Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Więcej mocy w 1.9 JTD

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich stilowiczów. Jako że jestem tutaj nowy i to mój pierwszy post na tym forum chciałbym się przedstawić.

Nazywam się Bartek i jestem studentem spod Łodzi.

Jako że za 2 miesiące planuje zakup nowego auta to chciałbym was zapytać o kilka rzeczy odnośnie stilo, rzeczy których nie udało mi się na forum wygrzebać.

Do tej pory moim głównym celem był inny fiat – Coupe.

Mierzyłem w wersje 2.0 20V n/a (dla niewtajemniczonych to wersja bez turbo). Zastanawiałem się jeszcze nad fordem cougarem 2.5 V6, oraz stilo abarth.

Niestety jak wiadmo wszystkie te 3 auta są zacne ale ich utrzymanie (czytaj spalanie) jest już zdecydowanie mniej zacne – zwłaszcza dla studenta:/

Ostatnio przeglądając fiaty coupe przypadkiem trafiłem do działu stilo. Ogólnie miło się zdziwiłem kiedy zobaczyłem że za 20 kpln (bo tyle chce mniej wiecej na auto przeznaczyć) można ładne stilo 3D w dieslu dorwać.

No I do rzeczy. 1.9 JTD 115 w tą wersje mierzę, rocznik 02-03 (podobno 03 warto(?)). Mocy jak da się zauważyć w porównaniu z wyżej wymienionymi autami troche mało...

Zdąrzylem już się zorienować jak jest z wirusowaniem tego modelu i teraz mam klika pytań do was..

O ile kupie stilaka to auto zaraz po zakupie leci do tuning44 na drobną korektę tzn: wydech przelotowy razem z kolektorem, filtr stożkowy w jakimś miłym chłodnym miejscu no i oczywiście wirus napisany konkretnie pod auto. Nie wiem jak jest z IC w tym modelu – inne fiaty z powodzeniem przezywają przeszczep np od Ducato...

Wiem że niektórzy w tym silniku podnoszą moc na 150 – 160 km tylko samym wirusem.

Czy sądzicie że przy tak mocno dmuchającym turbo to im się wszystko nie rozleci?

Chętnie bym sobie zaserwował taką moc już samym wirusem, ale troche się boje że w aucie z przebiegiem 150 kkm ,w którym siedzi pewnie jedna i ta sama turbina od nowości może być to za wiele.

Zależy mi na tym aby to wszystko ładnie jezdziło, ale przy tym nie chce mieć za dużych stresów że mi zaraz wszystko padnie.

Na koniec moje pytania do was.

1. Jakiej bezpiecznej mocy mogę się spodziewać przy takich przeróbkach ? 150?160? Co ewentualnie powinienem jeszcze zrobić??

2.Moment pewnie skoczy też dosyć mocno – jak maxymalnie można podnieść moment na seryjnym sprzęgle ???

3.Jak zwieksza się doładowanie po wirusie, a ile jest w serii?

4.Czy ktoś z was ma wskaznik ciśnienia doładowania dograny w kokpicie? Czy sa dedekowane do stilo mocowania na lewy słupek ??

5.No I ogólnie takie przeróbki mają sens czy można sobie coś darować, co zrobić w zamian I czy nie zamecze auta w ten sposób?

Pozdrawiam i dzięki za każdą radę.

RAziello1900

P.S

wcześniej poginałem Tipo 1.9 TD GT 3d

Napisano

Wszystko zalezy jak tej duzej mocy bedziesz uzywal. Sa tutaj osoby ktore maja chip'a juz dlugo i nie ma z tym problemow... ale sa tacy ktorzy predko zmieniali sprzeglo... Bezpiecznie z tego co pamietam to mozna 140, 150km. Nie mniej wazniejszy byl by przebieg momentu tj aby byl stały... Napewno odezwa sie tutaj osoby ktore moga cos powiedziec na podstawie swoich doswiadczen. Wpisz w szuakjek chip, tuning, wirus etc. i znajdziesz wiele ciekawych tematów. Przy takiej mocy warto powaznie pomyslec do lepszycj hamulcach...

przykladowy topic

drugi CIEKAWY topic

Napisano

http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7c7d773392085874

Tyle mnie sie udalo zrobic samym chipem (auto mialo 45k przebiegu i dosyc zadbane)

Po chipie jedyny problem jest z po**bami sadzacymi ,ze jak wcisna pantofla to ich nie wyprzedze ,a jeszcze gorzej jak wtedy chca zjechac na moj pas vel we mnie mad.gif

Sprzeglo spokojnie zniesie nawet 360Nm , jak zapodasz wydech (kolektor zostawiasz seryjny) , duzy IC na przod , stozka nie zakladaj (ma byc seryjny filtr) to mozesz liczyc na jakies 165km do tego dasz 340Nm i nie powinno byc problemu , ja polecam aligatora w katowicach jesli chodzi o modyfikacje , takie stilo brevisa juz chyba robil kiedys grinser006.gif

Seryjnt boost 1.15b , po modzie 1.35b z lekkim overboostem na 1.4b

Napisano

> 4.Czy ktoś z was ma wskaznik ciśnienia doładowania dograny w

> kokpicie? Czy sa dedekowane do stilo mocowania na lewy słupek ??

Witam kolego,

Carzone produkuje dedykowany adapter na 3 wskaźniki na lewy słupek do Stilo 3D. Pasuje idealnie ok.gif

W MJ mam seryjnie 1,4 bar - wg wskaźnika

Pozdro

Napisano

Dzięki panowie za fachowe rady.

Wygląda na to że stilo w dieslu to wyjątkowo podatne na zwiekszanie mocy autko cool.gif ...

Chciałem was jeszcze o kilka rzeczy zapytać.

Kolega wyżej napisał żeby zostawić seryjny filtr w spokoju, tzn nie instalować stożka ? Czy stożek pogarsza osiągi w wypadku tego silnika ?

Druga sprawa to chciałem jeszcze zapytać jaki IC pasuje do stilo zamiast seryjnego i czy ktoś z Was już coś takiego robił i może coś dorzucić do tematu .

Ostatnia sprawa to ten dodatkowy panel na wskaźniki na lewy słupek. Skoro jest miejsce na 3 dodatkowe to chyba nie wypada władać tylko dwóch...

Napewno ciśnienie doładowania to najważniejsze. Dorzuciłbym jeszcze ciśnienie oleju...a co jako 3 proponujecie ?

P.S

Witam kolegę z Pabianic idea.gif

Może mógłbyś mi kiedyś swojego stilaka pokazać i sprzedać kilka rad zanim będę kupował swoje.

Pozdrawiam

Napisano

> http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=7c7d773392085874

> Tyle mnie sie udalo zrobic samym chipem

Ładnie Ci moment zrobili.

Żadnych nierówności w całym przebiegu ok.gif

Kumpel ma benzynaka na turbo z podobnym momentem ale u niego tak ładnie aż nie przebiega - no i na innych obrotach.

Pzdr

Napisano

Pierwsze wyniki tak jak pisalem w moim temacie ,ktory tutaj byl linkowany dawaly lepsze wartosci max , ale w slabym przebiegu , a jednak poziomy przebieg 340Nm 2-3k obr jest mily podczas jazdy grinser006.gif

Napisano

> Pierwsze wyniki tak jak pisalem w moim temacie ,ktory tutaj byl

> linkowany dawaly lepsze wartosci max , ale w slabym przebiegu ,

> a jednak poziomy przebieg 340Nm 2-3k obr jest mily podczas jazdy

Jak auto w porównaniu z serią się zbiera ?

Mierzyłeś może sprint 0-100 ?

Spalanie masz dalej na poziomie fabrycznego czy coś się zmieniło ?

Tak poza tematem.. kumpel mnie nie niedawno swoim świerzo odebranym od mechanika fiatem coupe przewiózł - kupa w majtki i miękie nogi jak wysiadłem biglaugh.gif

Wrażenia - ok.gif , ale na codzień to chyba nie chciałbym tym jeździć. Przy 4 tyś na 2 lub 3 dodajesz gazu i się modlisz żeby tym razem pojechał prosto devil.gif

Pzdr

Napisano

Przysp 0-100km/h wzroslo o ~2sek , im szybciej jedziesz tym wieksza roznica do serii , 1/4 mili lepsza o jakies 1sek , spalanie przy ciaglym kreceniu do odcinki wzroslo w miescie o 1L , jazda normalna po miescie = takie samo spalanie .

Co do fiata coupe , kolegi http://pl.youtube.com/watch?v=xROixcyUXtE grinser006.gif

Napisano

> Przysp 0-100km/h wzroslo o ~2sek

Chyba zmalało raczej cool.gif

Fiat coupe - ekstra furka. Niestety czego by nie zrobić ze stilakiem i jakiego by mu monentu nie zafundować to zdrowe 16vt, a już o 20vt nie spominając łoi każde stilo niemiłosiernie frown.gif Ciężko mi się z miłości do Coupe wyleczyć, ale niestety w moim wypadku zakup takiej benzynowej turbo skarbonki chyba nie przejdzie.

Co do tego filmu...kamerzysta w stilo jechał czy czymś innym jeszcze?

Aha...jak z tym IC do stilo? Wie ktoś od czego pasuje ??

Napisano

Przyspieszenie moze tylko wzrosnac 270751858-jezyk.gif kamerke dalem koledze ktory jechal jako pasazer honda del sol (ze zdjetym dachem) , na filmiku chyba widac mego stilona nawet grinser006.gif

IC pewnie z iveco/mastera itp mozna dawac , re5pect.pl sprzedaje tez fajne ICki

Napisano

Na twoim miejscu zostawilbym seryjny wydech i dolot w spokoju. W dieslu nie uzyskasz fajnego dzwieku silnika, a stosunek ceny do uzyskanych efektow nie bedzie dobry. Kase, ktora masz na wydech zainwestowalbym w IC z orurowaniem, regeneracje T i wymiane sprzegla (jezeli bedzie taka potrzeba).

Napisano

Bym rzekl "bladzisz synu..." , kolega w megance 1.5dci ma wydech przelot i dzwiek dosyc fajny , ale tutaj nie chodzi o dzwiek ,ale o lepsza "wymiane" mieszanki , wiecej ladujemy , wiecej spalin leci , wiekszy/odpowiednio przygotowany wydech polepszy mody , dolotu nie ma co ruszac , znajomy badal w oplu astrze 1.8 16v seryjny wydech i stozek (tutaj stracil 3km) , ale tez wiecej syfu leci , ktory zapewne uszkadza/pogarsza prace przeplywki itp , co innego wiekszy FMIC , ten daje sporo , na seryjnym po 2-3 wyscigach traci sie juz sporo , a roznice bywaja niekiedy nawet 100st C ,zaleznie od progsa grinser006.gif

Napisano

Widzę że zdania podzielone. Co do tego że wydech nie ma sensu to się chyba nie zgodzę. Zawsze im większe dmuchanie tym "grubsza rura" się przydaje grinser006.gif

Nie wiem tylko jak z tym stożkiem...Czytałem ostatnio artykół test-porównanie : stożek w alfie 156 1.9 jtd i 156 2.0.

W wersji benzynowej niewiele się działo, ale w dieslu wyhaczyli dosyć wysoki wzrost mocy, chyba cos w okolicy 9-10 km.

Czy swap innego intercoolera to duża przeróbka? Czy poza samym IC dużo części trzeba dokupić? Zastanawiam się czy będzie mnie odrazu stać na taką przeróbke. Samo IC to na re5pect.pl około 500. Zamknie się cała zabawa w 1000 pln ?

Pzdr

Napisano

Rurki z nierdzewki i laczniki sa drogie , IC zmieni miejsce usytuowania z boczku na srodek , tak wiec troche trzabedzie pokombinowac , co do stozkow , to nie slyszalem by jakies super przyrosty wieksze niz 1KM dawaly , a zazwyczaj zabieraly 270751858-jezyk.gif

Napisano

Oczywiście każdy lubi swoje, szczególnie wizje wink.gif Tylko jak przychodzi zapłacić za nie szeleszczącymi papierkami to się zaczyna robić niefajnie smile.gif

> Widzę że zdania podzielone. Co do tego że wydech nie ma sensu to się

> chyba nie zgodzę. Zawsze im większe dmuchanie tym "grubsza rura"

> się przydaje

Chyba...

Nie ma co gdybać tylko sprawdzić jak jest, wielu już przechodziło podobną drogą, nawet tu na kąciku są ludzie, którzy przerabiali swoje Stilo całkiem mocno.

Tylko że ty planujesz poddać modom starego trupa 115 konnego...

Tak naprawdę nie wiesz jeszcze w jakiej będzie kondycji... przy odrobinie pecha może się okazać że nikt Ci się nie podejmie jego wirusowania ze względu na kiepską kondycję napędu. Przy odrobinie szczęścia wszystko pójdzie gładko... ale jak zbyt często będziesz próbować te swoje nowe konie to ... turbina pójdzie do regeneracji... a zostaną Ci jeszcze na to pieniążki po tych wszystkich (niepotrzebnych IMO) modach ?

Moja propozycja, odpuść sobie takie dalekosiężne plany.

Zakup Stilo sprawdzone, udaj się na wirusowanie, pociesz się jak jeździ a potem zastanów co warto dalej zrobić...

Stożek ? hahaha.gif

Zaraz pewnie wyskoczysz z BOV'em ? zeby.GIF

Też miałem szerokie plany dotyczące powiększenia stada moich fabrycznych 140 koniufuf ale skończyło się na 163... i w sumie jestem zadowolony, teraz planuje wirusa żeby było bardziej ... ładnie ... wink.gif chociaż nie wiem czy będzie to się wiązać z przybytkiem koni...

Reszty, szczególnie dolotu radze nie ruszać chyba że koniecznie chce się coś spieprzyć... o to nie trudno, szczególnie jak się za to jeszcze zapłaci. Seryjny dolot jest wbrew pozorom dobrany z myślą o rezonacji i amatorskie grzebanie w nim nic dobrego nie przyniesie. Zresztą wszyscy poważni tunerzy znający ten silnik Ci to powiedzą. Chyba że koniecznie chcą tylko i wyłącznie zarobić...

Gdybyś chciał wyskoczyć poza granicę 200 koni to z pewnością dolotowi trzeba by sie przyjrzeć... ale Tobie to nie grozi raczej...

Wydech... podobna sprawa, przy Twoim potencjalnym celu 150-160 koni nie warto ruszać chyba że ma się na to odłożoną gotówkę. Dobry wydech w El-Tec'u to grubo ponad 1000 zł. Ktoś z kącika chyba robił to może przybliży sprawę? Ktoś inny miał wycinać katalizatory i sprawdzić na hamowni co z tego wyszło ale się nie odezwał już, czyżby gra nie była warta świeczki ? smile.gif

Kolega Lisek myślę że ma bardzo świeże informacje na temat li tylko wirusowania do poziomu 160 koni jednostki napędowej o której się tu mówi. Po co przepłacać skoro nie widać różnicy ? zeby.GIF

IC ? no nie wiem jeśli chcesz brać udział w zawodach i masz na to fundusze to czemu nie, 44tuning ma w tym doświadczenie bo wstawiali w swojej (140 konnej) torpedzie takowy...

Na twoim miejscu zastanowiłbym się nad zestawem czujników którego elementem będzie wskaźnik temperatury powietrza dolotowego. Wtedy będziesz miał czarno na białym czy Ci potrzebny większy IC.

Wielu się zapalało do tego tematu, niektórzy nawet próbowali ale koniec końców rzadko kiedy miało to sens.

Ja nie widzę przy obecnych upałach potrzeby zmiany IC, pod nogą mi nic nie brakuje (co by w zimie miałoby być a teraz niby nie).

> wysoki wzrost mocy, chyba cos w okolicy 9-10 km.

A w innym teście nie było różnic, ile testów tyle wyników smile.gif

Poza tym czy to był stożek czy Induction Kit ?

> Czy swap innego intercoolera to duża przeróbka? Czy poza samym IC dużo części trzeba dokupić? Zastanawiam się czy będzie mnie

Orurowanie, które jest drogie.

I musisz mieć kogoś kto to poskłada do kupy.

> odrazu stać na taką przeróbke. Samo IC to na re5pect.pl około

> 500. Zamknie się cała zabawa w 1000 pln ?

Wątpię. Zakładając że ten IC zmieści sie do Stilo bo tak naprawdę montaż FMIC'a to jest duża sprawa, trzeba przerabiać cały przód.

Lepiej zacząć od poprawny przepływu powietrza przez fabryczny IC.

1. Kup Stilo - dobrze utrzymany JTD ma potencjał. A szczególnie MJ 150 zeby.GIF

2. Zrób wirusa.

3. Oszczędzaj na naprawy zeby.GIF

A wtedy snuj plany zeby.GIF

Napisano

Dzięki za ten pouczający tekst. cfaniak.gif

> Tylko że ty planujesz poddać modom starego trupa 115

Skąd od razu mądralo wiesz że kupie starego trupa i że nie stać mnie będzie na późniejsze lekkie mody. To jest forum więc pytam bo chce dowiedzieć się co warto, a co nie. Ty masz pewnie nowego MJ, którego kupił ci tata (sądząc po twoim nicku) i na wirusie się skończyło bo tata na nic więcej nie dał.

Z twojej wypowiedzi wynika pokrótce, że jeśli chodzi o jakieś lekkie mody stilo to jedynie wirus i na tym koniec...dziwne mi się to coś wydaje, bo skoro większe wysilenie turbo i więcej gazów to myślałem, że wyżej wymienione mody też mają sens - zwłaszcza w starym trupie clown.gif , ale może faktycznie pojęcia nie mam.

Co do testu stożka, który czytałem to się nie upieram - test to faktycznie tylko test. Blow offa sobie daruje.

Pzdr

Napisano

> Dzięki za ten pouczający tekst.

> Skąd od razu mądralo wiesz że kupie starego trupa i że nie stać mnie

> będzie na późniejsze lekkie mody. To jest forum więc pytam bo

> chce dowiedzieć się co warto, a co nie. Ty masz pewnie nowego

> MJ, którego kupił ci tata (sądząc po twoim nicku) i na wirusie

> się skończyło bo tata na nic więcej nie dał.

za powyższy tekst zolta.gif

rada na całe Twoje kącikowe życie bedzie krótka - uważąj

Napisano

Kilka osób chciało ci pomóc ale po ww. tekście już bym na to nie liczył screwy.gif

Napisano

> wiekszy/odpowiednio przygotowany wydech polepszy mody ,

> co innego wiekszy FMIC , ten daje sporo , na seryjnym po 2-3

> wyscigach traci sie juz sporo , a roznice bywaja niekiedy nawet

> 100st C ,zaleznie od progsa

wiem, ze pomaga, ale majac do wyboru wydech/ dolot w pierwszej kolejnosci zainwestowalbym w FMIC i orurowanie niz w wydech. Jezeli projekt bedzie rozwijany, to oczywiscie wydech tez bym zrobil.

Napisano

> Tylko że ty planujesz poddać modom starego trupa 115 konnego...

> Stożek ?

> Zaraz pewnie wyskoczysz z BOV'em ?

> Gdybyś chciał wyskoczyć poza granicę 200 koni to z pewnością dolotowi

> trzeba by sie przyjrzeć... ale Tobie to nie grozi raczej...

Nie wiem o co wam chodzi z tą żółtą kartką. Pytam się tylko grzecznie, a zostałem obśmiany w całym tym poście bo się nie znam na stilaku.

Dzięki wszystkim za rady

Pzdr

Napisano

Zolta kartka pewnie dlatego ,ze Ty jestes tu nowy ,a ktos tam stary grinser006.gif

Jak chcesz porad pisz , jak cos kukaj moj podpis zakrecony.gif

Napisano

> Nie wiem o co wam chodzi z tą żółtą kartką. Pytam się tylko

> grzecznie, a zostałem obśmiany w całym tym poście bo się nie

> znam na stilaku.

> Dzięki wszystkim za rady

> Pzdr

Za twój nieparlamentarny albo właśnie parlamentarny język !

SetNefer wszystko Ci wyłuszczył jak na dłoni ! ok.gif

Czasem warto się zastanowić co się pisze ! mad.gif

Quote:

> Dzięki za ten pouczający tekst.

> Skąd od razu mądralo wiesz że kupie starego trupa i że nie stać mnie

> będzie na późniejsze lekkie mody. To jest forum więc pytam bo

> chce dowiedzieć się co warto, a co nie. Ty masz pewnie nowego

> MJ, którego kupił ci tata (sądząc po twoim nicku) i na wirusie

> się skończyło bo tata na nic więcej nie d

nono.gif

Napisano

Wybaczcie w takim razie - będę od teraz trzymał twarz na kłódkę piwo.gif

Pzdr

Napisano

> Wybaczcie w takim razie - będę od teraz trzymał twarz na kłudkę

> Pzdr

Pomyśl tylko zanim coś napiszesz klódka hehe.gif20.GIF

Napisano

> Pomyśl tylko zanim coś napiszesz klódka

Heh...Wczoraj mnie trochę zawiało na grilu, stąd ciężkie myślenie z rana. grinser006.gif

Pzdr

Napisano

No dobrze to zbierając wszystko razem....

Kupić zadbane auto z motorem w dobrym stanie, wgrać progsa i w nastepnej kolejności pomyśleć na IC.

Wydech póżniej, a stożek sobie darować.

Si ?

Pzdr

P.s

Dzięki wszystkim za rady bow.gif

Napisano

> Kupis stilo , zamontowac IC i dopiero chipa

No tak...mądrze prawisz, wtedy wszystko będzie mogło być zoptymalizowane pod nowy wydajniejszy IC. idea.gif

Ok, w takim razie czy może Wiesz, lub kto inny z Was jaka firma podejmie mi się takiej przeróbki. Na pewno Goduła - cena podejrzewam kosmos i na pewno 44 Tuning bo już coś takiego robili (cena ?)

Ktoś zna jakąś inna dobrą i nie najdroższą ?? cfaniaczek.gif

Napisano

Ja polecam www.dynosoft.pl oddzial katowice , czyli aligatora , ja tam robilem progsa , ale wiem ze ali bawi sie tez w montaze IC itp

Napisano

> Ja polecam www.dynosoft.pl oddzial katowice , czyli aligatora , ja

> tam robilem progsa , ale wiem ze ali bawi sie tez w montaze IC

> itp

Odwiedzałem już wcześniej tę stronkę, ale w kwestii samego chiptuningu. Zaraz wyślę do nich maila co jest grane z tym IC.

Pzdr i dzięki za info

Napisano

http://pl.youtube.com/watch?v=m28Cwe_K4GE

http://pl.youtube.com/watch?v=iEUOIOHWJ1c

zobacz sobie jak przyspiesza stilak po chipie , seryjnie wg pewnej www , powinno byc

80 à 120 en 4 : 10.1 s.

80 à 120 en 5 : 13.1 s.

90 à 130 en 4 : 12.1 s.

90 à 130 en 5 : 16.1 s.

roznica chyba dosyc widoczna , 80-150km/h na 4ce ~11sek grinser006.gif

pomiary oczywiscie na niemieckiej autostradzie grinser006.gif

Napisano

> http://pl.youtube.com/watch?v=m28Cwe_K4GE

> http://pl.youtube.com/watch?v=iEUOIOHWJ1c

Rozumiem że pierwszy link "PRZED" a drugi "PO" ... przynajmniej obrotomierz to sugeruje hmm.gif Ale muszę powiedzieć że moje 115 seryjne niemierzone wyglada odrobine lepiej niż link nr .1

Napisano

Obydwa filmy sa po chipie , i szczerze watpie by seryjne przyspieszalo 50-150/180km/h na 5 biegu lepiej , akurat tak nagralem od 1000obr (mordenga dla silnika) by udowodnic KvMowi (bravo 1.4 tjet 150km) ,ze jednak ma mniej elastyczny wozik , ogolnie trza patrzec na przyspieszenia od 80/90km/h (i patrzec co na jutubie w podpisie jest vel jaki bieg)

Napisano

> Obydwa filmy sa po chipie ,

yy ? to czemu raz masz 4500 obr i niecale 180kmh a na "2 linku" nieco ponad 4000-4100 a budzik zdecydowanie ponad 180 ?

mlot.gif ok widzę "2 link" robisz na piątce smile.gifrotfl.gifbeksa.gifrotfl.gif

Napisano

Auto radzi sobie całkiem ładnie ok.gif

Ja jednak bardziej zwracam uwagę na przyspieszenie w przedziale 0-100 (jeżdżę głównie po mieście i na krótkich trasach).

Masz coś tego typu nagrane?

P.s

Dobra muza w tle - zwłaszcza w pierwszym od góry filmiku

Napisano

Mysle ,ze trudno byloby trzymac kamere i zmieniac biegi grinser006.gif Pomiary www.tempes.com tym programem (na zawodach wybadalem ze dodaje ~0.2s do pomiaru 1/4 wiec pewnie podobnie do 0-100) najlepiej wyszlo mi 9sek , ale srednio to 9.3-9.5sek wg progsa oraz 16.3-16.5(16.1-16.3) na 1/4 mili , wszystko zalezy od nawierzchni , ruszajac lekko na 1ce i dajac nagle pantofel zerwie trakcje , a niekiedy tez na calej 2ce kola wiruja 270751858-jezyk.gif

Napisano

> nawierzchni , ruszajac lekko na 1ce i dajac nagle pantofel

> zerwie trakcje , a niekiedy tez na calej 2ce kola wiruja

Moment >300 Nmrobi swoje grinser006.gif

Ostatnio wziąłem kartkę i policzyłem że zakup JTD + IC +chip + dodatkowe wskaźniki wyjdzie z 25 tys - jak w dym shocked.gif

http://allegro.pl/item406370581_stilo_abarth_xenon_navi_klima_czuj_parkow_piekny.html

Taki abarth + gaz = 24 tys

Spalanie po mieście 7l/100 JTD = 15l gaz Abarth

Co wy na to ? Warto to przemyśleć ?

Napisano

Tzn dziwi i nie dziwi...Dziwi bo to faktycznie za mało jak na to auto, a nie dziwi dlatego, że to mało chodliwa wersja stilo. Tak czy siak my tu o czym innym.

Wysłałem maile do tuning 44 i Aligatora z zapytaniem o cene chipa+ IC, ale na razie bez odzewu.

Pzdr

Napisano

Odpisali mi z Dynosoft - Katowice :

"Tak, wykonywaliśmy montaż FMIC w Stilo. Koszt w przybliżeniu 2000zł.

Montując FMIC oraz robiąc program można bez problemu osiągnąć 160KM jeżeli silnik jest w dobrym stanie. Koszt chiptuningu 1500zł."

Brzmi sympatycznie.

Teraz mam takie 2 opcje:

1.Kupić zadbane JTD + wyżej wymieniony mod

2.Abarth + gaz

Koszty podobne więc będę to musiał przemyśleć na spokojnie cool.gif

Pzdr

Napisano

Moim zdaniem przyjemniej będzie ci się jeżdziło dizelkiem.Przed stilakiem miałem bravo 100td -100KM, i powiem ci że wciśnięcie gazu a zwłaszcza od 1500rpm robiło fajne wrażenie chociaz miał 70KM mniej .Żeby poczuć to samo w stilaku muszę go wykręcić do przynajmniej 3000rpm, nie mówiąc już o 160KM dizlu gdzie moment będzie w granicach lub ponad 300Nm

Napisano

> przynajmniej 3000rpm, nie mówiąc już o 160KM dizlu gdzie moment

> będzie w granicach lub ponad 300Nm

Tutaj masz rację. Moment będzie pewnie grubo ponad 300 Nm i to na korzyść JTD przemawia zdecydowanie. Jednak z drugiej strony pięć garów w abarcie ładnie gra i za podobną cenę masz wyposażenie o niebo lepsze. Jeździłem ostatnio trzema dieslami pod rząd i pomimo + za elastyczność , to dla mnie jest - za dźwięk. Pod tym względem wolę Pb.

Sie zobaczy niewiem.gif - na razie kończę kasę kompletować

Pzdr

Napisano

Szkoda ,ze nie nagralem kolegi meganki dci z przerobionym wydechem , wiele osob niekiedy myli autko z benzyniakiem grinser006.gif

Ja bym bral stilo jtd , gdyz jakbys poczytal poradnik kupowania to bys wiedzial ,ze to najlepszy wybor do tego autka , dajac IC duzy na przod mialbys spokojnie 160km i 350Nm , i w odroznieniu od stila z ori IC nie bedzie tracic mocy po 2-3 wyscigach , pozniej bedziesz mogl zrobic sobie wydech w mgmotosport/el-tec ~2tys zl , ktory pewnie tez doda z 5-8km , poprawiajac mocno dzwiek

Napisano

Jednak z drugiej strony pięć garów w abarcie ładnie gra

a zwłaszcza jak ujmujesz gaz do końca ten za....ty bulgot z rury ok.gifok.gifok.gifW kwesti wypasu - też zdarzają się od czasu do czasu fajnie wypasione dizelki tylko trzeba poszukać,

Napisano

> Ja bym bral stilo jtd , gdyz jakbys poczytal poradnik kupowania to

> bys wiedzial ,ze to najlepszy wybor do tego autka , dajac IC

Jasna sprawa, że go czytałem. Prawda jest taka, że JTD to przyszłość - wysoki moment, kulturny i pali przyzwoicie. Abarth to zwykła benzyna - silnik to rozwiercone 2.0 20V z fiata coupe czy pierwszego bravo, czyli żadne cudo, z dołożonym selespeedem.

I masz rację że to lepsze wyjście, ale u licha abarth ma R5 w benzynie i bulgocze bosko grinser006.gif

Może to marny argumenty dla niektórych, ale mnie działa na wyobraźnię wystarczająco żeby sie nad nim zastanowić alien.gif

No i ten znaczek skorpiona działa.

Będę szukał obydwu wersji jednocześnie i co trafie w dobrej cenie i formie to wezmę. Stilo zawsze mi się podobało więc na pewno będę zaodowolony smile.gif

Pzdr

Napisano

Przestańmy się już podniecać tym momentem obrotowym w dieslu. Jest wysoki, ale w wąskim zakresie obrotowym, dlatego silniki diesla są dobre, ale do maszyn budowlanych. Nie wymaga się od nich gwałtownych zmian prędkości obrotowych.

W linku poniżej wytłumaczono to już chyba łopatologicznie.

Moc vs Moment

Nic nie zastąpi dużej benzyny. Pięknie się kręci i wysoko, a do tego ten dźwięk silnika. Pięknie "gra" już V6. Diesel po prostu klekocze i nic tego nie zmieni. A zimą pewnie wszyscy sąsiedzi są szczęśliwi, jak rano na zimno Posiadacz traktorka już sobie pojedzie.

Zresztą często się porównuje doładowanego diesla z wolnossącą benzyną i udowadnia wyższość diesla. Tylko że nawet nieco większy pojemnościowo benzyniak wolnossący sponiewiera doładowanego diesla, nie wspominając o doładowanym benzyniaku. Dodatkowo odpadają problemy ze sprężarką, które wymagają troski i po pewnym przebiegu po prostu się rozsypują. O tym się jakoś głośno nie mówi.

Napisano

Bardzo fajny artykuł brawo.gif

Prawda jest taka, że pomimo tego że może moment w dieslu jest rozwijany w krótkim zakresie obrotów to do jazdy po mieście (pomijając machanie drążkiem) nadaje się lepiej niż benzyniak.

Ale generalnie jest tak jak mówisz - benzyniaka nic nie zastąpi i właśnie dlatego zastanawiam się nad abrthem

Pzdr

Napisano

Dla mnie ten artykuł to fiyczno-matematyczny bełkot (na pewno prawdziwy), ale opierający się tylko na liczbach dla mnie jednak liczy sie bardziej to co czuje w samochodzie a nie liczby i wykresy na kartce.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.