Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ile jest wart droższy gaz?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Mam astre kombi F 1.6 75km 93r., jednopunktowy wtrysk.

Zawsze tankowałem gaz na stacji taniej i wydaje mi się dobrej jakościowo jeśli chodzi o LPG.

Nie jest to żadna sieciowa stacja ale widziałem różnicę 10-15 km zasięgu w porównaniu do najtańszych stacji typu carrefour itp.

Ostatnio jednak zaczynam się zastanawiać nad stacjami markowymi typu Shell. Mam jednego shella po drodze i pozostaje tylko kwestia czy warot płacić 10gr za litr więcej...

Jakie są wasze opinie. Proszę o szczere odpowiedzi....

Czy w aucie klasy jakie ja posiadam ma to duże znaczenie? Czy ten Shell wpłynie jakoś odczuwalnie na zasięg, na silnik, na żadsze remonty....?

jak to wygląda?

Napisano

Ja tankuję zamiennie na BP i Auchan oraz sporadycznie na Statoil i Shell. Jak narazie różnicy nie zauważyłem..

Napisano

> Nie jest to żadna sieciowa stacja ale widziałem różnicę 10-15 km

> zasięgu w porównaniu do najtańszych stacji typu carrefour itp.

na jakim dystansie ?

zakładając przy 300km różnicę 10-15km, to jakieś 3-5%

masz takie "laboratoryjne" warunki jazdy, że widzisz takie różnice ?

tankuje gdzie popadnie, a raczej gdzie taniej i jakoś nie widziałem różnicy, tankując czasem na firmowych

ale fakt, że nie patrze na różnice nawet rzędu 10%

bo np tankując na tej samej stacji raz mam spalanie 10.5, a raz 11.5 niewiem.gif

a niby warunki jazdy podobne - dojazdy do pracy ok 25km

Napisano

> Shell wpłynie jakoś odczuwalnie na zasięg, na silnik, na żadsze

> remonty....?

Nie sądzę. Często tankuję na Shellu i porównując z tankowaniem "u Pana Kazia" różnicy nie widzę.

Napisano

Nie wszystkie stacje Shell mają gaz ze swojej firmy. Czasami jest taka informacja na dystrybutorze. Ponoć Statoil ma dobry jakościowo gaz.

Najlepszy gaz jaki kiedykolwiek zatankowałem pochodził ze stacji Łukoil - to robiło wrażenie.

Na codzień nie mam dostępu do tej stacji więc tankuje gdzie taniej i można się przyzwyczaić.

Napisano

Nie ma związku z ceną. I tak dostawcy dla różnych stacji są tacy sami.Można pewnie ich policzyć na palcach 1 ręki...Gaz ciężko by ochrzcić, ale największe szachrajstwo można odczuć na dystrybutorach(jak się dokładnie śledzi spalanie i potankuje stale na kilku stacjach)...

Napisano

Nie ma znaczenia.

Tankowałem na dużych firmowych stacjach jak i na prywatnych.

W obydwu przypadkach przebieg porównywalny.

Napisano

> Nie wszystkie stacje Shell mają gaz ze swojej firmy. Czasami jest

> taka informacja na dystrybutorze. Ponoć Statoil ma dobry

> jakościowo gaz.

> Najlepszy gaz jaki kiedykolwiek zatankowałem pochodził ze stacji

> Łukoil - to robiło wrażenie.

> Na codzień nie mam dostępu do tej stacji więc tankuje gdzie taniej i

> można się przyzwyczaić.

potwierdzam lukoil to jakis kosmos maja chyba tuningowany gaz:)

Napisano

> Witam!

> Mam astre kombi F 1.6 75km 93r., jednopunktowy wtrysk.

> Zawsze tankowałem gaz na stacji taniej i wydaje mi się dobrej

> jakościowo jeśli chodzi o LPG.

> Nie jest to żadna sieciowa stacja ale widziałem różnicę 10-15 km

> zasięgu w porównaniu do najtańszych stacji typu carrefour itp.

> Ostatnio jednak zaczynam się zastanawiać nad stacjami markowymi typu

> Shell. Mam jednego shella po drodze i pozostaje tylko kwestia

> czy warot płacić 10gr za litr więcej...

> Jakie są wasze opinie. Proszę o szczere odpowiedzi....

> Czy w aucie klasy jakie ja posiadam ma to duże znaczenie? Czy ten

> Shell wpłynie jakoś odczuwalnie na zasięg, na silnik, na żadsze

> remonty....?

Witam,

z mojego doświadczenia wynika, że jakość i marka stacji ma tutaj znaczenie. Kiedy kupiłem auto z gazem tankowałem tylko na BP ponieważ w miejscowości, w której mieszkałem nie było za dużej konkurencji w lpg. Kiedy jeździłem w trasę po drodze miałem Shella, gdzie pierwszy raz zjechałem zobaczyć co to jest tam za gaz. I zaskoczyłem się pozytywnie, większa moc, niższe spalanie - porównując na tej samej trasie z gazem BP. Od tej pory tankuję przeważnie na Shellu, mam niedaleko, gaz pewny. Jak jadę gdzieś dalej to lubię czasem poeksperymentować na różnych stacjach typu Orlen, Bliska, Krak Gaz, BZ, Statoil, Łukoil itp. Co do tego ostatniego zawiodłem się ostatnio -tankowałem w Częstochowie, cena była przystępna ale za to gaz słaby, w porównaniu z Shellem 3 l/100 km więcej, pomijając to, że pani obsługująca dystrybutor pojawiła się po kilku minutach, nie ubrała nawet rękawic i po nieudanych próbach podłączenia pistoletu stwierdziła, że nie zatankuje mi bo mam wlew uszkodzony. Na szczęście posiadam kurs tankowania lpg i dzięki temu nie musiałem szukać innej stacji... Reasumując gaz z Shella jest dobry, auto zrywniejsze i mniej pali, można też bezpiecznie tankować na BP, Orlenie (Bliskiej) czy Statoilu (chociaż mają droższy gaz niż Orlen a jakościowo to samo). Odradzam stacje "krzak" i Krak Gaz, który wg opini wielu użytkowników, również tu na forum od jakiegoś czasu mocno się popsuł.

Każdy będzie miał swoją opinię na ten temat, ja chwalę to co mam sprawdzone od dłuższego czasu więc polecam i Tobie.

> jak to wygląda?

Napisano

> potwierdzam lukoil to jakis kosmos maja chyba tuningowany gaz:)

hahaha kolege troche ponioslo widze spineyes.gif

powiem tak... tankuje czesto na lukoil i rowniez na stacji "u pana" Kazia i roznicy wieksze zadnej nie zauwazam ani w mocy auta ani w spalaniu..

ktos wyzej dobrze napsial ze niewielu w pl jest dystrubutorow gazu,, wiec po prostu przewaznie jest to ten sam gaz {rosyjski hehe.gif} tylko ze ceny na stacjach sie roznia, bo zalezy kto jaka marze sobie ustanowil.

Napisano

Różnicy nie widać więc po co przepłać smile.gif

Napisano

> hahaha kolege troche ponioslo widze

> powiem tak... tankuje czesto na lukoil i rowniez na stacji "u pana"

> Kazia i roznicy wieksze zadnej nie zauwazam ani w mocy auta ani

> w spalaniu..

> ktos wyzej dobrze napsial ze niewielu w pl jest dystrubutorow gazu,,

> wiec po prostu przewaznie jest to ten sam gaz {rosyjski } tylko

> ze ceny na stacjach sie roznia, bo zalezy kto jaka marze sobie

> ustanowil.

to nie tak do końca, rozlewni gazu w Pl jest sporo, firm dystrybucyjnych jeszcze więcej

więc jakieś różnice pewnie są

pamiętajmy że lpg to mieszanka dwóch gazów i można łatwo oszczędności robić na proporcji

to tak jak z paliwem - mamy właściwie dwie rafinerie

- to po co tankuje się na lepszych stacjach ?

lepsze paliwo ?

nie wiem z czego to wynika, ale u mnie niestety, na szczęście ? - nie czuć różnicy o której piszecie - tzn mocy i spalania,

a tankuje na różnych stacjach hmm.gif

Napisano

Podziele się swoimi spostrzeżeniami.

Sporo stacji typu noname miewa taki sam gaz jak na stacjach typu orlen. Pogadajcie z samymi właścicielami takich małych stacji skąd biorą gaz.

Osobiście po wielu testach uważam, że Orlen, Shell i BP ma podobny gaz jakościowo.

Najlepiej wypada mi gaz na Petrochemii (pod względem chęci przyspieszania samochodu) np. na trasie Płockiej, maja gaz z Białegostoku.

Najbardziej niezadowolony byłem z Jeta, lecz teraz na Lukoilu nie sprawdzałem.

Napisano

> Podziele się swoimi spostrzeżeniami.

> Sporo stacji typu noname miewa taki sam gaz jak na stacjach typu

> orlen. Pogadajcie z samymi właścicielami takich małych stacji

> skąd biorą gaz.

> Osobiście po wielu testach uważam, że Orlen, Shell i BP ma podobny

> gaz jakościowo.

> Najlepiej wypada mi gaz na Petrochemii (pod względem chęci

> przyspieszania samochodu) np. na trasie Płockiej, maja gaz z

> Białegostoku.

> Najbardziej niezadowolony byłem z Jeta, lecz teraz na Lukoilu nie

> sprawdzałem.

A wg moich testów gaz z Petrochemi może się schować, tankowałem raz jadąc nad morze, nie polecam!

Ciekawe dlaczego u Ciebie gaz z Orlenu, Shella czy BP jest taki sam a u mnie odczuwalna jest różnica? hmm.gif

Napisano

> Ciekawe dlaczego u Ciebie gaz z Orlenu, Shella czy BP jest taki sam a

> u mnie odczuwalna jest różnica?

Jeżdżę na sekwencji,która bardzo czuła jest na jakość gazu. Na tej samej stacji/z tych renomowanych/ gaz różni się w zależności od konkretnej dostawy.

Napisano

dyskusja prowadzona w tym wątku jest dość jałowa, jeden twierdzi że LPG z Petrochemii jest ok drugi nie, zupełnie podobna do dyskusji. nt. olejów i ksenonów.

Czy gaz jest ok czy nie jedynie mogę określić po spalaniu, jeżeli spalanie wzrosło to gaz był mniej kaloryczny jeżeli nie to był ok.

Jeżeli tankując na BP lub na Shellu osiągam średnie spalanie 15 litrów na 100, to oznacza że mają podobna jakoś lub nawet te same źródło dostaw. Jeżeli tankuje na losowej stacji i spalanie wynosi ok. 17 litrów tzn. że gaz był do pupy. Nie mogę odróżnić jakości gazu po przyspieszeniu, auto jedzie podobnie na rożnym paliwie, czy ma lepszego kopa o jedną sekundę od 0 do 100 km nie potrafię określić.

Napisano

> czy ma lepszego kopa o jedną sekundę od 0 do 100 km nie

> potrafię określić.

a jak określasz warunki drogowe obliczając spalanie ?

bo ja jeżdżąc codziennie do pracy 50km

nie jestem w stanie tego określić, bo niby trasa ta sama, a co dzień inaczej zakorkowana, inne warunki pogodowe, itd

np dzisiaj deszcz, wiatr "w oczy", 2 osoby w aucie

wczoraj ładnia pogoda, ale korki ... itd

właściwie co dzień jest inaczej ... hmm

w piętek korki są jak cholera o jadę o 50% dłużej

znowu w weekend jest luz ...

do tego nigdy zawór nie odbije tak samo

u mnie ostatnie kilka tankowań i spalanie od 10.5 aż do 11.7

jedna i ta sama stacja

jedynie co do mnie przemawia, to wyliczenia średniej z kilku tyś km - np to co podawał Kol Azja na IKA

Napisano

> Jeżeli tankując na BP lub na Shellu osiągam średnie spalanie 15

> litrów na 100, to oznacza że mają podobna jakoś lub nawet te

> same źródło dostaw. Jeżeli tankuje na losowej stacji i spalanie

> wynosi ok. 17 litrów tzn. że gaz był do pupy.

90% LPG na BP pochodzi z Rosji i Białorusi, nie wiem jak u pozostałych ale pewnie podobnie.

Generalnie nie widzę różnic w zachowaniu samochodu i w spalaniu, bez względu na to czy tankuję na Orlenie, BP, Lukoil czy u pobliskiego prywaciarza.

Napisano

Ja nie widzę różnicy między gazem na Shellu gdzie kosztuje teraz ok 2,29 a gazem u prywaciarza, u którego tankuje za 2,18. Kiedyś owszem, brałem na Shellu ale później zmieniłem stacje i spalania pozostało na tym samym poziomie, różnicy w mocy też żadnej więc tankuję tańszy gaz.

Natomiast zraziłem się do Statoil - spalanie wychodziło większe o ok 10% a i auto nie miało ochoty jechać.

Napisano

> jak to wygląda?

hehe

podsumowując wątek

nie widać różnicy - 7 x tak; 1 x nie

lukoil - 2 x tak; 1 x nie

shell - 2 x tak

petrochemia - 1 x tak; 1 x nie

BP - 1 x tak

Napisano

ja mam maly odcinek testowy ale nie spalania a mocy. Po prostu długa droga pod dosc stroma gore w 5 osob na pokladzie.

Pojezdzam zawsze pod nia na IV biegu 80km/h (lanos 1.5 8v, II gen).

-na roznych krzak-gaz oraz ze stacji Jet, predkosc spada obojetnie jak deptam po gazie do 65-70.

-na shell, lukoil, jednej z BP i statoil silnik utrzymuje te 80 ale przyspieszenie prawie niezauwazalne

-na innej BP przypiesza, moze nie szybko ale na szczycie gorki mam ponad 90 blush.gif

Czyli ja zdecywanie widze roznice grinser006.gif i moze ona byc nawet w obrebie tych samych stacji...

Napisano

> ale widziałem różnicę 10-15 km

> zasięgu w porównaniu do najtańszych stacji

Różnica wynikać może z innych wskazań dystrybutorów. Raz mi oczy wyskoczyły,gdy zalałem na innej stacji i wyszło 3L więcej na 100km .

Napisano

> Ja tankuję zamiennie na BP i Auchan oraz sporadycznie na Statoil i

> Shell. Jak narazie różnicy nie zauważyłem..

Ja tez nie.

Napisano

> Czyli ja zdecywanie widze roznice i moze ona byc nawet w obrebie

> tych samych stacji...

ok.gif

nie twierdzę że nie ma różnic, bo jakieś tam są, jednak jak sam piszesz w obrębie jednego koncernu może być różny gaz

a po drugie warunki są różne

ja miałem okazje takie testy robić jak jechałem z przyczepą na wakacje

60KM i duża buda na haku - jazda z butem w podłodze wink.gif

wtedy po zatankowaniu na małej stacji odczułem min spadek mocy, ale co ciekawe spalanie nie wzrosło

jak wracałem to zatankowałem na shellu - hmm i bez rewelacji

może min było więcej mocy, a może to autosugestia - jak z ekstra paliwami wink.gif

spalanie minimalnie wzrosło - ale chyba dlatego, że mocniej cisnąłem - jazda dwupasmówką

i niewiem.gif

Napisano

A ja Wam powiem coś dziwnego zlosnik.gif moj Lanek nie lubi gazu innego jak shell. kiedy taknuje tam to wszystko jest ok, ale jak tankowałem gdzie indziej to mi sie pływak zacina podczas jazdy w polowie i nie idzie nizej, w dodatku wtedy jak sie zawiesza moge zatankowac tylko 31 litrów gazu(normalnie 36-37L) Czy to nie dziwne?? sprawdzone wiele razy. kiedys zatankowałem na bliskiej to mi sie pływak zaciął . myslałem ze to niezależne od stacji ale kolejne 3 razy też tak było. przejchałem sie na shela i na po 2 tankowaniu pływak działa. i kolejne 5 tankowan też. o co chodzi ?? a jak zatankowałem na na bliskiej znowu to mi sie zaciął w połowie.... wyjezdziłem gaz zatankowałem na shellu i działa wszystko ....o co chodzi ?? Powie mi ktoś ??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.