Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sworzeń

Featured Replies

Napisano

Na przeglądzie powiedzieli mi że mam luz na sworzniu z przodu z lewej strony. W sklepie facet powiedział ze nie da sie samego sworznia kupić tylko cały wahacz. To prawda?? Bo koszt wahacza to 90zł sick.gif Troszke mi puka na dziurach może to być od tego??? Bo Amory przód wymienione. Pozdrawiam!

Napisano

> Na przeglądzie powiedzieli mi że mam luz na sworzniu z przodu z lewej

> strony. W sklepie facet powiedział ze nie da sie samego sworznia

> kupić tylko cały wahacz. To prawda??

Prawda.

> Troszke mi puka na dziurach może to być od tego???

Moze.

skromny.gif

Napisano
  • Autor

kule.... frown.gif jade nad morze za tydzień ale już nie będę chyba w to inwestował sick.gif

Napisano

robia na szombierkach--tzn regeneruja-zdaje sie na zabrzanskiej

Napisano
  • Autor

> robia na szombierkach--tzn regeneruja-zdaje sie na zabrzanskiej

jaki koszt nie wiesz?? Bo w sklepie koleś 90zł zaśpiewał sick.gif mogę chyba się tak w trasę wybrać ??

Napisano

> kule.... jade nad morze za tydzień ale już nie będę chyba w to

> inwestował

Hmm - w tym wątku pytałeś co zrobić żeby dojechać bezpiecznie na urlop, żeby było cacy i w ogóle... A tera olewasz wytrzepany sworzeń niewiem.gif Oczywiście nie wiem jak wielki jest luz, ale wiesz co sie dzieje jak sworzeń pęka? Osiem dych czy stówa to nie majątek wink.gif

Moze przesadzam, ale tak mnie naszło po przeczytaniu obu wątków zlosnik.gif

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Hmm - w tym wątku pytałeś co zrobić żeby dojechać bezpiecznie na

> urlop, żeby było cacy i w ogóle... A tera olewasz wytrzepany

> sworzeń Oczywiście nie wiem jak wielki jest luz, ale wiesz co

> sie dzieje jak sworzeń pęka? Osiem dych czy stówa to nie majątek

> Moze przesadzam, ale tak mnie naszło po przeczytaniu obu wątków

> Pzdr.

dlatego sie pytam drogi kolego smile.gif

Napisano

> dlatego sie pytam drogi kolego

Zrób to jak najszybciej, żebys się nie zdziwił pewnego pięknego dnia, czego Ci oczywiście nie życzę ok.gif

Napisano

caly wahacz 90, gdyby sworzen byl wymienny to jego koszt by byl w okolicach 40-50 zeta, to tego dwie tuleje za okolo 20-30 zeta. dolicz do tego robocizne i odpowiedz sobie na pytanie czy nie lepiej wymienic kompletny wahacz. 90 zeta to nie majatek.

Napisano

Kupowałem ostatnio wahacz za 74 zł. Wymiana to 20 min z kanału.

Nie ma co płakać nad kosztami tylko wymieniać.

Chcesz śmigac autkiem to musisz być przygotowany na niespodziewane wydatki.

Napisano

Z tego co piszesz to pytałes w jednym sklepie, a wiadomo ze w jednych są drozsze ceny w innych niższe:) poszukaj jeszcze,rowniez nie radze Ci jechac z takim sworzniem nad morze bo ostrzejszy zakręt,dziura i jak wyskoczy to tylko raz smile.gif

Napisano

> jaki koszt nie wiesz?? Bo w sklepie koleś 90zł zaśpiewał mogę chyba

> się tak w trasę wybrać ??

to dobra cena , ale do licz do niej jeszcze z 50zł za ustawianie zbieznosci po wymianie

Napisano

Nie zawsze. Ja byłem na sprawdzeniu zbieżności przed wymianą wahacza i po .. Nie było róznicy w ustawieniu zbieżności..

Przypadek czy faktycznie wymiana wahacza nie pociąga za soba przestawienia geo?

Byłem na ustawianiu ale wyszło,że wahacz ma luz więc go wymieniłem i wróciłęm na ustawke.

Gdybys zmieniał drążki to tak..

Napisano
  • Autor

dam rade pod garażem wymienić wahacz samemu?? Bez kanału oczywiście

Napisano

> dam rade pod garażem wymienić wahacz samemu?? Bez kanału oczywiście

dasz, tylko bedziesz musial troszke polezec na glebie zlosnik.gif i sugerowałbym uzycie kobyłek bo sam podnosnik to niepotrzebne ryzyko

Napisano

> jaki koszt nie wiesz?? Bo w sklepie koleś 90zł zaśpiewał mogę chyba

> się tak w trasę wybrać ??

ja na Twoim miejscu bym wymienił to jak najszybciej. ewentualnie jak lubisz ryzyko to wykupił bym bardzo dobre ubezpieczenie na życie alien.gif

Napisano

dam sobie ręke uciąć że przeklniesz to przy robocie i skończy się na wycinaniu dziury w podłodze pod nogami pasażera czy tam kierowcy

Napisano

> dam sobie ręke uciąć że przeklniesz to przy robocie i skończy się na

> wycinaniu dziury w podłodze pod nogami pasażera czy tam kierowcy

niby dlaczego? zlosnik.gif to w sumie prosta robota o ile ma sie dobre klucze a nie topexy po 5,99 komplet zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> dam sobie ręke uciąć że przeklniesz to przy robocie i skończy się na

> wycinaniu dziury w podłodze pod nogami pasażera czy tam kierowcy

E nie strasz mnie zlosnik.gif

Napisano

> niby dlaczego? to w sumie prosta robota o ile ma sie dobre klucze a

> nie topexy po 5,99 komplet

Chodzilo pewnie o ukrecenie sruby w profilu zamknietym podlogi 270751858-jezyk.gif

Nie wiem jak w seju, ale w swifcie tak mi sie zrobilo... przy obu przednich wahaczach... przy wszystkich srubach mocujacych wahacz do podlogi... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Chodzilo pewnie o ukrecenie sruby w profilu zamknietym podlogi

kurde zabierać sie za to czy do mechanika z tym?

Napisano
  • Autor

i poważnie będzie trzeba zbieżność robić??

Napisano

> i poważnie będzie trzeba zbieżność robić??

Przynajmniej sprawdzic.

Napisano
  • Autor

> Przynajmniej sprawdzic.

dobra... też tak chyba uczynię: smile.gif To pierwsza moja tak długa podróż moim Agenciorem... Nie jadę samemu a nikomu nie chcę krzywdy zrobić crazy.gif Kurde zaś kasiora icon_rolleyes.gif będzie mniej browaru nad morzem beksa.gifbuu.gif

Napisano

nie chodzi o klucze tylko właśnie jak kolega niżej napisał nakrętki przyspawane w profilu zamkniętym lubią sobie puścić tym bardziej że autko ma 12 lat, a wtedy nic tylko dziura w podłodze pozdro

Napisano

> Nie wiem jak w seju, ale w swifcie tak mi sie zrobilo... przy obu

> przednich wahaczach... przy wszystkich srubach mocujacych wahacz

> do podlogi...

bo trzeba najpierw odrdzewiacza uzyc zlosnik.gif i odkrecac z głowa a nie na siłe zlosnik.gif a tez mialem swifta z 1992 roku i zadnej sruby nie urwałem przy odkrecaniu wachacza zlosnik.gif

Napisano

> bo trzeba najpierw odrdzewiacza uzyc i odkrecac z głowa a nie na

> siłe a tez mialem swifta z 1992 roku i zadnej sruby nie

> urwałem przy odkrecaniu wachacza

WD-40 lal sie strumieniami 270751858-jezyk.gif

Nawet dzien wczesniej psiknalem i nic. Sruby ukrecily sie tak latwo, ze sam sie zdziwilem. Moj byl chyba 1991 o ile pamietam, ale od spodu wygladal, jakby z pol roku stal w glebokiej kaluzy rotfl.gif

Napisano
  • Autor

chyba kupie i oddam do znajomego do warsztatu...bo jak urwę pod garażem to będzie bieda crazy.gif a tak na warsztacie spawara czy cosik jest

Napisano

> WD-40 lal sie strumieniami

> Nawet dzien wczesniej psiknalem i nic. Sruby ukrecily sie tak latwo,

> ze sam sie zdziwilem. Moj byl chyba 1991 o ile pamietam, ale od

> spodu wygladal, jakby z pol roku stal w glebokiej kaluzy

z tymi wynalazkami to juz tak jest zlosnik.gif fajne auto z całym tabunem zalet zwlaszcza w wersji GTI jaka mialem zlosnik.gif ale rdza przekresla je wszystkie zlosnik.gif

Napisano

> chyba kupie i oddam do znajomego do warsztatu...bo jak urwę pod

> garażem to będzie bieda a tak na warsztacie spawara czy cosik

> jest

decyzja nalezy do Ciebie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> decyzja nalezy do Ciebie

nie będę ryzykował odmówię sobie trochę na wakacjach a będę jechał pewniej a nie myślał czy coś się nie stanie...

Napisano

> nie będę ryzykował odmówię sobie trochę na wakacjach a będę jechał

> pewniej a nie myślał czy coś się nie stanie...

jak ci sie sworzen wypnie na jakims zakrecie przy 70km/h to sobie odmówisz znacznie wiecej ok.gif

Napisano

> odmówisz znacznie wiecej

raczej już nic sobie wiecej nie odmówi smile.gif

Napisano

był właśnie znajomy u mnie i sworzeń w tikaczu mu się urwał straty tak z wierchu to błotnik półoś , miał więcej szczęścia niż rozumu , także zmieniaj smile.gif

Napisano
  • Autor

ale stuki szczególnie przy skrecie w prawo moga byc od tego?? dodAM ze to lewa strona

Napisano
sick.gifty wez se podjedz do aso fiata i sprawdz. maja teraz darmowe przeglądy.w norauto też.
Napisano

> ale stuki szczególnie przy skrecie w prawo moga byc od tego?? dodAM

> ze to lewa strona

to moze byc rowniez przegub, ciezko via net to dokladnie okreslic

Napisano
  • Autor

mam znajomego w norauto to podskocze

smile.gif

Napisano

> i poważnie będzie trzeba zbieżność robić??

Teoretycznie nie, bo wahacz to element mocowany w stałych punktach. Praktyka pokazuje jednak, ze po kazdej ingerencji w zawieszenie geometria ulega zmianie.

Kiedyś widziałem w tiwi test podczas którego kolesie ustawili geometrie ksiązkowo, po czym przelecieli tą bryczką bez odhamowania przez "śpiącego policjanta"... Musieli ustawiać jeszcze raz zlosnik.gif

Napisano

Śmigając po naszych drogach ( zwłaszcza na twardym i niskim zawiasie) teoretycznie raz w miesiącu powinnismy odwiedzać magików od zbieżności. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Byłem w tym nourauto icon_rolleyes.gif zapłaciłem za przegląd 25 (nie było już darmowego). I co mnie zastanawia... Na przeglądzie 5 dni temu powiedzieli ze jest mały luz na sworzniu a w nourauto: Luz na sworzniu: Z DWÓCH STRON, DRążKI Z DWóCH STRON I KOńCóWKI DRążKóW.... nie wiem czy oni widza za dużo czy co... ZAśpiewali by za naprawe 600zł wink.gif plus robocizna... Wszystko z delphi. Nie wiem co robić. Wydaje mi się ze zajmę sie tym sworzniem bo to wykryli na przeglądzie. A Ci zajrzeli pod auto poszarpali kołami i aż tyle wykryli... sick.gif nie wiem co robić...

Napisano

claps.gifconfused.gif

Podjedź do jakiegoś mechanika który Cię wpuści do kanału i pokaże gdzie są te luzy. Położysz łapę na drązku.wahaczu itp i będziesz czuł,że puka/ma luz. Ja tam takim fachmanom z SKP czy Norauto nie wierzę bo to najczesciej naciągacze są i chcieliby pół samochodu za jednym zamachem wymienić. rant.gif

Napisano
  • Autor

> Podjedź do jakiegoś mechanika który Cię wpuści do kanału i pokaże

> gdzie są te luzy. Położysz łapę na drązku.wahaczu itp i będziesz

> czuł,że puka/ma luz. Ja tam takim fachmanom z SKP czy Norauto

> nie wierzę bo to najczesciej naciągacze są i chcieliby pół

> samochodu za jednym zamachem wymienić.

a wg mnie drążki to ważna sprawa i napewno patrzą na nie na przeglądzie i wątpię żeby nic nie powiedzieli. A znowu w 5 dni żeby wszystkie sie wysypały? Po lewej i prawej? i końcówki też? kurde nie mam słów...

Napisano
  • Autor

Mój ojciec trochę się zna na autach i stwierdził że żadnego luzu na drążkach nie ma... Jedynie malutki na sworzniu... Pojade do znajomego mechanika niech zobaczy i wtedy skocze po części jakie trzeba... oslabiony.gif a wg, mnie to tylko sworzeń... Może na drążkach jest malutki a wg. nich nadaje sie do wymiany... No nie wiem icon_rolleyes.gif

Napisano

> Nie wiem jak w seju, ale w swifcie tak mi sie zrobilo... przy obu

> przednich wahaczach... przy wszystkich srubach mocujacych wahacz

> do podlogi...

mi w seju też biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.