Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

tloczki hamulcowe tyl

Featured Replies

Napisano

Witam, mam pytanko odnosnie jakiegos specjalnego klucza do wkrecania ich, czy mozna go czyms zastapic?

Pozdrawiam

Napisano

> Używałem zwykłej hydraulicznej żaby

A moje dopiero po rozebraniu udało sie wkręcić ...

Napisano

> Używałem zwykłej hydraulicznej żaby

Wciskałeś "paluszkami"?

Napisano

> Witam, mam pytanko odnosnie jakiegos specjalnego klucza do wkrecania

> ich, czy mozna go czyms zastapic?

Ja zastępowałem żabką i kluczem do kół - żabką kręciłem, a kluczem wpychałem tłok - polecam w dwie osoby, bo samemu to niezła ekwilibrystyka

Napisano
  • Autor

a to jest tak jak gdzies tam czytalem ze prawy zacisk krecimy w prawo a lewy w lewo czy nie ma to zadnej roznicy?

Napisano

> a to jest tak jak gdzies tam czytalem ze prawy zacisk krecimy w prawo

> a lewy w lewo

Tak.Lewy tłoczek wkręcamy w lewo a prawy w prawo.

Napisano

> a lewy w lewo czy nie ma to zadnej roznicy?

tak właśnie jest prawy w prawo

a lewy w lewo - jest przez to troche kłopotu

dlatego w serwisie krzyczą za to 120 PLN za wymiane frown.gif

• 2 miesiące później...
Napisano

> Ja zastępowałem żabką i kluczem do kół - żabką kręciłem, a kluczem

> wpychałem tłok - polecam w dwie osoby, bo samemu to niezła

> ekwilibrystyka

Eee, zrobiłem sam. zlosnik.gif Nikt mi nie pomagał. 270751858-jezyk.gif Wymiana wszystkich 4 klocków w obydwu tylnych kołach zajęła mi równo godzinę. Po raz pierwszy w życiu zmieniałem klocki we "wkręcanych" hamulcach.

Użyte narzędzia:

- lewarek, aby podnieść auto. IThankYou.gif

- klucz do kół, aby odkręcić, a na koniec przykręcić koła. hehe.gif

- klucz 13, aby zdjąć zaciski food.gif

- zacisk stolarski, aby wciskać tłoczki brawo.gif

- szczypce/kombinerki z długimi wąsami, aby kręcić tłoczkiem. spineyes.gif

Ściskiem wciskałem tłoczek na jego miejsce, a rozwarte szczypce zahaczyłem o te występy na główce tłoczka i kręciłem (lewy zacisk w lewo, prawy zacisk w prawo). Jak przekręciłem o 20-30 stopni, to dokręcałem ścisk, potem znowu trochę obróciłem tłoczek i znowu docisnąłem ścisk. I tak w sumie ze 2 obroty i zacisk był wkręcony do końca.

Potem jeszcze ułożenie gumki, poruszanie dwoma odbojnikami na górze i dole zacisku, oczyszczenie prowadnic, montaż klocków i skręcanie wszystkiego do kupy.

Innymi słowy bułka z masłem i to nawet dla jednej osoby. zlosnik.gif

Z przednimi kołami jest jeszcze prościej, bo nie trzeba kręcić tłoczków. cool.gif

Przy okazji zauważyłem, że we wszystkich 4 kołach zewnętrzne klocki są zużyte około 1-2 mm bardziej niż klocki wewnętrzne. Ciekawostka. hmm.gif

Klocki oryginalne montowane w Turynie starczyły mi na równo 60.000 km. yay.gif Teraz mam Ferodo Premier. Nie piszczą. Hamują jak trzeba. Jestem zadowolony. cool.gif I dumny, bo w 2 godziny zaoszczędziłem 270 złotych, które krzyknęło sobie ASO za wymianę. crazy.gif Wrażenia z samodzielnej wymiany bezcenne. grinser006.gif

Napisano

> a lewy w lewo czy nie ma to zadnej roznicy?

Jak się kręci w złą stronę, to dochodzi do oporu i dalej nie chce iść. zlosnik.gif

Napisano

> Jak się

Ja musiałem rozebrać drania bo nie mogłę go wkręcić ...

Napisano

Ja użyłem kawałek płaskownika, śrubę M10 z nakrętką. Klucz od pilarki kątowej , ten od odkręcania tarczy.

Płaskownik z otworem na śrubę zakłada się pod zacisk, na płaskownik zakłada śrubę z nakrętką. Jak nakrętką kręcimy, to śruba wkręca nam tłoczek. Jednocześnie kluczem od pilarki (pasuje idealnie) wkręcamy tłoczek.

• 7 miesięcy później...
Napisano

> Ja musiałem rozebrać drania bo nie mogłę go wkręcić ...

co dokładnie zrobiłeś ?, kręciłem tłoczkiem lecz nie chciał się wcisnąć ( wg. opisu ). czy ściągałeś linkę i przewód hamulcowy drive.gif dzięki za odp.

Napisano

> Ja użyłem kawałek płaskownika, śrubę M10 z nakrętką. Klucz od pilarki

Robiłem tym samym sposobem - bardzo sprawnie to idzie. Zanim mnie oświeciło kręciłem i wciskałem trzonkiem od młotka - w ten sposób pewnie robiłbym to do dnia dzisiejszego smile.gif.

Napisano

Miałem podobnie;)

klucz od tandetnej szlifierki kątowej + trzonek młotka,... jakoś szło ale samemu ciężko , faktycznie polecam prace we dwoje...

ale wpadłem na to żeby wykonać ściągacz z lewym gwintem a dokładniej śrube z dużą podkładką u podstawie i kawałek blachy jako kontre... poszło bez problemu wink.gif

pamiętać jedynie by "wypustki" na tłoczku pasowały w ząbki na klockach...tyle

Napisano

w sobote zmieniałem tarcze z tyłu, trzeba był wcisac tłoczki.

ze śruby rzymskiej zrobiłem ściskacz na lewy i prawy gwiny (czas wykonania 10 minut) + klucz o szlifierki kątowej, praca samodzielna , tarcze wymienione w 15 minut na obu kołach. zamieszcze zdjecie "ściskacza" jutro

Napisano

> pamiętać jedynie by "wypustki" na tłoczku pasowały w ząbki na

> klockach...tyle

po co są tam te "cycki" przecież jak wpasuje to na klocek, to tłoczek nie będzie się obracał. (podczas normalnej pracy ma się obracać, czy tylko przy cofaniu się kręci??)

Napisano

tłoczek się wkręca przy cofaniu pod nowe klocki, cycek na klocku zabezpiecza tłoczek przed samoobracaniem, zięki temu możliwa jest samoregulacja luzu na zacisku hamulca i działanie ręcznego (bym zapomniał)

Napisano

> w sobote zmieniałem tarcze z tyłu, trzeba był wcisac tłoczki.

> ze śruby rzymskiej zrobiłem ściskacz na lewy i prawy gwiny (czas

> wykonania 10 minut) + klucz o szlifierki kątowej, praca

> samodzielna , tarcze wymienione w 15 minut na obu kołach.

> zamieszcze zdjecie "ściskacza" jutro

282441014-P6080029.JPG

Jak wiać śruba rzymska z przycietą obejmą, jako "zaparcie" żelaztwo ze starego klocka z centralie wywierconym otworem (pozwala na złożenie raz śruby lewej raz prawej, zależnie o robionego koła, jako że srubna ciut cienka jako wsparcie "stopka' od starego zacisku stolarskiego i do obracania tłoka klucz o szlifierki kątowej. wykonanie zajeło mniej niż kwarans, najdłużej szukałem starego klocka i odpowiedniego wiertła żeby przewiercić "żelaztwo" (jak na złość wszystkie były tępe), i zdjęcie z zacisku "stopki'. sama czynności wymiany tarcz z wciskaniem tłoczków to 7 - 8 minut na koło, oczywiście bez czasu na podniesienie , zdjęcie koła i czynności owrotnej czyli założenie i opuszczenie auta. biorąc to pod uwagę trwało wszystko z 45 minut do godziny.

post-7259-14352502440508_thumb.jpg

Napisano

> tłoczek się wkręca przy cofaniu pod nowe klocki, cycek na klocku

> zabezpiecza tłoczek przed samoobracaniem, zięki temu możliwa

> jest samoregulacja luzu na zacisku hamulca i działanie ręcznego

> (bym zapomniał)

czyli rozumie, ze tloczek wychodzac (w miare zuzywania klocka) sie nie kreci, tak

Napisano

> czyli rozumie, ze tloczek wychodzac (w miare zuzywania klocka) sie

> nie kreci, tak

Tak.

Zabezpieczenie jest po to aby tłoczek nie obracał się przy zaciąganiu hamulca ręcznego.

Napisano

> Tak.

> Zabezpieczenie jest po to aby tłoczek nie obracał się przy zaciąganiu

> hamulca ręcznego.

a z ciekawości, co się stanie jak będzie się obracał??

Napisano

zwyczajnie nie moze się obracac, podczas użytkowania samochodu, raz ... nie ma nawet takiej mozliwości, a jeśli nie trafisz tymi wypustkami w klocku na tłoczek to może powstać dość spora odległość między nimi - ok 1-2 mm i przez to luz pomiędzy tarczą a klockiem będzie minimalny albo zaden, wiem bo sprawdziłem na własnej skórze

Napisano

Uzupełnie....

Oczywiście sam tłoczek podczas pracy nie może sie obracać i sie nie obraca... do korekcji luzu służy sruba, która jest wewnątrz zacisku - wewnątrz tłoczka - to ona sie obraca i stopniowo wykręca tłoczek.... a podczas wymiany klocków lub / i tarcz musimy wkręcić tłoczek tylnego zacisku ( z przodu nie ma śruby bo tam nie ma ręcznego hamulca zlosnik.gif i normalnie wciskamy tłoczek )

ok.gif

Napisano

czyli teoretycznie, jak klocki nie będą miały tego cycka, lub sobie go obetnę, bo na przykład mi się nie spodoba smile.gif, to nic się nie stanie i układ będzie normalnie działał, tak?

Napisano

> to nic się nie stanie i układ będzie normalnie działał, tak?

Raczej nie, jak śruba będzie się przekręcała żeby skasować luz, to tłoczek może się razem z nią obracać i nici z samoregulacji.

Napisano

Tłoczek sie nie bedzie krecić... sa klocki bez tych wypustów...

Napisano

> Tłoczek sie nie bedzie krecić... sa klocki bez tych wypustów...

takiej odpowiedzi oczekiwałem ok.gif dzieki

Napisano

Ja mam takie narzedzia do wkrecania tylnego tloczka

sciagacz.th.jpg

Napisano

> Ja mam takie narzedzia do wkrecania tylnego tloczka

ADAM SŁODOWY ZRÓB TO SAM wink.gif

powienieneś jeszcze się zaopatrzyć w taką dużą drewnianą strzałkę do wskazywania elementów wink.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

ja ostatnio wymieniałem klocki w ASO , koszt 30 zł.... nie warto się babrać i kombinować za te 3 dychy....

• 2 tygodnie później...
Napisano

> ADAM SŁODOWY ZRÓB TO SAM

> powienieneś jeszcze się zaopatrzyć w taką dużą drewnianą strzałkę do

> wskazywania elementów

tak i jeszcze powiedzieć " każdy majsterkowicz wśród swoich narzędzi powinien posiadać takie ustrojstwa" wink.gif)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.