Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Brak papierów

Featured Replies

Napisano

Witam i o poradę pytam.

Koledzy mam takie pytanie odnośnie dokumentów do gazu. Mam na oku peugeota 306 który ma instalacje LPG ale nie jest ona wbita w dowód, właściciel twierdzi że byłą ona juz przy tym Pugu jak go kupił czyli musial ją wsadzić albo I właściciel jakoś bez papierów albo ten co go ma teraz. Jest jakaś szansa żeby ją zalegalizować i wbić w DR czy nie ma takiej opcji ??

Pomóżcie

Napisano

> Witam i o poradę pytam.

> Koledzy mam takie pytanie odnośnie dokumentów do gazu. Mam na oku

> peugeota 306 który ma instalacje LPG ale nie jest ona wbita w

> dowód, właściciel twierdzi że byłą ona juz przy tym Pugu jak go

> kupił czyli musial ją wsadzić albo I właściciel jakoś bez

> papierów albo ten co go ma teraz. Jest jakaś szansa żeby ją

> zalegalizować i wbić w DR czy nie ma takiej opcji ??

> Pomóżcie

Teoretycznie chyba nie ma takiej możliwości. Praktycznie, jak to zwykle w Polsce bywa, to słyszałem o takich przypadkach, ale w pełni legalne to raczej nie było. Gazownik musiał coś naściemniać.

Jaką masz w takiej sytuacji pewność, że instalacja nie pochodzi z kradzionego auta i numery zbiornika nie są gdzieś zgłoszone? Wg mnie nie warto się pakować w to auto.

Napisano
  • Autor

> Teoretycznie chyba nie ma takiej możliwości. Praktycznie, jak to

> zwykle w Polsce bywa, to słyszałem o takich przypadkach, ale w

> pełni legalne to raczej nie było. Gazownik musiał coś

> naściemniać.

> Jaką masz w takiej sytuacji pewność, że instalacja nie pochodzi z

> kradzionego auta i numery zbiornika nie są gdzieś zgłoszone? Wg

> mnie nie warto się pakować w to auto.

Zbiornik kupił bym nowy, chodzi mi o wbicie tego w dowód.

Napisano

> Zbiornik kupił bym nowy, chodzi mi o wbicie tego w dowód.

nie pamiętam dobrze, ale żeby wbili Ci to w dowód potrzebna jest faktura zakupu instalacji, a dla gościa od przeglądów homologacja zbiornika

Z tym drugim mógłbyś jakoś zakręcić, ale z WK juz nie bardzo

Napisano

> nie pamiętam dobrze, ale żeby wbili Ci to w dowód potrzebna jest

> faktura zakupu instalacji, a dla gościa od przeglądów

> homologacja zbiornika

> Z tym drugim mógłbyś jakoś zakręcić, ale z WK juz nie bardzo

nie faktura zakupu a faktura za montaż instalacji - taka drobna różnica a umożliwia zamontowanie używanej instalacji cool.gif

Napisano
  • Autor

> nie faktura zakupu a faktura za montaż instalacji - taka drobna

> różnica a umożliwia zamontowanie używanej instalacji

czyli idzie coś takiego zrobić bez problemów na pełnym legalu smile.gif

Napisano

> czyli idzie coś takiego zrobić bez problemów na pełnym legalu

Niezupełnie. Montowany sprzęt też musi mieć kwit zgodności.

Z butlą akurat mały problem, bo producent wystawia duplikat na podstawie numeru seryjnego (chyba ze 30PLN kosztuje taka impreza - ale jak butla jest stara, to nie warto pewnie się bawić).

Mnie taki oszust-sprzedawca, co sobie przekładkę w garażu zrobił kosztował prawie tysiąc (ale sporo ceny od tego czasu spadły) - musiałem wymienić wszystko z wyjątkiem przewodów i zbiornika.

Napisano

Mozna wiedziec jak wyglada legalnosc jesli przekladam instalacje razem z silnikiem do innej karoserii ?

jak potem wyglada sprawa przegladu z gazem i wbicia go w dowod

Napisano

Raczej właśnie średnio, bo instalacja jest związana z autem (nadwoziem), a nie z silnikiem.

Do wbicia instalacji do dowodu oprócz faktury trzeba mieć wyciąg ze świadectwa homologacji danej instalacji.

Napisano

> Raczej właśnie średnio, bo instalacja jest związana z autem

> (nadwoziem), a nie z silnikiem.

> Do wbicia instalacji do dowodu oprócz faktury trzeba mieć wyciąg ze

> świadectwa homologacji danej instalacji.

Homologacja butli a nie całej instalacji bo czegoś takiego nie ma. Można normalnie założyć instalację z odzysku tylko oczywiście musi to zrobić zakład. Ważność butli jest kluczowa.

Napisano

> Homologacja butli a nie całej instalacji bo czegoś takiego nie ma.

> Można normalnie założyć instalację z odzysku tylko oczywiście

> musi to zrobić zakład. Ważność butli jest kluczowa.

Ciekawe, że ja dostałem homologację całej instalki. I przy wbijaniu w dowód musiałem pokazać - homologację na butlę (duplikat), homologację na instalkę, fakturę z warsztatu.

A tutaj podobny wątek.

Napisano

To co gazownicy zgłaszali (chyba do centrali BRC w Polsce) i po dwóch tygodniach przyszedł papier, bez którego nie byłoby po co iść do Wydziału Komunikacji?

Napisano

hmm.gif a co to za papiór gdzie wypisany jest cały zamontowany zestaw ? jest chyba na mim nawet hologram

Ja miałem podobną sytuację jak autor, gazownik powiedział że instalacje przychodzą jako homologowane zestawy ? -

efekt taki, że musiałem wymienić zbiornik, reduktor, elektrozawory i jakieś inne pierdółki

kosztowało mnie to 1100zł - 4 lata temu.

Otrzymałem fakturę na montaż, homo zbiornika i homo na instalację

> Można normalnie założyć instalację z odzysku tylko oczywiście

> musi to zrobić zakład. Ważność butli jest kluczowa.

butla była ważna (nadal jest i leży w piwnicy), a nikt nie chciał wydać rach za montaż - dlaczego ?

wszyscy (kilka zakładów) twierdzili, że konieczna jest wymiana części instalacji hmm.gif

swego czasu można było kupić legalizacje na allegro wink.gif

Napisano

Macie rację, blush.gif jast taki papiór jak świadcectwo homologacji sposobu montażu. Z tym że ten papier wydaje właśnie zakład, który montuje instalację, z tego co kojarzę. I ten dokument potrzebny jest do wbicia LPG do dowodu. Potem na badaniach technicznych okrsowych już tylko ważność butli jest sprawdzana. W każdym razie na pewno coś takiego istnieje jak możliwość założenia instalacji z drugiej ręki(choć na pewno nie każdej) i nie jest to nielegalne. Niedawno był program w TVN Turbo gdzie mówili, że właśnie stało się bardzo popularne przekładanie instalacji LPG z aut rozbitych. Kwestia jest, że trzeba tylko znaleźć zakład, który się takiego zabiegu podejmie, bo może się mu po prostu nie opłacać i woli założyć nową. Roboty tyle samo a nawet więcej. Wiec może sie okazać że bez znajomego gazownika nie da rady.

Napisano

> Macie rację, jast taki papiór jak świadcectwo homologacji sposobu

> montażu. Z tym że ten papier wydaje właśnie zakład, który

> montuje instalację, z tego co kojarzę.

Blisko. Podpis instalatora z uprawnieniami jest. Jednak wystawca homologacji to inna firma (nie wiem - dystrybutor czy importer).

Zakład prowadzi mój dobry znajomy i gdyby była możliwa legalizacja tego co było, zrobiłby tak (ale może tu jest istotne, że instalka była bez kontrolera a takich nie można było już legalnie montować przy wielopunktowym wtrysku - ale żeby była legalna wystarczyłoby dołożyć kontroler i silnik krokowy czyli z 1/4 ceny - a wymienił wszystkie bebechy).

Więc na 99% nie da się zalegalizować bebechów bez takiego kwitu od dystrybutora (czy właściciela homologacji - który na jej podstawie wystawia wyciąg z nr seryjnymi i modelem - skan w załączeniu).

280921296-homologacja.jpg

post-30754-14352494444405_thumb.jpg

• 4 miesiące później...
Napisano

Czy na podstawie tego wyciągu i tej informacji z niego mogę uzyskać jakoś holomogacjęna butle od zakładu który ją montował. Na wyciągu jest firma która ją montowała. Może ktoś będzie umiał rozszyfrować nazwę tej butli bo dla mnie to czrna magia. (fotka w załączeniu )

post-83119-14352497707358_thumb.jpg

Napisano

jest to polska nazwa "GRODKÓW"

Napisano

> jest to polska nazwa "GRODKÓW"

No to jedna sprawa się wyjaśniła. A teraz czy na podstawie tych danych z tego wyciąga da się uzyskać homologację na tą butle?

Napisano

> No to jedna sprawa się wyjaśniła. A teraz czy na podstawie tych

> danych z tego wyciąga da się uzyskać homologację na tą butle?

Wystarczy numer seryjny i dane na butli - pisz/dzwoń do producenta po dokładne instrukcje.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.