Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z tlokami i wzniosem tloka X20XEV HELP!!

Featured Replies

Napisano

Hej

Mam taki problem dosyc ciezki temat.

Pacjent silnik X20XEV po generalce szlif walu bloku, stopy korobowodow, nowe tloki, wywarzenie calego walu i korb.

Obrobka byla robiona w full profi warsztacie.

Ostatnio sie wziolem za skladanie silnika caly dol zazbrojony jak mi przyszlo do zakladania glowicy a tu kuku smile.gif

Tlok wysowa sie poza blok silnika o 0,65mm

I tu jes moje pytanie do was czy to normalne zeby tlok tak wysokosie wysowal a skok tloka 86mm czyli w normie smile.gif

Iteraz nie wiem czy to normalne czy nie jesli nienormalne to ja z tym sobie poradzic ?

Napisano
  • Autor

> Zerknij do książki Etzolda str. 52

Kurde tam nie ma mojego silnika niby 1,8 jest to samo ale i tak sie nie mieszcze w normie

Napisano

> Kurde tam nie ma mojego silnika niby 1,8 jest to samo ale i tak sie

> nie mieszcze w normie

Jak rozumiem tłoki nowe ?

Jak masz stare tłoki to zmierz wysokość tłoka od sworznia do denka w starym i w nowym. Może te nowe wyższe czy co....

Jak będę w garażu to zmierzę ile wystaje (i czy wystaje) tłok w X18XE, leży gdzieś w klamotach taki blok "uzbrojony".

Napisano
  • Autor

> Jak rozumiem tłoki nowe ?

> Jak masz stare tłoki to zmierz wysokość tłoka od sworznia do denka w

> starym i w nowym. Może te nowe wyższe czy co....

> Jak będę w garażu to zmierzę ile wystaje (i czy wystaje) tłok w

> X18XE, leży gdzieś w klamotach taki blok "uzbrojony".

Tloki nowe orginal wiem najlepiej zmierzyc ale mam wszystko juz poskrecane a szkoda mi nowych srub ARPa :/ niestety jednorazowego uzytku

Napisano

myślę ze wszystko jest ok u Ciebie, w vw też tłoki wychylają sie ponad blok....nawet do 1mm.

Napisano
  • Autor

> myślę ze wszystko jest ok u Ciebie, w vw też tłoki wychylają sie

> ponad blok....nawet do 1mm.

Tak ale w vw moze byc kompra spalania w glowicy a ja nie sadze zebym taka wysokosc zgubil UPG remont silnika kosztowal mnie ponad 6 tys i szkoda by bylo to wszystko zmielic przy odpaleniu

Napisano

nasz pewnie starą UPG....przykreć na nia glowice, nie na max....zakręc recznie silnikiem i sprawdzisz czy tłoki nie wadzą (warto wykrecić swiece i wałki rozrządu)...szczerze też mnie to zastanowiło jak rozebrałem pierwszy raz vw bo nie zauwazyłem zadnego miejsca w komorze na wystający tłok.....pacjent to vw lt i każdy z 6 tłoków wystawał zakrecony.gif

Napisano

poszukaj w ktorejs z ksiazek

EDIT:

Sorry, ale nie możemy podawać linków do ksiażek. Prawa autorskie i takie tam...

to podam na prv grinser006.gif

A choćby i sms'em zlosnik.gif

Napisano

tak przy okazji, z ciekawości: ile głowica splanowana była? zlosnik.gif

sprawdź ile ma wysokości, powinno być >135,58mm

Napisano

W Etzoldzie Astra F na stronie 52 jest: dla silników 1,8-8V;2,0 wartość dopuszczalna 0,95mm, więc masz w normie! Pozdr.

Napisano

Muszę Cię zmartwić frown.gif.

Wg TIS-a dla X20XEV minimalna wysokość głowicy to 134mm (wartość przytoczona przez Azję tyczy się silnika C20XE) i maks. wystawanie tłoka ponad płaszczyznę kadłuba to 0,04mm.

Napisano

> wystawanie tłoka ponad płaszczyznę kadłuba to 0,04mm.

czekaj hmm.gif a nie przypadkiem 0,4mm? hmm.gif

Napisano

> Wg TIS-a dla X20XEV minimalna wysokość głowicy to 134mm (wartość

> przytoczona przez Azję tyczy się silnika C20XE)

a to przepraszam, z Etzolda podałem dla "2.0 16V"

Napisano

> cztery setne milimetra .

icon_eek.gif

toż to żaden występ,

0,04 to mogło by być luzu na panewce hahaha.gif

ale w takim wypadku robalowy faktycznie ma się czym martwić icon_rolleyes.gif

Napisano

Jak go znam to zapoda tłoki na frezarę i zaraz będą jak trzeba. A później turbinka... albo dwie grinser006.gif.

Napisano

Chopy... A to czasem nie jest tak, że dla niektórych silników są różne grubości uszczelek przewidziane właśne na planowanie? Oznaczane nacięciami:

281049034-uszcz.jpg

Albo dziurkami:

281049034-uszcz2.JPG

Pozdroofka

post-36940-14352495315011_thumb.jpg

Napisano

Ja bym proponował dać metalową uszczelke robioną na wymiar o 0.65mm grubszą i i myśle ze pomoże. No chyba ze chcesz dać turbo to wiadomo uszczelke grubszą o 2mm i ogień zeby.GIF

Do lelka smile.gif U mnie w oryginalnym nie rozbieranym xelu były 4 nacięcia na uszczelce kiedyś mi ktoś mówił ze 1 nacięcie oznaczało uszczelke dla głowicy po pierwszym planowaniu??

Napisano

> Chopy... A to czasem nie jest tak, że dla niektórych silników są

> różne grubości uszczelek przewidziane właśne na planowanie?

> Oznaczane nacięciami:

> Albo dziurkami:

> Pozdroofka

zgadza sie, ale tylko w aso u siebie dostaje czasem swira bo gamonie splanuja glowice chce zamowic uszczelke odpowiedniej grubosci, dzwonie do typow a oni mi mowia ze nie pamietaja o ile splanowali, juz im tlumaczylem zeby sobie karteczki przypinali ale nieeee. sciana.gif

Napisano

> Chopy... A to czasem nie jest tak, że dla niektórych silników są

> różne grubości uszczelek?

> Oznaczane nacięciami:

coś w tym jest ale Etzold pisze o nacięciach dla ropniaków wink.gif

P.S. jak robiłem ze swoim silnikiem to pytałem o różne UPG

i do c16nz wszystkie (jakie widziałem) miały zawsze tyle samo nacięć wink.gif

Napisano

> U mnie w oryginalnym nie rozbieranym xelu były 4 nacięcia

> na uszczelce kiedyś mi ktoś mówił ze 1 nacięcie oznaczało

> uszczelke dla głowicy po pierwszym planowaniu??

No przeca napisałem: "dla niektórych silników" grinser006.gif U mnie oryginalnie były 3 nacięcia, zielik szukał dla mnie uszczelki i mówił, że jest tylko jeden rodzaj do mojego silnika, z trzema nacięciami. No i taką załozyłem. smile.gif

Nie mam TISa ale z tego co piszą azja i Orochimaru różne silniki mają różne minimalne wartości "wystawania" tłoków ponad blok więc te różne rodaje uszczelek może się mają się od tego...

Pozdroofka

Napisano

> Etzold pisze o nacięciach dla ropniaków

Tak, do diesli to napewno, z zielikiem rozmawialiśmy o tym ostanio

> i do c16nz wszystkie (jakie widziałem) miały zawsze tyle samo nacięć

O to to...

Pozdroofka

Napisano

> dla x20xev jest tylko jedna uszczelka wedlug epc - 5607449

No to trza dorobić matalową. Szlif tłoka jakoś do mnie nie przemawia, choć wiem, że ludzie tak robią....

Pozdroofka

Napisano

Olać frezarę, coś mi się przypomniało.

Wystawanie jest za pewne podane dla minimalnej wysokości głowicy. Jeśli głowica jest wyższa to możliwe, że można tą różnicę przenieść na wystawanie tłoka. Można jeszcze to sprawdzić empirycznie.

Zmierzyć kąt rozchylenia zaworów. Złożyć głowicę, otworzyć wałkiem zawór wydechowy i zmierzyć w najbardziej wysuniętym miejscu ile wystaje/chowa się do płaszczyzny głowicy. Będzi to wymiar A. Luz zaworu wydechowego niech będzie powiedzmy 0,35mm (pamiętajmy, że kompensator jest bez oleju, a zawór wydłuża się pod wpływem ciepła). 0,35mm*cos(połowy kąta rozchylenia zaworów) i mamy "wystawanie luzu zaworu"; wymiar B. Sumujemy oba wymiary. W ten sposób mniej więcej można oszacować jak daleko wysunie się zawór wydechu. Dla świętego spokoju to samo ze ssącym. Dla bezpieczeństwa można pominąć grubość UPG. To wszystko da pojęcie o tym jak daleko może wystawać tłok z kadłuba, żeby nie stuknął w zawór. Zakładając, że średnica komory spalania w głowicy na jej płaszczyźnie jest większa od średnicy cylindra, bo jeśli nie to frezara.

TIS podaje, że pod żadnym pozorem nie można planować głowic silników 16V wink.gif.

Napisano

blok byl planowany, jest mozliwosc ze tlooki sie delikatnie podniosly i trzeba je teraz splanowac od czola tak zeby sie schowaly

Napisano
  • Autor

> blok byl planowany, jest mozliwosc ze tlooki sie delikatnie

> podniosly i trzeba je teraz splanowac od czola tak zeby sie

> schowaly

Wlasnie blok byl planowany wg miaerzenia to o 2 setki ale to i tak za malo zeby znalesc blad smile.gif

dzis hyba rozbiore caly silnik i jeszcze raz wszystko pomierze zrobie testa ze starymi tlokami smile.gif

A jak nie to delikatnie tlok na frezarke i moze upg metalowa tylko szukam kogo kto takie robi.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.