Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Światła przeciwmgielne

Featured Replies

Napisano

Ostatnio wyczytałem na necie, że juz podstawowa wersja stilo posiada zespolone światła przeciwmgielne w przednich kloszach. Ja właśnie mam taką wersje z 2004 roku ale światełek niet clown.gif

Czy moze je się włącza jakoś nietypowo albo czy może jak w pasacie były klosze były zarówki a nie było włącznika bo był za dopłatą.

Napisano

po lewej stronie medzy kolumną kierownicy a drzwiami powinien być panel a na nim guzik, do włączania przeciwmgielnych. waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> po lewej stronie medzy kolumną kierownicy a drzwiami powinien być

> panel a na nim guzik, do włączania przeciwmgielnych.

tz mam panel po lewej stronie mam klawisz (bez znaczka) obruconych przeciwmgielnych, czyli tak jak by ich nie było.

Tu moje pytanie czy w specyfikacji jest błąd czy były ale w pierwszych wersjach w standardzie.

Czy wszystko jest przygotowane ewentualnie do ich podłączenia lub czy ktos to sam zrobił i jakim nakładem.

Napisano

> tz mam panel po lewej stronie mam klawisz (bez znaczka) obruconych

> przeciwmgielnych, czyli tak jak by ich nie było.

> Tu moje pytanie czy w specyfikacji jest błąd czy były ale w

> pierwszych wersjach w standardzie.

> Czy wszystko jest przygotowane ewentualnie do ich podłączenia lub

> czy ktos to sam zrobił i jakim nakładem.

Były w standardzie , ja mam podstawową wersję 1,2 z roku 2003 i auto ma światła przeciwmgielne ok.gif Na panelu mam dwa włączniki, do przednich i tylnych świateł przeciwmgielnych.

Napisano
  • Autor

> Były w standardzie , ja mam podstawową wersję 1,2 z roku 2003 i auto

> ma światła przeciwmgielne Na panelu mam dwa włączniki, do

> przednich i tylnych świateł przeciwmgielnych.

hmmm ja mam z 2004 wtedy chyba byl face lifting moze okroili opcje. Musze chyba sie udać do elektryka aby poogladał czy tam sa jakies przewody i zarowki w światłach. Bo gdyby tylko podłączenie knefla to jeszcze spoko ale jak by trzeba bylo wszystko ciągnąc to sobie podaruje zawsze mozna puścić zone przodem z latarką:) Joke blagam.gif

Napisano

Najlepiej popatrz na klosze. Powinienes zobaczyc 4 zarowki w kazdym z nich. Do przeciwmgielnych jest zaraz nad kierunkowskazem (a moze pod?), w kazdym razie w skrajnej czesci lampy smile.gif

Napisano

hmm, a na infolinii FIATa nie powiedzą Ci co masz mieć w Twojej wersji po podaniu VINa, tak bez ruszania się z domu? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> hmm, a na infolinii FIATa nie powiedzą Ci co masz mieć w Twojej

> wersji po podaniu VINa, tak bez ruszania się z domu?

moze i dobry pomysł napewno tańszy

po pracy zadzwonie a wmiedzy czasie moze sie ktoś trafi co sie zna na tych czarach hihihih

Napisano

> Do przeciwmgielnych jest zaraz nad kierunkowskazem (a moze

> pod?), w kazdym razie w skrajnej czesci lampy

chyba jednak pod... wink.gif

Napisano
  • Autor

> chyba jednak pod...

tak mam to podzielone i u góry jest kierunkowskaz a na dole takie cos matowe ala kopułka i w kierunku na dół idzie taki cypelek szklany ale przez ten mat nie widac zarowki zabardzo.

to teraz by trza bylo zalatwic chyba klawisz (dzialający) pstryczek elektryczek do panelu i obadac przewody

Napisano

> tz mam panel po lewej stronie mam klawisz (bez znaczka) obruconych

> przeciwmgielnych, czyli tak jak by ich nie było.

> Tu moje pytanie czy w specyfikacji jest błąd czy były ale w

> pierwszych wersjach w standardzie.

W wersjach na 2004 nie było przeciwmgielnych w wersji Actual

Napisano

cool.gif

281389846-001.JPG

post-61299-14352497318114_thumb.jpg

Napisano

Też ma takie autko i już Ci mówię. Żarówki od przeciwmgielnych nie ma, nie ma też mocowania na tą żarówkę, nie ma też kabli wewnątrz reflektora. Jest tylko otwór. Kable do reflektora z tego co pamiętam też nie dochodzą.

Napisano

u mnie przeciwmgielne zapalaja sie tylko jak mam włączone "długie" - tak ma być? czy mam cos spartolone?

Napisano

Witam!

> u mnie przeciwmgielne zapalaja sie tylko jak mam włączone "długie" -

> tak ma być? czy mam cos spartolone?

Powinny dac sie "zapalic" razem z postojowymi.

Ale zeby tylko razem z drogowymi??

U mnie przelaczaja sie jakos tak:

Jade na mijania, daja sie wlaczyc "przeciwmglowe"

Jade na drogowych, wlaczam "przeciwmglowe", gasza sie mijania.

Dobrze widac jak wlaczysz i wylaczysz "przeciwmglowe" podczas wlaczonych drogowych, widac roznice w oswietleniu.

Pozdrawiam

Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Powinny dac sie "zapalic" razem z postojowymi.

> Ale zeby tylko razem z drogowymi??

hmm dziwne. ja jak jade na mijania, włączam przeciwmgłowe kontrolka na desce sie załącza, ale nic sie nie dzieje. natomiast jak włącze drogowe i włączam przeciwmgłowe to ewidentnie widac różnice... może źle coś jest podpięte? bo bezpiecznik chyna nie?

.........prosze ciąć cytaty pkt.FAQ kącikowego !! zolta.gif

Napisano

Po liftingu w 2004 już nie były w standardzie ...

Napisano

> Po liftingu w 2004 już nie były w standardzie ...

były od wersji Active wpysk.gif

Napisano
  • Autor

> Też ma takie autko i już Ci mówię. Żarówki od przeciwmgielnych nie

> ma, nie ma też mocowania na tą żarówkę, nie ma też kabli

> wewnątrz reflektora. Jest tylko otwór. Kable do reflektora z

> tego co pamiętam też nie dochodzą.

Próbował ktoś zamontować cos takiego dodatkowo sam?

Moze z przekładki jakiejs

wiec by brakowało

przełącznika, kabli, kostki i mocowań na zarówk.

Dowiadywał sie ktoś możę ile kosztuje taki zestawik - lub ma na zbyciu. Pytałem mechanika mam napewno tam zaślepki ale mozna je wuciągnać powiedział, że jak bede miał komplet to mi to w godzine zamontuje:D

Mam tez pytanie odnośnie lusterek bo tez pisze ze podgrzewane lusterka były w standardzie. Ja mam elektryczne lusterka ale nie wiem czy podgrzewane?

Jak sie domyślam pewnie działają z włączoną szybą tylną ogrzewaną tak? I jak sprawdzić czy mam tez bo narazie pogoda taka ze nie sprawdze doświadczalnie chyba.

A moze ci co mają taką szupe jak ja będą juz wiedzieli.

Napisano

> Ja mam elektryczne lusterka ale nie

> wiem czy podgrzewane?

tak podgrzewane

> Jak sie domyślam pewnie działają z włączoną szybą tylną ogrzewaną

> tak?

tak

I jak sprawdzić czy mam tez bo narazie pogoda taka ze nie

> sprawdze doświadczalnie chyba.

włacz szybę i po chwili powinny szkła sie zrobić ciepłe

Napisano
  • Autor

> tak podgrzewane

> tak

> I jak sprawdzić czy mam tez bo narazie pogoda taka ze nie

> włacz szybę i po chwili powinny szkła sie zrobić ciepłe

zgadza sie grzeją:)) dzieki

teraz zostaje mi pobawić się ze światłami p. mgielnymi - moze jakaś przekładeczka z wersji posiadającej:)

Napisano

> teraz zostaje mi pobawić się ze światłami p. mgielnymi - moze jakaś

> przekładeczka z wersji posiadającej:)

Szkoda czasu i pieniędzy,,

te wbudowane przeciwmgielne nadają się do (...autocenzura...) crazy.gif

Napisano

> były od wersji Active

grinser006.gifKolega pisze że od podstawowej wersji były....

a podstawowa to Actual wpysk.gifzakrecony.gif

Napisano

> zgadza sie grzeją:)) dzieki

> teraz zostaje mi pobawić się ze światłami p. mgielnymi - moze jakaś

> przekładeczka z wersji posiadającej:)

Jak stwierdził kolega wyżej jako przeciwmgielne ogólnie rzecz biorąc spełniają tę funkcję może w zakresie 1%, po prostu gadżet. Za to w mojej opcji jako dzienne w 100%, chociaż kiedyś była dyskusja że to profanacja i przestępstwo.

Napisano

> Za to w mojej opcji jako dzienne w 100%, chociaż kiedyś była dyskusja

> że to profanacja i przestępstwo.

Profanacją bym tego nie nazwał, ze względu na marną skuteczność tych wbudowanych świateł (IMHO są słabsze nawet od tego, co FSO montowało kiedyś w Polonezach crazy.gif )

Przestępstwem w myśl naszych przepisów niestety jest. Jak to wygląda w życiu, czy policjant widząc Stilo na włączonych przeciwmgielnych zdaje sobie sprawę, że to przeciwmgielne ? Pomijam tych nielicznych, którzy wiedzą, bo mają Stilo jako radiowozy.

Domyślam się, że to już kiedyś było omawiane, będę wdzięczny za link do starego wątku.

Napisano

> Szkoda czasu i pieniędzy,,

> te wbudowane przeciwmgielne nadają się do (...autocenzura...)

dla mnie są to tylko światłą "doświetlające" ... raczej ich specyfika nie pasuje mi do przeciwmgielnych

bardzo dobrze za to doswietlają pobocza

Napisano

Zgadzam się,

jak na przeciwmgielne są po prostu za wysoko, żeby spełniać swoją funkcję. Nie przypadkiem w prawie wszystkich innych pojazdach przeciwmgielne są montowane nisko w zderzaku.

Napisano

> Zgadzam się,

> jak na przeciwmgielne są po prostu za wysoko, żeby spełniać swoją

> funkcję. Nie przypadkiem w prawie wszystkich innych pojazdach

> przeciwmgielne są montowane nisko w zderzaku.

poza tym "prawdziwe" przeciwmgielne światła zazwyczaj oślepieja jadacych z przeciwka, a te "doświetlające" świecą bardzo "na boki" i w ogóle nie oślepiają ludzi.

często w nocy ich uzywam i od pewnego czasu z ciekawości w sumei przestałem je wyłączać ... jeszcze nie miaęłm sytuacji że ktoś z przeciwka mignął mi że go oslepia

Napisano
  • Autor

czyli generalnie mozna olać:))

wiadomo ze tych swiatelek sie nie uzywa zaczesto napisalem do paru kolesi z czesciami z rozbitkow jak by byla to sprawa niewielkiej kasy (robocizne mam gratis- mechanik zakładowy) to czemu nie zawsze dobrze miec cos pozatym co juz jest.

Ale specjalnie wariowac nie bede za tym.

Kupujc stilo nie myslałem ze to takie wdzieczne autko - mi sie podoba temu jak moge to mu pomoge heheh.

Napisano

> Szkoda czasu i pieniędzy,,

> te wbudowane przeciwmgielne nadają się do (...autocenzura...)

Przydaja się jedynie jak padną mijania i trzeba do domu dojechać hehe.gif

Napisano

> dla mnie są to tylko światłą "doświetlające" ... raczej ich specyfika

> nie pasuje mi do przeciwmgielnych

> bardzo dobrze za to doswietlają pobocza

W NB przynajmniej sie przydają do doswietlania zakretów jak wjezdzasz na posesję grinser006.gif

Napisano

to z moimi jest naprawde coś nie tak shocked.gif pomijając to, ze działaja tylko z drogowymi, to jak je włączam świecą raczej na środek niż na boki blush.gif

Napisano

> to z moimi jest naprawde coś nie tak pomijając to, ze działaja tylko

> z drogowymi, to jak je włączam świecą raczej na środek niż na

> boki

Sprawdź, czy blaszki, w które są wsadzone żarówki H1, nie wypadły z gniazd w reflektorach.

U mnie tak było w prawym przeciwmgielnym. Żarówka siedziała dobrze w zaczepie, tylko sam zaczep pałętał się luźno i światło świeciło gdzieś w górę. Na szczęście lewy reflektor był wymieniany przez poprzedniego właściciela i tam się trzyma dobrze - nie wiem, jak bym do niego łapę wsadził bez rozbierania połowy samochodu... oslabiony.gif Nawet kleszczami chirurgicznymi też nie bardzo jest dojście do żarówki przeciwmgielnych.

Napisano

> to z moimi jest naprawde coś nie tak pomijając to, ze działaja tylko

> z drogowymi, to jak je włączam świecą raczej na środek niż na

> boki

coś masz powalone z instalacją. A bity on nie był?

Napisano

Mniej ważne czy bity,

ważne, jak naprawiony, w razie jeśli bity smile.gif

Mój był bity... i dzięki temu mam lewy reflektor z 2006 roku i nie martwię się o wypadającą żarówkę tongue.gif

Napisano

> coś masz powalone z instalacją. A bity on nie był?

sprowadzony w całości. a czy wczesniej nic nie było to nie wie crazy.gif jak bede miał chwile czasu to popatrze o co tam chodzi

Wszystko jasne. Cos spartolone jest z podłączeniem-tak mysle.

Zarówki od przeciwmgłowych sa na miejscu. Ale jak na drogowych włączam mgielne - wyłączają sie mijania i sa włączone tylko drogowe confused.gif

wiecie jak to naprawic?

Napisano

> Ale jak na drogowych

> włączam mgielne - wyłączają sie mijania i sa włączone tylko

> drogowe

> wiecie jak to naprawic?

Wcześniej już było napisane że podczas świecenia drogowych po włączeniu przeciwmgielnych mijania się wyłączają. Chciałbyś żeby świeciły aż trzy żarówy. Czy u Ciebie jest tak że jak włączasz przeciwmgielne to prawidłowo wyłączają się mijania tylko nie zaświecają się żarówki przeciwmgielnych?

Napisano

> Czy u Ciebie jest tak że jak włączasz

> przeciwmgielne to prawidłowo wyłączają się mijania tylko nie

> zaświecają się żarówki przeciwmgielnych?

dokładnie (sorki za niedoczytanie blush.gif )

• 2 tygodnie później...
Napisano

wracam do tematu.

w weekend miałem troche czasu, więc sprawdziłem swoje mgielne. więc okazało się, że miałem spalony bezpiecznik. wymieniłem, ale pali mi tylko żarówka od strony pasażera. Więc myślę, ze ta od kierowcy przepalona... Zabrałem się za wymianę, wtajemniczeni wiedzą ile czasu potrzeba, żeby wymienić żarówkę w jtd crazy.gif Dla mnie to był szok...'połowę auta trzeba rozebrać". Ale wymieniłem, okazało się, że to nie wina żarówki confused.gif

Nie pali od strony kierowcy. Macie jakieś pomysły gdzie szukać? I czy do halogenów jest jeden bezpiecznik czy dwa??

Napisano

nadal cie popchne w strone gruntownego przegladu tej instalacji bo to jakims druciarstwerm zalatuje. Przecież nieswiecaca zarowka jest sygnalizowana przez komputer.. a ze skoro ci nie sygnalizuje to pewno masz podpiete... pod cokolwiek ( moze pod mijania ktore to wlasnie nie sa sygnalizowane przez komputer)

Napisano

> W NB przynajmniej sie przydają do doswietlania zakretów jak wjezdzasz

> na posesję

ale powinny miec jeszcze funkcje dziennych.. bylo by juz wypas zlosnik.gif

Napisano

> pewno masz podpiete... pod cokolwiek ( moze pod mijania ktore to

> wlasnie nie sa sygnalizowane przez komputer)

zastanawia mnie to, wiec musieli holendrzy cos kombinowac. Auto sprowadzone... Pozostaje wyjęcie lampy i sprawdzenie o co chodzi.... albo dobry elektryk.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.