Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Automat - jak dbać??

Featured Replies

Napisano

Właściwie wszystko jest w temacie - pytanie może proste i naiwne, ale dla wielu myślę ciekawe - jak dbać o automatyczną skrzynię by jak najdłużej bezawaryjnie cieszyć się komfortem?? drive.gif

Napisano

> Właściwie wszystko jest w temacie - pytanie może proste i naiwne, ale

> dla wielu myślę ciekawe - jak dbać o automatyczną skrzynię by

> jak najdłużej bezawaryjnie cieszyć się komfortem??

większość nowych jest podpięta pod komputer i nie da sobie zrobić krzywdy

Napisano
  • Autor

> większość nowych jest podpięta pod komputer i nie da sobie zrobić

> krzywdy

To wiem, automat raczej (podkreślam raczej, różni są kierowcy) nie jest stworzony do jazdy sportowej, tylko komfortowej, bardziej na myśli miałem ustosunkowanie się do wskazówek w stylu, jak dojedziesz potrzymaj jeszcze silnik włączony przez 30 sek, dbaj o jakość i częste wymiany oleju (jak często?) itepe...

Napisano
  • Autor

> wymieniac olej tak jak przewiduje producent i cieszyc sie z jazdy

Czyli jak często by to było? Auto jak w opisie, niestety nie mam żadnych instrukcji, książek itd. A to stanie chwilkę po jeździe to nie dotyczyło czasem silników z turbo?? Czy automatyczna skrzynia w tym względzie ma podobne wymagania?

Napisano

Z tego co wiem jak się na siłę nie włączy wstecznego i wymieniamy w miarę regularnie olej to raczej zepsuć się nie da.

Należy pamiętać o wymianach oleju choć wielu producentów mówi, że się nie wymienia.

Byłem ostatnio w serwisie automatycznych skrzyń i stało sporo nowych audic i merców bo klienci zastosowali się do wskazówek w instrukcji (tam nie ma nic o wymianie oleju).

Napisano
  • Autor

> wymieniamy w

> miarę regularnie olej

Czepliwy jestem:

Ile kkm orientacyjnie??

Napisano

> Czepliwy jestem:

> Ile kkm orientacyjnie??

Filtr i olej co 30 000 km.

Napisano
  • Autor

> Filtr i olej co 30 000 km.

Czyli circa co drugi olej... Pozdrawiam i dziękuję za rzeczową odpowiedź.

Napisano

> Czyli circa co drugi olej... Pozdrawiam i dziękuję za rzeczową

> odpowiedź.

i nie jaki popadnie, tylko sprawdzisc jaki trzeba wlac, nie mieszac atf2 z atf3 i atf4

Napisano

> Czyli jak często by to było?

zalezy od skrzyni sa takie ze co 30tys oslabiony.gif ale w wiekszosci skrzyn co 80-100tys km

Napisano

a ja mam takie pytanie bo jeździłem w sumie 2 autami z automatem jeden 1.8T a drugi to diesel i ruszałem spokojnie bo jednak nie moje one były i pytanie jest: czy można ruszyć automatem z piskiem opon grinser006.gifdrive.gif

Napisano

Ponoć sie da hmm.gif

Gaz na maxa, wciśnięty hamulec zlosnik.gif

Napisano

> Ponoć sie da

> Gaz na maxa, wciśnięty hamulec

Jak masz duzy silnik wystarczy depnac gaz.

Napisano

> Jak masz duzy silnik wystarczy depnac gaz.

w V8 zrywało przyczepność tylko na:

żwirku i na nierównościach na drodze, popiskiwały opony jak były wysokie obroty. Na asfalcie nie chciał ruszyć po piskach, może to wina elektroniki zlosnik.gif

Napisano

> Ponoć sie da

tak sie zastanawiam skad sie biora te mity na AK i pewnie w PL i pewnie w EU o autohahaha.gif...

Mialem w zyciu wiecej auto niz manual. Byly 3s + overdrive, byly 4s, byly 5s, byly 6szlosnik.gif ... i jak czasami czytam te "expert"

wypowiedzi na AK to sie smiejezlosnik.gif ...

Zadam pytaniezlosnik.gif podobnewink.gif? Czy da sie manualem ruszyc z piskiemhahaha.gif? Przeciez dzis sa TCS, ASR, ESPzlosnik.gif ....

Wiec cocfaniaczek.gif?

Napisano

> Wiec co?

Jak wyłączysz to sie da zlosnik.gif

Tyle że w auto to wszystko idzie płynniej i może po prostu nawet nie odczułem na asfalcie jakiegoś działania ASR cfaniaczek.gif

Napisano

> w V8 zrywało przyczepność tylko na:

> żwirku i na nierównościach na drodze, popiskiwały opony jak były

> wysokie obroty. Na asfalcie nie chciał ruszyć po piskach, może

> to wina elektroniki

Widocznie elektronika wszystko potrafi zepsuc.. nawet solidny motor. sick.gif

Napisano

spróbuje na tym Passacie w Turbo biglaugh.gif skrzynia Tiptronic to lepiej na D ruszać czy wrzucić 1 i piłować biglaugh.gif

Napisano

> spróbuje na tym Passacie w Turbo skrzynia Tiptronic to lepiej na D

> ruszać czy wrzucić 1 i piłować

Na jedno wyjdzie. zlosnik.gif

Napisano

> Ponoć sie da

Primera bodajże '99, 2.0 automat. Hamulec w podłodze, gaz w podłodze, wchodzi tam do jakieś 3 tyś i dalej się nie wkręca. Co jest nie tak??

Napisano

> Primera bodajże '99, 2.0 automat. Hamulec w podłodze, gaz w podłodze,

> wchodzi tam do jakieś 3 tyś i dalej się nie wkręca. Co jest nie

> tak??

Skrzynia mowi "nie dla idiotow". zlosnik.gif

Napisano

> tak??

pogazuj tak wiecej i sie ladnie skrzynka przypali a pozniej placz ze naprawa tyle kosztuje i ze automaty sa be

Napisano

1. Wymieniać olej nawet jeśli producent twierdzi, że się nie wymienia. Przy starych skrzyniach ATF co 30kkm, przy nowszych autach co 80-100kkm olej wskazany przez producenta skrzyni (nie ATF !!!! - niestety nie jest on właściwy do większości nowoczesnych skrzyń, o czym automaciarze nie wiedzą)

2. po zmianie biegów R-N-D, przed ruszeniem i dodaniem gazu poczekać tą 1 sekundę, aż skrzynia wyczuwalnie załączy bieg

3. nie wrzucać na luz w czasie jazdy (często jest blokada, ale nigdy nie wiadomo).

4. wystrzegać się partaczy, bo w Polsce nawet w specjalistycznych serwisach automaciarskich poziom wiedzy jest niski.

EDIT: pozwolę sobie wkleić tu posta, którego popełniłem kiedyś na forum Citroena:

----------------------------------------------

Moja historia z dnia dzisiejszego, dzwonię do 5 serwisów samochodowych w Poznaniu, moje pytanie brzmi "chcę wymienić olej w automatycznej skrzyni biegów typu AL4 w samochodzie Citroen C5 2.0benz 2003, przebieg 100 tys km":

1. serwis nr 1:

Oni: takiej skrzyni nie ma, jest za to skrzynia AG4

Ja: skrzynia AL4 istnieje i jest montowana z silnikami 2.0

Oni: musiał się Pan pomylić skrzyni na pewno nie ma.

Ja: na stronie http://service.citroen.com/ jest dokumentacja techniczna producenta w plikach Acrobata

W tle słyszę "on wie o tej skrzyni z internetu" i śmiechy

Ja: dziękuję, do widzenia

2. serwis nr 2:

Oni: tak wiemy, znamy ta skrzynię

Ja: a jakiego oleju chcecie nalać, czy macie "na stanie" olej Esso LT 71141 jedyny stosowany do tej skrzyni ?

Oni: Panie nalejemy Dextrona, powinno być OK

Ja: do widzenia

W internecie są opisane i spotografowane przypadki, że Dextron robi w tej skrzyni totalne spustoszenie

Serwisów 3,4,5,6 nie będę opisywał, bo jeszcze teraz mi ręce opadają. Branża moto jest jedyną znaną mi branżą, gdzie na taką skalę występuje nieuctwo, partactwo i druciarstwo, a fachmani od siedmiu boleści cierpią na totalny wstręt do czytania. Cytat zasłyszany jakiś czas temu: "Panie jak będe to robił według książki, to na pewno #$%!%olę". W Polsce niestety ciągle tak jest, że nie wystarczy zapłacić, trzeba jeszcze być czujnym jak pies myśliwski na każdym kroku przyjąć, że stanie się ofiarą niewiedzy i brakoróbstwa. Spytajcie ludzi którzy budują dom. W trybie przyspieszonym stają się specjalistami od murarstwa, stolarstwa, glazurnictwa i kit wie czgo jeszcze. Z konieczności.

W efekcie, jadę zmienić olej w skrzyni 300 km z Poznania do Nadarzyna pod Wawą do serwisu pana Olczaka. Na miejscu okaże się po ocenie konsystencji oleju i ew. pyłu metalicznego na magnesach czy będzie to wymiana statyczna czy dynamiczna. Jest to jedyny serwis od automatów w jakim po drugiej stronie telefonu stała kompetentna osoba. Dobrze, że wymienia się raz na 100 tys km.

Uff wkurzony jestem.

-----------------------------------------------------------------

Napisano

> tak??

wciskasz gaz do "odcinki" i potem "D" zlosnik.gif

widziałem taką akcję i samochód po tym jeszcze trochę pojeździł grinser006.gif

auto katapultowało się niesamowicie icon_eek.gif

HanYs

Napisano

kolega mial elantre 1.8 automat na gazie i tez sie dalo z piskiem ruszyc... waytogo.gif

Napisano

> Skrzynia mowi "nie dla idiotow".

dokładnie! jak można na wrzuconym biegu i z noga na hamulcu rozkrecic auto do 3 krpm w automacie? pad.gif czemu gość nie obleje auta benzyną i nie podpali?

Napisano

dawno już nie czytałem tak prawdziwego posta o realiach w Polsce ok.gif

Napisano

> dokładnie! jak można na wrzuconym biegu i z noga na hamulcu rozkrecic

> auto do 3 krpm w automacie?

Jak ma RWD to nic takiego sie nie stanie zlosnik.gif

Napisano

> dokładnie! jak można na wrzuconym biegu i z noga na hamulcu rozkrecic

> auto do 3 krpm w automacie? czemu gość nie obleje auta benzyną

> i nie podpali?

Moge poprosic wytlumaczenie dlaczego tak sie nie powinno robic? Od razu zaznaczam ze nie chodzi o to, ze sie z tym nie zgadzam. Jestem tylko tego ciekawy.

Napisano

> Moge poprosic wytlumaczenie dlaczego tak sie nie powinno robic? Od

> razu zaznaczam ze nie chodzi o to, ze sie z tym nie zgadzam.

> Jestem tylko tego ciekawy.

tym bardziej się nie znam ale wydaje mi się że dodając gazu auto chce ruszyć a tym samym pracuje skrzynia którą blokujesz hamulcem niewiem.gif nie bić bo wiem że mogę się mylić ale tak myślę sobie wpysk.gifbiglaugh.gif

Napisano

> tym bardziej się nie znam ale wydaje mi się że dodając gazu auto chce

> ruszyć a tym samym pracuje skrzynia którą blokujesz hamulcem

> nie bić bo wiem że mogę się mylić ale tak myślę sobie

Cos mi sie wydaje ze to tak jakby skrzynia automatyczna wtedy sama trzyma sie tak jakby na sprzegle confused.gif Czyli jak sie to robi przez chwile to nic strasznego. No ale moze jakis specjalista w tych sprawach sie wypowie i wytlumaczy.

Napisano

> tak??

wszystko jest tak!!!

Tylko operator ktory tak robi to go do zaprzegu...

Napisano

1. Nie wlaczac Park w czasie jazdy

2. Nie ruszac metoda "neutral, gaz do dechy, drive"

3. Nie ruszac metoda "drive, hamulec i gaz do dechy, puszczamy hamulec" (choc to zalecana metoda w przypadku prob na 400 metrow).

4. Nie wciskac gazu do dechy jak skrzynia jest w trakcie zmiany biegu

5. Nie przegrzewac skrzyni (dlugotrwala jazda z duzymi predkosciami, ostra jazda po gorach itp.)

5. zmieniac plyn zgodnie z zaleceniami producenta

Napisano

> 5. Nie przegrzewac skrzyni (dlugotrwala jazda z duzymi predkosciami,

Twierdzisz ze Niemcy szybko rozwalają skrzynie jeżdżąc powiedzmy te 300-400 km autostradą z prędkościami 160-250 km/h??

Napisano

> Twierdzisz ze Niemcy szybko rozwalają skrzynie jeżdżąc powiedzmy te

> 300-400 km autostradą z prędkościami 160-250 km/h??

Zalezy jaki samochod/jaka skrzynia - szczegolnie pojazdy/skrzynie "made in USA" nie sa zaprojektowane do dlugotrwalej jazdy z duzymi predkosciami. Niemieckie pewnie sa, bo inaczej by nie wyrobili z naprawami gwarancyjnymi. Z amerykancow jedynie Corvette sie szczyci tym ze mozna spalic caly bak jadac z "gazem do dechy" i samochodowi to nie zaszkodzi.

Napisano

> Twierdzisz ze Niemcy szybko rozwalają skrzynie jeżdżąc powiedzmy te

> 300-400 km autostradą z prędkościami 160-250 km/h??

tutaj chodzi glownie o dodatkowa chlodnice oleju skrzyni...

Napisano

> tutaj chodzi glownie o dodatkowa chlodnice oleju skrzyni...

Nie tylko - czesto ksztalt miski skrzyni wystarcza do odprowadzenia ciepla przy duzych predkosciach i nie trzeba chlodnicy. Ale po co robic takie komplikacje dla samochodow produkowanych na rynek kraju gdzie max. predkosc to 130 km/h?

Napisano

> Nie tylko - czesto ksztalt miski skrzyni wystarcza do odprowadzenia

> ciepla przy duzych predkosciach i nie trzeba chlodnicy. Ale po

> co robic takie komplikacje dla samochodow produkowanych na rynek

> kraju gdzie max. predkosc to 130 km/h?

czesto jest tak ze wersja na europe ma dodatkowo chlodnice ATFu ktora nie jest tak konieczna na rynku amerykanskim wlasnie z tych powodow o ktorych piszesz

jedynie wersje heavy duty posiadaja ale to woly robocze smile.gif

Napisano
  • Autor

Dodatkowe pytanie, ogólny temat ciągle automat: co to jest tryb awaryjny i kiedy się włącza, to oznacza koniec skrzyni, czy też odpowiednie (opisane w postach wyżej) traktowanie skrzyni dało o sobie znaki??

Napisano

> Dodatkowe pytanie, ogólny temat ciągle automat: co to jest tryb

> awaryjny i kiedy się włącza

Tryb awaryjny oznacza ze komputer dostaje sprzeczne dane o tym co sie dzieje (np. kola/ABS mowia ze jedziesz 100 km/h a czujnik na wale korbowym mowi ze jedziesz 30 km/h). W takiej sytuacji przelacza dane urzadzenie w tryb awaryjny umozliwiajacy dotoczenie sie do naprawy. Powodem moze byc odpiety kabelek, zepsuty czujnik albo powazna awaria skrzyni.

Napisano

> Tylko operator ktory tak robi to go do zaprzegu...

Dlaczego? Kilka postow wyzej juz pytalem, ale powtorze: dlaczego to jest takie be?

Napisano

wyłaczac motor tylko na pozycji P, nie przełaczac gwałtownie trybow pracy pozatym jak juz pisano wymieniac olej ok.gif

Napisano

> Dlaczego? Kilka postow wyzej juz pytalem, ale powtorze: dlaczego to

> jest takie be?

bo cierpi konwerter i cała reszta bebechów skrzyni

w ten sposób "testuje się" właśnie konwertery, czyli przy jakich obrotach silnik zaczyna mulić, wszystko wg tabel i przy określonych czasach testów

jak chcesz szczegółów to zadzwoń do serwisu ASB i ci powiedzą dokładnie w czym rzecz.

Napisano

> bo cierpi konwerter i cała reszta bebechów skrzyni

> w ten sposób "testuje się" właśnie konwertery, czyli przy jakich

> obrotach silnik zaczyna mulić, wszystko wg tabel i przy

> określonych czasach testów

> jak chcesz szczegółów to zadzwoń do serwisu ASB i ci powiedzą

> dokładnie w czym rzecz.

Liczylem na to ze kolega sie odezwie, dzieki za informacje, dalej ten temat bede sam drazyl ok.gif

Napisano

> Liczylem na to ze kolega sie odezwie, dzieki za informacje, dalej ten

> temat bede sam drazyl

zobacz co sie stanie jak zablokujesz wentylator chlodnicy kiedy bedzie chcial pracowac.

wentylator sie uszkodzi i tak samo ze skrzynia. i tylko i wylacznie na wlasne zyczenie crazy.gif

Napisano

> zobacz co sie stanie jak zablokujesz wentylator chlodnicy kiedy

> bedzie chcial pracowac.

> wentylator sie uszkodzi i tak samo ze skrzynia. i tylko i wylacznie

> na wlasne zyczenie

bardzo trafne i proste porównanie waytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.