Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

pytanko o klime i menu serwis

Featured Replies

Napisano

witam mam do koleggów 2 szybkie pytanka.

1. czy w takie upały jak teraz są klima dobrze wam chłodzi ?? bi mi nawt na 3 wentylator i klimax (manualna ) na max i mizernie działa , auto niedawno kupione nie wiem czy wina braku płynu czy stilo ma taka słabiutka tą klime

2. jak usunąć informacje pokazująca "servis dou" ?? odliczała mi dni do przeglądu ,fajnie bo wiedziałem że ten czas się zbliża . ale jak go zrobiłem cały czas wyskakuje service dou chyba jakoś tak?

Napisano

2. jak usunąć informacje pokazująca "servis dou" ?? odliczała mi dni

> do przeglądu ,fajnie bo wiedziałem że ten czas się zbliża . ale

> jak go zrobiłem cały czas wyskakuje service dou chyba jakoś tak?

wystarczy wpisc slowo w wyszukiwarek "SZUKAJ"

jakiś tekst

Napisano

> witam mam do koleggów 2 szybkie pytanka.

> 1. czy w takie upały jak teraz są klima dobrze wam chłodzi ?? bi mi

> nawt na 3 wentylator i klimax (manualna ) na max i mizernie

> działa , auto niedawno kupione nie wiem czy wina braku płynu czy

> stilo ma taka słabiutka tą klime

U mnie bezproblemu ok.gif

Wymień filtr sprawdź czynnik najlepiej w jakimś specjalistycznym serwisie ok.gif

> 2. jak usunąć informacje pokazująca "servis dou" ?? odliczała mi dni

> do przeglądu ,fajnie bo wiedziałem że ten czas się zbliża . ale

> jak go zrobiłem cały czas wyskakuje service dou chyba jakoś tak?

Bo komunikat service duo to powinni Ci wykasować w warsztacie gdzie Ci to robili ! 20.GIF

Napisano

> chyba ze nie robili w aso

Ja też nie robię w ASO i gościu mi pokasował ---- ok.gif

Napisano

> witam mam do koleggów 2 szybkie pytanka.

1. Układ wentylacji w stilo ogólnie nie należy do zbyt wydajnych niewiem.gif

Zaraz pewnie posypią się na mnie gromy chaja.gifgrinser006.gif

Ale klima powinna bez problemu schładzać wnętrze. U mnie po świeżo wymienionym filtrze pp, uzupełnieniu i regeneracji czynnika i dezynfekcji układu jest chłodno balwanek.gif Klima manualna daje radę w krakowskich korkach przy temperaturze zewnętrznej 30st. po ustawieniu min temperatury - nawet na I biegu!

2. Komunikat "service due" można wykasować na egzaminerze. Powinni Ci to zrobić gratis w ASO gdzie auto było serwisowane ok.gif

Napisano

> 1. Układ wentylacji w stilo ogólnie nie należy do zbyt wydajnych

nie bójmy sie użyć słowa "kiepska" zlosnik.gif

ja nie mam klimy i sam nawiew jest bardzo słaby w porównaniu do innych samochodów - taki już jego urok. wymieniłem filtr PP i jest troche lepiej - ale i tak nie mozna powiedziec że jest dobrze

Napisano

Mam wymieniony filtr, zdezynfekowany układ i uzupełniony czynnik - wydajność klimy oceniam bardzo dobrze w porównaniu do innych aut różnych marek, z którymi miałem do czynienia.

Napisano

Coś to dziwne... u mnie marnie było z wentylacją do czasu wymiany filtra PP. Od tego czasu wentylacja działa rewelacyjnie.

Napisano

> Mam wymieniony filtr, zdezynfekowany układ i uzupełniony czynnik -

> wydajność klimy oceniam bardzo dobrze w porównaniu do innych aut

> różnych marek, z którymi miałem do czynienia.

czytaj ze zrozumieniem ... nie wypowiadam się o klimie, bo jej nie posiadam ... ja pisze o nawiewie, który słabo "tłoczy" powietrze do wnetrza ... nawet z wyjetym filtrem nie ma tak dobrego przepływu powietrza jak w innych samochodach, a jak się ustawi wyższe biegi nawiewu to niestety robi się głośno

klimatyzacja może i daje radę - nie napisałem że nie, ale ogolnie układ wentylacji wnetrza to bardzo słaba strona stilo ... podobnie jak zawiesznienia

Napisano

> Coś to dziwne... u mnie marnie było z wentylacją do czasu wymiany

> filtra PP. Od tego czasu wentylacja działa rewelacyjnie.

no u mnie też się znaczaco porawiło .. ale dobrze nie jest ... żeby wiało tak jak w innych samochodach na "2" w stilo trzeba ustawic "3" i dopiero wieje podobnie ... ale juz jest głosno

Napisano

> czytaj ze zrozumieniem ... nie wypowiadam się o klimie, bo jej nie

> posiadam ... ja pisze o nawiewie, który słabo "tłoczy" powietrze

> do wnetrza ...

Czytam ze zrozumieniem ... nie odpowiadałem tylko na Twojego posta ale ogólnie o jakości klimatyzacji/nawiewu.

W Stilo nie wieje wcale gorzej niż w innych autach - przynajmniej nie zauważalnie słabiej.

Napisano

> W Stilo nie wieje wcale gorzej niż w innych autach - przynajmniej nie

> zauważalnie słabiej.

Nie zgodze się z tym! Wieje dużo gorzej niż w:

- Fiat Seicento (i CC)

- Fiat Multipla

- Mitsubishi SpaceStar

- Seat Ibiza

- Toyota Avensis (obecny model i poprzedni)

z tymi samochodami mam lub miałem dłużyszy lub stały kontakt jako kierowca i moge to powiedzieć z doświadczenia ... w kazdym było odczuwalnei lepiej - a zwycięzcą jest tu Multipla

mnie np. nie posiadając klimatyzacji w stilo przeszkadza słaby nawiew .. dobrze wieje na "3" .. ale jest już za glośno!

z klimatyzacją prawdopodobnie nie ma tego problemu, chociaż i tak przydał by się dobry nawiew do odparowywania szyb i szybkiego schlodzenia wnetrza wraz z akceptowalnym hałasem.

... ja też lubie stilo ... ale potrafie powiedziec jakie ma wady na tle innych samochodów

Napisano

> .. dobrze wieje na "3" .. ale jest już za glośno!

uparłeś się na tą 2 a może masz po prostu padnięty wentylator, który zbytnio hałasuje ?

poza tym Stilo nie należy do aut cichych czy też wyciszonych tak więc takie porównanie nie ma sensu (szczególnie twierdzenie że klima jest mniej wydajna kiedy nie testujesz jej w całym zakresie pracy tylko w przez siebie wymyślonych warunkach).

Dodam tylko że dmuchanie zimnym powietrzem ZAWSZE jest ograniczone w trybie automatycznym po to by nie łapać przeziębienia za każdym razem i to normalne że zimnem klima dmucha sobie "powolutku".

Zawsze można włączyć tryb "LOw" i mieć zimny wicher....

Napisano

> uparłeś się na tą 2 a może masz po prostu padnięty wentylator, który

> zbytnio hałasuje ?

> poza tym Stilo nie należy do aut cichych czy też wyciszonych tak więc

> takie porównanie nie ma sensu (szczególnie twierdzenie że klima

> jest mniej wydajna kiedy nie testujesz jej w całym zakresie

> pracy tylko w przez siebie wymyślonych warunkach).

NIE MAM KLIMY i sie o niej nie wypowiadam! Chodzi mi o sam NAWIEW! Wentylator jak i cały układ mam sprawny z nowym filtrem PP.

a Stilo z silnikami benzynowymi uwazam za przeciętnie ciche samochody ... diesel natomiast jest głosny.

> Dodam tylko że dmuchanie zimnym powietrzem ZAWSZE jest ograniczone w

> trybie automatycznym po to by nie łapać przeziębienia za każdym

> razem i to normalne że zimnem klima dmucha sobie "powolutku".

> Zawsze można włączyć tryb "LOw" i mieć zimny wicher....

podkreślałem to w innych postach .. ale widze że słabo u was z rozumieniem słowa pisanego .. NIE MAM KLIMY! Nie mam "trybu automatycznego" i innych wynalazkow .... ot tylko zwykły nawiew, który uważam za kiepski

Napisano

> rozumieniem słowa pisanego .. NIE MAM KLIMY! Nie mam "trybu

> automatycznego" i innych wynalazkow .... ot tylko zwykły nawiew,

Całkiem mozliwe, że wstawił Fiat wentylator o mniejszej wydajności do aut bez klimy .... ale czy tak jest ?

Może i faktycznie nawiew jest mały w porównaniu do innych aut ( sam nawiew - bo mrozi bardzo mocno ) ale ja tego na podstawie własnych doświadczeń nie moge potwierdzić.... moze na wlocie do wentylatora jest coś zatkane .. niewiem.gif

Napisano

> NIE MAM KLIMY i sie o niej nie wypowiadam! Chodzi mi o sam NAWIEW!

> Wentylator jak i cały układ mam sprawny z nowym filtrem PP.

A to sorry, gdzieś mi to umknęło...

O samym nawiewie się nie wypowiadam bo unikam takich aut, szczególnie w lecie zeby.GIF

> automatycznego" i innych wynalazkow .... ot tylko zwykły nawiew,

> który uważam za kiepski

pamiętaj że to inna klasa wielkościowa samochodu niż np. Avensis, Multipla. Tam też były nawiewy bez klimy ?

Napisano

> A to sorry, gdzieś mi to umknęło...

> O samym nawiewie się nie wypowiadam bo unikam takich aut, szczególnie

> w lecie

> pamiętaj że to inna klasa wielkościowa samochodu niż np. Avensis,

> Multipla. Tam też były nawiewy bez klimy ?

nie wiem - akurat te samochody miały klime ... ale nie o nią się tu rozchodzi

a klasa wielkosciowa .. czy to ma jakies znaczenie? porównuje tutaj także CC/SC, które maja lepszą wentylację

rozgraniczmy tutaj na dobre - nawiew (ilość tłoczonego powietrza) od klimatyzacji (temperatura powietrza)

jesli jest klima i odpowiednio nisko schłodzi powietrze, to nawet przy słabym nawiewie może byc przyjemnie chłodno .... ale nie zmienia to faktu że z kratek wylatuje tego powietrza mniej niż w innych samochodach ... co stanowi DLA MNIE problem, bo nie posiadam klimatyzacji

można to porównać nawet na przykładzie goracego nawiewu (akurat w stilo 1.2 silnik szybko łapie temperaturę i powietrze jest mocno gorace) - o ile da się nagrzać szybko wnetrze, to z kratek niewiele wylatuje przy akceptowalnym hałasie

nie wiem jak to jeszcze bedzie z szybkim odparowaniem szyb, bo jeszcze nie musiałem tego robić - ale obawiam się że może nie być to takie łatwe

Napisano

Niestety muszę się zgodzić z Azbestem - stilo to fajne auto ale oprócz niezaprzeczalnych zalet ok.gif ma tez wady no.gif, do których należy średnio wydajny i głośny układ wentylacji no.gif. I nie pisze tu o wydajności klimatyzacji rozumianej jako schładzanie wnętrza bo z tym jest ok ok.gif. Obiektywnie po prostu gorzej wieje - zapewniam ze gorzej niż w:peugeot207,407( winner.gifthe best),boxer;fiat doblo,ducato;ford scorpio-obie generacje,citroen ZX,jumper. Zauważalnie gorszy układ wentylacji zaobserwowałem jedynie w fordzie sierra, rodzimym lublinie i CC - ale sami wiecie jakie to auta.

Napisano

Przepływ powietrza poprawia nieco zastosowania filtra p/p bez węgla aktywnego. Według danych producentów o około 30%.

Dla mnie najsłabszym elementem stilo jest zawieszenie i jego trwałość - w stosunku do mojej poprzedniej bravy to przepaść.

Napisano

> chyba ze nie robili w aso

W zwszłym tygodniu byłem na wymianie oleju i filtrów w ASO na Wojciechowskiego w Poznaniu. Po wymianie zauważyłem, że service duo cały czas się wyświetla. Miły pan w ASO poinformował mnie, że tego nie przestawili, bo przecież miałem tylko olej wymieniany i zrobią to jak przyjadę na przegląd 80k (za ok 8.5kkm). Ale jak bardzo chcę, to mogą podłaczyć do kompa i za 110PLN mi to przestawić. Może dodam, że za olej, filtry i robociznę zapłaciłem 520 PLN. Moja opinia o tym ASO jest już wyrobiona.

Napisano

Z pełnią odpowiedzialności mogę powiedzieć, że w Polonezie nawiew jest zdecydowanie mocniejszy. Rzadko nim jeżdżę, ale ostatnio chciałem zmniejszać nawiew z pierwszego biegu dmuchawy, bo mi za mocno wiało! Przyzwyczajenia z Stilo... No ale prawdą jest, że w Poldku dmuchawa jest głośniejsza.

Napisano

> Z pełnią odpowiedzialności mogę powiedzieć, że w Polonezie nawiew

> jest zdecydowanie mocniejszy.

A masz założony w poldku filtr p/p ? icon_eek.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

zaraz po kupnie autka czyli 2 miesiące temu zmieniłem, filtr pp oczywiście na węglowy , może jakby był zwykły nawiew okazałby się wydajniejszy.???

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.