Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nietypowe pytanie-gasazenie silnika na postoju

Featured Replies

Napisano

Witam.

Od kilku miesięcy mieszkamy w nowym bloku i dokładnie pod naszym balkonem jeden z sąsiadów wynajmuje garaż.

Niestety garaż wynajęty został przez przedstawiciela handlowego jeżdżącego Oplem Combo z silnikiem Diesla.

Problem polega na tym że pan przedstawiciel przyjeżdża do garaż o bardzo różnych porach dnia i nocy, stawia samochód przed garażem i czasami przez 30-40 minut lub tak jak przed chwilą 15 minut samochód pozostaje z włączonym silnikiem i co kilkadziesiąt sekund włączającym się wentylatorem angryfire.gif

Rano oraz późnym wieczorem jest to bardzo uciążliwe bo śmierdzą spaliny oraz ciągle klekocze silnik i warczy wentylator.

Pytanie: czy są jakieś przepisy oprócz zdrowego rozsądku które określają że na postoju dłuższym jak np 2 minuty należy zgasić silnik oraz gdzie można to zgłosić żeby się ktoś zajął tym trucicielem ?

Napisano

A nie można pierwsze porozmawiać z tym przedstawicielem i zasygnalizować mu uciążliwość jego zachowania, a dopiero później szukać stosownych "paragrafów"?

Napisano

> A nie można pierwsze porozmawiać z tym przedstawicielem i

> zasygnalizować mu uciążliwość jego zachowania, a dopiero później

> szukać stosownych "paragrafów"?

Nie.. lepiej wejść na forum i biadolić zlosnik.gif

Napisano

> A nie można pierwsze porozmawiać z tym przedstawicielem i

> zasygnalizować mu uciążliwość jego zachowania, a dopiero później

> szukać stosownych "paragrafów"?

Skoro napisał na forum, to chyba już porozmawiał i nic to nie dało smile.gif PH to dziwny gatunek ...

Napisano
  • Autor

Tak jak napisałem, przyjeżdża, zostawia włączony samochód i idzie do garażu napieprzać jakimiś pudłami. Czasem trwa to kilka minut a czasem kilkadziesiąt. Porozmawiać można ale w efekt tej rozmowy wątpię bo jeśli ktoś nie posiadł umiejętności myślenia przez kilkadziesiąt lat to już jej chyba nie nabędzie.

Ciekawy jestem czy są jakieś przepisy które regulują takie zachowanie.

Na Policje nie wiem czy jest sens dzwonić bo jak odjedzie za kilka minut to się przejada tylko.

Napisano

Chcesz przepisów, chcesz gdzieś dzwonić, a w końcu piszesz: "Na Policje nie wiem czy jest sens dzwonić bo jak odjedzie za kilka minut to się przejada tylko."

No to po co ten wątek w końcu? hmm.gif

Zejdź, pogadaj. Jak nie poskutkuje, a domyślam się, że to droga wewnętrzna, to zastaw mu odpalone auto to się nauczy zlosnik.gif Z tego co niedawno tu czytałem to nic Ci nei mogą nawet odpowiednie służby zrobić 270751858-jezyk.gif

Napisano

Art. 60. 1. Zabrania się:

1/używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;

2/zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne;

3/ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;

4/umieszczania na pojeździe znaku określającego inne państwo niż to, w którym pojazd został zarejestrowany.

2. Zabrania się kierującemu:

1/oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu; wink.gif

2/ używania pojazdu w sposób powodujący uciążliwości związane z nadmierną emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem; wink.gif

3/ pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na drodze ; wink.gif

4/ciągnięcia za pojazdem osoby na nartach, sankach, wrotkach lub innym podobnym urządzeniu;

5/używania opon z umieszczonymi w nich na trwałe elementami przeciwślizgowymi.

3. Używanie łańcuchów przeciwślizgowych na oponach jest dozwolone tylko na drodze pokrytej śniegiem.

źródło: USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym

Napisano
  • Autor

Najgorzej denerwuje mnie to że ten człowiek nie mieszka nawet w tym bloku a mieszka w bloku 300 metrów dalej.

Myślałem że są jakieś przepisy które określają że np po zatrzymaniu pojazdu należy wyłączyć silnik np po 1 minucie.

Nie wiem czy zgłoszenie na Policje coś da ale z tym panem na pewno sobie porozmawiam.

Edit:

> Art. 60. 1. Zabrania się:

> 2. Zabrania się kierującemu:

> 1/ oddalania się od pojazdu, gdy silnik jest w ruchu;

> 2/ używania pojazdu w sposób powodujący uciążliwości związane z > nadmierną emisją spalin do środowiska lub nadmiernym hałasem;

> 3/ pozostawiania pracującego silnika podczas postoju na obszarze > zabudowanym; nie dotyczy to pojazdu wykonującego czynności na > drodze ;

źródło: USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym

cool.gif

Dzięki za pomoc.

Napisano

> Najgorzej denerwuje mnie to że ten człowiek nie mieszka nawet w tym

> bloku.

> Myślałem że są jakieś przepisy które określają że np po zatrzymaniu

> pojazdu należy wyłączyć silnik np po 1 minucie.

> Nie wiem czy zgłoszenie na Policje coś da ale z tym panem na pewno

> sobie porozmawiam.

Odbądz kulturalną rozmowe z chłopakiem i potem zdaj relację. Jak nie poskutkuje to się pomyśli co dalej ok.gif

Napisano

Powiem ci krótko

Zamiast się tu wyżalać i myśleć jak mu dopiec idź i porozmawiaj z nim myślę, że koleś jest na tyle kumaty że cię wysłucha i zrobi tak że będzie gasił silnik

Ale to trzeba iść i z kulturką pogadać a nie drzeć ryja i szukać sposobu na złość

pozdro

Napisano

ale Ty jesteś marudny - jak widzisz cos takiego na bieżąco to nawet jak przyjedzie policial.gif a klienta już nie ma albo zgasił silnik do tego czasu to podajesz swoje dane, jego numer rejestracyjny i mówiwsz "Tak ten z opla dzisiaj pomiędzy godzina taką a taką stał z włączonym silnikiem, byłem świadkiem". Albo dostanie mandat albo się pokaja i nie będzie więcej zycia Wam utrudniał.

Chociaż jak czytam Twoje posty to widzę, że najlepiej żeby to za Ciebie ktoś problem rozwiązał.

Druga sprawa mącisz i żalisz się zamiast zadzwonic policial.gif i tam uzyskać wyczerpującej odpowiedzi

Napisano
  • Autor

Nie szukam powodu nie awantury ani do kłótni.

Jak podjedzie wieczorem to porozmawiam z nim a czy zrozumie i będzie gasił silnik to zobaczymy.

Mieszka od mojego bloku jakieś 300 metrów i zawsze przyjeżdża samochodem pod nasz blok, z silnikiem coś ma chyba nie tak bo po przejechaniu takiego dystansu co 20-30 sekund włącza się wentylator albo ma włączona klimatyzację.

Dziwi mnie to że sąsiedzi którzy mają malutkie dzieci nic na to nie reagują ale może to ja jestem taki przewrażliwiony.

Napisano

> Nie szukam powodu nie awantury ani do kłótni.

> Jak podjedzie wieczorem to porozmawiam z nim a czy zrozumie i będzie

> gasił silnik to zobaczymy.

> Mieszka od mojego bloku jakieś 300 metrów i zawsze przyjeżdża

> samochodem pod nasz blok, z silnikiem coś ma chyba nie tak bo po

> przejechaniu takiego dystansu co 20-30 sekund włącza się

> wentylator albo ma włączona klimatyzację.

> Dziwi mnie to że sąsiedzi którzy mają malutkie dzieci nic na to nie

> reagują ale może to ja jestem taki przewrażliwiony.

nie kupuj jego produktów to go wywalą za niespełnianie planów na dany okres i po problemie. rotfl.gif

Napisano

> jesli odchodzi od samochodu to mozna na zadzwonic a jesli siedzi w

> nim w srodku to nic nie zrobisz

No nie do końca.

Taryfikator mandatów:

"Pozostawienie pracującego silnika podczas postoju na obszarze zabudowanym"

art. 60 ust. 2 pkt 3 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym

mandat 100 zł

a zgodnie z Ustawą: postój pojazdu - unieruchomienie pojazdu nie wynikające z warunków lub przepisów ruchu drogowego, trwające dłużej niż 1 minutę,

Jeśli więc rozmowa z tym panem nie pomoże to zgłaszasz się na najbliższej jednostce Policji i zawiadamiasz o popełnieniu wykroczenia.

Napisano

> Witam.

> Od kilku miesięcy mieszkamy w nowym bloku i dokładnie pod naszym

> balkonem jeden z sąsiadów wynajmuje garaż.

>

Najpierw porozmawiac. Jak nei poskutkuje wsiasc i odjechac przestawic tak zeby nei znalazl. Ewentualnie wsadzic cos w zamek od garazu zeby nie mogl otworzyc.

Napisano

> Najpierw porozmawiac. Jak nei poskutkuje wsiasc i odjechac przestawic

> tak zeby nei znalazl. Ewentualnie wsadzic cos w zamek od garazu

> zeby nie mogl otworzyc.

Zostałby oskarżony o przywłaszczenie mienia.

Napisano

> Najpierw porozmawiac. Jak nei poskutkuje wsiasc i odjechac

Mam inny pomysł - wsiąść, wyjąć kluczyki, mocno się zamachnąć i sru........ w jakieś krzaki (albo do dużego śmietnika). Najlepiej jak to będzie późnym wieczorem.

Obserwowanie PH-owca biegającego z latarką po krzakach lub grzebiącego w śmieciach - bezcenne

Napisano

> Mam inny pomysł - wsiąść, wyjąć kluczyki, mocno się zamachnąć i

> sru........ w jakieś krzaki (albo do dużego śmietnika).

> Najlepiej jak to będzie późnym wieczorem.

> Obserwowanie PH-owca biegającego z latarką po krzakach lub

> grzebiącego w śmieciach - bezcenne

Jezeli rozmowa nie pomoze to pomysl fajny ok.gif

Napisano

> Jezeli rozmowa nie pomoze to pomysl fajny

tak tylko od razu bedzie podejrzewal wlasnie jego , najpierw rozmawial i a ne poskutkowa.o to zadzwonil na gliny albo wywalil mu kluczyki, moze sie zemscic za to, lepiej od razu na gliny zadzwonic i po klopocie,

Napisano

Kiedyś ktoś rozwiązał podobny problem, że po ciemaku poczekał na ''sztukatora'' i za rogiem dał mu w ryło. Czasem proste rozwiązania są najskuteczniejsze..... smile.gif

Napisano

> 40min... oszczedza rozrusznik?

nie, on oszczędza silnik jako taki i nie gasi go wogóle - przecież najgorsze są zimne rozruchy.... spineyes.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.