Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Start warsztatu samochodowego

Featured Replies

Napisano

Witam

Posiadam działkę budowlana i zamiłowanie do motoryzacji a w szczególności do grzebania w autach. Do tej pory robiłem to powiedzmy za piwo. Chciałbym założyc warsztat samochodowy legalnie z całą ta zawiłą procedurą . Czy ktoś sie orientuje jakie warunki powinienem spełnic ja jako własciciel i narazie jedyny pracownik ww warsztatu i ewentualnie budynek w którym miałbym go umiescic . Jak zacząć prosze o pomoc pozdrawiam

Napisano

Jako właściciel i jedyny pracownik nie obowiązują cię żadne przepisy bhp i inne duperele.

Jednak warto wcześniej o tym pomyśleć budując warsztat od podstaw. Drogi ewakuacyjne, pomieszczenia sanitarne, sprzęty gaśnicze itd...

Na "dzień dobry" można zacząć nawet w stodole drewnianej, ale jak już zatrudnisz pracownika to jesteś zakładem pracy, a tutaj obowiązują wszystkie możliwe przepisy.

Żeby mieć więcej niż 2 stanowiska to jest troszkę kłopotu z tym bo trzeba mieć różni dziwne pozwolenia. Szczegółów nie znam ale koledzy, którzy chcieli budować 3 stanowiska poddali się i inaczej sprawę rozwiązali.

Jeszcze jedno, odnośnie ochrony środowiska, teraz musisz mieć osadnik i podpisane wszelkie umowy na odbiór odpadów, które "produkujesz". Wszystko kosztuje, ale nie martw się, zawsze na to piwo zostaje grinser006.gif

Napisano

> Witam

> Posiadam działkę budowlana i zamiłowanie do motoryzacji a w

> szczególności do grzebania w autach. Do tej pory robiłem to

> powiedzmy za piwo. Chciałbym założyc warsztat samochodowy

> legalnie z całą ta zawiłą procedurą . Czy ktoś sie orientuje

> jakie warunki powinienem spełnic ja jako własciciel i narazie

> jedyny pracownik ww warsztatu i ewentualnie budynek w którym

> miałbym go umiescic . Jak zacząć prosze o pomoc pozdrawiam

Nie chcę Cie zniechęcić , broń Boże ale znajomy oststnio zamknał warsztat =- poddał się. Wykończyły go nielegalne, nigdzie nie rejestrowane zakłady naprawcze. Chcąc nie chcąc ceny mieli niższe (bo nie płacili tego, smego i owego) a ludziom jak widać nie zalezy na jakości, gwarancji tylko na cenie. A znajmomy honorowy - na sąsiada donosić nie bedzię więc klapie biedę...

I u niego plac stał praktycznie pusty, pracownicy domagali sie podwyżek a kilometr dalej pod stodołom było tłoczno. Wiec od tego zaczalbym - czy nei ma "niezdrowej konkurencji". Pozdrawiam

Napisano

> I u niego plac stał praktycznie pusty, pracownicy domagali sie

> podwyżek a kilometr dalej pod stodołom było tłoczno. Wiec od

> tego zaczalbym - czy nei ma "niezdrowej konkurencji". Pozdrawiam

Hmmm zastanawiające.... wszystkie warsztaty w okolicy, dobre, marne, kurniki mają full aut do naprawy. Zapisy na za tydzień najmarniej.

Dwóch moich kumpli otworzyło małe warsztaty na 2 stanowiska i po roku działalności nie moga opędzi sie od klientów zapisy na za 2 tygodnie niemalże. Oczywiście prowadzą legalne firmy z podatkami itp a od kiedy mają dużo klientów ceny zaczeli windowac do góry i powodzi im sie b. dobrze.

Więc dla mnie to jakieś dziwne rzeczy wypisujesz......... jak ktoś się zna na robocie to w branży motoryzacyjnej nie zginie, samochodów coraz więcej, a naprawiac je każdy musi !

Napisano

> Wykończyły go nielegalne, nigdzie nie

> rejestrowane zakłady naprawcze. Chcąc nie chcąc ceny mieli

> niższe (bo nie płacili tego, smego i owego) a ludziom jak widać

> nie zalezy na jakości, gwarancji tylko na cenie.

Są "garażowcy", którym autoryzowane serwisy Toyoty, Hondy czy VW do pięt nie dorastają jakością, terminowością i cenami. Czasem też wyposażeniem alien.gif. Jeszcze na telefon auto zabierają spod domu i odstawiają po naprawie/przeglądzie na miejsce i podają kluczyki przez drzwi grinser006.gif. Fakt, są nielegalni ale kogo to obchodzi hehe.gif.

Napisano

> Są "garażowcy", którym autoryzowane serwisy Toyoty, Hondy czy VW do

> pięt nie dorastają jakością, terminowością i cenami.

dlatego ASO zlecają takim garażowcom naprawy ok.gif

Napisano

> Gdzie

Pytaj w autoryzowanych serwisach icon_eek.gifhehe.gifok.gif

Napisano
  • Autor

oki więc ide zarejestrować firme np na żonę płace te wszystkie opłaty i otwieram warsztat w blaszaku a potem w miarę mozliwości rozbudowuję go co i tak mam w planach. Nikt nie wymaga jakiegoś papierka ze sie na tym znam robie i jak znajdę klienta to jedyny problem jest w tym aby wyjechał zadowolony

Napisano

> Nie chcę Cie zniechęcić , broń Boże ale znajomy oststnio zamknał

> warsztat =- poddał się. Wykończyły go nielegalne, nigdzie nie

> rejestrowane zakłady naprawcze. Chcąc nie chcąc ceny mieli

> niższe (bo nie płacili tego, smego i owego) a ludziom jak widać

> nie zalezy na jakości, gwarancji tylko na cenie. A znajmomy

> honorowy - na sąsiada donosić nie bedzię więc klapie biedę...

> I u niego plac stał praktycznie pusty, pracownicy domagali sie

> podwyżek a kilometr dalej pod stodołom było tłoczno. Wiec od

> tego zaczalbym - czy nei ma "niezdrowej konkurencji". Pozdrawiam

Domyślam się że znajomy to po prostu jeden z nierozwojowych warsztatów. Dziś praktycznie każdy warsztat ma dużo roboty.

Napisano

> Domyślam się że znajomy to po prostu jeden z nierozwojowych

> warsztatów. Dziś praktycznie każdy warsztat ma dużo roboty.

Bo część aut jest po innych warsztatach które mają małe doświadczenie grinser006.gif

Napisano

> Są "garażowcy", którym autoryzowane serwisy Toyoty, Hondy czy VW do

> pięt nie dorastają jakością, terminowością i cenami. Czasem też

> wyposażeniem . Jeszcze na telefon auto zabierają spod domu i

> odstawiają po naprawie/przeglądzie na miejsce i podają kluczyki

> przez drzwi . Fakt, są nielegalni ale kogo to obchodzi .

i tym sposobem mamy taką gospodarkę a nie inną...

ja wiem że zusy i inne urzędy potrzebują zawsze i zawsze im mało...

tylko się tak zastanawiam które kółko to napędza - pseudo warsztaty (i inne dziedziny usług również) czy może jest to odgórnie ustalone że tak ma być, i tak jest.

Tutaj każdy nauczony ruchać jeden drugiego, nigdy dobrze nie będzie.

Ile razy jest tak, że jeden "mechanik" wyśmiewa drugiego że ten coś spartolił...

a tak na prawdę nie wie nic i jak byś mu szczęki i sprężyki rozsypał na ziemi i kazał poskładać to by się chłop zapłakał hehe.gif

Tak jest rzeczywistość, to przykre ale prawdziwe, wszyscy patrzą przez pryzmat pieniądza nie wiedząc, że to się kiedyś zemści na nich samych.

Tanie mięso psi jedzą, i tyle.

Chcesz mieć warsztat i zadowolonych klientów to sobie to musisz wypracować przez dłuuugie lata. Nie oglądać się na innych (czytaj - konkurencję) bo oni nie są najważniejsi. Najważniejszy jest zadowolony klient i twoje samopoczucie jak wiesz, że coś zrobiłeś dobrze i miało to sens.

Taki klient przejedzie nawet 50 km tylko po to żebyś Ty mu naprawił auto, bo wie że dasz radę. A jeśli nawet nie dasz rady to nie skroisz go za nic i najnormalniej w świecie przyznasz że nie jesteś w stanie bo np. nie masz czym albo akurat na tym się nie znasz.

No tak - przyznać się że czegoś się nie wie? icon_eek.gif

Przecież każdy mechanik wie wszystko i na wszystkim się zna.... szkoda tylko że auta wracają na poprawki albo do kogo innego.

Niemożliwe - a jednak smirk.gif

Róbmy swoje, z głową i jak należy. Reszta przychodzi sama.

Szkoda tylko, że nie ma kiedy zjeść, wyspać się .... i do domu przychodzi się późno.

Ja np. wczoraj skończyłem o 21:55 oslabiony.gif

Powodzenia wszystkim warsztatowcom waytogo.gif

Napisano

Chcąc nie chcąc ceny mieli niższe (bo nie płacili tego, smego i owego) a ludziom jak widać nie zalezy na jakości, gwarancji tylko na cenie.

a co ma jedno z drugim wspolnego?? ?? ??

mam znajomka, ktoremu w ciemno oddaje auto, sam przyjedzie, odbierze, kupi co trzeba, i dostarczy pod dom.

Ceny... do aso sie nie umywa, a mysilsz ze aso zrobi lepiej?? dadza na twoja auto ucznia i niech sie uczy.

Moze Twoj znajomy zatrudnial kowali a nie mechanikow, zla fama idzie w miasto.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.