Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Obszycie kierownicy skórą.

Featured Replies

Napisano

Witam. Przetarło mi się skórzane obszycie kierownicy frown.gif zrobiła się mała dziurka. Chyba nie ma jakiegos sposobu na to, chyba, że zaszycie. Ale jeśli nie, to czy pod spodem koło kierownicy jest identyczne jak tych co były bez obszycia?

Napisano

czy pod spodem koło kierownicy jest

> identyczne jak tych co były bez obszycia?

obawiam się że nie bo z tego co pamiętam kierownice mają podobną grubość a obszycie piankowej skórą by ją pogrubiło...

Napisano

Moim zdaniem znajdź na szrocie. Ja chcąc kupić piankową umówiłem się z kolesiem i okazało się że jak przyjechałem to sprzedał piankową i została mu zabrudzona skurzana. Po umyciu stan idealny a zapłaciłem 60 zł. Poszukaj dobrze a cosik napewno znajdziesz.

Napisano

Kierownica obszyta skórą ma inną budowę niż zwykła, więc obszywając zwykłą kierownicę nie uzyskasz takiego efektu. Zamiast szukać po szrotach chyba lepiej dać starą kierę do ponownego obszycia - koszt ok. 150-250 zł a efekt naprawdę super, wygląda jak nowa z fabryki smile.gif

Napisano

> Kierownica obszyta skórą ma inną budowę niż zwykła, więc obszywając

> zwykłą kierownicę nie uzyskasz takiego efektu. Zamiast szukać po

> szrotach chyba lepiej dać starą kierę do ponownego obszycia -

> koszt ok. 150-250 zł a efekt naprawdę super, wygląda jak nowa z

> fabryki

Za takie pieniadza mozna kupic ekstra skorzana kierownice na alledrogo. Wystarczy poszukac.

Napisano

Owszem ale nie oryginalną do autka w skórze wink.gif

A obszycie naprawdę profi na Allegro ostatnio jak sprawdzałem kosztowało 150zł z aluminiowymi "wkładkami" wykończeniowymi.

Napisano

> Owszem ale nie oryginalną do autka w skórze

> A obszycie naprawdę profi na Allegro ostatnio jak sprawdzałem

> kosztowało 150zł z aluminiowymi "wkładkami" wykończeniowymi.

No ale obszyta tez nie bedzie oryginalna grinser006.gif

Ja sie zastanawiam nad zakupem takiej kierownicy:)

Napisano

Mówiąc oryginalna myślałem o środku wink.gif -klakson, poduszka.

A jeśli zerkniesz na aukcje serwisu Allegro jest taka jedna gdzie są pokazane produkty końcowe wielu marek, opel chyba także.

Wygląda to zajebiaszczo zlosnik.gif

• 1 rok później...
Napisano

odkupuję stary temat smile.gif

moja kierownica skórzana nie wygląda już zbyt dobrze, jest wyślizgana i chciałbym to poprawić

na allegro znalazłem nówkę kierownicą,niby oryginalna za ok 280 zł-trochę drogawo

znalazłem też cos takiego:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=984024841

teraz pytanie:

czytam, że oryginalna kierownica skórzana ma inną budowę(pewnie średnicę) niż oryginalna plastikowa, czy w astrze G też tak jest,czy tylko w F-ce?

napisałem już maila do sprzedawcy z allegro i czekam na odpowiedź dotyczącą grubości

a może ktoś już bawił się w obszywanie i podzieli się radami?:)

pozdr

grzesiek

Napisano

jak już tak w temacie kierownic...jak się zabrać za zdjęcie kierownicy w Astrze F GT , identyczna jak w GSI? nie chciał bym sobie czegoś urwać.

w sumie wystarczy odczepić klakson...bardziej może wytłumaczę że chodzi mi o lekkie wyprostowanie kierownicy.robiłem ostatnio zawieszenie i zbieżność.samochód jedzie prosto i nic nie ściąga ale kierownica jest leciutko skrzywiona teraz.da się to jakoś wyregulować na tej śrubie którą ujrzałem pod klaksonem?

Napisano

> jak już tak w temacie kierownic...jak się zabrać za zdjęcie kierownicy w Astrze F GT , identyczna

> jak w GSI? nie chciał bym sobie czegoś urwać.

zdejmuje się tak samo jak każdą inną

uważaj, żeby sobie zębów nie wybić jak zejdzie zlosnik.gif

> w sumie wystarczy odczepić klakson...bardziej może wytłumaczę że chodzi mi o lekkie wyprostowanie

> kierownicy.robiłem ostatnio zawieszenie i zbieżność.samochód jedzie prosto i nic nie ściąga

> ale kierownica jest leciutko skrzywiona teraz.

fachowiec powinien zablokować koło kierownicy do ustawiania zbieżności...

ale nie przejmuj się, sam długo jeździłem z krzywą zanim była okazja ruszyć obie końcówki ;-)

> da się to jakoś wyregulować na tej śrubie którą

> ujrzałem pod klaksonem?

nie da się

koło jest nałożone na wielowypust, trza zdjąć żeby obrócić

Napisano

tzn. że baran spaprał ustawienie... ehhh.to sobie tak będę jeździł teraz smile.gifdzięki

Napisano

.da się to jakoś wyregulować na tej śrubie którą

> ujrzałem pod klaksonem?

Nie tak to trzeba było zrobić ,na końcówkach kierowniczych ,po prostu ten co ci robił zbieżność zlał temat albo nie umie .

Trzeba jedna trochę wkręcić a drugą wykręcić ,na wielowypuście nie zawsze się da osiągnąć idealne położenie bo może być minimalnie w drugą stronę za dużo .Gdzies było o wymiarach do idealnego ustawienia względem czegoś w F-kach niewiem.gif ale nie pamiętam ,może koledzy mają ?

Napisano

według Etzolt'a należy ustawić przekładnię tak aby wymiar 1 wynosił 325mm. Również śruba na kolumnie (taka obejma) powinna być poziomo, ale nie wiem czy jakieś wcześniejsze naprawy nie mogłyby tego zmienić, więc ja bym się trzymał tego sposobu pomiarowego.

283632178-325mm.JPG

post-125056-14352507476333_thumb.jpg

Napisano

> odkupuję stary temat

> moja kierownica skórzana nie wygląda już zbyt dobrze, jest wyślizgana i chciałbym to poprawić

> na allegro znalazłem nówkę kierownicą,niby oryginalna za ok 280 zł-trochę drogawo

ja kiedyś na allegro kupiłem taką oryginalną kierownicę do Astry G i nie zauważyłem różnicy w grubości czy średnicy koła kierownicy, póki co przez niemal 100kkm które przejechałem po jej montażu wygląda praktycznie jak nowa,

brat

Napisano

> ja kiedyś na allegro kupiłem taką oryginalną kierownicę do Astry G i nie zauważyłem różnicy w

> grubości czy średnicy koła kierownicy, póki co przez niemal 100kkm które przejechałem po jej

> montażu wygląda praktycznie jak nowa,

> brat

rozumiem że kupiłeś skórzaną oryginał, a wcześniej miałeś oryginał plastikowy i róznicy w grubosci nie ma?

jeśli tak to wynika z tego, ze obszycie plastikowego oryginału skórą jak z linku z poprzedniego postu spowoduje pogrubienie koła kierownicy, czego chciałbym uniknąć

szukajac informacji o skórzanych kierownicach natknąłem się na wątek dotyczący renowacji, zakupiłem zatem za całe 6.75 + przesyłka farbę do skóry, zobaczę i potestuję na obecnej-

13 zł nie majątek, a może akurat będzie git-oglądajac fotki wydaje się wszystko ładnie

pozdr

Napisano

> rozumiem że kupiłeś skórzaną oryginał, a wcześniej miałeś oryginał plastikowy i róznicy w grubosci

> nie ma?

przynajmniej w niezauważalnym stopniu,

> jeśli tak to wynika z tego, ze obszycie plastikowego oryginału skórą jak z linku z poprzedniego

> postu spowoduje pogrubienie koła kierownicy, czego chciałbym uniknąć

widziałeś jaka jest grubość tej "skory" ? jest cienka jak papier,

nie zauważyłbyś różnicy w grubości koła kierownicy,

> szukajac informacji o skórzanych kierownicach natknąłem się na wątek dotyczący renowacji, zakupiłem

> zatem za całe 6.75 + przesyłka farbę do skóry, zobaczę i potestuję na obecnej-

> 13 zł nie majątek, a może akurat będzie git-oglądajac fotki wydaje się wszystko ładnie

spróbuj, koszt niewielki a nóż się uda smile.gif

brat

Napisano

> spróbuj, koszt niewielki a nóż się uda

> brat

dzieki za odp.

zobaczę co z malowania wyjdzie, jak efekt mnie nie zadowoli,to kupie na allegro tą za stówkę smile.gif

Napisano

Jak ktoś chce tanią alternatywę to polecić mogę zaszywane skórki na kierownice - np. coś jak tu:

http://moto.allegro.pl/item981182492_pokrowiec_na_kierownice_z_jednego_kawalka_skory.html

Zaszywałem kierownicę w astrze i audi i muszę przyznać, że efekt końcowy jest naprawdę niezły. Oczywiście nie ma to jak pełne profesjonalne obszycie ale na pewno bije na głowę 'uniwersalne' pokrowce na wolant.

Należy jednak dość precyzyjnie pomierzyć kierownicę + ew. wziąć poprawkę na rozciągliwość no i mieć odrobinę wprawy w rękach palacz.gif

Napisano

Quote:

muszę przyznać, że efekt końcowy jest naprawdę niezły.

... potwierdzam waytogo.gif kilka dni temu obszyłem u siebie dokładnie w ten sposób - efekt jest zadowalający ... z początku trochę się wkurzałem, ale pod koniec stwierdziłem, że jestem mistrzem w obszywaniu kierownic ... hehe.gifhehe.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.