Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Okulary polaryzujące dla kierowników bombowców...

Featured Replies

Napisano

Uzytkuje ktos takie wynlazki ???

szukam czegos tylko do samochodu - oczywiscie cena z umiarem [ nie jakies polaroidy za 300 pln...tylko cos co wykorzystam 1-2 lata i do kosza....]

Czy faktyczne efekt jest taki jak np tu KLIK [na dole - zdjecie rybek i drogi] confused.gifconfused.gif

Napisano

> Czy faktyczne efekt jest taki jak np tu KLIK [na dole - zdjecie

> rybek i drogi]

Tak, jest taki a nawet lepszy efekt, bo te zdjęcia nie oddają działania dobrych okularów polaryzacyjnych. Do samochodu wystarczą zwykłe "plastikowe" za kilkadziesiąt złotych na przykład Jaxony z Allegro, tylko trzeba szukać jak najmniej przyciemniających albo brązowych, co nie wszystkim za kierownicą odpowiada.

Napisano

> Uzytkuje ktos takie wynlazki ???

> szukam czegos tylko do samochodu - oczywiscie cena z umiarem [ nie

> jakies polaroidy za 300 pln...tylko cos co wykorzystam 1-2 lata

> i do kosza....]

> rybek i drogi]

hmmmm.... jezeli dziala to tak samo jak filtry polaryzacyjne stosowane w fotografii (a nie sadze, zeby bylo inaczej) to bez sensu jest uzywanie takich szkiel za kolkiem... W zaleznosci od kata padania swiatla/kata patrzenia beda zupelnie inne efekty (odbicia, "zajaczki", zmiany nasycenia barw...) Przy lowieniu rybek czy na spacerach moze sie przydac ale jezdzenie w tym czyms za kolkiem moze byc dosc ryzykowne crazy.gif

Napisano

> i do kosza....]

> rybek i drogi]

efekt jest znaczny, ja mam lekko szare polary i szczerze mówiąc nie wiem jak jeździłem kiedyś w zwykłych, przyciemniających wink.gif

codo efektu na zdjęciach, bywa różnie, czasem niweluje refleksy w 99% czasem nie, tak czy inaczej komfort jazdy jest dużo wyższy.

aha i popraw link wink.gif

Napisano

> rybek i drogi]

Link zepsuty.

Ale mniejsza z tym - używam od lat w aucie, na rowerze, na nartach...

W sumie, to nie używam innych. W autku mam jasnożółte (z polarem) i takie normalne przeciwsłoneczne mocno przyciemniające (z polarem).

Mam jedne Polaroida (wyprzedaż mieli - niewiele ponad stówkę kosztowały). Fakt, że trzymają się dużo lepiej od pozostałych (na nartach takie okularogogle mi pozamakały i się rozwarstwiły "szkła", w innych oprawki obłażą, jeszcze inne sama oprawka się rozsypała).

Za to co do samego efektu polaryzacji, to ja nie zauważyłem różnicy między tanią tandetą (ale faktycznie z polaryzatorem) a Polaroidem. Tylko jedne mi sie trafiły, gdzie szkła polaryzowały w innej płaszczyźnie (w dużym przerysowaniu były V zamiast równolegle - co skutkowało tym, że jak lewe szkło polaryzowało optymalnie, to prawe nie i trzeba było głowę trochę przechylić, żeby z kolei prawe było OK, ale wtedy lewe pokazywało odblaski).

W sumie, to mnie zmusiła do tego szyba w Lanosie, która w słoneczne dni strasznie odbija kokpit - tak, że czasami niewiele widać. W okularach nie widzę żadnego odbicia kokpitu. No i oczywiście mokra droga jest czarna, a nie biała wink.gif

Jak chcesz tanio i przyzwoicie, to szukaj w sprzętach dla wędkarzy wink.gif

Ja miałem okularogoogle Arctic i kilka sztuk Dragon i jakieś no name.

Napisano

> i do kosza....]

> rybek i drogi]

jeździłem kilka lat z nakładkami na szkła korekcyjne i było super! Zero odbić światła, gwałtownych odbłysków od szyb aut i obić od własnej deski rozdzielczej!.

Od dwóch lat znikły z polskiego rynku frown.gif

Napisano

> Przy lowieniu

> rybek czy na spacerach moze sie przydac ale jezdzenie w tym

> czyms za kolkiem moze byc dosc ryzykowne

Ryzykowne to w ogóle jest wyjechać na polskie drogi, a odnośnie okularów polaryzacyjnych za kółkiem raz spróbujesz i się z nimi nie rozstaniesz w słoneczne dni i nie tylko.

pzdr.

Napisano

ja nosze zwykle okulary a do tego do samochodu mam lekko przyciemniana polaryzacyjne nakladki i powiem tak, zero jakichkolwiek refleksow swiatla, odblaskow itp.jak np w samochodzie z naprzeciwka swiatlo odbija sie w szybie tak ze nie widac kierowcy to po zalozeniu takich okularow wszystko widac doskonale. Naprawde polecam!

Napisano

> Ryzykowne to w ogóle jest wyjechać na polskie drogi, a odnośnie

> okularów polaryzacyjnych za kółkiem raz spróbujesz i się z nimi

> nie rozstaniesz w słoneczne dni i nie tylko.

> pzdr.

no wlasnie nigdy nie nosilem. Ale wiem co filtr folaryzacyjny z fotografiami wyprawia i dlatego z pewna niesmialoscia do tematu podchodze hehe.gif

Napisano

> no wlasnie nigdy nie nosilem. Ale wiem co filtr folaryzacyjny z

> fotografiami wyprawia i dlatego z pewna niesmialoscia do tematu

> podchodze

Z taką samą nieśmiałością podchodziłem do tematu 3 lata wstecz, jak u optyka zaśpiewali mi za okulary korekcyjne z tym filtrem, długo zastanawiałem się czy kupić nakładki (tandete) na allegro za groszowe sprawy w porównaniu z ceną u optyka, kupiłem i nie żałuję.

Mam brązowe, ale sam już nie wiem czy "rozjaśniające" czy przyciemniające, bo teraz takie sprzedają na allegro, jak ja kupowałem nie było wyboru, ale sądząc po zdjęciach to mam niby te "rozjaśniające" (jaśniejsze), może rzeczywiście kontrast się wyostrza.

Fakt jest taki, ze kolory są lekko przekłamane (jak to w szkłach przyciemnianych), ale to nie przeszkadza w prowadzeniu auta, co więcej moja ma okulary przyciemniane, jak ją słońce razi to mnie mimo jaśniejszych nakładek nie, autentycznie.

Prawdziwą potęgę filtra polaryzującego widać, tuż po deszczu jak słońce wyjdzie i asfalt się "żarzy" normalnie nie można spojrzeć na drogę, w okularach z takim filtrem można bez większego problemu prowadzić.

Druga sprawa jedziesz sobie drogą gdzie z obu stron rosną np. drzewa słonko świeci i w szybie odbijają się cienie gałęzi drzew liście "biegają ci po przedniej szybie" dekoncentrując, ograniczając widoczność, filtr polaryzacyjny potrafi ten efekt zniwelować i to w zaskakującym stopniu.

Np. w moim HB leżała wzorzysta narzuta na tylnej półce, patrząc w lusterko wsteczne pięknie narzuta odbijała się w szybie, zakładam nakładki i narzuta "znika" z szyby.

pzdr.

Napisano

> i do kosza....]

> rybek i drogi]

Link nie działa, ale mimo to powiem: zakupiłem na alledrogo okulary uwaga za 25 zł polaryzacyjne i jestem mega zadowolony, teraz męczę tego samego sprzedawce zeby mi sprzedał okulary na deszcz mgłe i noc.

Co do polarów: moje nie są mocno przyciemnione ale za to filtr powoduje znaczne zmniejszenie odbić światła na szybie, szybach innych samochodów: pod słońce widze wyraźnie kto siedzi na przeciwko za kółkiem i obok, a także redukuje zupełnie odbicia w szybie czołowej konturów i faktury deski/kokpitu.

Jednym słowem - warto i jeszcze raz warto

jeden minus: widze wyraźniej w nich ile kurzu mi sie zbiera na podszybiu hehe.gif

Napisano

Dawno, dawno temu używalem nakładek polaryzacyjnych na okulary korekcyjne - spora ulga dla oczu.

Żonka używa okularów przeciwsłonecznych z polaryzacjąkupionych u optyka, działa toto dośc skutecznie, bo kiedyś wytrwale pokazywałem jej piękną tęczę w fontannie a ona nic, nie widzi i nie widzi icon_eek.gif

Dopiero z wrodzonym sobie refleksem przypomniałem, że ma też ten filtr...

U tego optyka na allegro są 2 rodzaje okularów z nakładkami, moim zdaniem w przystępnych cenach (i jestem na etapie zastanawiania się nad zakupem grinser006.gif) Aha, to jest gość z Katowic to możesz sobie tam zajrzeć i sprawdzić co i jak przy okazji.

http://www.allegro.pl/item420773318_arctica_sportowe_polaryzacja.html

http://www.allegro.pl/item420772089_okulary_korekcyjne_dla_kierowcow_polaryzacja.html

Co ciekawe, żonka u niego regularnie kupuje szkła kontaktowe/płyny w niskich cenach, jak zapytałem o wycenę okularów ze szkłami korekcyjnymi + nakładki, to cena duuuuużo niższa niż u optyków (nawet z posiadanym 15% rabatem!).

Napisano

> i do kosza....]

> rybek i drogi]

Od lat jeżdżę w szkłach polaryzacyjnych i moje następne okulary też takie będą.

Minusem są czasami występujące problemy z korzystaniem z urządzeń z wyświetlaczami LCD (telefony komórkowe, nawigacje, wyświetlacze w samochodach). Na wyświetlaczach monochromatycznych przy pewnych kątach patrzenia obraz w ogóle zanika a na kolorowych tworzą się kolorowe morki.

Co do wyświetlaczy w samochodach - mam problemy tylko z wyświetlaczem radia i komputera zamontowanym pod przednią szybą w Peugeocie 307 - podczas jazdy w szkłach polaryzacyjnych jest zupełnie ciemny i żeby coś zobaczyć trzeba przekrzywić głowę. A wyświetlacz w zestawie wskaźników jest czytelny. Ciekawostka.. W innych samochodach takiego problemu nie zauważyłem.

Generalnie - IMO brać, nie zastanawiać się !

Napisano

Tak, paru kierowcow w WRC cool.gif

Tylko, ze oni nie maja stricte czarnych, a takie pomaranczowe. Wiec to chyba musi chociaz troche dzialac.

Napisano

> Z taką samą nieśmiałością podchodziłem do tematu 3 lata wstecz, jak u

> optyka zaśpiewali mi za okulary korekcyjne z tym filtrem, długo

> zastanawiałem się czy kupić nakładki (tandete) na allegro za

> groszowe sprawy w porównaniu z ceną u optyka, kupiłem i nie

> żałuję.

no dobra, zamowilem se takie cudo

jakby co bedzie na Ciebie i innych wychwalaczy hehe.gif

Napisano

> jeździłem kilka lat z nakładkami na szkła korekcyjne i było super!

> Zero odbić światła, gwałtownych odbłysków od szyb aut i obić od

> własnej deski rozdzielczej!.

> Od dwóch lat znikły z polskiego rynku

przeciez takie nakładki nadal są w sprzedaży.

Napisano
  • Autor

a które ....bo cieżko sie zdecydować....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.