Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uno 1,5 - warto? Pytanie o silnik :)

Featured Replies

Napisano

Witam, świta mi pomysł wymiany Una. Tak wiem, z deszczu pod rynnę napiszą niektórzy, ale cóż.

Interesuje mnie Wasza opinia o silniku 1,5, rocznik ok.'92. Obecny przebieg ok. 100 kkm, niema wymienionego rozrządu, niema gazu, po emerycie (potwierdzone przez okno wink.gif)

Warto interesować się Unem z takimm silnikiem? Wady, zalety cfaniaczek.gifhmm.gif

Napisano

jak jeszcze dobre wyposażenie to bym się zastanawiał, silnik większy 75KM robi swoje ok.gif i nie jest to Clip biglaugh.gif

Napisano

Silnik może być jak najbardziej O.K ale jak stał pod chmurką to zajrzyj pod spód (podłoga i progi) bo w tym roczniku to może ich prawie nie być albo są jakieś atrapy tych podzespołów rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

Napisano

zależy jeszcze jaką kwotę trzeba za niego zapłacić.jeśli bardzo przyzwoitą to i progami bym się nie martwił bo za ok 500zł wyspawasz podłogę i wstawisz nowe progi. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a ile sobie woła ??

Kwota wyjściowa 2000,- do negocjacji. Oględziny stanu technicznego przewiduję na ten tydzień. Przez długi czas był garażowany, ale ostatnie 5 lat pod chmurką, ale za to prawie nie jeżdżony zimą. Tak na pierwszy rzut oka to stan blacharki, w porównaniu do mojego JEST to super nówka grinser006.gif

Z wyposażenia standardowego: elektryka przód, szyberdach, centralny z alarmem, obrotomierz.

Napisano

> Kwota wyjściowa 2000,- do negocjacji. Oględziny stanu technicznego

> przewiduję na ten tydzień. Przez długi czas był garażowany, ale

> ostatnie 5 lat pod chmurką, ale za to prawie nie jeżdżony zimą.

> Tak na pierwszy rzut oka to stan blacharki, w porównaniu do

> mojego JEST to super nówka

> Z wyposażenia standardowego: elektryka przód, szyberdach, centralny z

> alarmem, obrotomierz.

No a po miesiącu okaże ze silnik nadaje do remontu lub na złom:P

Napisano

> Kwota wyjściowa 2000,- do negocjacji.

Brać bez zastanowienia! Fiatowski 1,5 jest doskonałym silnikiem! Rocznik 92 to włoszczyzna i nie będzie problemu z blachą. Do tego jeszcze wyposażenie ponad standard...

Napisano

> Kwota wyjściowa 2000,- do negocjacji. Oględziny stanu technicznego

> przewiduję na ten tydzień. Przez długi czas był garażowany, ale

> ostatnie 5 lat pod chmurką, ale za to prawie nie jeżdżony zimą.

> Tak na pierwszy rzut oka to stan blacharki, w porównaniu do

> mojego JEST to super nówka

> Z wyposażenia standardowego: elektryka przód, szyberdach, centralny z

> alarmem, obrotomierz.

przedewszystkim patrz na łączenie progu z podłogą

ja swoim 1.5 śmigałem ponad 7 lat bez żadnych problemów z silnikiem,jedyne co go dręczy/ło to wieczne problemy z elektryką sciana.gif

... spokojnie możesz go brać waytogo.gif

...a mojego nikt nie chce sciana.gifirked.gif

Napisano

> Brać bez zastanowienia! Fiatowski 1,5 jest doskonałym silnikiem!

> Rocznik 92 to włoszczyzna i nie będzie problemu z blachą. Do

> tego jeszcze wyposażenie ponad standard...

hmm.gifwłoszczyzna albo niemiec zeby.GIF

tak czy tak część blach powinien mieć w ocynku

Napisano

> włoszczyzna albo niemiec

> tak czy tak część blach powinien mieć w ocynku

Jak mój serduszka.gif Zadnych problemów z rudą zlosnik.gif

Napisano

Za 2 tys to bym brał z miejsca chocby dla silnika i elektryki a jak nie zgnity to tym bardziej zlosnik.gif

Napisano

> Kwota wyjściowa 2000,- do negocjacji.

+ LPG władujesz i będziesz zadowolniony że Hej!

Napisano

Ja bym łyknął wink.gif

Napisano

> Jak mój Zadnych problemów z rudą

-niestety w moim wyłazi mulher.gif -był puknięty frown.gif

Napisano

> -niestety w moim wyłazi -był puknięty

w moim wyłazi a nie był puknięty icon_rolleyes.gif

mam coś spsute? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Brać bez zastanowienia! Fiatowski 1,5 jest doskonałym silnikiem!

> Rocznik 92 to włoszczyzna i nie będzie problemu z blachą. Do

> tego jeszcze wyposażenie ponad standard...

Bez zastanowienia to może nie, ale poczekam na opinię Glacy po oględzinach o ile da się wrobić w rzeczoznawcę UKP wink.gif

Napisano

> w moim wyłazi a nie był puknięty

> mam coś spsute?

niewiem.gif chyba nie hmm.gif poprostu w uniakach to standart grinser006.gif

mulher.gif wliczona jest w cene zlosnik.gif

Napisano

> Bez zastanowienia to może nie, ale poczekam na opinię Glacy po

> oględzinach o ile da się wrobić w rzeczoznawcę UKP

Silnik raczej nie do zajeżdżenia, jesli nie było do tej pory nic przy nim robione, to na pewno na pierwszy ogień pójdą paski, na moim przykładzie powiem że prędzej pojdzie elektryka/elektronika , pompa wodna, węże od chłodnicy niz silnik więc najważniejsze sprawdzic blacharkę, a reszta napraw - jak normalny uniak, co roku hamulce, raz na rok element elektroniczny wink.gifzlosnik.gif

Napisano

> Bez zastanowienia to może nie, ale poczekam na opinię Glacy po

> oględzinach o ile da się wrobić w rzeczoznawcę UKP

Ja się za długo nie zastanawiałem. Był w podobnej cenie i full wypas. Jechałem po niego 400 kilosów i co...? Sprzedający wcześniej nic nie wspomniał, że to automat...

Jeśli się nie zdecydujesz (i auto ma normalną skrzynię) to daj namiary na to auto.

Napisano
  • Autor

> Jeśli się nie zdecydujesz (i auto ma normalną skrzynię) to daj namiary na to auto.

Hola hola cfaniaczek.gifnono.gif nie tak prędko wink.gif

Z tego co mi Glaca odpisał na prv to jeżeli podłoga nie odpadła od budy to brać! Resztę jakoś się naprawi waytogo.gif

Więc decyzja już prawie zapadła, ale dla formalności go zobaczę co i jak hehe.gif

Wielkie dzięki wszystkim za słowa otuchy, że będzie waytogo.gifgrinser006.gifwink.gif

Napisano

Nieprawda 270751858-jezyk.gif W Europie uno robili tylko we Włoszech lub w Polsce:P na rynek niemiecki szły modele wyprodukowane we Włoszech. wink.gif

lemon19711

Co do samego pieca to bardzo wdzięczny i trwały silnik. Przebieg podejrzanie mały, ale ja sam mam u siebie 120kkm tylko że mój to naprawdę bardzo mało jeżdżony a już 14 lat w rodzinie. Słyszałem opinie że taki silnik robi 500kkm bez problemu. Pali mało, jest naprawdę oszczędny, oszczędniejszy niż 1.4 co potwierdzają nawet dane katalogowe, a zbiera się bardzo fajnie w Uniakowej lekkiej budzie. Dla mnie w trasie tak do 100km/h spalił ostatnio 6.4 litra gazu na 100km czyli wynik można powiedzieć bardzo dobry. Benzyny weźmie nawet około 1litr mniej. Silnik bardzo dobrze pracuje z instalacją gazową II generacji. I generacji niestety nie polecam do tego silnika. Może trochę odstraszać lekki problem z częściami (gdyż przeważnie sprzedawcy nie wierzą że był taki silnik w Uno grinser006.gif) ale jest on do pokonania. Od razu mówię że pasek rozrządu jest inny niż w 1.4 i napinacz również, żeby Ci ktoś nie wciskał że to to samo. wink.gif W razie pytań pisz na priv czy na gg. wink.gif Chętnie pomogę.

Napisano
  • Autor

Od razu mówię, że pasek rozrządu jest inny niż w 1.4 i napinacz również, żeby Ci ktoś nie wciskał że to to samo.

Właśnie dziś dzwoniłem z pytaniem o koszt wymiany rozrządu do ASO Fiata w Lublinie a gość powiedział, że nie było takiego silnika w Unach pad.gifbiglaugh.gifhahaha.gifscrewy.gif

W razie pytań pisz na priv czy na gg. Chętnie pomogę.

bow.gifNa 100% się odezwę jeszcze w tym tygodniu waytogo.gif

Napisano

> Od razu mówię, że pasek rozrządu jest inny niż w 1.4 i napinacz

> również, żeby Ci ktoś nie wciskał że to to samo.

> Właśnie dziś dzwoniłem z pytaniem o koszt wymiany rozrządu do ASO

> Fiata w Lublinie a gość powiedział, że nie było takiego silnika

> w Unach

> W razie pytań pisz na priv czy na gg. Chętnie pomogę.

> Na 100% się odezwę jeszcze w tym tygodniu

No wiesz zeby.GIF Jeśli u mnie siedzą półośki od 1.4l to wszystko jest możliwe zeby.GIFhehe.gifzlosnik.gifgrinser006.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhehe.gifok.gif

Napisano

> No wiesz Jeśli u mnie siedzą półośki od 1.4l to wszystko jest

> możliwe

To sa 2 różne silniki, niby rodzina OHC ale 1.5 jest z ritmo/regata a 1.4 z tipo/tempra. Skrzynie są inne, sprzęgło jest innej średnicy itd.

Napisano

> Od razu mówię, że pasek rozrządu jest inny niż w 1.4 i napinacz

> również, żeby Ci ktoś nie wciskał że to to samo.

> Właśnie dziś dzwoniłem z pytaniem o koszt wymiany rozrządu do ASO

> Fiata w Lublinie a gość powiedział, że nie było takiego silnika

> w Unach

> W razie pytań pisz na priv czy na gg. Chętnie pomogę.

> Na 100% się odezwę jeszcze w tym tygodniu

hehe aż chce się rzec "ja wiedziałem że tak będzie" grinser006.gif

jutro napiszę Ci zamienniki paska rozrządu z firmy contitech, bo chyba takiej formy najszybciej dostaniesz. wink.gif

Jakby coś podpieraj się kodem silnika 149 C1.000

Napisano

> Nieprawda W Europie uno robili tylko we Włoszech lub w Polsce:P na

> rynek niemiecki szły modele wyprodukowane we Włoszech.

blush.gif może i tak być hmm.gif

Napisano

> To sa 2 różne silniki, niby rodzina OHC ale 1.5 jest z ritmo/regata a

> 1.4 z tipo/tempra. Skrzynie są inne, sprzęgło jest innej

> średnicy itd.

hmm.gif ja w swoim mam skrzynie z tempry,a przeguby z fiorino spineyes.gifhehe.gif

Napisano

> To sa 2 różne silniki, niby rodzina OHC ale 1.5 jest z ritmo/regata a

> 1.4 z tipo/tempra. Skrzynie są inne, sprzęgło jest innej

> średnicy itd.

Dobra, tylko, że ja mam 999 cm3 pod maską a nie 1.5 czy 1.4 hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif Dowiedziałem się o tym fakcie, gdy mechanik próbował założyć nowe uszczelniacze osłon półosi (te od strony skrzyni biegów) i okazało się, że dedykowane do 1.0 lub 899 mają nieco zbyt małą średnicę faint.gificon_eek.gif Dopiero pomogły uszczelniacze z 1.4l hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif To tak, jakby do Poloneza wstawić wał napędowy z Żuka spineyes.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif Teoretycznie się da..... icon_rolleyes.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhehe.gifzlosnik.gifok.gif

Napisano

> ja w swoim mam skrzynie z tempry,a przeguby z fiorino

Kiedyś rozmawiałem na forum z kimś i mówił, że właśnie skrzynia od tipo/tempry 1.6 jest taka sama od jakiegoś tam silnika, ale już dokładnie tej rozmowy nie pamiętam, różnica między skrzynią od 1.4 a 1.5 jest pewnie tylko w przełożeniach... Co do przegubów to we Fiacie Fiorino był silnik 1.5 identyczny jak w Uno stąd pewnie te przeguby. wink.gif

Napisano

> Dobra, tylko, że ja mam 999 cm3 pod maską a nie 1.5 czy 1.4

> Dowiedziałem się o tym fakcie, gdy mechanik próbował założyć

> nowe uszczelniacze osłon półosi (te od strony skrzyni biegów) i

> okazało się, że dedykowane do 1.0 lub 899 mają nieco zbyt małą

> średnicę Dopiero pomogły uszczelniacze z 1.4l To tak,

> jakby do Poloneza wstawić wał napędowy z Żuka Teoretycznie

> się da.....

No słuchaj to jest właśnie cały Fiat. Tak samo ostatnio miałem problem z paskiem rozrządy i napinaczem, a w ASO sprzedawca mówi mi że on nie wie bo pierwszy raz widzi taki napinacz...

Napisano

> No słuchaj to jest właśnie cały Fiat. Tak samo ostatnio miałem

> problem z paskiem rozrządy i napinaczem, a w ASO sprzedawca mówi

> mi że on nie wie bo pierwszy raz widzi taki napinacz...

paska rozrządu to mi nawet do 1.0 nie potrafili dopasować rotfl.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

To ja też dorzucę coś od siebie.

> dokładnie tej rozmowy nie pamiętam, różnica między skrzynią od

> 1.4 a 1.5 jest pewnie tylko w przełożeniach...

Tak ja mówisz, różnica miedzy tymi skrzyniami polega jedynie na przełożeniach, cała reszta jest taka sama. Sam 2 miechy temu założyłem do swojego 1.5 skrzynie od 1.4. No właśnie odnosnie skrzyni , przy przebiegu 225 kkm chodziła już bardzo głośno , jeszcze się nie rozsypała ale łożysko na wale wejściowym miało spore luzy .

Co do części to w sklepach się dziwią co to za silnik i w ogóle są trochę "drogie " (jak na uno). W maju 2006 za cały rozrząd zapłaciłem 131 zł , 97 - napinacz, 34 pasek . W tym roku kupowałem pompę wody to zapłaciłem jakieś 70 zł.

Ale ogólnie silnik chodzi ok , zbiera się ładnie u mnie na LPG pierwszej generacji pali jakieś 9 litrów gazu, przy "dynamicznej" smile.gif jeździe po mieście

Napisano
  • Autor

> Witam, świta mi pomysł wymiany Una. Tak wiem, z deszczu pod rynnę

> napiszą niektórzy, ale cóż.

> Interesuje mnie Wasza opinia o silniku 1,5, rocznik ok.'92. Obecny

> przebieg ok. 100 kkm, niema wymienionego rozrządu, niema gazu,

> po emerycie (potwierdzone przez okno )

> Warto interesować się Unem z takimm silnikiem? Wady, zalety

Ja mam 1.5 i to naprawde zajebisty silnik, wszedzie pisza ze cisnie 175km/h , moj jedzie 210, drobnymi modyfikacjami mozna z niego wiele wycisnac. Faktem jest problem ze skrzynia (mam taki wlasnie, luzy na wałku głównym, pada tam łożysko, jest nietypowe bardzo, takie łożysko 56zł a powinno kosztować 10zł) Można założyć tarcze na tył od Turbo 1.4. Zajebiscie hamuje !!!! Do tego stabilizatory itp. Teraz pomysł jest na dolot na monowtrysk od golfa gti 1.8 Pieknie sie wkręca. Polecam gorąco ten silnik. Wkazdym sklepie na pewno powiedzą ci że do uno nie było takich silników. W ASO kolo też zrobił głupią mine.

Bierz, polecam gorąco smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.