Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzypi zawieszenie

Featured Replies

Napisano

witam, moze podpowiecie co to moze tak skrzypiec.. pacjent to stilo 1,4 rok 2004 przebieg 40tys km..

podczas przejezdzania przez nierownosci (bardziej takie ze autem buja nie jak jest dziura) przy niskich predkosciach slychac z lewej strony pojedyncze skrzypniecie (chrubotanie) myslałem ze to łacznik stabilizatora ale juz podczas wymiany mechanior powiedzial ze jest dobry.. i to nie to, wachacze tez raczej dobre..

nie wiem czy to z przodu czy z tylu skrzypi, na przegladzie technicznym stwierdzili ze wszystko OK.. Na co zwrocic uwage? co jeszcze czesto wysiada przy takim przebiegu i raczej delikatnym traktowaniu zawieszenia? bo nie mam pomyslu..

pozdrawiam i czekam na podpowiedzi

Napisano

Sprawdź czy sprężyny całe?

czytaj ok.gif

Napisano

> witam, moze podpowiecie co to moze tak skrzypiec.. pacjent to stilo

> 1,4 rok 2004 przebieg 40tys km..

<....................>

A nie czasem górne mocowanie amortyzatora ?

Napisano

Jak już Mar_Co napisał, sprawdź, czy sprężyna Ci nie pękła. Jeśli nie, to całkiem możliwe, że górne mocowanie amortyzatora skrzypi. Sam to przerabiam wciąż. Na bezpieczeństwo jazdy nie wpływa, ale irytuje.

Napisano

A czy to mozna jakos nasmarowac ? Bo u mnie tez skrzypi... frown.gif

Napisano

> A czy to mozna jakos nasmarowac ? Bo u mnie tez skrzypi...

Nasmarować możesz hehe.gif Na jakiś czas nawet przestanie skrzypieć. Też to przerabiałem. Z reguły nie skrzypi, bądź rzadko, gdy na zewnątrz jest wilgotno. Jednak jeśli to górne mocowanie amortyzatora, to bez sensu. Element gumowy i jeśli jest zużyty, należy wymienić. Niestety, oryginalna całość kosztuje ok. 110zł + robocizna.

Sam czekam na telefon z serwisu, czy już ściągnęli części i wybieram się na wymianę. Na marginesie, to wymieniaj obydwa mocowania. Ja wymieniłem jeden, było fajnie... kilka miesięcy i zaczął skrzypieć drugi.

Napisano

> witam, moze podpowiecie co to moze tak skrzypiec.. pacjent to stilo

> 1,4 rok 2004 przebieg 40tys km..

> podczas przejezdzania przez nierownosci (bardziej takie ze autem buja

> nie jak jest dziura) przy niskich predkosciach slychac z lewej

> strony pojedyncze skrzypniecie (chrubotanie)

U mnie dane auta identyczne i mam to samo, właśnie chrubotnięcie z lewej z tyłu. 2 lata temu zimą myślałem że mi koło urwało się lub straciłem tłumik takie było walnięcie(łomot). W zawieszeniu wszystko wygląda jak nowe.

Napisano
  • Autor

ok, dzieki, obejrze jak wyglada ta cala kolumna.. moze podjade do mechanika z tymi sugestiami to zobaczy cos..

bo na ta akcje naprawcza to juz nie mam co liczyc? paru osobom wymienili sprezyny zadarmo..

Napisano

Zgłosić się do aso zawsze możesz ! ok.gif

Choćby po blaszane zabezpieczenie pękających sprężyn !

Jak będą zakładać to przy okazji oblukają! ok.gif

U mnie w ten sposób stwierdzili pęknięcie sprężyny ! 20.GIF

Napisano

u mnie tez stuka, puka i jak kiedys pisałem przy skrecaniu cos "strzela". w weekend wymienilem łaczniki stabilizatora, ale stuki nie ustały. dzis podjechałem na stacje i okazalo sie, że stuka przedni zacisk hamulcowy, ma luzy... Przerabiał juz to ktos?? a strzelanie przy skrecaniu - to górne mocowanie amortyzatora... dam rade sam naprawic? czy tylko mechanik?

Napisano

> a strzelanie przy skrecaniu - to górne mocowanie amortyzatora...

Dziwne, bo zużycie górnego mocowania objawia się skrzypieniem na nierównościach. W końcu to element gumowy, więc co tam może "strzelać" hmm.gif

> dam rade sam naprawic? czy tylko mechanik?

Ja bym się nie porwał na to, nawet gdybym miał gdzie dłubać przy samochodzie.. Cały amortyzator wraz ze sprężyną i górnym mocowaniem musisz wyciągnąć.

Napisano

> W końcu to element gumowy, więc co tam może

> "strzelać"

a łożysko? mechanik podniósł auto, skręcałem kierownica i ewidentnie odgłos dochodził z góry. Ciężko jest mi określic ten dźwięk - to jakby współpraca dwóch elementów metalowych bez smarowania smile.gif nic tylko szukać mechanika.

Dzieki

Napisano

> a łożysko?

To łożysko jest wykonane z twardej gumy. Przynajmniej z zewnątrz. Może w środku gdzieś znajdują się elementy metalowe. Nie dopatrzyłem się jednak.

> tylko szukać mechanika.

To już dla porównania tylko Ci napiszę, że łożysko górnego mocowania kosztuje ok. 110zł, a wymiana ok. 60zł. Tyle ja płaciłem. Ale będziesz miał porównanie.

Dodatkowo radziłbym Ci wymienić od razu z jednej i z drugiej strony. Wymieniłem z jednej strony, bo skrzypiało, a parę miesięcy później zaczęło drugie skrzypieć.

Napisano

dzięki za odpowiedz. Mam zamiar od razu wymienić obie strony. Nie znam się na tym za bardzo (w sensie budowy zawieszenie). Ale wydaje mi się, że całe łożysko nie może być gumowe, jeżeli by tak było to po co łożysko, wystarczy guma jako element podatny, tłumiący drgania (może się mylę) smile.gif nr 10- łożysko; 5 - poduszka, ją też od razu wymieniać? obrazek w załączniku, musze poczytac jak dodawać blush.gif

post-127274-14352499172_thumb.jpg

Napisano

> nr 10- łożysko; 5 - poduszka, ją też od razu wymieniać?

Nie wiem, czy jest jakikolwiek sens wymiany poduszek. Ja w każdym bądź razie u siebie nie wymieniałem, a skrzypienie ustało po wymianie łożyska (zarówno z jednej, jak i drugiej strony). Jeśli nie jest to drogi element, to może lepiej profilaktycznie zmienić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

już po wymianie, nastała cisza:) koszt robocizny : 300zł, ale w tym: wymiana kompletnego rozrządu (z pompą), wymiana łożyska, sprawdzenie auta na komputerze (wykasowanie błędów, sprawdzenie czasów wtrysku?). Więc chyba nie tak źle:)

Napisano

Ja bym powiedział, że taniocha!

To mnie za wymianę rozrządu, która mnie czeka w maju, wołają prawie 1000zł passed_out.gif

Napisano

> już po wymianie, nastała cisza:) koszt robocizny : 300zł, ale w tym: wymiana kompletnego rozrządu (z pompą), wymiana łożyska, sprawdzenie auta na komputerze (wykasowanie błędów, sprawdzenie czasów wtrysku?). Więc chyba nie tak źle:)

Wymiana rozrządu = 900,00 zł (bez pompy), podpięcie pod Examiner = 120,00 zł ... Twoje trzy paczki rzekł bym Filantropia pad.gifok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Wymiana rozrządu = 900,00 zł (bez pompy), podpięcie pod Examiner =

> 120,00 zł ... Twoje trzy paczki rzekł bym Filantropia

oczywiście podałem cenę samej roboty, części kupowałem sam. Rozrząd na podzespołach Runvile (rolki i pompa), pasek Conthinental, wszystko 355zł (z allegro), łożyska SKF - 155zł (2 szt.) sklep. Gościu powiedział, że silnik w b. dobrym stanie, myślę, że się zna, zajmuje się wyłącznie dieslami.

Napisano

no to nacieszyłem sie spokojem i ciszą zawieszenia. O ile po odbiorze auta było ok, przejechałem ok 250km. Dziś rano wsiadam do auta i słysze ten denerwujący dzwięk (taki sam jak przed naprawą), trzeszczy przy skrecaniu i jak koło przejeżdza przez nierówność jakby szuranie, i nie jest to osłona silnika crazy.gif

Napisano

Nie mam już siły, jeżdze po mechanikach i nikt nie potrafi powiedziec czemu stuka, skrzypi i coś szura confused.gif łożyska górne po wymianie, wahacze bez luzów, sprężyna cała, łącznik stabilizatora ok. Co jeszcze? Amortyzator?

Napisano

U Mnie też skrzypi ,trzeszczy ,ale zauważyłem jak postoję w ciepłym garażu to przestaje screwy.gif

Napisano

Stilo ma skrzypienie w standardzie. Nie jako opcja smile.gif

Napisano

> Stilo ma skrzypienie w standardzie. Nie jako opcja

Widocznie tylko u Ciebie występowało to w standardzie hehe.gif

Napisano

Ten standard w moim Stilonie też występuje smile.gif

Napisano

> U Mnie też skrzypi ,trzeszczy ,ale zauważyłem jak postoję w ciepłym

> garażu to przestaje

u mnie też jak postoi w garażu jest lepiej (ze skrzypieniem przy skręcaniu), dziś mechanik posmarował mi gumy górnego mocowania jakimś środkiem, na razie nie pomogło frown.gif ktoś kiedyś pisał, że w zimę skrzypią łączniki stabilizatora....ale nie wiem czy jest sens wymieniać skoro mam dobry.

Napisano

Musi co mój w innym standardzie zmontowany... może nie w poniedziałek ? tongue.gifyay.gif

Napisano

> zimę skrzypią łączniki stabilizatora....ale nie wiem czy jest

> sens wymieniać skoro mam dobry.

Mnie pomógł prosty sposób.( Nie tylko w Stilonie). Kupiłem pojemnik taniego środka penetrującego do śrub i złączy, (Soudal Degrip Oil) ,ale może być jakikolwiek. Pryskałem kilka dni przed wyjazdem na wszystkie części, które współpracują ,ocierają się o siebie: silenbloki, podkładki gumowe, gniazda sprężyn, amortyzatorów. (Oczywiście miejsce należy ogólnie zlokalizować). Pomogło dopiero po kilku pryskaniach. 500 ml. koszt 12 zł, chyba mniej jak drogie i nie zawsze potrzebne wymiany. Proponuję najpierw spróbować, zanim odwiedzicie ASO. drive.gif

Napisano
  • Autor

ja bylem wkoncu na stacji diagnostycznej... mechanik sie meczyl, kombinowal przez pol godziny i wg niego wszystko OK.. takze daje sobie spokoj, tymbardziej ze to raz skrzypi a raz nie;] wiec chyba to standard, widocznie mu klimat nie odpowiada poprostu heh

Napisano

> sobie spokoj, tymbardziej ze to raz skrzypi a raz nie;] wiec

> chyba to standard, widocznie mu klimat nie odpowiada

co nie zmienia faktu, ze denerwuje i ze stukanie to nie jest cos normalnego frown.gif

Napisano

> co nie zmienia faktu, ze denerwuje i ze stukanie to nie jest cos

> normalnego

u mnie zaraz po wyjechaniu z garażu tłucze sie tylna oś, po 2 kilometrach cichnie, jest tak tylko na zimno, obstawiam amortyzatory.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.