Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy Uno były ocynkowane ?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Pytanie jak w temacie. Wszystkie roczniki ?

Napisano

> Witam!

> Pytanie jak w temacie. Wszystkie roczniki ?

hehe.gifhahaha.gif włochy były czyli np mój a polaczki nie 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> włochy były czyli np mój a polaczki nie

To nie ocynk a raczej specjalna produkcja (wygrzewanie?? niewiem.gif ) i jakaś powłoka (nie cynkowa) powodująca że nasze włochy są duuuuuzo mniej narażone (ale nie całkowicie) na niedogodność jaką jest nagminne rdzewienie polskich produkcji.

Napisano

> To nie ocynk a raczej specjalna produkcja (wygrzewanie?? ) i jakaś

> powłoka (nie cynkowa) powodująca że nasze włochy są duuuuuzo

> mniej narażone (ale nie całkowicie) na niedogodność jaką jest

> nagminne rdzewienie polskich produkcji.

U mnie na masce jest ubytek ok 1 cm do blachy i od poł roku nawet sie za to ruda nie zabiera, nie wiem czym to jest zrobione, myślałem ze ocynk ale wazne ze nie gnije:D

Napisano

> U mnie na masce jest ubytek ok 1 cm do blachy i od poł roku nawet sie

> za to ruda nie zabiera, nie wiem czym to jest zrobione, myślałem

> ze ocynk ale wazne ze nie gnije:D

o dziwo ja też miałem na błotniku kropki do blachy i sie ruda tam nie zagościła zlosnik.gif

ale za to w innych miejscach tak beksa.gif

Napisano

Włoch... ruda zaczyna kręcić z drzwiami, ale ślubu nie będzie!

Napisano

> Witam!

> Pytanie jak w temacie. Wszystkie roczniki ?

Żadne uno nie było ocynkowane. Jedynie włoska produkcja robiona na Niemcy była wykonana z dobrych jakosciowo blach.

Napisano

> Włoch... ruda zaczyna kręcić z drzwiami, ale ślubu nie będzie!

Bo zaden z elementow ruchomych nie podlegal cynkowaniu (i tym samym nie byl objety gwarancja na perforacje).

Napisano

> Żadne uno nie było ocynkowane. Jedynie włoska produkcja robiona na

> Niemcy była wykonana z dobrych jakosciowo blach.

Wybierając się do pracy do Fiat Auto Poland zrobili mi wycieczkę po lakierni cool.gif

Zapytałem inż., który mnie oprowadzał jak wyglądała sprawa ocynku w Uno.

Powiedział, że Uno produkowane we Włoszech miało ocynk na niektórych elementach ok.gif Było to jednak wyłącznie Uno idące na rynek niemiecki, austriacki, holenderski itp. Uno produkowane na rynek wschodni jak i same włochy nie posiadały ocynku no.gif

Włosi zlecając produkcję Uno w Polsce zabronili nakładania warstwy ocynku ponieważ stwierdzili, że Polacy za długo jeżdżą jednym samochodem, a im się musi rynek kręcić - Uno miała wszamać mulher.gif - było to świadome działanie włochów angryfire.gif

Napisano

> Włosi zlecając produkcję Uno w Polsce zabronili nakładania warstwy

> ocynku ponieważ stwierdzili, że Polacy za długo jeżdżą jednym

> samochodem, a im się musi rynek kręcić - Uno miała wszamać -

> było to świadome działanie włochów

To ja im kuzwa zrobie na zlosc i swiadomie bede jezdzil Uno jako trzecie pokolenie kierowcow w rodzinie - poki sie scierwo nie rozpadnie na molekuly !!! furious.gif

Napisano

> To ja im kuzwa zrobie na zlosc i swiadomie bede jezdzil Uno jako

> trzecie pokolenie kierowcow w rodzinie - poki sie scierwo nie

> rozpadnie na molekuly !!!

ok.gifsmile.gif

Niestety takie prawa rynku oslabiony.gif Tylko Uno idące na zachód faktycznie miało elementy ocynkowane dlatego można jeszcze kupić "starsze" egzemplarze w tak dobrym stanie zlosnik.gif Morał z tego taki, że ten co kupi włoskie Uno nie zawsze będzie wolny od mulher.gifwink.gif

Na Pandzie, Fiacie 500 oraz 600 jest z tego co pamiętam 5 powłok ochronnych, lakierniczych itp. spineyes.gif

Napisano

> Na Pandzie, Fiacie 500 oraz 600 jest z tego co pamiętam 5 powłok

> ochronnych, lakierniczych itp.

Dlatego daja nie 6 (jak w Uno) a 10 czy 12 lat na blachy icon_rolleyes.gif.

Napisano

> Dlatego daja nie 6 (jak w Uno) a 10 czy 12 lat na blachy .

Zgadza się ok.gif Z racji tego, że te autka są produkowane tylko w Polsce, a idą na rynki całego świata, Włosi nie mogą sobie pozwolić na fuszerkę biglaugh.gif

Napisano

> Wybierając się do pracy do Fiat Auto Poland zrobili mi wycieczkę po

> lakierni

> Zapytałem inż., który mnie oprowadzał jak wyglądała sprawa ocynku w

> Uno.

> Powiedział, że Uno produkowane we Włoszech miało ocynk na niektórych

> elementach Było to jednak wyłącznie Uno idące na rynek

> niemiecki, austriacki, holenderski itp. Uno produkowane na rynek

> wschodni jak i same włochy nie posiadały ocynku

> Włosi zlecając produkcję Uno w Polsce zabronili nakładania warstwy

> ocynku ponieważ stwierdzili, że Polacy za długo jeżdżą jednym

> samochodem, a im się musi rynek kręcić - Uno miała wszamać -

> było to świadome działanie włochów

A to H... z tych włochów. Biednych nie rozumieją!!!

Napisano

> A to H... z tych włochów. Biednych nie rozumieją!!!

Dlatego pod F.A.P'em w Tychach na tablicach italiano znajdziesz w 90% Alfy serduszka.gif

Napisano

Powiedział, że Uno produkowane we Włoszech miało ocynk na niektórych elementach Było to jednak wyłącznie Uno idące na rynek niemiecki ...

to moje 1,5 SX jest pocynkowane yay.gif033102bebe_1_prv.gif270635636-JUMP2.gifgrinser006.gif

ale progów i podłogi i tak nie mam beksa.gifpad.gifsciana.gif

Napisano

> Powiedział, że Uno produkowane we Włoszech miało ocynk na niektórych

> elementach Było to jednak wyłącznie Uno idące na rynek

> niemiecki ...

> to moje 1,5 SX jest pocynkowane

> ale progów i podłogi i tak nie mam

A u mnie jest wszystko ocynkowane. Ale we wnętrzu na pod sufitu nie jest ocynkowane. a podłoga jest ocynkowana:)

Napisano

> Dlatego daja nie 6 (jak w Uno) a 10 czy 12 lat na blachy .

Ty - 6 powiadasz? To ja jadę do ASO z drzwiami smile.gif

Napisano

To ja pójde nieco dalej niż w temacie.. i zapytam ile może kosztować remont podłogi... bo u mnie jest niezła szczelina wzdłuż progów... Jak robił ktoś już coś ze swoją podłogą to niech się podzieli wrażeniami...:) Czy jesli wymienie progi to długo te nowe wytrzymają??? palacz.gif

Napisano

> To ja pójde nieco dalej niż w temacie.. i zapytam ile może kosztować

> remont podłogi... bo u mnie jest niezła szczelina wzdłuż

> progów... Jak robił ktoś już coś ze swoją podłogą to niech się

> podzieli wrażeniami...:) Czy jesli wymienie progi to długo te

> nowe wytrzymają???

Wytrzymają tyle na ile będą dobrze zrobione - może i dłużej niż fabryczne.

Co do kosztów to chyba zależy kto i gdzie robi a najlepiej samemu grinser006.gif

BTW - ja nie robiłem.

Napisano

mi było szkoda kasy więc ten spaw podłogi z progiem który przedzewiał oczysciłem, wydłubałem wszystko co zardzewiałe...i postanowiłem to zrobić po swojemu:

kupiłem zywice poliestrową i mate szklaną

pomalowałem pędzlem wszytko tą zywicą z utwardzaczem, potem mata i znowu żywica i jueszcze raz tak samo...jak wyschło od spodu pomalowałem....i zakonserowałem jakimś bitexem

tak ztwardło że jak stanąłem nogami to podłoga się nawet nie ugieła a spaw przerdzwiał od wzmocnienia na podnośnik na metr długości w strone słupka....długo tak jeździłem ..całą zimę....podłoga była szczelna, było sucho i ciepło....potem auto sprzedałem wiec nie wiem ...moze dalej tak ktoś jeździ spineyes.gif

oczywiście auto dzwigałem tylko za mocowanie wahaczy i tylną belkę zlosnik.gif

teraz narzeczona kupiła też Uno z 97" i jest w lepszym stanie niż tamto moje vibra.gif

Napisano

> To ja pójde nieco dalej niż w temacie.. i zapytam ile może kosztować

> remont podłogi... bo u mnie jest niezła szczelina wzdłuż

> nowe wytrzymają???

jest taki temat ponizej ,ale do rzeczy:

u mnie podloga zgnila w poprzek -dodatkowo ostatnio probowalem go podniesc i wzmocnienia do podnoszenia gna sie jak papier...

w lodzi u znajomego o sprawdzonej renomie koszt to 500 zlotych za caly przod...

wszystko na ocynkowanych czesciach,ale to juz nasza zasluga.

a tak btw. moze mi ktos z was wytlumaczyc czym jest podciag progu

Napisano

> Ty - 6 powiadasz? To ja jadę do ASO z drzwiami

ruchomych nie obejmuje do tego czesci powinny byc przegladane regularnie w aso zlosnik.gif

Napisano

> Jak robił ktoś już coś ze swoją podłogą to niech się

> nowe wytrzymają???

Hej. Ja robiłem remont styku progów z podłogą, miałem zjedzone na całej długości. Kupiłem matę szklaną (pół metra kwadratowego) i 1 litr żywicy i utwardzacz. Całą rdze wyciąłem z blachy i położyłem warstwę przygotowanej żywicy i na to matę szklaną i potem znów żywice i i tak kilka warstw, tak samo od środka jak i od dołu. wyszło cacy. Wszystko stwardniało po około 1,5 godziny i jest jak blacha, trzyma sie solidnie. Póżniej farbe UNIKOR na to położyłem kilka warstw i jest ok.Trzyma tak samo jak po spawaniu, a nawet lepiej, bo żadna woda tam teraz nie zachodzi i nie ma żadnych szczelin jak po spawaniu. Koszt tej całej operacji to 34 złote za matę, żywice, utwardzacz i pędzel i około 5 godzin zabawy w garażu.Moge zrobić foto i pokaże jak wyszło.Za kilka godzin dam foto.

Napisano

> ruchomych nie obejmuje do tego czesci powinny byc przegladane

> regularnie w aso

Ja bym jechał może akurat coś uda się zdziałać. wink.gif Nie ma nic do stracenia.

Napisano

> bo u mnie jest niezła szczelina wzdłuż

> nowe wytrzymają???

Oto efekt mojej pracy na styku progów i podłogi.

Napisano

> Oto efekt mojej pracy na styku progów i podłogi.

W sumie elegancko Ci to wyszło... Ja też właśnie mam szczeline między progiem a podłogą oraz koło przednich kół 2 dziury. Byłem u jednego mechanika i ten chce mi progi wymieniać i spawać za jakieś 800 zł a może i więcej. Sam przeglądałem to progi są dobre tylko to łącze z podlągą trzeba zatkac. Jak nie znajde tanszego spawacza to pewnie zrobie to samo co Ty. Tylko pytanie czy takie coś nie popęka szybko...? cool.gif

Napisano

> czy takie coś nie popęka szybko...?

Jeżdże tak od półtora miesiąca i nic sie nie dzieje złego. Narazie nie zakładam wykładziny i wygłuszeń bo sam chce sprawdzić jak to jest wytrzymałe, ale w Białymstoku często blacharze tak właśnie to naprawiają. Jeden chciał to zrobić za 400 zł, ale podpatrzyłem jak to oni robią i sam to zrobiłem - prościzna. Tylko, że trzeba mieć czas.

Napisano

> czy takie coś nie popęka szybko...?

Myślę, że jak solidnie zostało to zrobione i położona warstwa żywicy na dobrze odtłuszczoną gołą blache, to będzie to trzymać na bardzo długo. Ja dawałem po 4 warstwy żywicy i 3 warstwy maty szklanej, ale to była ta najcieńsza mata, grubej można dać mniej, ale dla pewności to jak kto chce, i zakładka na zdrową blachę conajmniej po 8 centymetrów. W sumie to grubość tej szklano-żywicznej nakładnki wyszła jakieś 4 milimetry. Wydaje mi sie , że to wystarczająco dużo.

Napisano

> A u mnie jest wszystko ocynkowane. Ale we wnętrzu na pod sufitu nie

> jest ocynkowane. a podłoga jest ocynkowana:)

A kto Ci takie głupoty naopowiał?Żadne krajowe uno nie było ocynkowane.Dlatego większość z nich jest po remoncie blachy lub na złomowiskach.

Napisano

Dzisiaj kupiłem tą żywice z matą szklaną, coś w stylu bitexu oraz jakiś odrdzewiacz.. .... Jutro zaczne coś robić... Mam nadzieje że mi się uda... Dzięki za porady...:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.