Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Opony - rozna szerokosc na obu osiach?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mowa o zimowych oponach. Standarodowo mam w uno rozmiar rowerowy 135/80 r13 (sava bezkierunkowe). Dostalem za friko 2 szt. opon 145/80 r13 (kierunkowe jakies koreanskie). Pytanie czy mozliwa jest taka konfiguracja: na jednej osi 135, na drugiej 145. Jesli tak ktore dac na przod, a ktore na tyl. 20.GIF

Napisano

Możliwa jest taka kombinacja.

Waże że na jednej osi masz te same opony.

Ja bym na przód dał 145

Napisano

Ja w sumie cały czas jeżdżę na różnych szerokościach na obu osiach smile.gif Na tylnej osi szerzej o 10mm, takie się opony mi zawsze jakoś trafiają smile.gif

Napisano
  • Autor

> Ja w sumie cały czas jeżdżę na różnych szerokościach na obu osiach

> Na tylnej osi szerzej o 10mm,

no wlasnie gdzies mi sie o uszy obilo dawno temu, żeby na przod nie zakladac szerszych. Chodzi o sterownosc (???)

Napisano

> Ja w sumie cały czas jeżdżę na różnych szerokościach na obu osiach

> Na tylnej osi szerzej o 10mm, takie się opony mi zawsze jakoś

> trafiają

Mercedes typu "Łoś" też ma różne szerokości!

Napisano

> Pytanie czy mozliwa

> jest taka konfiguracja: na jednej osi 135, na drugiej 145. Jesli

> tak ktore dac na przod, a ktore na tyl.

Jak najbardziej jest to mozliwe cool.gif Zdecydowanie szersze oponki daj na tylna os (chodzi o wieksza stabilnosc, ogolnie lepsze prowadzenie). Swoja droga to pomysl... Teoretycznie szersze oponki sa z przodu i jaka nieprzewidziana sytuacja na drodze i skrecasz na granicy przyczepnosci... A wtedy tylko bedzie mial znacznie gorsza przyczepnosc i potrzebowalbys naprawde niezlych umiejetbosci, zeby opanowac auto. Rozwiazanie jest tylko jedno: szersze oponki na tyl ok.gif

Napisano

> Jak najbardziej jest to mozliwe Zdecydowanie szersze oponki daj na

> tylna os (chodzi o wieksza stabilnosc, ogolnie lepsze

> prowadzenie). Swoja droga to pomysl... Teoretycznie szersze

> oponki sa z przodu i jaka nieprzewidziana sytuacja na drodze i

> skrecasz na granicy przyczepnosci... A wtedy tylko bedzie mial

> znacznie gorsza przyczepnosc i potrzebowalbys naprawde niezlych

> umiejetbosci, zeby opanowac auto. Rozwiazanie jest tylko jedno:

> szersze oponki na tyl

na suchym owszem

natomiast na mokrym, czy wręcz zaśnieżonym to tył może mieć większą tendencję do wpadania w poślizg

Napisano

Eksperci od techniki jazdy jednym głosem mówią, że bardziej przyczepne opony należy dawać na tylną oś (niezależnie od tego która oś jest napędzana).

Ignoruj fakt, że większość zwykłych kierowców jest odwrotnego zdania.

Napisano

> Eksperci od techniki jazdy jednym głosem mówią, że bardziej

> przyczepne opony należy dawać na tylną oś (niezależnie od tego

> która oś jest napędzana).

> Ignoruj fakt, że większość zwykłych kierowców jest odwrotnego zdania.

ale ten glos ekspercki ma sie nijak do mojego-"zwyklegokierowcy" doswiadczenia i potrzeb-np. na tylnej osi letnie gumy mialem znacznie bardziej zuzyte niz przody a jesli juz dalo sprowokowac sie problemy z przyczepnoscia-to byl problem z przodem--tyl zawsze za nim dawal rade 270751858-jezyk.gif--dotyczy to takze hamulcow jak i innych samochodow ktore ujezdzalem

Napisano

> ale ten glos ekspercki ma sie nijak do mojego-"zwyklegokierowcy"

> doswiadczenia i potrzeb-np. na tylnej osi letnie gumy mialem

> znacznie bardziej zuzyte niz przody a jesli juz dalo sprowokowac

> sie problemy z przyczepnoscia-to byl problem z przodem--tyl

> zawsze za nim dawal rade --dotyczy to takze hamulcow jak i

> innych samochodow ktore ujezdzalem

Przod latwo zerwac, latwo tez opanowac.

Natomiast zerwanie tylu to juz czesto sprawa przypadku; zdarza sie w gorszych sytuacjach i jest trudniejsze do opanowania.

Napisano

można, szersze opony zawsze na tył, bez wzgledu gdzie napęd

Napisano

> Przod latwo zerwac, latwo tez opanowac.

> Natomiast zerwanie tylu to juz czesto sprawa przypadku; zdarza sie w

> gorszych sytuacjach i jest trudniejsze do opanowania.

z tym sie zgodze -- ze trudniej zapanowac nad tylem--wielu kierowcow zwyczajnie mocniej zaciska rece na kierownicy--mimo to zawsze wybralbym lepsze na przod ew przy tylnym napedzie warto przemyslec-zwlaszcza zima

Napisano

Witam serdecznie.

...

To nie ulega wątpliwości. Szczególnie w FWD, gdzie właściwie nie ma kontroli nad tyłem. Tylko trzeba się zastanowić, które dają lepsza przyczepność? Bo być może te węższe zimą sprawują się lepiej? Może warto poszukać testów obydwu marek opon i wtedy zdecydować. Jeśli np. te węższe mają wyraźnie lepsze trzymanie w zakręcie, to mimo kilkuprocentowego zmniejszenia szerokości trzymałyby lepiej?

Pozdrawiam.

Napisano

> Witam

> Mowa o zimowych oponach. Standarodowo mam w uno rozmiar rowerowy

> 135/80 r13 (sava bezkierunkowe). Dostalem za friko 2 szt. opon

> 145/80 r13 (kierunkowe jakies koreanskie). Pytanie czy mozliwa

Jesli obie to zimowki mniej wiecej o tej samej przyczepnosci

to bym smialo zakladal ale tylko 135 - przod a 145 - tyl.

Napisano

> Przod latwo zerwac, latwo tez opanowac.

> Natomiast zerwanie tylu to juz czesto sprawa przypadku; zdarza sie w

> gorszych sytuacjach i jest trudniejsze do opanowania.

A ja się nie zgadzam. Tak się składa, że większość kierowców łatwiej radzi sobie z nadsterownością (uślizg tylnych kół). Mowa oczywiście o zbliżonych prędkościach. Nawet nieogarnięta babka, której zaciągniesz ręczny na winklu założy lekką kontrę bo jest to bardzo naturalny odruch. Co natomiast robi większość kierowców przy mocnej podsterowności kiedy nagle auto "nie chce skręcać" i wyjeżdża w krawężnik lub co gorzej na przeciwległy pas ruchu? Ano odpowiedź jest prosta: pogłębiamy skręt powodując jeszcze większą podsterowność. Mogę śmiało powiedzieć że robi tak 95 procent z nas. Niektórzy naciskają jeszcze w panice hamulec obiema nogami.

A szerokość opony nijak ma się do tego jaką może nam zapewnić przyczepność. Ja jestem zwolennikiem zakładania mniej-więcej równych opon na obie osie. jeśli nie mamy takiej możliwości to musimy wybrać według własnego uznania:

lepsze na tył- auto bezpieczniej zachowuje się przy hamowaniu na wprost ale jest podsterowne w zakręcie i trzeba na to bardzo uważać w zimie bo może nam nie skręcić.

lepsze na przód- uwaga na hamowaniach i przy wjeździe w wodę żeby nas tył nie wyprzedził. W zakręcie przednionapędówka pójdzie bardziej w stronę neutralnego prowadzenia. Nadsterownego, latającego bokami auta z seryjnego FWD raczej nie zrobicie.

A w zimie?

Mamy bardzo różne warunki więc ciężko powiedzieć która opona będzie trzymała lepiej zwłaszcza, że obie to firmy raczej z dolnej półki.

Napisano

> Witam

> Mowa o zimowych oponach. Standarodowo mam w uno rozmiar rowerowy

> 135/80 r13 (sava bezkierunkowe). Dostalem za friko 2 szt. opon

> 145/80 r13 (kierunkowe jakies koreanskie). Pytanie czy mozliwa

Tylko że te opony są przede wszystkim różnej wysokości, będziesz miał 16mm różnicy i pytanie raczej brzmi czy wolisz mieć przód podniesiony do góry czy opuszczony w dół i jak się to będzie miało do ustawienia świateł.

Napisano

> Ignoruj fakt, że większość zwykłych kierowców jest odwrotnego zdania.

Chyba, ze lubisz robic fajne poslizgi w FWD cool.gif

Napisano

> Tylko że te opony są przede wszystkim różnej wysokości, będziesz miał

> 16mm różnicy i pytanie raczej brzmi czy wolisz mieć przód

> podniesiony do góry czy opuszczony w dół i jak się to będzie

> miało do ustawienia świateł.

16 mm różnicy będzie jeśli opony są nowe. A jak 135 będą jak nowe a te 145 do połowy zjechane to wg mnie różnicy dużej nie będzie. wink.gif

Napisano

i tu sie zgodze w calej rozciaglosci ok.gif-nie napialem tego bo mam gorszy styl i nie lubie dlugich wywodow zlosnik.gifco mnie uderza w tej dyskusji--jesli idzie o ceramizer,magnetyzer czy opinie o innej np marce--liczy sie doswiadczenie z pierwszej reki--a nie zdanie "kuzyna sasiada czy p mietka---a tu prosze "fachowcy gremialnie " radza..... i juz doswiadczenie "zwyklego kierowcy" sie nie liczy zlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> A ja się nie zgadzam. Tak się składa, że większość kierowców łatwiej

> radzi sobie z nadsterownością (uślizg tylnych kół). Mowa

> oczywiście o zbliżonych prędkościach. Nawet nieogarnięta babka,

> której zaciągniesz ręczny na winklu założy lekką kontrę bo jest

> to bardzo naturalny odruch.

zdziwiłbyś się....

weź kiedyś kolegę na plac jak spadnie śnieg, kolega niech robi za pasażera i pojeździj kilka kółeczek bez poślizgów

i nich kolega bez ostrzeżenia zaciągnie ci ręczny.... takiego orła wywiniesz, że nawet nie zauważysz kiedy

a w przypadku podsterowności gdy do niej dojdzie to zmniejszenie prędkości i dodatkowe dociążenie przodu spowoduje odzyskanie przyczepności (nie dotyczy aut bez ABS)

a przy nadsterowności, to w przypadku gdy do niej dojdzie (często po zmianie z podsterowności w nad-, np. przy hamowaniu właśnie) pięknie lecimy już bokiem, gdzie hamowanie już nic nie da, a aby wyprowadzić auto z poślizgu trzeba mieć często dość duży zapas mocy odpowiedni do prędkości

oczywiście jak to Hammond ujął: "nadsterowność jest lepsza, bo przynajmniej nie widać drzewa na którym się zabijasz"

Napisano

> zdziwiłbyś się....

> weź kiedyś kolegę na plac jak spadnie śnieg, kolega niech robi za

> pasażera i pojeździj kilka kółeczek bez poślizgów

> i nich kolega bez ostrzeżenia zaciągnie ci ręczny.... takiego orła

> wywiniesz, że nawet nie zauważysz kiedy

Popatrz Może troszkę na mój profil i wyciągaj takie wnioski. Dodatkowo powiem Ci, że akurat znam z autopsji reakcje kierowców w sytuacjach mocno ekstremalnych ponieważ jestem instruktorem w pewnej szkole zajmującej się tego typu szkoleniami.

> a w przypadku podsterowności gdy do niej dojdzie to zmniejszenie

> prędkości i dodatkowe dociążenie przodu spowoduje odzyskanie

> przyczepności (nie dotyczy aut bez ABS)

No tutaj to już bajki. w przypadku kiedy już straciłeś przyczepność z przodu i koła płużą każde wciśnięcie hamulca powoduje jeszcze większą podsterowność. Dynamiczne dociążenie przedniej osi pojazdu stosuje się ZANIM koła wpadną w poślizg. Można to zrobić odejmując gaz przed wejściem w łuk albo (wersja dla bardziej zaawansowanych) zastosować tzw. technikę lewej nogi na hamulcu. Tę drugą technikę można stosować w przypadku lekkiej podsterowności jeśli umiemy odkręcić na chwilę i po dohamowaniu spowrotem dokręcić. Jest tylko jeden problem: prawidłowo taką techniką potrafi się posługiwać może 0.1% ludzi, może mniej

A prawidłową reakcją na podsterowność jest odjęcie gazu i delikatne, płynne odkręcenie kierownicy od zakrętu.

> a przy nadsterowności, to w przypadku gdy do niej dojdzie (często po

> zmianie z podsterowności w nad-, np. przy hamowaniu właśnie)

> pięknie lecimy już bokiem, gdzie hamowanie już nic nie da, a aby

> wyprowadzić auto z poślizgu trzeba mieć często dość duży zapas

> mocy odpowiedni do prędkości

Dodawanie gazu przy nadsterowności to ostateczność kiedy nam już brakuje kontry. każde dodanie gazu powoduje gwałtowną reakcję auta i przerzucenie środka ciężkości na drugą stronę a za tym idzie już piękny, jeszcze większy bok z tym że w druga stronę.

> oczywiście jak to Hammond ujął: "nadsterowność jest lepsza, bo

> przynajmniej nie widać drzewa na którym się zabijasz"

Widzisz, ale przez boczną szybę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.