Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Likwidator odmawia uznania części szkody AC

Featured Replies

Napisano

Sprawa jest taka:

Wyjeżdżając w prawo z miejsca parkingowego otarłem się prawym lusterkiem i prawym tyłem (błotnik, zderzak, listwy) o filar parkingu.

Mam AC w Benefii, zgłosiłem szkodę, przyjechał gość z Profibiz na oględziny, zrobił fotki i przygotował ocenę.

Samochód odstawiłem do ASO, podpisałem upoważnienie i myślałem, że mam święty spokój.

W dniu odbioru zadzwoniłem i okazało się, że jest problem, bo Profibiz nie uznał części uszkodzeń opisanych w ocenie. Wg. likwidatora nie mogły powstać podczas tego zdarzenia (np. uszkodzenie lusterk, listew zderzaka i drzwi) yikes.gif.

Największy problem to chyba przez to lusterko, ale po prostu stałem przy samym filarze i ruszając zahaczyłem o niego, a potem "poprawiłem" tyłem blush.gif.

Byłem dziś w Profibiz, rozmawiałem z tym likwidatorem, powiedział, żebym napisał odwołanie od jego decyzji, więc napisałem, po czym w ciągu 3h zadzwonił do mnie człowiek z ASO i powiedział, że mojego odwołania nie uznano i dostali kosztorys na połowę tego, co wycenili.

Dodam, że ASO zakończyło naprawę i chcą, żebym zapłacił różnicę i bujał się sam z Profibizem.

Zadzwoniłem do Profibizu i gość powiedział, że może tylko przekazać moje odwołanie do Benefii.

Czy powinienem zapłacić i odebrać samochód?

Jak jeszcze mogę się odwołać w tej sprawie?

confused.gif

Napisano

> Samochód odstawiłem do ASO, podpisałem upoważnienie i myślałem, że

> mam święty spokój.

A co podpisales na tym upowaznieniu?

Tak swoja droga, to czym ty jezdzisz ze az tak sie nie mozesz wyrobic na parkingu zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> A co podpisales na tym upowaznieniu?

Upoważnienie do rozliczenia ubezpieczyciela z ASO, czyli kasa nie dla mnie, tylko do ASO.

A co do szkody, to byłem w stanie wysokiej gorączki przedświątecznej... sick.gif

Napisano

> Jak jeszcze mogę się odwołać w tej sprawie?

Odwołuj się gdzie się da i jak długo się da. Oni mają niejako obowiązek walenia klienta, bo walczą o swoje pieniądze, jednak na zasadzie "a może się uda", bo są na z góry przegranej pozycji i naciskani ustępują. Jak uważasz "że ci się należy" i chcesz, to walcz zlosnik.gif.

Napisano

> Czy powinienem zapłacić i odebrać samochód?

No jak chcesz mieć auto. To Ty jesteś wierzycielem zakładu ubezpieczeń. Warsztatowi nic do Waszych rolziczeń. Choć wiem, że potocznie sądzi, że naprawa bezgotówka to warsztat wchodzi w roszczenia ubezpieczonego.

> Jak jeszcze mogę się odwołać w tej sprawie?

Odwoływać zawsze się możesz.

Napisano

Wg.

> likwidatora nie mogły powstać podczas tego zdarzenia

Czegoś tu nie rozumiem. Piszesz, że szkoda pokrywana z AC to co to za różnica jak powstały szkody niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Czegoś tu nie rozumiem. Piszesz, że szkoda pokrywana z AC to co to za

> różnica jak powstały szkody

Ja też tego nie rozumiem, ale likwidator określił część uszkodzeń jako niezwiązane ze zgłaszaną szkodą, a jeśli nie związane i nie zgłoszone oddzielnie, to odszkodowanie się nie należy sick.gif

Napisano

> Ja też tego nie rozumiem, ale likwidator określił część uszkodzeń

> jako niezwiązane ze zgłaszaną szkodą, a jeśli nie związane i nie

> zgłoszone oddzielnie, to odszkodowanie się nie należy

Przypomniało mi się, że kiedyś mój ojciec uszkodził sobie klapę bagażnika i przy tej okazji ponaprawiał jeszcze inne drobne rzeczy z polisy AC.

Może resztę nieuznanych uszkodzeń trzeba zgłosić oddzielnie?

Napisano
  • Autor

> Może resztę nieuznanych uszkodzeń trzeba zgłosić oddzielnie?

Tylko, że ASO już zakończyło naprawę, a do zgłoszenia szkód potrzeba oględzin...

Napisano

> Tylko, że ASO już zakończyło naprawę, a do zgłoszenia szkód potrzeba

> oględzin...

Ale podczas oględzin została sporządzona dokumentacja na której są wymienione wszystkie szkody i może na podstawie tego można zgłosić dodatkowe szkody. Można by spróbować dopłacić różnice aso za naprawę, a te pozostałe szkody (po ponownej wycenie) wziąć na wypłatę gotówki.

Napisano

zapłacić i jeździć. Wziąć fakturę. Jeśli różnica nieduża więcej z benefii nie korzystać, jeśli duża, zebrać dokumentację i iść do sądu. Przecież musisz mieć jakąś wycenę szkody i protokół z oględzin. A ubezpieczyciel ma zdjęcia z dnia ubezpieczenia i kosztorys z aso. Chyby wystarczy. Acha, zanim pójdziesz do sądu możesz im wyslać wezwanie do zapłaty różnicy z odsetkami i czymtamjeszcze jeśli uważasz, że poniosłeś koszty (z kserokopiami faktury z aso, ich wyceną i co tam jeszcze masz) oraz swoim numerem konta i informacją, że jeśli nie wyrównają w ciągu np 14 dni- idziesz do sądu. Z tym wezwaniem, z ich podpisem, że przyjęli- jak nie zapłacą idziesz do sądu. Najlepiej dać jakiemuś adwokatowi co się specjalizuje w ubezpieczeniach pełnomocnictwo. Nie kosztuje nic, zarabia na wygranej (jego gażę niejako zasądza sąd).

Ps. I też z benefii nie korzystać sick.gif

Napisano

Troche mnie dziwi, ze odmawiaja zrobienia czegos z AC.

Mialem nietypowa szkode sluzbowka (podczas wyciagania z pola traktorem chlop przeciagnal mnie przez kilka karp po drzewach), gdzie samochod wygladal jak ulegalka, poobijany caly bok, zderzaki polamana, lampy pobite, klamka urwana hehe.gif + kilka innych wczesniejszych uszkodzen spowodowanych przez innych zdolnych kierowcow.

Wiem, trzeba byc zdolnym, zeby narobic takich szkod, ale coz, chyba jestem grinser006.gif

Ubezpieczyciel nawet nie jeknal, a jako powod dostal pismo z wpisem, ze nie zmiescilem sie w polnej drodze i wpadlem na drzewo hehe.gif.

Co za roznica jak coss powstalo, masz AC i tyle, chyba ze masz jakies ograniczenia w warunkach ubezpieczenia?

Napisano

Pewnie nic nie pomoge tym co napisze ale ten caly Profibiz wali w wuja na maxa. Mi do dnia dzisiejszego nie rozliczyli szkody z 08.12.2008r (link do tematu w moim podpisie), nie moge sie doprosic kopii wyceny szkody do ktorej mam prawo wgladu wg ustawy.

Dzis wieczorem lub jutro siadam i skrobie pismo do Rzecznika Ubezpieczonych

Napisano

I dlatego wolę siedzieć w PZU szkody z AC wypłacają bez zająknięcia palacz.gif

Tak to jest jak się chce jakiś grosz zaoszczędzić szukając najtańszego ubezpieczyciela, a później same problemy sciana.gif

Napisano

> I dlatego wolę siedzieć w PZU szkody z AC wypłacają bez zająknięcia

> Tak to jest jak się chce jakiś grosz zaoszczędzić szukając

> najtańszego ubezpieczyciela, a później same problemy

To, co napiszę jest dość egoistyczne, ale...

Z punktu widzenia ubezpieczonego - najlepiej jest kupić najtańsze OC i najskuteczniej działające AC. A że w pakiecie jest zazwyczaj najtaniej - dlatego od lat korzystam z usług PZU i jestem zadowolony. Różnica w wysokości składek jest pomijalna, do tego często wynika z ograniczenia (znacznego) odpowiedzialności ubezpieczyciela - gdzie praktycznie każde ryzyko trzeba ubezpieczać osobno (i cena pakietu przekracza cenę np. PZU).

Napisano

morał prosty - póki nie masz klepniętego kosztorysu i zrobionej całej papierkologii, to nie wstawiasz do ASO bo może cię to potem po kieszeni uderzyć.

Ja likwidowałem szkodę z PTU to też mi na początku obcieli kosztorys o połowę. Jakby wstawił wcześniej, to musiałbym dopłacić z własnej kieszeni. A tak powoziłem się z nimi trochę, przekalkulowali kosztorys, dostałem podpisaną kopię i dopiero wtedy do ASO.

Napisano

Sibui Pan do Ciebie ....

Napisano

Jeśli tak było w Twoim przypadku to nawet nie wiesz ile szczęścia miałeś. zlosnik.gif

Towarzystwa ubezpieczeniowe nie działają dla klientów a dla siebie. Działają po to żeby osiągać zysk. I dlatego każde jedno może Cię wydymać.

Napisano

> To, co napiszę jest dość egoistyczne, ale...

> Z punktu widzenia ubezpieczonego - najlepiej jest kupić najtańsze OC

> i najskuteczniej działające AC. A że w pakiecie jest zazwyczaj

> najtaniej - dlatego od lat korzystam z usług PZU i jestem

> zadowolony. Różnica w wysokości składek jest pomijalna, do tego

> często wynika z ograniczenia (znacznego) odpowiedzialności

> ubezpieczyciela - gdzie praktycznie każde ryzyko trzeba

> ubezpieczać osobno (i cena pakietu przekracza cenę np. PZU).

W pakiecie mi zaś wychodziło drożej o jakieś 200zł icon_rolleyes.gif

Przez pierwsze 4 latka pakiet był najlepszym wyjściem, w 5 roku po obliczeniu pakiet wychodził 1200zł, a jak zawarłem osobno OC, AC, NW osobno i zapłaciłem 1020zł zlosnik.gif

Więc najlepiej się rozeznać przed zawarcie umowy waytogo.gif

Napisano

> Jeśli tak było w Twoim przypadku to nawet nie wiesz ile szczęścia

> miałeś.

Nie raz!!! A kasa pojawiała się na koncie po 3-4 tygodniach od złożenia wniosku wink.gif

> Towarzystwa ubezpieczeniowe nie działają dla klientów a dla siebie.

> Działają po to żeby osiągać zysk. I dlatego każde jedno może Cię

> wydymać.

Zgadzam się, ale ma się większą pewność wypłaty kasy z dużej firmy niż z małej wg. mnie waytogo.gif

Napisano

zapłacić z własnej kieszenie i dochodzić reszty kasy w sadzie

albo zapytaj w firmie zajmujacej sie dochodzeniem odszkodowań

Napisano

> Wg.

AC nie oznacza że raz na 5 lat można zrobić sobie remont całego auta.

jedna kolizja jedna wypłata.

każda wypłata to wzrost składki

Napisano

> AC nie oznacza że raz na 5 lat można zrobić sobie remont całego auta.

dlaczego tak uważasz wink.gif

> jedna kolizja jedna wypłata.

waytogo.gif

> każda wypłata to wzrost składki

10% przez dwa lata wink.gif

Napisano

> Wg.

No taka, że będą dwie szkody, a nie jedna, a co za tym idzie wyższy wzrost składki AC w następnym okresie ubezpieczeniowym sciana.gif

Kiedyś tak pół żartem, pół serio likwidator mówił, że wjazd zderzakiem na kamień co spowodowało jego pęknięcie, to jedna szkoda, a zjazd z tego kamienia i oderwanie mocowania zderzaka to druga szkoda, no ale ostatecznie poszło jako jedna szkoda.

Napisano

Masz rację.

Nawet się nie zająknęli, jak ich komornik po 3 latach procesowania się o 1550 PLN sczesał...

Bardzo porządna firma - nie mieć 1550 + koszty procesu, żeby aż trzeba było komornikiem czesać...

Napisano

> Masz rację.

> Nawet się nie zająknęli, jak ich komornik po 3 latach procesowania

> się o 1550 PLN sczesał...

> Bardzo porządna firma - nie mieć 1550 + koszty procesu, żeby aż

> trzeba było komornikiem czesać...

No nieźle, można i tak ale nie ma TU idealnego w tymk raju sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.