Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini Komp na wyświetlaczu DID/TID

Featured Replies

Napisano

> Raczej nie ma takiej możliwości.

> I jest to zadanie dla programisty raczej nietrywialne ;-)

> Ale może ktoś nie wiedząc o tym zrobi to ;-)

No zaraz, zaraz, przecież to jest łatwe. Wystarczy, żeby

nasz uC udawał TIDa na magistrali i czytał tekst z radia.

A później go wysyłał do właściwego TIDa. I to cała filozofia zlosnik.gif

Napisano

> No zaraz, zaraz, przecież to jest łatwe. Wystarczy, żeby

> nasz uC udawał TIDa na magistrali i czytał tekst z radia.

> A później go wysyłał do właściwego TIDa. I to cała filozofia

Dokładnie o to chodzi.

A Jak zrobisz czytanie z radia, to dojdziesz do wniosku, że lepiej zamiast prymitywnego TIDa zrobić jakiś Mega-TID z graficznym wyświeltaczem OLED ;-)

Po co się cisnąć na 8/10 znakach alfanumerycznych? ;-)

Trzeba tylko ... to zrobić ;-)

Napisano

> Dokładnie o to chodzi.

> A Jak zrobisz czytanie z radia, to dojdziesz do wniosku, że lepiej

> zamiast prymitywnego TIDa zrobić jakiś Mega-TID z graficznym

> wyświeltaczem OLED ;-)

> Po co się cisnąć na 8/10 znakach alfanumerycznych? ;-)

> Trzeba tylko ... to zrobić ;-)

Ale akurat zrobienie odczytu z radia jest w miarę proste

(bo to jest I2C z tego co pamiętam?). Jedyny problem

może być w tym, że zabraknie nam linii I/O w zastosowanym uC zlosnik.gif

A TIDa osobiście bym nie zmieniał, nie lubię przeróbek

robiących z auta choinkę. Chyba, że bym dopasował jakiś

wyświetlacz pasujący kolorem do oryginalnego TIDa zlosnik.gif

W sumie to zastosowanie prostego wyświetlacza graficznego

nie byłoby takie trudne.. zlosnik.gif

Napisano

> Ale akurat zrobienie odczytu z radia jest w miarę proste

> (bo to jest I2C z tego co pamiętam?). Jedyny problem

> może być w tym, że zabraknie nam linii I/O w zastosowanym uC

> A TIDa osobiście bym nie zmieniał, nie lubię przeróbek

> robiących z auta choinkę. Chyba, że bym dopasował jakiś

> wyświetlacz pasujący kolorem do oryginalnego TIDa

> W sumie to zastosowanie prostego wyświetlacza graficznego

> nie byłoby takie trudne..

Są dużo piękniejsze wyświetlacze, nie trzeba robić od razu choinki w kolorze BLUE.

Można coś wkomponować w obudowe TID-a , zwłaszcza w Astrze2 - TID jest duży.

Musisz znać adres wyświetlacza, organizację pamięci (jaki bit co zapala).

Poza danymi do wyświetlania wysyłana jest ramka daty/czasu.

Napisano

> wersja żródeł by się zdała.

popieram, źródło by się bardzo przydało... a tak... oslabiony.gif

Napisano

> Raczej nie ma takiej możliwości.

> I jest to zadanie dla programisty raczej nietrywialne ;-)

> Ale może ktoś nie wiedząc o tym zrobi to ;-)

Jako, że Kolega piotruch "zna" moje zmagania z TIDem to podam kilka informacji. Po pierwsze, kiedyś na forum elektroda.pl zadałem temat sterowania tym TIDem. W odpowiedzi na ten wątek Kolega s_ice opracował bibliotekę dla Bascoma do sterowania TIDem z Astry F. Prawdopodobnie tą bibliotekę wykorzystał Charly jako, że brał udział w dyskusji. Szkoda, że w tym momencie nie chce udostępnić kodu programu confused.gif Niestety ani "przeróbki" taj biblioteki dla Astry G, ani też wykorzystanie "gotowej" obsługi magistrali I2C z poziomu Bascoma nie pozwoliły mi sterować TIDem z Astry G a szkoda, bo osobiście podzieliłbym się tym tematem. Już nie mam pomysłu co może być źle, może ktoś zweryfikuje w jakiś sposób czy faktycznie rozkład wyprowadzeń (sygnały SCL, SDA i MRQ) są takie jaki podano np.: na stronie Studio24. Napisałem także do twórcy Bascoma Marka Albertsa ale musiałbym przesłać mu (nie swojego) zresztą TIDa aby mógł na nim popracować. Może to trochę nie na temat ale sam już nie wiem jak nawiązać współpracę z tym TIDem z Astry G. Reszta funkcji to już tylko matematyka... robiw

Napisano

OK. Wszystko wygląda pięknie i zapewne świetnie się sprawdza smile.gif

Pytanie 1: Czy przewidujesz również instrukcję dla kompletnych lajkoników (opis programowania procka, sprzęt do tego niezbędny), bo dla mnie to, co piszecie to czarna magia?

Pytanie 2: Czy zadziała on również w bardziej ubogich elektrycznie i czujnikowo dieslach? confused.gif

Napisano
  • Autor

Jako że zostałem wywołany niejako do tablicy prze kol. Robiw , więc czuję się odpowiedzialny do udzielenia odpowiedzi w kilku kwestiach, a mianowicie:

1. Nie jest to forum poświęcone elektronice, a tym bardziej programowaniu i nauki takowego więc tutaj nie zamierzam tego czynić.

2. Miejscem jak najbardziej odpowiednim jest forum Elektroda i jak sam kolega zauważył jest tam ogólnodostępna biblioteka kolegi S_ice więc proszę z niej skorzystać. Kolega S_ice rozwiązał tam problem sterowania wyświetlaczem TID, za co mu serdecznie nie tylko w swoim imieniu podziękowałem, a nie brałem udziału w dyskusji co jest nieprawdą, w przeciwieństwie do Ciebie, tu cytat:"W sumie masz rację tylko jak to wykalibrować i dorobić ewentualnie inne funkcje i rozwiązanie konfliktu transmisji z radia - byłoby dużo chętnych - kasa leży na ulicy robiw" , koniec cytatu, tak że nie wiem jak by to było z tą Twoją obietnicą dzielenia się ? Chcesz zarabiać kasę, Twoja sprawa.

3. Nie robiłem, nie robię i w najbliższej przyszłości nie zamierzam robić układu na TID-zie Astry G, więc nie mam co udostępniać ani czym się dzielić, a Tobie nie zabraniam tego robić i jak udostępnisz to może kiedyś skorzystam.

4. Zrobiłem układ do Astry F i podałem wszystkie potrzebne rzeczy do jego zrobienia, a mianowicie schemat ideowy, montażowy, opis montażu, dwa wsady procesora po to aby układ dokładnie funkcjonował, i obiecałem pomoc (i pomagam) gdy ktoś ma trudności w jego montażu.

Czy to wszystko to mało ? A czym Ty i Ci inni którym mało, podzieliłeś się z uczestnikami tego Forum ?

Daj komuś palec, a zapragnie ręki.

I jeszcze odpowiem kol jacusz:

1. Dla kompletnych lajkoników przewiduję przesłanie zaprogramowanego procesorka, a jeżeli wdł. zamieszczonego schematu montażowego nie dajesz radę podłączyć układu, to dla takich jest tylko jedna rada , nie rób nic....

2. Przewiduję obrotomierz dla Diesla

Napisano

czy przewidujesz rowniez mozliwosc wspolpracy TIDa razem z twoim kompem i orginalnym radiem zeby w dalszym ciagu kozystal z tego wyswietlacza??

Napisano

W odpowiedzi smile.gif.

W sumie masz rację, mało tego... wszyscy mają rację... Zrobiłeś dużo i sprzedajesz sprzęcik za cenę niemalże części ale (jak inni w tym czy innym Twoim wątku) zaznaczyli udostępnienie źródła byłoby dobre dla projektu - jak w Linuxie. Ja i tak nie skorzystałbym (prawdopodobnie) z tego gdyż nie sądzę abyś cokolwiek zmienił w bibliotece. Kasy to ja bym nie zarabiał bo tak dobry w programowaniu to nie jestem - namawiałem Twórcę komputera pokładowego z Allegro (FullWypas) na wyświetlaczu LCD 2x16 aby zrobił współpracę z TIDem to będzie miał odbiorców (w tym mnie) lecz nie był zainteresowany gdyż twierdził, że współpraca z TIDem i radiem jednocześnie byłaby problemem. Tak na marginesie standard I2C zakłada tzw. iloczyn galwaniczny i obsługę zgłoszeń "kolidujących" ze sobą. W uproszczeniu, po podłączeniu Twojego komputerka i radia (równolegle) współpracę będzie wymuszać aktualny master jeśli drugi zwolni szynę. W sumie nie będę się rozwodził bo nie o to chodzi. Jak rozpracuję problem (choć już wątpię) to podzielę się stosownym listingiem smile.gif robiw

Napisano
  • Autor

No przecież odpowiedziałem Ci już na to pytanie zlosnik.gif

Napisano

> Jako że zostałem wywołany niejako do tablicy prze kol. Robiw , więc

> Czy to wszystko to mało ? A czym Ty i Ci inni którym mało,

> podzieliłeś się z uczestnikami tego Forum ?

> Daj komuś palec, a zapragnie ręki.

Użyj przycisku "Szukaj" to się dowiesz grinser006.gif robiw

Napisano
  • Autor

Ależ ja przecież nic innego nie robię jak to co już ktoś dawno wymyślił i jest ogólnodostępne, w książkach, w sieci, ale jak ktoś nawet tego nie umie wykorzystać, to co ja na to poradzę ?

Dam Ci taki przykład, masz w samochodzie obrotomierz, ten analogowy, oryginalny, używasz go czy piszesz do fabryki żeby Ci schemat jego przysłali?

Nie mam aż tyle czasu wolnego żeby tylko tym się zajmować, a Ci koledzy to co wnieśli, że tak chcą rozwijać? Co tu jest do rozwijania ? Porównanie pięści do oka, drugi raz Amerykę chcą odkrywać czy jak ?

A co do sprzedawania, jednemu koledze tylko sam obrotomierz sprzedałem i to faktycznie po cenie części + przesyłka i na jakieś piwo za robotę, jeżeli nie zna się ktoś na elektronice, to po co miał się męczyć ? Każdy niech robi to na czym się zna. Jak ktoś nie umie zrobić telewizora, to nie znaczy że nie ma go mieć.

Napisano

I to mi się podoba... smile.gif

A gdyby tak dobrze opanować Bascoma i nieszczęsną (dla mnie) komunikację z nowym TIDem to można by coś takiego zrobić : aukcja . Swoją drogą to w Oplacz roku modelowego 2005 i nowszych problem odpada: zwykły TID pracuje na CAN'ie (tak jak u mnie zegary) więc dobranie się do tego graniczy z cudem... robiw

Napisano

Witam wszystkich Kącikowiczów. Jestem u Was nowy i dopiero się zadomawiam smile.gif. Mam taki mały problemik, otóż niebawem mam sie stać miejmynadzieję szczęśliwym posiadaczem Opelka Astry I 1.7 TD z silnikiem Isuzu. Mj problem polega na tym że w samochodziku jest wyświetlacz TID który nie działa (przynajmniej prawidłowo). Jest zupełnie martwy nie reaguje na przyciski, natomiast co dziwne podczas włączenia kierunkowskazu tekst na wyświetlaczu miga w "takt" świateł confused.gif Co może być przyzyną takiego zachowania? ha i jeszcze jedno pytanko, czy panel na konsoli środkowej powinien się podświetlać po przekręceniu kluczyka w stacyjce, tak jak ma to miejsce u mnie, czy może dopiero po włączeniu świateł ???

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

Napisano

> I to mi się podoba...

> A gdyby tak dobrze opanować Bascoma i nieszczęsną (dla mnie)

> komunikację z nowym TIDem to można by coś takiego zrobić :

> aukcja . Swoją drogą to w Oplacz roku modelowego 2005 i

> nowszych problem odpada: zwykły TID pracuje na CAN'ie (tak jak u

> mnie zegary) więc dobranie się do tego graniczy z cudem... robiw

Czy ja wiem czy cud ... może i łatwiej byłoby.

Na pewno większe koszty modułów z kontrolerami CAN;-)

CAN czy I2C to tylko odpowiedni hardware + protokół transmisyjny.

O ile obsługę "Oplowskiego" I2C robisz ręcznie, to do CAN masz gotowy kontroler.

Nadal jednak musisz wymyśleć "co przesłać" żeby węzeł w CAN zadziałał tak jak chcesz.

O ile standard CAN jest jawny i dobrze udokumentowany, to producenci ECU i innych podzespołów utrudniają maksymalnie życie innym kodując i gmatwając same przesyłane dane.

W każdym razie CAN na pewno jest i będzie zmorą dla mechaników, których edukacja zakończyła się na sprawdzaniu obwodu za pomocą kabelka i żarówki ;-)

Napisano

> I jeszcze odpowiem kol jacusz:

> 1. Dla kompletnych lajkoników przewiduję przesłanie zaprogramowanego

> procesorka, a jeżeli wdł. zamieszczonego schematu montażowego

> nie dajesz radę podłączyć układu, to dla takich jest tylko jedna

> rada , nie rób nic....

> 2. Przewiduję obrotomierz dla Diesla

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Chodziło mi tylko o kwestię programowania kości - cała reszta jest jak najbardziej wystarczająca. ok.gif

Rozumiem, że wersja obecna obsługuje benzyniaki i na dieselka trzeba jeszcze chwilę poczekać? frown.gif

Będę cierpliwy...

Naprawdę dobra robota!

Pozdrawiam

Napisano

> Artykuł zamieszczony na mojej stronie przeznaczony jest dla tych,

> którzy mają w swoich samochodach radioodbiorniki z własnymi

> wyświetlaczami, a chcieliby zbudować sobie Mini Komputerek, żeby

> wykorzystać istniejący wyświetlacz DID/TID który pokazuje datę.

> Zainspirowany działaniami kolegów z pewnej holenderskiej strony,

> podobnie jak kolega FireFighter, nie mogąc się doczekać

> dokładnego opisu wersji finalnej (porządnego schematu i programu

> procka) " TID-a jako komputera pokładowego " postanowiłem, nie

> będąc już pierwszej młodości, nauczyć się programować

> mikrokontrolery i zbudować ten układzik pokazujący pewne

> informacje na wyświetlaczu DID/TID, więcej na

> www.czarnikm.republika.pl

smile.gif

Witam! Na początku chciałbym powiadomić wszystkich zaineresowanych że udało mi się uruchomic obratka na TID wg załączonych wcześniej schematów i oraz informacji. Największy problem miałem z zaprogramowaniem procka (486 DX) zrobił swoje.

Serdecznie podziękowania dla autora projektu.

Mam jednak problem w Astrze jest inna ilość impulsów i nie wiem co mam zmienić w programie. Obrotomierz liczy ok, jednak km i km/h są błędne.

Proszę o pomoc - gdzie i co mam zmienić moje w=1102.

yay.gif

Napisano
  • Autor

> Mam jednak problem w Astrze jest inna ilość impulsów i nie wiem co

> mam zmienić w programie. Obrotomierz liczy ok, jednak km i km/h

> są błędne.

> Proszę o pomoc - gdzie i co mam zmienić moje w=1102.

Widzę że nie przeczytałeś dokładnie, więc Ci zacytuję:

Otóż nic prostszego, w załączniku podaję wsad (licznik) do procka który jest licznikiem impulsów, programujemy procek tym wsadem, przekręcamy stacyjkę, chwytamy za koło i przetaczamy samochód aby koło obróciło się ze cztery razy (robimy sobie kredą znak na oponie), odczytujemy z wyświetlacza liczbę impulsów, jeżeli wyjdzie 64 jest O.K.(64 : 4 = 16), jak nie trzeba się skontaktować ze mną, ja dokonam odpowiedniej korekty w obliczeniach i prześlę nowy wsad do procka

Pozdrawiam !

Napisano

> Widzę że nie przeczytałeś dokładnie, więc Ci zacytuję:

> Otóż nic prostszego, w załączniku podaję wsad (licznik) do procka

> który jest licznikiem impulsów, programujemy procek tym wsadem,

> przekręcamy stacyjkę, chwytamy za koło i przetaczamy samochód

> aby koło obróciło się ze cztery razy (robimy sobie kredą znak na

> oponie), odczytujemy z wyświetlacza liczbę impulsów, jeżeli

> wyjdzie 64 jest O.K.(64 : 4 = 16), jak nie trzeba się

> skontaktować ze mną, ja dokonam odpowiedniej korekty w

> obliczeniach i prześlę nowy wsad do procka

> Pozdrawiam !

Witam ponownie !!

Dzisiaj zrobiłem pomiary impulsów :

dla 4 obrotów kołem tj. 7m wyszło 120 impulsów

czyli na 1km = (120*1000)/7=17142,86

wsad do procka proszę przesłać na

[email protected]

Posiadam opony 175/70 R13

Za pomoc z góry dziekuję . 20.GIF

Napisano
  • Autor

W załączniku posyłam wsad do procka dla Ciebie i innych, którzy posiadają Astrę o indeksie w=1102, 30 impulsach na 1 obrót koła i oponach 175/70 R13.

Edit !!!

Na razie wstrzymać się z programowaniem tym wsadem który tu był do ściągnięcia, prawdopodobnie jutro będzie uaktualniona wersja.

Napisano
  • Autor

W załączniku posyłam wsad do procka dla Ciebie i innych, którzy posiadają Astrę o indeksie w=1102, 30 impulsach na 1 obrót koła i oponach 175/70 R13.

Różni się od poprzedniego tym że prędkość też może być wyświetlana tak jak obroty i licznik kilometrów, aż do momentu wciśnięcia przycisku z kropką. Poprzednio prędkość była wyświetlana około 10 sek i układ automatycznie przełączał się na wyświetlanie obrotów silnika.

Jeden z kolegów "marudził" mi żeby prędkość była wyświetlana jak długo się chce, to tutaj to tak jest zrobione.

275612056-Piotr.zip

Napisano

> Witam! Na początku chciałbym powiadomić wszystkich zaineresowanych że

> udało mi się uruchomic obratka na TID wg załączonych wcześniej

> schematów i oraz informacji. Największy problem miałem z

> zaprogramowaniem procka (486 DX) zrobił swoje.

> Serdecznie podziękowania dla autora projektu.

> Mam jednak problem w Astrze jest inna ilość impulsów i nie wiem co

> mam zmienić w programie. Obrotomierz liczy ok, jednak km i km/h

> są błędne.

> Proszę o pomoc - gdzie i co mam zmienić moje w=1102.

a masz może shemat programatora i jakiś program do jego obsługi (czyt. programowania procka) ?

Napisano

@Charly

No odrazu "marudził" angryfire.gif

Poprostu jak dla mnie było by to troszeczkę wygodniej. Skoro widzę że już tego dokonałeś to jak możesz podeślij mi ten mój wsadzik z taką możliwością.Na e-maila wysłałem Ci wiadomość więc mój adresik pewnie masz.

A tak na marginesie to cały układ sprawuje się bardzo dobrze smile.gif , nie wspominając oczywiście że są 2 rodzaje wyświetlania DIDa smile.gif

Napisano

> a masz może shemat programatora i jakiś program do jego obsługi

> (czyt. programowania procka) ?

Dziś albo jutro postaram się przesłać schemat programatora oraz sam program obsługujący . Mam Athlona 2400 i nie można było zaprogramować dopiero stary komputer 486DX nie był zbyt szybki i było ok.

płytka zajeła mojemu bratu piątek wieczór natomiast programowanie 3 dni. Dopiero gdy podłączyliśmy 486DX wyszło za 1 razem. Ogólnie taraz idzie od ręki 10s i zrobione ...

Proszę podać adres na jaki mam przesłąć pliki yay.gif

Napisano
  • Autor

Widzę że "Emili" nie czytasz !!! 20.GIF

Napisano
  • Autor

Bardzo dokładne wskazania przebiegu kilometrów, pytamy ile setek metrów jest tam, a tam i patrzymy sobie na wyświetlacz smile.gif

I widzimy ile wynosi Trasa Przejechana (TP)

275622755-Albin%2000222.jpg

post-35463-14352465253009_thumb.jpg

Napisano

Ostatnio widziałem coś takiego na zdięciach w niecie < załącznik > czy taki wyświetlacz był fabrycznie montowany? czy można coś takiego kupić i podłączyć takiego kompa "własnej roboty"??? Ma ktoś z was coś takiego?

post-47022-14352465257933_thumb.jpg

Napisano

> Dziś albo jutro postaram się przesłać schemat programatora oraz sam

> program obsługujący . Mam Athlona 2400 i nie można było

> zaprogramować dopiero stary komputer 486DX nie był zbyt szybki i

> było ok.

> płytka zajeła mojemu bratu piątek wieczór natomiast programowanie 3

> dni. Dopiero gdy podłączyliśmy 486DX wyszło za 1 razem. Ogólnie

> taraz idzie od ręki 10s i zrobione ...

> Proszę podać adres na jaki mam przesłąć pliki

Do programowania komputer nie nic do gadania. Nie ma znaczenia czy macz Athlona 64b czy P4 3,6GB. Istotne jest jaki SYSTEM masz zainstalowany. Zarowno 2000 jak i XP nie sa do tego najlepsze, poniewaz przejmuja kontrole nad portami co moze zaklocac "timingi" podczas transmisji.

Do tego najlepszy jest niestety Win 98/95 lub DOS.

Napisano

a ile byś chciał za sam zaprogramowany procek..?? bo ja niestety nie posiadam programatora..:(

Napisano

Możnaby liczyć na schemat programatora ?

Napisano

Nzcie jakieś stronki o mikrokontrolerach?

chodzi mi konkretnie o opis dzialania tego i jakies przyklady lub kurs programowania mikrokontrolerów w języku C.

Na C++ sie znam, na elektronice tez w miare wiec czas to ze soba jakos polaczyc wink.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano

w załączeniu wzór płytki drukowanej pod omawiany projekt

275758564-tid2.jpg

post-31637-14352465681975_thumb.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Żeby nie było, to u mnie też trwają prace nad chwilowym zużyciem paliwa, na tym samym procku co MiniKomp, czyli AT89C2051. W przyszłości trzeba będzie do istniejącego urządzenia tylko jeden kabelek podłączyć (z ECM sygnał na wtryskiwacz) i zmienić oprogramowanie procka.

Na razie, jako że są mi bardziej potrzebne tamte funkcje, jest to w fazie prób zrobione osobno.

Zamieszczam to jak na razie tylko dla informacji.

Na pierwszej fotce przekręcony kluczyk w stacyjce, silnik pozostaje nieuruchomiony.

275857371-DID%201.jpg

post-35463-14352466041001_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Druga fotka pokazuje uruchomiony silnik, ale samochód stoi w miejscu, zużycie paliwa w litrach na godzinę.

275857379-DID%202.jpg

post-35463-14352466041393_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

Trzecia fotka pokazuje samochód w czasie jazdy i zużycie paliwa w litrach na 100km

275857389-DID%203.jpg

post-35463-14352466041758_thumb.jpg

Napisano

> Trzecia fotka pokazuje samochód w czasie jazdy i zużycie paliwa w

> litrach na 100km

O! I tego mi trzeba! Jak będzie jakaś ostateczna wersja to się piszę! Jakby jeszcze było wyliczanie jakiejś średniej (np. od tankowania do tankowania lub poprostu od przyciśnięcia guzika) byłoby super!

Trzymam kciuki! cool.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Rozumiem, że wersja obecna obsługuje benzyniaki i na dieselka trzeba

> jeszcze chwilę poczekać?

Heh

Już dość dawno wykryłem skąd wziąć sygnał do obrotomierza w X17DTL - sprawa prosta jak ... :-D

Przebiegi podesłałem CHARLY-emu, ale nadal brak odzewu. Prawdopodobnie brak czasu nie pozwala mu na modyfikację programu dla mikrokontrolera. A przed podaniem źródła bardzo się broni :-(

Napisano

> Trzecia fotka pokazuje samochód w czasie jazdy i zużycie paliwa w

> litrach na 100km

No właśnie na to czekam food.gif

Napisano

> Żeby nie było, to u mnie też trwają prace nad chwilowym zużyciem

> paliwa, na tym samym procku co MiniKomp, czyli AT89C2051. W

> przyszłości trzeba będzie do istniejącego urządzenia tylko jeden

> kabelek podłączyć (z ECM sygnał na wtryskiwacz)

a czy istnieje jakakolwiek szansa, aby 'gaziarze' tez mogli skorzystac z tej funkcji? a moze jakis wskaznik poziomu gazu w zbiorniku?

Napisano

> a czy istnieje jakakolwiek szansa, aby 'gaziarze' tez mogli

> skorzystac z tej funkcji? a moze jakis wskaznik poziomu gazu w

> zbiorniku?

ja mysle ze dla gazu 2gen mozna zrobic w ten sam sposob co dla noPB bo przeciez komputer podaje w dalszym ciagu impulsy na wtryski tylko ze one nie pracuja i tylko kwestja zeby te impulsy wykozystac do przeliczenia na gaz bo wtryski podaja tyle paliwa ile wskaze lambda..a w gazie lambda wskazuje ile gazu ma podac krokowy..

ps.moze to troche ukrucilem ale powiazania sa...

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Rozumiem, że wersja obecna obsługuje benzyniaki i na dieselka trzeba

> jeszcze chwilę poczekać?

Udało mi się uruchomić minikompa w dieslu. Niestety nie pokazuje spalania i innych bajerów, ale wyświetla obroty, prędkość i datę. I o to chodzi, bo w zamierzeniu miał to być obrotomierz.

Za kilka dni (od 10.12.2005), a na pewno przed Świętami, dostępny będzie schemat, kod źródłowy, skompilowany program oraz szczegółowy opis.

Szczegóły na

http://www.starzaki.eu.org/~skpb/!rozne/zgierzman/TID/

Dziękuję za pomoc koledze CHARLY

Napisano
  • Autor

Oprócz obrotomierza dla Diesla jak wspomniał mój poprzednik, będzie możliwa do wykonania opcja dla współpracy z oryginalnymi odbiornikami radiowymi, które również korzystają z TID-a, DID-a, oraz dla chętnych dodatkowe opcje takie oto:

1. Czas rozpędzania samochodu do 100km/h (pomiar automatyczny od momentu ruszenia)

2. Czas przejazdu 402,5m czyli 1/4 mili (również pomiar automatyczny)

Oczywiście będzie to dostępne na mojej stronie, jednak jako że korzystam z darmowego konta, występują tam bardzo często ograniczenia transferu, więc zainteresowanych proszę o kontakt mailowy.

Ci, którzy mają zrobiony MiniKomp nic nie tracą, bowiem modernizacja polegać będzie (w przypadku tych dwóch dodatkowych funkcji, oprócz radia) na załadowaniu procka nowym wsadem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Żeby nie było, to u mnie też trwają prace nad chwilowym zużyciem

> paliwa, na tym samym procku co MiniKomp, czyli AT89C2051. W

> przyszłości trzeba będzie do istniejącego urządzenia tylko jeden

> kabelek podłączyć (z ECM sygnał na wtryskiwacz) i zmienić

> oprogramowanie procka.

Przede wszystkim wyrazy ogromnego szacunku i podziwu dla Autora Projektu za włożony wkład pracy.

Pozwolę sobie zapytać na jakim etapie zaawansowania są obecnie prace związane z zastosowaniem układu do pomiaru chwilowego zużycia paliwa ????

Szczególnie w autach z instalacją LPG.

confused.gif

Napisano

> ja mysle ze dla gazu 2gen mozna zrobic w ten sam sposob co dla noPB

> bo przeciez komputer podaje w dalszym ciagu impulsy na wtryski

> tylko ze one nie pracuja i tylko kwestja zeby te impulsy

> wykozystac do przeliczenia na gaz

Moim zdaniem jest własnie tak jak pisze Marcinek. Była o tym mowa w innych dyskusjach odnosnie komputera pokladowego do samochodu (http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=274868591&page=&view=&sb=5&o=&fpart=all&vc=1 lub http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35342-0-asc-90.html)

Napisano

> Moim zdaniem jest własnie tak jak pisze Marcinek. Była o tym mowa w

> innych dyskusjach odnosnie komputera pokladowego do samochodu

> (http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=&Number=274868591&page=&view=&sb=5&o=&fpart=all&vc=1

> lub http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic35342-0-asc-90.html)

Czy ktos sie orientuje gdzie mozna kupic taki zestw gotowy do podlaczenia w asterce razem z tym duzym wyswietlaczem?

Napisano

Kurcze - panowie - pomocy. Widzialem w ktoryms momencie przegladajac to forum fotki wyswietlacza w asterce F ale troszke powiekszonego - jakby dwulinijkowego - z danymi podstawowymi - data, godzina - oraz dodatkowymi takimi jak chwilowe zuzycie paliwa czy tez predkosc lub obroty silnika.

Czy ktos moze mi pomoc odnalezc ten watek/fotki?

Napisano

> Kurcze - panowie - pomocy. Widzialem w ktoryms momencie przegladajac

> to forum fotki wyswietlacza w asterce F ale troszke

> powiekszonego - jakby dwulinijkowego - z danymi podstawowymi -

> data, godzina - oraz dodatkowymi takimi jak chwilowe zuzycie

> paliwa czy tez predkosc lub obroty silnika.

> Czy ktos moze mi pomoc odnalezc ten watek/fotki?

MID waytogo.gif

Napisano

> MID

Dzieki, ale tamten byl do eFki zamiast TIDa/DIDa....

Na bank byly to inne foty.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.