Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klimatyzacja w PII

Featured Replies

Napisano

czy ktoś dokładał klimke do PII 1,2 8v

jakie koszta i jak się sprawuje hmm.gif

Napisano
  • Autor

> czy ktoś dokładał klimke do PII 1,2 8v

> jakie koszta i jak się sprawuje

Eisley przecież dokładał... smile.gif Klima nówex sztuka plus montaż - wyszło chyba kole 5000 zł...

Napisano
  • Autor

> Eisley przecież dokładał... Klima nówex sztuka plus montaż - wyszło

> chyba kole 5000 zł...

Punti jak Eisley miał kropka to ja jeszcze o AK nie słyszałem

klime zakładał w ASO cfaniaczek.gif

Napisano

hehehehe też o tym mysle

a nawet juz cos sie ruszylo zlosnik.gif

Napisano

lepiej zostaw te 5kpln na nowe auto zlosnik.gif

Napisano

Dowiadywałem się o to w serwisie ok.7 tys., a nie fiatowska ok 6 tys. Zdecydowałem się jednak zmienić auto na nowe z klkimatyzacją w promocji. Po kupnie już wiedziałem ile elementów muszą dołożyć lub wymienić (sporo). I chyba dobrze, że jednak kupiłem z klimą. Chłodzi bardzo wydajnie.

Napisano

Uwazam, ze jest to kiepski pomysl na dodatek klima w Punto jest dosc slaba oslabiony.gif

Napisano

jest możliwa do założenia

napisz do Boro18 on Ci poda koszta

Napisano

Dwa lata temu mialem kropa GO bez klimy a teraz mam innego z klima. Moim skromnym zdaniem jest ok. Owszem jest to gorsza klima od tej ktora mialem w bravo ale w ostatnie lipcowe upaly bylo w kropeczku bardzo przyjemnie ok.gif.

Napisano

ja tez u siebie nie narzekam

Napisano

podziwiam cie romek, ze ci sie chce w to grzebac. bow.gif

moim skromnym zdaniem wydaj inaczej te 5 tysi lub juz odkladaj na p3 z klimka food.gif

Napisano

> Dwa lata temu mialem kropa GO bez klimy a teraz mam innego z klima.

> Moim skromnym zdaniem jest ok. Owszem jest to gorsza klima od

> tej ktora mialem w bravo ale w ostatnie lipcowe upaly bylo w

> kropeczku bardzo przyjemnie .

Nie oczywiscie, ze lepiej ja miec ok.gif, dlatego zdecydowalem sie na nia doplaicc w nowym samochodzie, ale w porownaniu do innych samochod 9szczegolnie amerykanskich lub japonskich) to jest to jedynie schladzacz grinser006.gif

Napisano

> Dwa lata temu mialem kropa GO bez klimy a teraz mam innego z klima.

> Moim skromnym zdaniem jest ok. Owszem jest to gorsza klima od

> tej ktora mialem w bravo ale w ostatnie lipcowe upaly bylo w

> kropeczku bardzo przyjemnie .

Ja nie narzekam na moją klimę - jest całkiem całkiem waytogo.gif

Napisano

> Ja nie narzekam na moją klimę - jest całkiem całkiem

popieram!

jakby byl automacik to byloby super mniamniusnie

Napisano

> popieram!

> jakby byl automacik to byloby super mniamniusnie

Zgadza się waytogo.gif Może w punto III w bogatszych wersjach automatyczna klimatyzacja będzie już na wyposażeniu - no ewentualnie w opcji ok.gif

OT Mamy dokładnie taki sam stan licznika biglaugh.gif20.GIF

Napisano

> Zgadza się Może w punto III w bogatszych wersjach automatyczna

> klimatyzacja będzie już na wyposażeniu - no ewentualnie w opcji

w icon_eek.gif automat jest jako opcja

> OT Mamy dokładnie taki sam stan licznika

rozumiem, ze ten autokacikowy bo w autku to mam z polowe mniej wink.gif

Pozdrufka

Napisano

> w automat jest jako opcja

ok.gif

> rozumiem, ze ten autokacikowy bo w autku to mam z polowe mniej

Tak, ten kącikowy smile.gif

Kropkiem prawdopodobnie za tydzień, dwa, przekroczę 100 kkm.

Napisano

> Zgadza się Może w punto III w bogatszych wersjach automatyczna

> klimatyzacja będzie już na wyposażeniu - no ewentualnie w opcji

> OT Mamy dokładnie taki sam stan licznika

przeciez automam juz byl opcja, zapytaj DanielaI zlosnik.gif

Napisano

> przeciez automam juz byl opcja, zapytaj DanielaI

Tak, ale okazuje się, że w boje_sie.gif w pII chyba nie było waytogo.gif

Napisano

ja bym sie na Twoim miejscu zastanowil, czy sie oplaca zlosnik.gif, bo juz masz sporo km przjechanych zlosnik.gif... a tak mi sie przypomnialo a propos klimy Eisleya, ze jemu mrozila lepiej niz fabryczne rotfl.gif

Napisano

> Tak, ale okazuje się, że w w pII chyba nie było

hmm... no w PII chyba rzeczywiscie nie bylo ok.gif

Napisano

> hmm... no w PII chyba rzeczywiscie nie bylo

Ciekawe jak będzie w PIII hmm.gif

Napisano

> Tak, ale okazuje się, że w w pII chyba nie było

jeszcze kilka lat temu klima automatyczna byla praktycznie zarezerwowana dla aut klasy wyzszej. Popatrz na kompakty te z przed np 5 lat ile z nich ma klim nawet manualna a co dopiero auta klasy B.

Napisano

Sprawuje się lepiej, niż gdyby jej w ogóle nie było. Wystarcza ok.gif

Dla mnie wkładanie kasy w auto, zwłaszcza jakiejś większej, przy obecnej sytuacji na rynku motoryzacyjnym to nonsens.

Z drugiej strony nie wyobrażam sobie nie mieć w aucie klimatyzacji przy temperaturze zewnętrznej 25C i wyższej.

Napisano

> Z drugiej strony nie wyobrażam sobie nie mieć w aucie klimatyzacji

> przy temperaturze zewnętrznej 25C i wyższej.

Zgadzam się z Twoją opinią, bo mam taką samą zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Uwazam, ze jest to kiepski pomysl na dodatek klima w Punto jest dosc

> slaba

w CCS jeszcze slabsza ale wole ja miec niz jej nie miec zlosnik.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

> Nie, w tuningowni pod tytułem http://www.cartuning.pl czyli u

> Olszówki.

Ciekawe jak sie w ogole trzyma ten Olszowka teraz, jakos malo o nim slychac...zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> Punti jak Eisley miał kropka to ja jeszcze o AK nie słyszałem

> klime zakładał w ASO

Nie nie, zakladalem u Olszowki, jak juz Punti zauwazyle, zaoszczedzilem dzieki temu 1000 PLN na montazu...zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Inna sprawa jak ta klima chodzila, a chodzila ZA dobrze...temperatura na wylocie byla -5, a to dlatego, ze sprezarka nigdy sie nie wylaczala...ot...blad montazu wlasnie...zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

• 1 rok później...
Napisano

Ponieważ lato w pełni postanowiłem odgrzac ten temat.

Byłem w tym roku w Chorwacji i Mój kropek 1,2 16 V spisał sie rewelacyjnie średnie spalanie z trasy 2500 km to według kompa 5,7 l/100 km jednak wiedzac o tym że nieco przekłamuje dokładam0,5 litra stąd przyjmijmy 6,2 co według mnie jest dobrym wynikiem. Autostrady 130-140 km/h troche pod górkę jak to w Chorwacji. Pomimo braku klimy dałem radę na dwa razy 850 km i 350 km. Miedzy innymi z tego wzgledy rozłozyłem podróz na dwa dni. Były momenty ze słoneczko bardziej doskwierało.

auto mam od dwóch lat i chciałem nim jeszcze przynajmniej przez kolejne 2 lu 3 latka pojeżdzic. Rocznik 2002, a aktualny przebieg 40 ts. km

Pytanie dotyczy sensu dokładania klimy: tzn. przyblizone koszty, pewnie wraz z montażem zakładajac że klima bedzie np z rozbitka sprawdzona i sprawna jesli oczywiscie jedno nie wyklucza drugiego. czy mocno trzeba ingerowac w kropka? czy samodzielny montaz dla "laika" wchodzi w grę. Jak uważacie czy to jest opłacalne confused.gif Tak naprawde w kraju idzie wytrzymac i w tej sytuacji na pewno bym nie zakładał tylko pojezdził spokojnie jeszcze te 2 , 3 latka, ale przy wyjeździe do cieplejszych krajów juz odczuwa sie jej brak.

Piszcie wasze opinie na ten temat

Napisano

> Pomimo braku klimy dałem radę

Porwać się na taką wyprawę bez klimy ... nie wiem jak to nazwać bo odwagę od szaleństwa dzieli w tym wypadku bardzo wąska granica.

> Pytanie dotyczy sensu dokładania klimy: tzn. przyblizone koszty,

> pewnie wraz z montażem zakładajac że klima bedzie np z rozbitka

> sprawdzona i sprawna jesli oczywiscie jedno nie wyklucza

> drugiego. czy mocno trzeba ingerowac w kropka? czy samodzielny

> montaz dla "laika" wchodzi w grę.

Montaż klimy to poważne zmiany w całym autku. Pomijając elementy które musisz dokupić, jest też wiele takich które musisz zmienić. Na przykład zmienić trzeba hłodnicę, nagrzewnicę, powinno się też wymienić akku i alternator - kropki bez klimy mają alternator 60A a z klimą 80A i z klimą miały mocniejsze akumulatory. Montaż przez laika wyklucza brak wiedzy i zaplecza sprzętowego - jak zamierzasz np. robić próby ciśnieniowe instalacji?

> Jak uważacie czy to jest opłacalne

Nie, IMHO lepiej sprzedac auto i kupic auto z klimą.

> Tak naprawde w kraju idzie wytrzymac i w tej sytuacji

> na pewno bym nie zakładał tylko pojezdził spokojnie

Jest różnica między WYTRZYMAĆ a jeździć w przyzwoitych warunkach. Nie piszę w komfortowych bo to nie ma nic wspólnego z komfortem - po prostu w takie temperatury człowiek za kierownicą bardzo się męczy i strach jeździć w dłuższe czy trudniejsze trasy bez klimy. Inną sprawą jest jeżdzenie z małym dzieckiem - można je wykończyć w taką pogodę na długiej trasie. Więc to kwestia rozsądku i bezpieczeństwa a nie wygody.

Kyniu

Napisano

> Porwać się na taką wyprawę bez klimy ... nie wiem jak to nazwać bo

> odwagę od szaleństwa dzieli w tym wypadku bardzo wąska granica.

Ok montaz klimy faktycznie staje sie nie opłacalny jednak z tym szalenstwem nie przesadzałbym. Mój syn ma 15 wiosen , czestsze postoje po drodze, troche wody dla ochłody, poza tym przejazd przez Czechy, Austrię i Słowenie to nie Chorwacja i temperatury tak samo doskwieraja jak w Polsce jezeli dopisze pogoda. Nie mówcie zatem, że w Polsce wiekszosc posiadaczy kropków ma klime jadac nad nasze morze. owszem w chorwacji daje juz troche popalic, jednak jak napisałem miedzy innymi z tego wzgledu podróz rozłozyłem na dw dni i po przyjechaniu na nocleg tranzytowy- prysznic, kolacja zimne piwko i sen od 22.00 do 6.00. Wypoczety pozostało 350 km po Chorwacji. zaznaczam wypoczety a to znaczy duzo czasem wiecej jak jazda 1200 km z klima na jeden raz.

Oczywiscie nie będeę przekonywał nikogo ze klima nie jest potrzebna poniewaz wyznaje te sama zasade że bardzo by sie przydała na taka trasę i w cieplejsze dni w czasie podrózy po kraju czy chociazby po zatłoczonym Wrocławiu jest to oczywiste stad kontynuacja przeze mnie wątku, niemniej jednak jezeli miałbym wybrac sie jeszcze raz do tego pieknego kraju bez klimy moim kropkiem - pojadę bo warto. Dla niedowiarków ze mozna zachecam do poczytania innego forum www.cro.pl. .

Klimy do mojego kropka pewnie juz nie założę, a szkoda bo spisał sie swietnie pomimo tych niewielu bo tylko 80 koni (czyli słabe autko jak na taka trase) szedł jak burza co mnie miło zaskoczyło, a byłem pełen obaw. Zbieram fundusze i kolejny zakup to bedzie autko z klima choćby manualną-moze nawet kolejny FIAT smile.gif

Napisano

> Ok montaz klimy faktycznie staje sie nie opłacalny jednak z tym

> szalenstwem nie przesadzałbym.

Różne osoby różnie reagują - mam nawet kolegę który mówi że jest mu dostatecznie ciepło dopiero jak powietrze osiąga 30 stopni. Poniżej to chłód. Niemniej upał bardzo źle wpływa na refleks, szybkość reakcji, precyzję czy skupienie. Z powodu upału uchyla się szyby więc za uchem szumi, po głowie wieje. To wszystko powoduje szybsze zmęczenie, ... a to może oznaczać dłuższą reakcję o kilka milisekund. Czasem milisekund od których zależy bezpieczeństwo Twoje i rodziny.

> popalic, jednak jak napisałem miedzy innymi z tego wzgledu

> podróz rozłozyłem na dw dni i po przyjechaniu na nocleg

> tranzytowy- prysznic, kolacja zimne piwko i sen od 22.00 do

> 6.00. Wypoczety pozostało 350 km po Chorwacji. zaznaczam

> wypoczety a to znaczy duzo czasem wiecej jak jazda 1200 km z

> klima na jeden raz.

W sumie dziwi mnie że nie zdecydowałeś się jechać w nocy a dnia przeczekać gdzieś w chłodnym pomieszczeniu. Ja akurat w zeszłym roku skoczyłem na jeden raz ale było dwóch kierowców w aucie i sie zmienialiśmy. Droga powrotna z wyspy Solta trwała od 8 rano (prom do Splitu, w porcie byliśmy koło 9) do 2 w nocy. Gdyby nie prom moglibyśmy wyjechać koło 6 rano. Swoją drogą jak człowiek jedzie przez 5-cio milionowa Chorwację, kraju który jeszcze niedawno trawiła wojna, który nie jest członkiem UE i ma TAKIE boje_sie.gif autostrady to jakoś tak dziwnie się robi na myśl o naszych drogach.

> Klimy do mojego kropka pewnie juz nie założę, a szkoda bo spisał sie

> swietnie pomimo tych niewielu bo tylko 80 koni (czyli słabe

> autko jak na taka trase) szedł jak burza co mnie miło

> zaskoczyło, a byłem pełen obaw.

Kropek nie jest zły - z bliższych krajów to zjechał Słowację i Austrię, z dalszych wypraw była Holandia. Nigdy mnie nie zawiódł na tych wyjazdach. No ale w zeszłym tygodniu poszedł w świat - 5 lat i 110 kkm na karku to już dużo i mając do wyboru inwestować w części czy spłacać kredyt wole mieć nowe autko i kredyt.

> z klima choćby manualną

Prawdę mówiąc zastanawiałbym sie czy wydać na climatronic czy zainwestować w coś innego - ot kolejny wyświetlacz i trochę elektroniki czyli kolejny element który potencjalnie może sie popsuć - nigdy nie miałem problemu z ustawieniem manualnej tak by było w sam raz. Zresztą Kropki mają dość małą sprężarkę i tam ciężko uzyskać jakąś straszną lodówkę - nie tak jak w Volvo szefa gdzie można sobie odmrozić nos.

Kyniu

Napisano

>

> W sumie dziwi mnie że nie zdecydowałeś się jechać w nocy a dnia

> przeczekać gdzieś w chłodnym pomieszczeniu.

Jechałem pierwszy raz do Chorwacji, a jednak w nocy nie znajac trasy tez łatwo sie nie jedzie i sen morzy. Poza tym zalezało mi na widokach w tym pięknym kraju.

Także był to świadomy wybór.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.