Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co zżera akumulator

Featured Replies

Napisano

Witam kolegów,

Wiem że o to o co poproszę to wróżenie z fusów ale jednak.

Od początku (czyli dwóch lat) posiadania stilo mam problem z akumulatorem mimo że nowy po dłuższym okresie postoju nawet latem potrafi paść do zera. Przez przypadek na motodyskusjach zobaczyłem wątek o upływności i zmierzyłem a co..

Wynik jest wręcz tragiczny bo w spoczynku bierze aż 350mA, pytanie co to może być?

Wiem czeka mnie wypinanie bezpieczników krok po kroku ale zanim zacznę to zapytam czy tyle może ciągnąć akumulator syreny (bo chyba META ma własne zasilanie). A że mam z nim problem bo tylko mruga a nie wyje stąd moje podejrzenie..

Pytanie bardziej szczegółowe, na jakim bezpieczniku szukać alarmu, jeśli był dokładany w fiacie a nie zszedł z linni produkcyjnej i gdzie się to holerstwo ficzynie pod maską znajduje ?

Dzięki za pomoc, gdyby nie ta pierdoła to nie miałbym wogóle powodów tu zaglądać, a tak zawsze coś doczytam smile.gif

Napisano

mnie kiedys w W124 znikał prąd właśnie na łączeniu zamekdrzwi_czujka alarmu. Chodziło wszystko ok do momentu włamu do wózka i paprak elektryk tak pospinał ze żarło prąd bez opamiętania. Elektryk nr2 usłyszawszy ze auto po włamie obmierzyl wpierw stacyjka/radio/ drzwi ... 20 min pracy i rownie smieszna opłata za naprawe. Dobrze by było byś sobie spróbował przypomnieć czy coś było dłubane w elektryce i od tego elementu zaczął, w przeciwnym razie macanie wszystkiego ... a nie daj bog przetartego gdzies kabelka z lewa masa 20.GIF

Napisano

> Witam kolegów,

Witam,

Na większość pytań myślę, że kolega znajdzie odpowiedź na forum elektroda.pl. Pomocna będzie wyszukiwarka. Jest to forum fachowców ze wszystkich działów elektrotechniki (również samochodowej). Warto samemu się tam zarejestrować ok.gif

Koledzy z działu "samochody" szybko rozpracują Twoje problemy.

Pozdrawiam

nono.gifKolego poprawiłem i przyciąłem cytat ale pierwszy i ostatni raz!!

Staraj się ciąć cytaty FAQ kącikowe pkt9 !!!

Mar_Co

Napisano

Ja miałem duże upławy w Seju po zamontowaniu alarmu. Latem pojechałem na dwu tygodniowy urlop - po powrocie zastałem zasiarczony akumulator ... Wymieniłem na nówkę ale na mrozie nie wytrzymał dwóch dni. Pojechałem wreszcie do warsztatu - okazało się, że jakiś jelonek podpiął źle jeden kabelek w centralce alarmowej co powodowało ciągłe dojenie baterii frown.gif. Skoro masz z tym problem odkąd masz auto, być może to podobny schemat tj. wadliwy montaż systemu alarmowego

Napisano
  • Autor

Dzięki za podpowiedz z elektroda.pl.

Sprawdze bezpieczniki w sobotę i jak będę miał więcej danych to pociągne tam temat dalej.

Napisano
  • Autor

No ja już dwa razy po urlopie zimą zastałem auto ledwo alarm i zegarek trzymające smile.gif zimą to jakoś przyjąłem jako normalkę ale latem tego roku już mi podpadło że coś nie tak.. ale póki nie padł to to olewałem teraz muszę to wkońcu wyjaśnić bo zima tuż tuż smile.gif

Napisano

mam problem z

> akumulatorem mimo że nowy

Rechot, czy może benzyna z gazem?

Napisano
  • Autor

> mam problem z

> Rechot, czy może benzyna z gazem?

benzyna 1.2 bez gazu (w życiu bym gazu do auta nie założył zeby.GIF)

Napisano

> benzyna 1.2 bez gazu (w życiu bym gazu do auta nie założył )

Pytałem o to, bo właśnie instalacja gazowa lubi być przyczyną takich hopków. Sam na własnej skórze kiedyś tego doświadczyłem.

Napisano
  • Autor

> Sam na własnej skórze kiedyś tego doświadczyłem.

Tak podejrzewałem.

Stąd też moje podejrzenia w elementy które zostały dołożone u dealera w moim przypadku to pewnie alarm.

Napisano

moze akku-alarmu syreny padł i dla tego caly czas chce się ładować, a ponieważ bateria jest padnięta to się nie naładuje i caly czas ciągnie prąd...

Napisano
  • Autor

> moze akku-alarmu syreny padł i dla tego caly czas chce się ładować, a

> ponieważ bateria jest padnięta to się nie naładuje i caly czas

> ciągnie prąd...

dokladnie mam ten sam tok myslenia i podejrzenie, dlatego pytalem czy ktos wie gdzie tego durnego alarmu pod maska szukac, jakies typowe miejsca instalacji itd.. zebym chociaz zerknal na to o zmierzyl czy to aby napewno to..

auto w kwietniu/maju i tak bedzie sprzedane i zamienione na nowsze stilo badz bravo, ale zime jeszcze chce miec spokojna zeby.GIF

Napisano

Ja miałem zablokowany guziczek włączający światełko w schowku. Szukałem przyczyny znikającego prądu wszędzie, a się okazało że taka żaróweczka świetnie wysysa prąd.

Check this !

Napisano

w schowku po stronie pas, lampka nie gasnie sciana.gif

Napisano

Dziwne bo u mnie nie raz zaobserowowałem że własnie po 15min nie swieci. Chyba ze otworzysz drzwi to wtedy i owszem masz kolejne 15min hmm.gif

Napisano

> w schowku po stronie pas, lampka nie gasnie

Że niby jak, cały czas świeci w tym schowku i rozłącza się tak jak sterowanie szybami po kilkunastu sekundach?

Że tam nie ma żadnego włącznika tego światełka ? Bo zaczynam rozmyślać i podejrzewać, czy elektryk który to robił w ogóle wiedział co mówi blush.gif

Napisano

> Że niby jak, cały czas świeci w tym schowku i rozłącza się tak jak

> sterowanie szybami po kilkunastu sekundach?

> Że tam nie ma żadnego włącznika tego światełka ?

Nie wiem czy wyłącza się po 15(?) sekundach czy 20(?) minutach jak np. radio, ale u mnie jest normalnie w(y)łącznik oświetlenia schowka analogiczny do tych spotykanych w lodówkach czy barkach w segmencie wink.gif Naciskam palcem symulując zamknięcie klapy schowka i lampka gaśnie trophy.gifbiglaugh.gif

Napisano

Przerobiłem temat "wyżerki" aku. W spoczynku brał 0,4 A, okazało się jednak że samochód się "usypia" z minutkę i prąd spadł do 0,09A. Było to jedna za dużo według mojego mechaniora i kazał zdjąć panel z radyjka. Wynik był zaskakujący 0,02A icon_eek.gifok.gif

Radyjko Pionka, co by nie było że pewnie badziew jakiś i dlatego żre prąd zlosnik.gif

Napisano

> Radyjko Pionka, co by nie było że pewnie badziew jakiś i dlatego żre

> prąd

Teoretycznie prąd 0,09A wyładuje w pełni sprawny akumulator 45Ah po 21 dniach, a prąd 0,02A po 94 dniach ok.gif

Napisano

> Nie wiem czy wyłącza się po 15(?) sekundach czy 20(?) minutach jak

> np. radio, ale u mnie jest normalnie w(y)łącznik oświetlenia

> schowka analogiczny do tych spotykanych w lodówkach czy barkach

> w segmencie

Owszem ale dzis zrobilem test - po 15min lampka w schowku sama sie wył. Nawet jesli otworzyc i zamknac schowek to jest nie aktywna. Co zrobic aby wł.? Wystarczy otworzyć i zamknąć drzwi. Wtedy mamy znów 15min. Podobniej jest z resztą lampek wewnątrzi bagażniku.

Napisano

> Co zrobic aby wł.? Wystarczy otworzyć i zamknąć drzwi.

Całe szczęście, że nie trzeba się tak gimnastykować z radiem 270635636-JUMP2.gif (przećwiczone) Jak się wyłączy to "pstryk" i znów gra -gdybym wcześniej musiał najpierw drzwiami machać, to by mnie szlag trafił, krew nagła zalała itp. itd. zlosnik2.gif

PS. A czy na pewno trzeba machać drzwiami, czy może wystarczy stacyjkę "uaktywnić" (pozycja MAR czy jak to się tam zowie)? Albo alternatywnie oświetlenie wewnętrzne paluchem włączyć (przecież otwarcie drzwi też skutkuje właśnie włączeniem oświetlenia)? Tak tylko z ciekawości pytam wink.gif

Napisano

> Całe szczęście, że nie trzeba się tak gimnastykować z radiem

> (przećwiczone)

Radio to inna bajka. Fiat mysli smile.gif

> PS. A czy na pewno trzeba machać drzwiami, czy może wystarczy

> stacyjkę "uaktywnić" (pozycja MAR czy jak to się tam zowie)?

Tez mozna. Ale po co? Drzwi szybciej.

> Albo alternatywnie oświetlenie wewnętrzne paluchem włączyć

> (przecież otwarcie drzwi też skutkuje właśnie włączeniem

> oświetlenia)? Tak tylko z ciekawości pytam

Tak, mozna wł. przyciskiem. Chodzi o to aby jesli nic sie nie dzieje przez te 15min nie rozl. akku. Patent z 20min graniem radia czy wył. oswietlenie jest godny do nasladowania. Tak jak i swiatla po kluczyku. Jesli zamkniesz bagaznik i otworzysz to osw. tez sie znow uwaktywni. Inaczej swiecilo by sie do rozladowania. A tak body kompa mysli...

Napisano

> Chodzi o to aby jesli nic sie nie dzieje

> przez te 15min nie rozl. akku.

No mi tego nie tłumacz ;P OP-owi raczej, ja to wiem wink.gif20.GIF

> Patent z 20min graniem radia czy

> wył. oswietlenie jest godny do nasladowania. Tak jak i swiatla

> po kluczyku.

Zgadzam się w 100%, ale jest jedna rzecz, która mnie w związku z oświetleniem irytuje: staję wieczorem na poboczu by wysadzić pasażera (w miejscu dozwolonym, ale autko nieco wystaje na drogę więc "zmniejszam" światła na postojowe, teren zabudowany, ale nikt przepisowo tam nie jeździ, droga dość ruchliwa, ale nie na tyle by komukolwiek zawadzać/utrudniać ruch). Jeszcze krótka gadka się wywiązuje więc gaszę silnik... i d(tfu!)pupa, bo oświetlenie gaśnie całkiem. Pstrykam więc guziczek od postojowych (zawsze też ciężko jakoś tak w niego trafić, wymaga to skupienia bo łatwo zamiast niego "pstryknąć" np. ten od przeciwmgłowych) i trwa to "aż" kilkanaście sekund ("aż", bo czas jest względny i akurat wtedy "dłuży" się niemiłosiernie/niebezpiecznie zolta.gif). A później znów: zapalam silnik i ponownie auto kilka-kilkanaście sekund zupełnie bez oświetlenia. sciana.gif

Ktoś zna na to jakiś patent? hmm.gifswieca.gif

Napisano

patent może to to niejest, ale warto usystematyzować swoje działania w aucie.

1/Kladziesz palec na postojowce.

2/Wylaczasz silnik( nie tykamy manetki).

3/Dociskasz postojowki. TADAM.

4/Wlaczasz silnik znow wszystko jasne wink.gif

odpada ci czas na macanki za guziczkiem bo juz go sobie namierzyles poki bylo jasno wink.gif

Napisano
  • Autor

> Przerobiłem temat "wyżerki" aku. W spoczynku brał 0,4 A, okazało się > jednak że samochód się "usypia" z minutkę i prąd spadł do 0,09A. ...

Wreszcie znalazłem czas i chciałem się pobawić w mierzenie i wyciąganie bezpiecznik po bezpieczniku ale najpierw zasugerowałem się Twoją odpowiedzią i cud po około 20 sekundach pobór spada do 0,02A czyli w zasadzie jest ok.

Tylko pytanie dlaczego nadal auto po dwóch dniach nie odpala albo ledwo ledwo.. cały czas podejrzewałem alarm a tu kicha.

Macie jakieś pomysły bo przecież każdy elektryk powie że wszystko ok.. ? :-(

Napisano

> Macie jakieś pomysły bo przecież każdy elektryk powie że wszystko

> ok.. ? :-(

Witam,

No to ewidentnie wychodzi na to, że wina leży po stronie akumulatora. Jeżeli aku jest z korkami (obsługowy) to można go zdiagnozować samemu. Potrzebne bedą: 1) prostownik, 2) areometr (do kupienia w sklepie moto - ok. 10 zł).

- najpierw pomiar gęstości elektrolitu

teoria akumulatorów (gęstość elek. budowa, prąd ład. itd): http://mototechnika.republika.pl/pliki/akumulatory.html

gęstość we wszystkich celach powinna być w miarę taka sama.

- podłączamy prostownik (nastawiamy 4-5 A)

- po około 2h sprawdzamy czy rośnie w miarę jednakowo gęstość elektrolitu we wszystkich celach.

- gdy zacznie się gazowanie (uwalnianie wodoru) średnio przy wyładowanym aku po oko 2-4 h, sprawdzamy czy wszystkie cele jednakowo intensywnie gazują.

Jeżeli jedna z cel nie gazuje lub gazuje znacznie wolniej od pozostałych to wskazuje na jej uszkodzenie (upewniamy się aerometrem - w takiej celi gęstość nie rośnie w miarę ładowania akumulatora). Akumulator z uszkodzoną celą nadaje się do wymiany.

Gorzej z akumulatorem bezobsługowym. w takim przypadku należy skorzystać z pomocy fachowego warsztatu, mają tam przyrządy którymi diagnozują usterki akumulatorów bezobsługowych.

Oczywiście przy pracach tego typu należy zachować wszelkie środki ostrożności - BHP (wodór - silnie wybuchowy, elektrolit silnie żrący - kwas siarkowy)

Dodam na koniec, że cela może "umierać" powoli z dnia na dzień lub nagle.

Napisano

> Gorzej z akumulatorem bezobsługowym. w takim przypadku należy

> skorzystać z pomocy fachowego warsztatu, mają tam przyrządy

> którymi diagnozują usterki akumulatorów bezobsługowych.

Przyznam, że w samochodzie jeszcze nigdy nie widziałem akumulatora bez korków,

niezależnie od tego, jaki by miał deklarowany stopień bezobsługowości.

Napisano

> Przyznam, że w samochodzie jeszcze nigdy nie widziałem akumulatora

> bez korków,

Chyba tylko żelowe są bez korków ! hmm.gifok.gif

Napisano

> Przyznam, że w samochodzie jeszcze nigdy nie widziałem akumulatora

> bez korków,

> niezależnie od tego, jaki by miał deklarowany stopień

> bezobsługowości.

w Futurze nie ma (centra)

Napisano

> w Futurze nie ma (centra)

Co nie ma ,korków ?

Odklej naklejkę na górze i podwarz dekielek z boku ! hehe.gif

Napisano

> Co nie ma ,korków ?

> Odklej naklejkę na górze i podwarz dekielek z boku !

W nowej generacji nie ma skromny.gif

Napisano

> Chyba tylko żelowe są bez korków !

żelowe są drogie zeby.GIF

Napisano

> W nowej generacji nie ma

Ja mam future i są ,sprawdż ! wink.gif

Napisano

> akumulator spiralny

> www.akumulator.pl/aktualnosci/artykuly/akumulator-nie-calkowicie-bezobslugowy.html

Nie mówiłem, że nie istnieją,

tylko że jeszcze nie widziałem w samochodzie tongue.gif

Exide Maxxima 50 Ah kosztuje coś około 1200 zł. Jeżeli ktoś to kupi do normalnego samochodu, to znaczy że ma nierówno pod kopułą screwy.gif Może to ma sens do jakichś ekstremalnych rajdów terenowych, albo do jachtu chodzącego ciągle w głębokich przechyłach - na pewno nie do przeciętnego auta jeżdżącego po drogach bitych.

Napisano

> Ja mam future i są ,sprawdż !

Stan na 01-2007

"Obecnie na rynku w samochodach są dwa rodzaje futury

1 - Futura bezobsługowa wg norm EN, którą można ładować poprzez podniesienie korków (można śrubokrętem) i ładowanie tak jak każdy inny akumulator

2 - Futura W PEŁNI bezobsługowa - można poznać ją po tym, że nazwa na etykiecie brzmi Centra Futura+"

=======================

tutaj m.in jest duzy temat o akusach

akumulatory Stilo

i inne

aku1

aku2

aku3

aku4

aku5

aku6

aku7

Napisano

Mam taki czyli centra futura +

I też są korki ! cool.gif

jakiś tekst

281556755-455180173.jpg

Tu gdzie zaznaczone strzałką podwarzasz śrubokrętem i podnosisz wieczko z korkami ,oczywiście po zerwaniu naklejki z góry ! ok.gifhehe.gifrotfl.gif

post-61299-14352498099157_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> No to ewidentnie wychodzi na to, że wina leży po stronie akumulatora.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, aku jaki posiadam to centra futura tylko że bez plusa chyba, w każdym badź razie jest jeszcze na gwarancji i dodatkowym assistance więc pewnie skończy się na tym że go rozładuję i wezmę fachowca z centry.. zobaczymy może dadzą nowy zeby.GIF nie będę sam go otwierał skoro komory są pozaklejane jak koledzy poniżej opisali...

Fajnie by było jeśli to jest to to jest szansa na nowy. Zreszta jestem w trakcie jeszcze jednego testu odpięta klema ujemna więc nic go nie żre zobaczymy czy odpali za parę dni smile.gif

Napisano
  • Autor

> Zreszta jestem w trakcie jeszcze jednego testu odpięta klema ujemna więc nic go nie żre zobaczymy czy odpali za parę dni

No i po teście smile.gif i chyba to jednak nie padającu aku, bo postal nieruszany odpieta klema przez prawie 3 dni, i co ? Odpalil bez problemu. Czyli jednak cos go zre tylko kiedy i ile ? przeciez cala noc nie bede stal i patrzyl na miernik zeby.GIF

Napisano

> No i po teście i .................<

Witam,

No to rzeczywiście jest problem. Jedyne wyjście to podłączyć amperomierz z możliwością rejestracji prądu. Taki układ dokonuje samodzielnie pomiaru prądu np. co 1 min i zapisuje jego wartość do pamięci, później wyciągamy dane i analizujemy. Rozwiązań jest dużo. Pomocy trzeba szukać w warsztatach automatyki przemysłowej lub u dobrych elektroników. W automatyce rejestracja danych w ten sposób to "chleb powszechny". Dane można otrzymać np. jako wykres w Excelu, jako plik txt, lub inny format.

Napisano
  • Autor

> Taki układ dokonuje samodzielnie pomiaru prądu np. co 1 min i zapisuje jego wartość...

Ehh tez o czyms takim myslalem smile.gif ale chyba jakos ta zime z prostownikiem przezyje zwlaszcza ze auto dlugo juz moim nie bedzie, a szkoda kasy na szukanie igly w stogu siana zeby.GIF

• 2 miesiące później...
Napisano

Witam

Mam prośbę o pomoc. Akumulatoy C+Futura potrafi ni się rozładować w 3-4 dni do 7v. Zadna kontrolka się nie świeci, trzeba ładować. Dokonałem pomiarów poboru prądu i tak:

Na postoju jest ok 140 mA na co składa się: 40 mA instalacja gazowa Elpigaz eliza, a pozostałe ok 100ma pobiera układ samochodu z czego ok 50mA pobierane jest przez bezpiecznik F32 (+30 dla centralek elektronicznych w drzwiach przednich) Pytanie jest: o co chodzi z tym +30 i dlaczego pobiera tam prąd. Sprawdzałem w innym Stilo i w nim nie btło poboru przez ten bezpiecznik. Proszę o rade i pomoc sciana.gif

Poadramiam fanów Stilo

Napisano

Mam pytanie czy ktoś wie ile standartowo pobiera instalacja elektryczna w stilo? cfaniaczek.gif

Napisano

> Mam pytanie czy ktoś wie ile standartowo pobiera instalacja

> elektryczna w stilo?

Dzień dobry kolego a może najpierw wypadało by sie przywitać z kolegami a potem ,pytać? cfaniaczek.gif

Tutaj sie witamy a potem o cokolwiek pytamy! 20.GIF

Napisano

> Mam pytanie czy ktoś wie ile standartowo pobiera instalacja

> elektryczna w stilo?

U mnie z fabrycznym radiem 20mA.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.