000m ode mnie na tej

> samej ulicy ...

że długie u Ciebie te ulice, to wiedziałem - ale, żeby aż tak - 1000 mil icon_eek.gifbiglaugh.gif

144_5.jpg270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

> że długie u Ciebie te ulice, to wiedziałem - ale, żeby aż tak - 1000

> mil

oczywiscie metrowhahaha.gif ... ale podoba mi sie zlosnik.gif ... ten znakwaytogo.gif...

Napisano

> oczywiscie metrow ... ale podoba mi sie ... ten znak...

ten fajniejszy

motorway33.JPG

jak się z metrycznych na królewskie jednostki przestawiałem, to miałem trochę ubawu biglaugh.gif

Napisano

i tak dość sporo palą, 11-12l w trybie mieszanym hmm.gif jestem ciekaw, czy to się uda w realu hahaha.gif

Właśnie słyszałem, że baryłka przekroczyła 125dolców. wrrr.gif

Jak Was tam na dole przyciśnie tak jak nas tutaj, to będziecie się powozić też za niedługo 1.4 z turbo - brzmienie fakt, nie jak V8, ale osiągni w okolicach 7sec (przy wyciągnięciu z silnika 180kucyków) nie jest problemem, a spalanie niskie 001.gif

Napisano
  • Autor

> ten fajniejszy

> jak się z metrycznych na królewskie jednostki przestawiałem, to

> miałem trochę ubawu

tia fakt, mialem ten problem pare razy szczegolnie jak widzisz "yds" - BTW myslalem ze UK przechodzi na podwojny system jak z waga w sklepachhmm.gifniewiem.gif

Ale jak sobie pomyslehmm.gif to imp vs met nie jest takie zlehmm.gif

Z takimi znakami mialem wiecej problemuzlosnik.gif - w koncu na kawalku tektury przylepilem w aucie tablice z liczbami od 0 do 9 i sobie tlumaczylemzlosnik.gif

AeDxAwirSign6221.jpg

Napisano

> Wrzuce raczej jako ciekawostke bo raczej Falcon do EU nie dojdzie ...

> nowy Falcon Ute.

Bardzo mi sie UTE podobaja i zaluje ze w PL nie ma beksa.gif Jak na EU to silnik wrecz ogromny i turbo raczej nei zagazuje.

Napisano

> tia fakt, mialem ten problem pare razy szczegolnie jak widzisz "yds"

> - BTW myslalem ze UK przechodzi na podwojny system jak z waga w

> sklepach

ogólnie to oni mają pomieszanie z pomerdaniem w jednostkach, bo np. liczniki w samochodach sa w milach i dziesiątych mili (x.x0) - czyli tak jak jest w US. Aczkolwiek znaki sa w milach do 1/2 mili, a potem w yardach. I o ile do tego się przestawiłem, to już nie potrafię jak lecę samolotem "przełożyć sobie" stóp -feet- na metry. Z wagą jest lepiej, bo stone'y sobie na kilogramy szybko przeliczam biglaugh.gif

> Ale jak sobie pomysle to imp vs met nie jest takie zle

Ogólnie na warsztacie jednostkami używanymi są metry, milimetry i mikrony (mikrometry). Nie pamiętam, aby ktoś mi podał głębokość obróbki w 0.001 incha biglaugh.gif. Aczkolwiek swoją książeczkę mam, coby szybko przeliczyć. Gwinty są głównie metryczne, aczkolwiek w zastosowaniach hydraulicznych i pneumatycznych sa jak były cale (zresztą w Polsce też). Ogólnie straszna hybryda jest i czasem się pitoli to i owo, a zwłaszcza to 1/2m gdy pierwszy raz myślisz - Co, zjazd za 1/2 metra icon_eek.gif

Napisano
  • Autor

> Bardzo mi sie UTE podobaja i zaluje ze w PL nie ma Jak na EU to

> silnik wrecz ogromny

no przeciez zmniejszamyzlosnik.gif z 5.4l do 4.0l Turbozlosnik.gif

i turbo raczej nei zagazuje.

a to jeszcze nie wymyslilizlosnik.gif?

Napisano

> ... Styl zycia

u was może zlosnik.gif

u nas na wiosce co drugi przediębiorca przesiada się na wielkie, mułowate pikapy tylko ze względów chyba podatkowych bo innych zalet jeźdżenia pikapem po 40 tys. mieście o powierzchni waszego jednego osiedla nie widzę

Napisano
  • Autor

> i tak dość sporo palą, 11-12l w trybie mieszanym jestem ciekaw, czy

> to się uda w realu

5.0l palilo mi ok 13-14l w miesciehmm.gif ale wtedy benzyna byla po 70czlosnik.gif i pamiatam jak wszyscy mowili ze swiat sie zawali jak dodzie do $1zlosnik.gif ... a tu proszepad.gif. 5.4l mialem tylko przez 9 k km i potem sprzedalem -ten palil ciut mniaj - nie wiele. Mowimy np o takiej jazdie po miesciehmm.gif - http://youtube.com/watch?v=1IsgtHHJNbs&feature=related

Wbrew pozorom V6 pali mi tylkow ruchu miejskim ok 10.5-11.4l - wiec znow takiej strasznej roznicy nie maidea.gif

> Właśnie słyszałem, że baryłka przekroczyła 125dolców.

tez patrze i widze ze na stacji w srode przekroczyla $1.50pad.gif. .. ale diesel kosztuje $1.70hahaha.gif .

> Jak Was tam na dole przyciśnie tak jak nas tutaj, to będziecie się

> powozić też za niedługo 1.4 z turbo - brzmienie fakt, nie jak

> V8, ale osiągni w okolicach 7sec (przy wyciągnięciu z silnika

> 180kucyków) nie jest problemem, a spalanie niskie

Nie - do tego nie dojdzie. hmm.gif. Podjerzewam ze bedzie downsizing ale raczej 2.0-3.0l z Turbohmm.gif. Narazie Ford i Holden opracowuja diesel. Ford ma ok 3.2l na kartach, Holden tez cos kolo tegohmm.gif - zobaczymy ...

Napisano

> no przeciez zmniejszamy z 5.4l do 4.0l Turbo

no wow grinser006.gif

> i turbo raczej nei zagazuje.

> a to jeszcze nie wymyslili?

kwestia czasu hehe.gif

Napisano

> Nie - do tego nie dojdzie. . Podjerzewam ze bedzie downsizing ale

> raczej 2.0-3.0l z Turbo. Narazie Ford i Holden opracowuja

> diesel. Ford ma ok 3.2l na kartach, Holden tez cos kolo tego -

> zobaczymy ...

niech Bóg nas chroni przed tymi silnikami z traktorów - wole gaz grinser006.gifok.gif

Myślę, że nie ma wyjśćia - będzie downsizing i raczej nie zatrzymają się przy 3l - no chyba że wymyślą, jak taki silnik może uzyskać więcej energii ze spalonej benzyny i przez to mniej palił. niewiem.gifhmm.gif

Napisano

> no przeciez zmniejszamy z 5.4l do 4.0l Turbo

No duzo nie zmniejszyliscie

> i turbo raczej nei zagazuje.

> a to jeszcze nie wymyslili?

wymyslili nawet subaru gazuja ale ja bym sie nie odwazyl;

Napisano
  • Autor

>[...], bo np.

> liczniki w samochodach sa w milach i dziesiątych mili (x.x0) -

> czyli tak jak jest w US. Aczkolwiek znaki sa w milach do 1/2

> mili, a potem w yardach.[...]

to jest ciekawehmm.gif - ale myslalem ze pommies raczej beda uzywac systemu wspolnego z UShmm.gif

> Ogólnie na warsztacie jednostkami używanymi są metry, milimetry i

> mikrony (mikrometry). Nie pamiętam, aby ktoś mi podał głębokość

> obróbki w 0.001 incha . [...]

no widzisz ja mysle w inch zlosnik.gif - potecznie jest przyjetezlosnik.gif -choc oficjalnie w cmhmm.gif

Ogólnie straszna hybryda jest i czasem

> się pitoli to i owo, a zwłaszcza to 1/2m gdy pierwszy raz

> myślisz - Co, zjazd za 1/2 metra

.. no dobra ale to by bylo nielogicznezlosnik.gif ...

a zeby nie bylo OT - to u mnie pisza ze w UK to teraz takie znaki sazlosnik.gif

polishsign21502_468x310.jpg

Napisano
  • Autor

[...]

> zalet jeźdżenia pikapem po 40 tys. mieście o powierzchni waszego

> jednego osiedla nie widzę

-czy ja wiemhmm.gif - wiesz masz dom to praktycznie sie co tydzien przydajehmm.gif.

idea.gif

280799251-CIMG3274.jpg

Po za tym jak plasma sie do domu przywieziehahaha.gif? A powaznie w wersji dual cab nie widze lepszego autahmm.gif jak masz powiedzmy dwoje dziecihmm.gif

post-1538-14352493497397_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No duzo nie zmniejszyliscie

o dwa Cinquecentozlosnik.gif- to przeciez dwukrotnie, niezlosnik.gif?

> wymyslili nawet subaru gazuja ale ja bym sie nie odwazyl;

yeahclown.gif juz dyskutowalem z 10 x na ak. Chyba wsadziles kij w mrowiskozlosnik.gif ... Jak powiedzialem "mojemu" dealerowi Subaru ze w EU tak robia bo na AK wyczytalem -zlosnik.gif - to biedak prawie umarlhahaha.gif ... i powiedzial ze takie cos powinni lapki obicnazlosnik.gif ...

A powaznie Subaru ci gwarancje w 5 sec odbierze jak LPG zobaczypalacz.gif... Oni sie nawet E10 boja u siebie stosowaczlosnik.gif

Napisano

> A powaznie Subaru ci gwarancje w 5 sec odbierze jak LPG zobaczy...

> Oni sie nawet E10 boja u siebie stosowac

nono.gif nie opowiadajmy, gwaracja jeszcze jest z tego co wiem tuk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> o dwa Cinquecento- to przeciez dwukrotnie, nie?

> yeah juz dyskutowalem z 10 x na ak. Chyba wsadziles kij w mrowisko

> ... Jak powiedzialem "mojemu" dealerowi Subaru ze w EU tak robia

> bo na AK wyczytalem - - to biedak prawie umarl ... i powiedzial

> ze takie cos powinni lapki obicna ...

> A powaznie Subaru ci gwarancje w 5 sec odbierze jak LPG zobaczy...

> Oni sie nawet E10 boja u siebie stosowac

Widzisz w silnikach bez turbo nie widze zadnych przeciwskazan, no chyba, ze silnik sie do tego nie nadaje.

Skoro moge jezdzic bezmala za pol ceny to czemu nie. Zaraz do USA wylatuje i ciekaw jestem co mowia Amerykanie o podwyzkach. Slyszzalem, ze sie na stacjach modla.

Napisano

> wyścigówki

To tak jakby robić Stratopoloneza w budzie Truck rotfl.gif

Napisano

Na początek powiem że niesamowicie podobają mi się te auta typu UTE i cierpie że u nas takich nie ma beksa.gif

A jaka jest różnica w masie auta z v6 T oraz v8 ?

Zawsze można zrobić V8 T i będzie jeszcze szybsze biglaugh.gif

Zresztą po co ograniczać się tylko do 8 cylindrów rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> Na początek powiem że niesamowicie podobają mi się te auta typu UTE i

> cierpie że u nas takich nie ma

chcesz to ci sprzedam HiLuxzlosnik.gif

> A jaka jest różnica w masie auta z v6 T oraz v8 ?

Dla sedan patrzysz na 1,832kg za V8 do 1,777kg za I6 Turbohmm.gif oba z 6 speed automatic ZF, manual bedzie ciut lzejszyhmm.gif ... Dla Ute jeszcze nie wiem bo sedan dopiero pojawil sie w salonach Ute, 06-2008hmm.gif, ale bedzie prawdopodobnie tez ok 50-55kghmm.gif

> Zawsze można zrobić V8 T i będzie jeszcze szybsze

mysla nad tymzlosnik.gif

> Zresztą po co ograniczać się tylko do 8 cylindrów

mnie wystarczazlosnik.gif ale w ramach oszczednosci paliwa chyba zdecyduje sie na V8 z odcinaniem 4 cylindrowniewiem.gif....

Napisano

> chcesz to ci sprzedam HiLux

Ale w gratisie poprosze o montaż kierownicy po właściwej stronie zlosnik.gif

> Dla sedan patrzysz na 1,832kg za V8 do 1,777kg za I6 Turbo oba z 6

> speed automatic ZF, manual bedzie ciut lzejszy ... Dla Ute

> jeszcze nie wiem bo sedan dopiero pojawil sie w salonach Ute,

> 06-2008, ale bedzie prawdopodobnie tez ok 50-55kg

No to jak na 50kg strasznie duże różnice w czasach.

> mysla nad tym

Dobrze kombinują 270751858-jezyk.gif

> mnie wystarcza ale w ramach oszczednosci paliwa chyba zdecyduje sie

> na V8 z odcinaniem 4 cylindrow....

A są u was jakieś auta V12 lub V16 ?

No to odcinanie cylindrów to dosyć ciekawa sprawa smile.gif

A no i jeszcze jedno zawsze można zrobić V8 z pojemnością V6, będzie ładniej pracował smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ale w gratisie poprosze o montaż kierownicy po właściwej stronie

jestwpysk.gif

> No to jak na 50kg strasznie duże różnice w czasach.

IMHO tez rozlozenie ciezkosci robi swojehmm.gif ale jakby nie patrzec to te 55kg to tak jak 1/2 osoby bys mial extra na pokladzieidea.gif.... Ciekawe jak bedzie wersja 317kW miala czas hmm.gif - zobaczymy czy pobije 5.1sec hmm.gif ale IMHO powinna001.gif

> Dobrze kombinują

jest jeden na sprzedaz - robiony w garazuzlosnik.gif - znam klienta z paru spotowhmm.gif - i jeszcze sie silnik nie rozlecialzlosnik.gif

> A są u was jakieś auta V12 lub V16 ?

raczej niezlosnik.gif - Holden mial produkowac specjalna wersje W 427 ale ze wzgledu na koszt powstaly tylko dwa egzemplarzehmm.gif - jeden sprzedany na aukcji za $900 k hahaha.gif - a drugi jest w przyfabrycznym muzeum ...

no chyba ze Mack ma jakieswink.gif

004.jpg

> No to odcinanie cylindrów to dosyć ciekawa sprawa

Honda mi nie przeszkadzala - tego naprawde nie czucidea.gif. Od MY09 ma byc w 6.0l silnikach Holdenhmm.gif - oszczednoasc ok 1-1.5l paliwa, czyli tabelkowe spalanie powinno byc ok 11-12l hmm.gif - zobaczymy

> A no i jeszcze jedno zawsze można zrobić V8 z pojemnością V6, będzie

> ładniej pracował

... czy ja wiemhmm.gif - szczerze nie widze zadnych zaletzlosnik.gif - i mowie to po jezdzie 2.7l V6 Suzuki Vitara001.gif

Napisano

> raczej nie - Holden mial produkowac specjalna wersje W 427 ale ze

> wzgledu na koszt powstaly tylko dwa egzemplarze - jeden

> sprzedany na aukcji za $900 k - a drugi jest w przyfabrycznym

> muzeum ...

> no chyba ze Mack ma jakies

No to o tyle mamy lepiej że jest troche aut V12 i kilka 16 cylindrowych w europie zlosnik.gif Ale niestety w przeciwieństwie do waszych V8 te są poza dostępnością dla zwykłego obywatela.

> ... czy ja wiem - szczerze nie widze zadnych zalet - i mowie to po

> jezdzie 2.7l V6 Suzuki Vitara

Może rożnice sa niewielkie ale chyba zawsze v6 będzie gorzej wyważone od v8 a jeszcze bardziej od v12 smile.gif

No ale w sumie skoro auto ma jeździć tak samo to co za różnica czy na 2 czy na 16 cylindrach zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> No to o tyle mamy lepiej że jest troche aut V12 i kilka 16

> cylindrowych w europie

jakiehmm.gif?

Ale niestety w przeciwieństwie do

> waszych V8 te są poza dostępnością dla zwykłego obywatela.

raczej chodzilo mi o masowkeidea.gif - bo jesli mowisz o V12 Lambo czy Ferrarizlosnik.gif t sa i nawet sie dobrze sprzedajazlosnik.gif

> Może rożnice sa niewielkie ale chyba zawsze v6 będzie gorzej wyważone

> od v8 a jeszcze bardziej od v12

ale suszarka, pardon turbinazlosnik.gif nadrabia te niedogonosci. Inna sprawa ze to dopiero wyjdzie jak ktos zrobi 1,000,000 km V6 Suszarka - jakie to jest trwalehmm.gif. Wiem ze np w Skyline turbo padazlosnik.gif

> No ale w sumie skoro auto ma jeździć tak samo to co za różnica czy na

> 2 czy na 16 cylindrach

poczucia wlascicielawink.gif?

Napisano

> jakie?

Raczej auta klasy wyższej jak mercedes, bmw, aston martin itp.

> Ale niestety w przeciwieństwie do

> raczej chodzilo mi o masowke - bo jesli mowisz o V12 Lambo czy

> Ferrari t sa i nawet sie dobrze sprzedaja

Ale to są europejskie auta właśnie 270751858-jezyk.gif

> ale suszarka, pardon turbina nadrabia te niedogonosci. Inna sprawa ze

> to dopiero wyjdzie jak ktos zrobi 1,000,000 km V6 Suszarka -

> jakie to jest trwale. Wiem ze np w Skyline turbo pada

Wątpie żeby turbina wydoliła 1kkkm, szczególnie biorąc pod uwage to że ludzie nie wiedzą jak się obchodzić z samochodami wyposażonymi w turbinki smile.gif

Turbina nowa to pewnie koszt około 3-4k zł więc biorąc pod uwage taką w miare realna wersje że wytrzyma 200kkm przy normalnym traktowaniu to można przeboleć ten koszt, aczkolwiek lepiej by było nie ponosić go w ogóle.

Zakładając że za jakiś czas większość aut będzie z turbo to ciekawe czy po jakimś czasie będą potem przechodzić na bitrubo.

> poczucia wlasciciela?

Chyba tak cool.gifcool.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej auta klasy wyższej jak mercedes, bmw, aston martin itp.

sa - podejrzewam -tu moge sie mylic ze wiecej sie sprzedaje u mnie niz u ciebiehmm.gifzlosnik.gif

> Ale to są europejskie auta właśnie

no wlasnie w tym problem ze sa EUzlosnik.gif - ale kosztuja 2, 3 x tylezlosnik.gif

> Wątpie żeby turbina wydoliła 1kkkm, szczególnie biorąc pod uwage to

> że ludzie nie wiedzą jak się obchodzić z samochodami

> wyposażonymi w turbinki

czemu nie wiedzahmm.gif - rozwinhmm.gif?

> Turbina nowa to pewnie koszt około 3-4k zł więc biorąc pod uwage taką

> w miare realna wersje że wytrzyma 200kkm przy normalnym

> traktowaniu to można przeboleć ten koszt, aczkolwiek lepiej by

> było nie ponosić go w ogóle.

to dizs nie mozliwepad.gif... X ma wytrzymac Y i tak jest niestety projektowanepad.gifnono.gif

> Zakładając że za jakiś czas większość aut będzie z turbo to ciekawe

> czy po jakimś czasie będą potem przechodzić na bitrubo.

zobaczymy $125 za barylkebuu.gif ... niewesolopad.gif .. Znaczy ze ja bede placic za benzyne tyle co pewnie wy placicie a wy ile bedziecie placic to juz nawet nie chce wiedziec ...

> Chyba tak

tylko takzlosnik.gif

Napisano

> za benzyne tyle co pewnie wy placicie a wy ile bedziecie placic

> to juz nawet nie chce wiedziec ...

Na razie nie jest źle bo mamy silnego złotego i tak nas nie bije po kieszeni... ale, boję sie myśleć co będzie dalej frown.gif

Napisano
  • Autor

> Na razie nie jest źle bo mamy silnego złotego i tak nas nie bije po

> kieszeni... ale, boję sie myśleć co będzie dalej

[...] tak jak juz wiele razy mowilem - my sie na rowery przesiadziemy zlosnik.gif(i to nie w imie durnych zielonychangryfire.gif) a China sie bedzie MB, BMW, Geely, HongZhua woziczlosnik.gif...

Wlasnie czytam ze w 2015 China bedzie najwiekszym rynkiem autpalacz.gif

Napisano

> Wlasnie czytam ze w 2015 China bedzie najwiekszym rynkiem aut

a do 2010 roku podwoi się zapotrzebowanie na ropę, więc marnie to wygląda crazy.gif

Napisano

> czemu nie wiedza - rozwin?

ludzie np. nie wiedzą, że trzeba dać turbinie "odpocząć" po jeździe, więc nie wyłączać silnika, bo ją zniszczą niewiem.gif

Napisano

> No to jak na 50kg strasznie duże różnice w czasach.

no to nie zasługa róznicy mas , tylko przebiegu momentu, V6 T bije na głowe N/A V8 (i mocy oczywiscie , max wartosc nie decyduje o czasie przyspieszneia)

Napisano

> no to nie zasługa róznicy mas , tylko przebiegu momentu, V6 T bije na

> głowe N/A V8 (i mocy oczywiscie , max wartosc nie decyduje o

> czasie przyspieszneia)

No tak zdaje sobie z tego sprawe, ale myślałem że wykresy dla v8 i v6t będą podobne, no ale widać błąd zlosnik.gif

Napisano

> sa - podejrzewam -tu moge sie mylic ze wiecej sie sprzedaje u mnie

Trzeba by było dokładnie przeanalizować wszystkie dane skromny.gifzlosnik.gif

> no wlasnie w tym problem ze sa EU - ale kosztuja 2, 3 x tyle

Ale nas stać rotfl.gif

> czemu nie wiedza - rozwin?

Dla przykładu jeszcze ani razu nie spotkałem kogoś kto by miał auto z turbinką i po jeździe nie wyłączał od razu silnika, a to zabija turbine, bo wtedy traci smarowanie. Nie bez powodu te mocniejsze turbo japończyki mają te komputerki które utrzymują włączony silnik przez jakiś czas po przekręceniu kluczyka na off.

Tutaj jest bardzo dużo informacji o turbinach warto sobie przeczytać:

http://en.wikipedia.org/wiki/Turbocharger ok.gif

Jest też dział o żywotności smile.gif

> to dizs nie mozliwe... X ma wytrzymac Y i tak jest niestety

> projektowane

> zobaczymy $125 za barylke ... niewesolo .. Znaczy ze ja bede placic

> za benzyne tyle co pewnie wy placicie a wy ile bedziecie placic

> to juz nawet nie chce wiedziec ...

Na szczęście ja z lpg i spalaniem na poziomie 6-7 litrów jakoś przeboleje te podwyżki zlosnik.gif

Gorzej jak znowu zmienie auto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.