Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zbieżność

Featured Replies

Napisano

Czy tak ustawiona zbieżność jest ok? Auto to Passat B5 kombi, który lubi ciągnąć mnie ro rowu zlosnik.gif

Fachman stwierdził, że jest ok, a tym czerwonym mam się nie przejmować, bo nie ma wpływu na lot rakiety. Czy to prawda? Dodam, że po ustawieniu auto dalej jedzie w prawo i konieczna jest minimalna korekta kierownicą w lewo.

20080926999ha9.th.jpgthpix.gif

Napisano
  • Autor

> Ciśnienie w oponach sprawdziłeś?

Jako pierwsze hehe.gif Jako drugie założyłem przód na tył. Teraz "ustawiłem zbieżność".

Napisano
wg mnie kat znoszenia to powoduje ze tylna os nie jest rownolegla do przedniej i dlatego Ciebie ciagnie. zachowanie podobne to przekoszonego auta. nie wiem warto lepiej sie dowiedziec jakie nastawy powinno miec Twoje zawieszenie.
Napisano

> wg mnie kat znoszenia to powoduje ze tylna os nie jest rownolegla do

> przedniej i dlatego Ciebie ciagnie. zachowanie podobne to

> przekoszonego auta. nie wiem warto lepiej sie dowiedziec jakie

> nastawy powinno miec Twoje zawieszenie.

na zdjęciu widać tolerancje i w sumie jest niewiele przekroczona.

Ale sam jestem ciekaw czy ma to wplyw na znoszenie. No i drugie jak mozna to wyregulowac lub co wymienic aby bylo dobrze.

Napisano

> na zdjęciu widać tolerancje i w sumie jest niewiele przekroczona.

> Ale sam jestem ciekaw czy ma to wplyw na znoszenie. No i drugie jak

> mozna to wyregulowac lub co wymienic aby bylo dobrze.

widze ja sie nie znam, wiem tylko tyle ze u nas jest malo fachowcow ktorzy ogarniaja temat geometri auta. teoretycznie przy bardziej skomplikowanych zawieszeniach jest wieksze pole popisu do korekty nastaw tegoz. a fachowiec sie autem nie przejechal? a bardzo Cie znosi w sensie po ile metrach?

Napisano

opony mogły mieć delikatnie inną mieszankę gumy, i jedna klei bardziej od pozostałych i temu może Cię ściągać. Czy na innych (np. zimówkach) też Ci się tak dzieję? hmm.gif

Napisano
a moze jednak kat PK lewego za bardzo w porownaniu z prawym idzie i moze dlatego - ale jak pisalem ja tego tematu nie ogarniam.
Napisano
  • Autor

> korekty nastaw tegoz. a fachowiec sie autem nie przejechal?

Nie, nie proponowałem, ale i sam nic nie mówił.

> bardzo Cie znosi w sensie po ile metrach?

trudno powiedzieć, bo drogi u nas są kiepskie, z koleinami, itp. Dziś, na Puławskiej sprawdzałem i stwierdzam, że muszę trzymać kierownicę i korygować tor jazdy, bo ze środkowego pasa jadę na prawy. Po ilu metrach - trudno powiedzieć, ale kierownicę mam przekręconą naprawdę "tyci tyci". Tyle, że muszę ją trzymać oslabiony.gif

Napisano

Witam serdecznie.

...

> Dziś, na Puławskiej sprawdzałem i stwierdzam, że muszę trzymać

> kierownicę i korygować tor jazdy, bo ze środkowego pasa jadę na

> prawy. Po ilu metrach - trudno powiedzieć, ale kierownicę mam

> przekręconą naprawdę "tyci tyci". Tyle, że muszę ją trzymać

Miałem to samo w Nissanie Navara (nowym). Winny był tył. Prawdopodobnie właśnie kąt znoszenia. Niby w tolerancji ale był podobny wynik. U kolegi w innym egzemplarzu było 0. Nie było regulacji tyłu więc nic nie dało się zrobić. Jeździłem tak około 100kkm. Żadnych innych negatywnych objawów nie było. Hamowanie prosto itd.

Pozdrawiam.

Napisano

Zastanawia mnie dlaczego w tym samochodzie z napędem na przednie koła zbieżność ma wartości dodatnie .

Jest prawie regułą , że w takich pojazdach zbieżność jest ujemna co oznacza , że koła ustawione są rozbieżnie .

Napisano

na parametrach sie nie znam wiec sie nie wypowiadam zlosnik.gif ale u mnie w serwisie robi sie tak ze ustawia sie geometrie a gdy juz ustawi sie wszystkie parametry jak fabryka kaze to wtedy robi sie jeszcze jazde probna. Jazde robi najbardziej doswiadczony pracownik, z reguly mistrz i po jezdzie bardzo czest wjezdza sie jeszcze na podnosnik zeby "przestawic kierownice" w prawo lub w lewo zaleznie od potrzeb ok.gif potem kolejna jazda i dopiero wtedy gdy auto nie zciaga oddaje sie je klientowi ok.gif

pozdr.

Napisano

Za prostoliniowy tor jazdy w głównej mierze odpowiadają koła tylne. W Twoim przypadku masz odchylenie 2' w lewo, czyli samochód będzie jechał minimalnie w prawo. Ale jest to bardzo niewielka różnica, na dodatek minimalnie kompensowana zbieżnością kół przednich, które również mają gemotryczną oś jazdy w lewo, ale tutaj już naprawdę niewiele, bo pół jednej minuty. Wg mnie te wartości geometrii są całkiem w porządku, a minimalnych odchyleniem przy kącie pochylenia koła lewego w ogóle bym się nie przejmował

Pomieszałbym jeszcze trochę przy zamianach stronami kół

Pozdrowienia

Napisano

Geometrie masz ok ,jeśli oczywiście auto dobrze wybrano w sprzęcie i dane podstawowe sa dobre grinser006.gif

jeśli dane sa ok to nawet to minimalne złe pochylenie lewego koła nie wpłynie na ściaganie . Pozatym z doświadczenia wiem ze 3/4 przypadków ściagania to opony i w twoim przypadku tu bym szukał ( podmień na zimówki albo pożycz od kogoś waytogo.gif)

Napisano

> Zastanawia mnie dlaczego w tym samochodzie z napędem na przednie koła

> zbieżność ma wartości dodatnie .

> Jest prawie regułą , że w takich pojazdach zbieżność jest ujemna co

> oznacza , że koła ustawione są rozbieżnie .

bo to zależy czy promień zataczania jest dodatni czy ujemny.

pozdr

Napisano
  • Autor

> minimalnych odchyleniem przy

> kącie pochylenia koła lewego w ogóle bym się nie przejmował

> Pomieszałbym jeszcze trochę przy zamianach stronami kół

> Pozdrowienia

bow.gif po stokroć bow.gif

Takiej odpowiedzi oczekiwałem. Znoszenie jest niewielkie, opony ściachane, tył wyząbkowany i przełożony na przód - hałasuje niemiłosiernie hehe.gif

Czekam na przekładkę na zimowe - mam dobre opony a muszę kupić felgi. Bałem się tylko, że założę dobre, nowe zimówki i w krótkim czasie szlag je trafi.

Dziękuję i pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Geometrie masz ok ,jeśli oczywiście auto dobrze wybrano w sprzęcie i

> dane podstawowe sa dobre

Tak, człowiek dokładnie pokazał mi wybrane parametry i objaśniał co robi lub dlaczego czegoś nie robi (pochylenie).

> jeśli dane sa ok to nawet to minimalne złe pochylenie lewego koła nie

> wpłynie na ściaganie . Pozatym z doświadczenia wiem ze 3/4

> przypadków ściagania to opony i w twoim przypadku tu bym szukał

> ( podmień na zimówki albo pożycz od kogoś )

Zastosuję się do Twojej rady. Jak napisałem wyżej, bałem się o nowe zimówki. Czekam teraz na mrozy zlosnik.gif

Napisano

Sam profil drogi powoduje to, że samochód po puszczeniu kierownicy zjeżdża do rowu. Czasm też boczny wiatr też pomaga nam w zjeżdżniu do rowu. Podejrzewam, że zbieżność masz idealną.

Napisano

Ja bym jeszcze sprawdził czy któraś z felg po prawej stronie się nie nagrzewa.

Być może tłoczek nadal lekko trzyma tarcze i dlatego auto lekko skręca.

Możesz też podnieść auto, pokręcić kołami i sprawdzić czy nic nie obciera.

Napisano

U mnie w T4 za ściaganie w prawo odpowiedzialne było wyprzedzenie swożnia zwrotnicy - u Ciebie nie mierzone. Bardzo często jest tak, że zbieżność jest ok, opony ok a auto ściąga. Parametr WSZ odpowiada w dużym uproszczeniu za położenie jednego koła względem drugiego w osi wzdłużnej auta. Innymi słowy, jeżeli np. lewe koło bedzie bardziej z przodu niż prawe - auto będzie ściagać na prawo. Jedź na geometrię, gdzie sprawdzą Ci wszystkie trzy parametry.

Sprawdź, czy przypadkiem nie skręca Ci się lepiej w prawo niż w lewo.

Napisano

> U mnie w T4 za ściaganie w prawo odpowiedzialne było wyprzedzenie

> swożnia zwrotnicy - u Ciebie nie mierzone. ...

Przecież jest wynik na wydruku. Jest minimalna różnica. U mnie w obecnym autku była większa i nie ściągało.

Pozdrawiam.

Napisano

> Przecież jest wynik na wydruku. Jest minimalna różnica.

Na wydruku masz zapewne normę WSZ (na szaro). Wielkości mierzone masz na zielono (czerwono) z czarnymi strzałkami.

Napisano

I norma ma rozbieżność między stronami?

Napisano

> I norma ma rozbieżność między stronami?

Nie wiem, strzelam. W każdym razie wskazania są "nieaktywne". Nawet jeżeli jest pomierzona to i tak lewe koło wyprzedza prawe.

Napisano

Tylko to ma znaczenie przy skręcie. Zwiększa pochylenie koła i pozwala odbić kierownicy. Przy jeździe na wprost, milimetrowe przesunięcie nie powinno w ogóle wpływać.

Pozdrawiam.

Napisano

> Tylko to ma znaczenie przy skręcie. Zwiększa pochylenie koła i

> pozwala odbić kierownicy. Przy jeździe na wprost, milimetrowe

> przesunięcie nie powinno w ogóle wpływać.

Powinno, nie powinno... U mnie w T4 po korekcie tego parametru ściaganie ustało.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.