Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bardzo Mini test Holden C're Sportwagon SV6

Featured Replies

Napisano

Najpierw byl Feb 2008, potem Mar 2008, potem May 2008 i w koncu Lipiec 2008zlosnik.gif

No i sie pojawil001.gif... kosztem extra $110mil w P+R GM Holden oficjalnie juz wprowadzil do salonow

Commodore Sportwagon VE.waytogo.gif...

Troche historiipalacz.gif ... Kiedys opiswalem VZ Station Wagon - model majacy wpsolnych 30% z Opel Omega...

-podstawowe auto firmowe kazdej firmy Down Under. Sam zajezdzilem dwazlosnik.gif ...

Dla porowanania Holden Commodore VZ -mini test na AK

No wiec Holden juz nie nazywa auta Station Wagon (Estate dla tych z UKzlosnik.gif) tylko ... Sportwagon001.gif

No coz Saab tez do GM nalezyzlosnik.gif. Ma to zerwac z typowym skojarzeniem ze bialy i ze "rep-mobile"hmm.gif. No coz

wiekszych discount dla fleet tez sie nie przewiduje wiec napewno zmienil sie odbiorcaok.gif, co powinno miec wplyw na

re-sale.hmm.gif...

Wyglad.

cimg3673ta3.jpg

cimg3672azr8.jpg

Piekna i bestiahahaha.gif - Holden Commodore i Holden Viva vel Lacetti

cimg3668ri1.jpg

cimg3662qc0.jpg

Wyglad ma przekonac zarowno ludzi z rodzina czytaj dziecmipiaskownica.gif jak i lud o aktywnym trybie zyciaok.gif.

Chief Designer mowi ze glowna filozofia bylo aby stworzyc auto ktore bedzie pasowalo ludziom ktorzy normalnie kupuja SUVhmm.gif z naciskiem na jakosc jazdy

i design.

No coz musze przyznac ze do mnie ta filozofia trafia... Chce znow V8, ale potrzebuje wiecej miejsca i na piaskownica.gif i do pracy

Porownujac co oferuje SUV a Sportwagon IMVHO idealnie nie jest ale mozna przezycfoch.gif ...

Tylne wrotazlosnik.gif otwieraja sie tak szeroko jak w stodolewaytogo.gif

cimg3669cw0.jpg

Podejrzewam ze w garazu moga nawet walnac o sufit - a moze to zludzenieniewiem.gif.

Mimo ze auto powstalo na standardowej platformie VE Commodore, a nie jak VZ SW na przedluzonej to raczej tego z zewnatrz nie widachmm.gif...

Wnetrze

... co innego jak zagladniemy do bagaznikahmm.gif to wychodzi - szczegolnie dla tych co dobrze znaja stary model.

Z pamieci VZ mial cos ok 1500 l ze zlozonymi siedzeniami, Sportwagonpalacz.gif katalogowo ma 895lmlot.gif

Standardowe jak w kazdym SW sa przydatne duperele - hakiok.gif

cimg3670ww6.jpg

... siatki ....palacz.gif

cimg3661zs4.jpg

Tyl oferuje standardowe miejsce jak na auto rodzinneok.gif i podobnie jak bezposrednia konkurencja (Ford Falcon, Toyota Aurion)

nic nadzwyczajnego palacz.gif

cimg3663qe1.jpg

Miejsca na nogi jest dosc sporo - nie zeby mnie to kiedys obchodzilozlosnik.gif - ale ostatnio jezdzac jako pasazer z malym z tylu zaczelosmirk.gif

cimg3664tg5.jpg

Przod to tez standardowy, pospolity Commodore ...

cimg3667id4.jpg

Kierownica jak zawsze gruba i wspaniala, ze wszystkim sterowanie radio, cruise, gps etc etc ..., plastik jak zawsze przeciaetnyzlosnik.gif

No coz w koncu auto jest dla przecietnego zjadacza chleba a to nie Rolls Roycezlosnik.gif

cimg3665uk7.jpg

cimg3666cp5.jpg

Silniki

Omega 3.6l V6 180kW

SV6 3.6l Highoutput V6 - 195kW

SS - 6.0l V8 270kW

Skrzynie 4s automatic dla Omega, 5 s automatic dla SV6 i 6s automatic dla SS. Manual jako opcja dla SV6 i SS.

10401158.jpg

V6

10879086.jpg

V8

Wrazenia z jazdy ...

Najpierw byla Omegapad.gif... Niezle wykonczone wnetrze - uwagi wyzejzlosnik.gif ... ale nic nie jest wstanie przeslonic tego...

ze moze 180kW wydaje sie ok na papierze ale w parze z beznadziejna 4s automatem - totalna porazkapad.gif... Nic dziwnego ze roczenego Commodore z 10k km

mozna kupic za $23kzlosnik.gif... (45,374.10 PLN) .... niezly spadek $10k wartoscizlosnik.gif...Wyprzedzanie to prawie samobojstwo (i plspad.gif niech sie tu znow ktos nie znajdzie

i nie pisze -"Nie masz pojecia - my w EU jezdzimy na 55kWrant.gif").Normalnie wcisniemy gaz do podlogi to nic sie nie bedzie dzialo... a potem cudowna skrzynia biegow obudzi sie ...

i .. bagaznik dotkniw prawie drogihahaha.gif... Mulnono.gifpad.gif

Potem przyszedl czas na SV6 -15kW roznicy + jeden biegzlosnik.gif i waytogo.gif ... Wszystko pracuje swietnie waytogo.gif. Sport shift daje roche zabawyok.gif, flick na + czy - i do przodudrive.gif.

Sportshift daje wieksze obroty zanim sie zmieni biegiwaytogo.gif... W dalszym ciagu jednak dalej brakuje Nm i silnik musi pracowac dosc ciezko ... co zoowocowalo spalaniem 11.6l na 100kmhmm.gif...

W koncu zasiadlem za serami tego co mnie interesowalozlosnik.gif -SS... I co tu duzo pisac -czuje ze zyje001.gif...

Wrazenia z jazdy ... takie same jak Mini test z 6.0l V8zlosnik.gif ...

Ceny i podsumowanie

Sugerowana cena detaliczna za Omega V6 to$37,790hmm.gif(74,452.54 PLN), SV6 to juz $42,490 (83,307.79 PLN) a V8 to $46,290 (91,187.46 PLN).

W praktyce roznica miedzy sedan a Sportwagon jest na dzien dziesiejszy dosc istotnahmm.gif - mowa o cenach realnych a nie sugerowanych. Sportwagon jako nowosc nie

daje w ogole mozliwosci negocjacji - cena sugerowana = cena zlosnik.gif, a np dzis u tego samego dealera bez specjalnego trudu moglem wyjechac sedanem SS z V8 na pokladzie

za $39,999(78,800.37 PLN)zlosnik.gif wliczajac wszelkie koszta(pierwsza rejestracja, ubezpieczenie, tablice, bak paliwazlosnik.gif).

IMVHO Holden zrobil bladhmm.gif. Sedan, Ute maja fabrczna opcje Dual-Fuel - z LPG, w Sportwagon brak. W V8 brak deaktywacji cylindrowhmm.gif, ale nadchodzi od 12/2008.hmm.gif - wtedy pewnie bedzie znaczny spadek cen realnych,

W 2009 dojdzie wersja napedzana E85 i Hybrid... A ktos mowil ze cena benzyny zabije duze autahahaha.gif. V8 RULESwaytogo.gif...

Czy kupiemzlosnik.gif? Nie. Czy mysle o kupnie -moze niewiem.gif... Sam niewiem.gif... IMVHO auto nie jest warte tej ceny001.gif... moze jak sie troche opatrzy zlosnik.gif...

Napisano
uwielbiam ten patent ze sterowaniem szyb i lusterek na tunelu srodkowym ..... bleeeeeee
Napisano
  • Autor

> uwielbiam ten patent ze sterowaniem szyb i lusterek na tunelu

> srodkowym ..... bleeeeeee

Nie bleeeeeeeeeeee tylko ksiegowirant.gif... Iles nie tysiecy ale $milshocked.gif zaoszczedzili - bo nie masz roznicy dla rynku LHD i RHDzlosnik.gif... wiec Chevy Lumina, Pontiac G8 - bang wszelkie kabelki sa takie samehmm.gif

Napisano

> Jak w starym, wypasionym Polonezie Caro

> Ale reszta robi pozytywne wrażenie - cena też

tylko kiera nie po tej co trzeba crazy.gif

Napisano

OT

smiesznie sie czyta takie łaczenie polskiego z angielskim - robisz to celowo czy kwestia długiego czasu przebywania na obczyźnie?

Napisano

> No i sie pojawil... (...)

> IMVHO auto nie jest warte tej ceny... moze jak sie troche opatrzy ...

Fajnie sie nawet czyta Twoje teksty "reportażowe", ale troche Wam zazdroszcze: poważnego traktowania przez koncerny...

Jakby w PL wprowadzono na rynek (wg porównywalnych cen netto) takie auto z silnikiem 2.0 (100kw) czy 1.8 (85kw) i niezlym dieslem (1.9 cdti), to chyba by kolejki stały. No i oczywiscie manualem... wink.gif

autko niezle, tylko sie zastanawiam, jak to moze palić 10-12 w miescie, jak w PL Omegi z silnikiem 2.5 v6 pala wiecej. Ale rzeczywiscie: jak dla rodziny z dziecmi super...

Napisano
  • Autor

> OT

> smiesznie sie czyta takie łaczenie polskiego z angielskim - robisz to

> celowo czy kwestia długiego czasu przebywania na obczyźnie?

zlosnik.gifBemol,

To juz chyba byl odrebny watek o tymzlosnik.gif

1.Nie mysle po PL wiec musze sobie tlumaczyc w glowce - zlosnik.gif - nie bede siedzia 10 min myslal nad jednym slowem - chociaz staram sie pisac jak najbardziej poprawnieideia.gif

2.Z nikim nie rozmawiam po PL palacz.gif .. - AK jedynie001.gif

3. Nie urodzilem sie w PLzlosnik.gif

4. Jestem najlepszym dowodem ze po skonczeniu 4 lat szkoly sredniej i 1 roku podstawowowej w PLzlosnik.gif - jezyka sie nie zapomina zlosnik.gif - mimo ze PL nie byl moim teoretycznie pierwszympalacz.gif... Widzialem kieds PL co po dwoch miesiacach nie umieli po PL (po ENG tez niehahaha.gif)....

6.Nie moge byc na obczyznie po nie mam PL obywatelstwazlosnik.gif...

7.Ufff - czy ja naprawde musze sie publicznie q...fa tlumaczyc za kazdym razemzlosnik.gif? mlot.gif ...

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifzlosnik.gifniewiem.gif?

waytogo.gif HANDwaytogo.gif

8. A juz sie nauczulem nowych PL slow np lansowaczlosnik.gif, moheryzlosnik.gif - zajelo troche zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Fajnie sie nawet czyta Twoje teksty "reportażowe", ale troche Wam

> zazdroszcze: poważnego traktowania przez koncerny...

czemu powaznegohmm.gif? Konkurencja po prostu robi swojehmm.gif...

> Jakby w PL wprowadzono na rynek (wg porównywalnych cen netto) takie

> auto z silnikiem 2.0 (100kw) czy 1.8 (85kw) i niezlym dieslem

> (1.9 cdti), to chyba by kolejki stały. No i oczywiscie

> manualem...

I moze sie staniezlosnik.gif. Po pierwsze trwa unifikacja w GM - jedno auto, pare silnikow, wszystkie rynki ...

Po drugie Holden w 2010 wprowadzi diesel do oferty - glownie z mysla o rynkach exportowych...

Trzy - HSV potwierdzil nie oficjalnie ze idzie na maly podboj EU - glownie Mother Russiazlosnik.gif i UK i D ale pewnie i z czasem pojdzie dalej...

Cztery - pelno ludu z Adam Opel AG w HQ w POrt Melbournezlosnik.gif - to oczym swiadczyzlosnik.gif ...

Teoretycznie - powinno tonastapic ok 2010. My dastajemy VF w 2009 - facelifting, pol roku pojniej to nastapi w modelach na export LHD - Chevrolet Lumina i Pontiac G8 ... wiec teoretycznie produkcja na EU - jesli dojdzie do skutku - powinna sie zalapac na MY11hmm.gif ... Zobaczymy001.gif...

> autko niezle, tylko sie zastanawiam, jak to moze palić 10-12 w

> miescie, jak w PL Omegi z silnikiem 2.5 v6 pala wiecej.

Juz rozmawialismy o tym wiele razy - inna urbanistyka miastwaytogo.gif...

> Ale

> rzeczywiscie: jak dla rodziny z dziecmi super...

no tylko ze problem wink.gif jest taki ze sasaida ma Commodore i drugi i trzecihahaha.gif ... ale tez sie powoli zmienia Teraz sasiad ma Toyota, ty masz Toyotahahaha.gif...

Napisano

ja myslalem ze ty Polak i jakies 5 gora 10 lat temu uciekles z Polski zlosnik.gif

ale jak na pare lat tylko nauki polskiego to niezle Ci idzie ok.gif

ps. moze juz sie tlumaczyles , ale ja wszystkiego nie czytam swiety.gif

Napisano

>

> 7.Ufff - czy ja naprawde musze sie publicznie q...fa tlumaczyc za

> kazdym razem? ...

hi Eddie

wpisz sobie w stopke/podpis na czerwono cos w stylu

nie jestem Polakiem albo podobne grinser006.gif

Napisano

rotfl.gifbrawo.gifwaytogo.gif

muszę zapisać dla potomnych ten wywód grinser006.gif

Napisano

> Nie bleeeeeeeeeeee tylko ksiegowi... Iles nie tysiecy ale $mil

> zaoszczedzili - bo nie masz roznicy dla rynku LHD i RHD... wiec

> Chevy Lumina, Pontiac G8 - bang wszelkie kabelki sa takie same

heh frown.gif ale ciezko sie z leffem nie zgodzic - beznadziejny jest ten patent oslabiony.gif

Podejrzewam, że podobnie w ramach oszczędności Mazda stosuje jeden wzór konsoli środkowej, w LHD ręczny jest dalej od kierowcy, a w RHD bliżej, dla mnie to wygodnie bo mam grubą ass.gif ale niektorzy narzekaja ze im za daleko screwy.gif

podobnie miałem w WRXie i uważam że to dużo wygodniejsze grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> heh ale ciezko sie z leffem nie zgodzic - beznadziejny jest ten

> patent

I tak i niezlosnik.gif ... Beznadziejny bo nie wygodnyzlosnik.gif - ale jak sie przesiadasz miedzy autami to przynajmniej wiesz ze bedzie na srodku a nie na drzwiachhmm.gif...

Chodzi mi oto ze jak np jezdze HiLUx i potem C're to przy kazdje przesiadce reka idzie tam gdzie nie powinnanono.gifhahaha.gif

> Podejrzewam, że podobnie w ramach oszczędności Mazda stosuje jeden

> wzór konsoli środkowej, w LHD ręczny jest dalej od kierowcy, a w

> RHD bliżej, dla mnie to wygodnie bo mam grubą ale niektorzy

> narzekaja ze im za daleko

Nie tylko Mazdazlosnik.gif - Subaru zdaje sie przekalada jako jedna z nie wielu firmhmm.gif

10894643.jpg

Libertyhmm.gif - ciekawe jak EU Legacy ma niewiem.gifzlosnik.gif?

> podobnie miałem w WRXie i uważam że to dużo wygodniejsze

10996123.jpg

Stary WRXhmm.gif? Tak mialesniewiem.gif - to znaczy odwrotniezlosnik.gif?

To mi moze nawet nie przeszkadzahmm.gif - np Camry ma tak

11241307.jpg

Czyli poswiecili nas RHD - mimo ze opracowana w J[zlosnik[ na rzecz USDM{nono]...

Jednej rzeczy jakiej nie nawidzepalacz.gif to wycieraczki i migaczehmm.gif...

Ile razy jezdzilem np VWnono.gif to jest jak w EUzlosnik.gif

10532122.jpg

10532121.jpg

rozwiazanie jak w na LHDpad.gif ... wsiadasz do takiego auta i ci wycieraczki chodzazlosnik.gif przy kazdym skreciehahaha.gif

Napisano
  • Autor

> hi Eddie

> wpisz sobie w stopke/podpis na czerwono cos w stylu

> nie jestem Polakiem albo podobne

Dlaczego od razu nie jestemzlosnik.gif.. Po prstu tak sie zlozylo ze jestem kundlemhahaha.gif ... w koncu mam PL korzeniehmm.gif, rodzicow PL, ale widziesz problem wtym ze ja w PL nie mysle001.gif i tylezlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> ja myslalem ze ty Polak i jakies 5 gora 10 lat temu uciekles z Polski

> ale jak na pare lat tylko nauki polskiego to niezle Ci idzie

e tam parezlosnik.gif - w domu sie po PL mowilo w PL sie w domu po PL tez mowilo, noz nawet z PL mialem MIERNYhahaha.gif a na na maturze dsthahaha.gif ... C'monzlosnik.gif

> ps. moze juz sie tlumaczyles , ale ja wszystkiego nie czytam

spokojnie mialem zly dzienskromny.gif ... Po prostu przyznaje sie bez bicia ze leniwy jestemswiety.gif... Np zajelo mi z 5 minut zeby wyszukac jak jest "spare saver" i juz wiem ze kolo dojazdowehahaha.gif... I jak rozumiem ze niektorych to moze draznic no cozniewiem.gif ... tak samo jak mnie drazni diler, establiszmenthahaha.gif, wideo, serwis AJ-pod i jeszcze pare innych ktore musialem czytac z 2 razy zanim zakapowalem oco chodzihahaha.gif... Chyba wszyscy przezyjemy, niezlosnik.gif?

Napisano

> leniwy jestem... Np zajelo mi z 5 minut zeby wyszukac jak jest

> "spare saver" i juz wiem ze kolo dojazdowe... I jak rozumiem

raczej koło zapasowe (dojazdówka jest niewymiarowym kołem zapasowym) smile.gif

> niektorych to moze draznic no coz ... tak samo jak mnie drazni

> diler, establiszment, wideo, serwis AJ-pod i jeszcze pare innych

> ktore musialem czytac z 2 razy zanim zakapowalem oco chodzi...

> Chyba wszyscy przezyjemy, nie?

sadze ze damy rade zlosnik.gifok.gif

Napisano

> to spare czy space saver?

... i na tym proponowalbym zakonczyc dyskusje o kole zapasowym/dojazdowce tuk.gifbusted.gif

albo wracamy do tematu, albo temat banned.gif

Napisano

> raczej koło zapasowe (dojazdówka jest niewymiarowym kołem zapasowym)

koło zapasowe to "spare wheel" - chyba zlosnik.gif

a wracając do tematu to autko całkiem przyjemne przód troche pod foke II mi podchodzi, gdy w takich cenach w PL sprzedawali to bym się mocno zastanawiał czy nie brać

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.