Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Komputer pokładowy yacc - zamontowany

Featured Replies

Napisano

Witam,

jakis czas temu sporo obserwowalem watkow odnosnie montazu mida lub innych kompow pokladowych. Ja zdecydowalem sie na zakup yacc bo projekt jest chyba najlepiej przygotowany. Najpierw zamirzalem podlaczyc pod tida ale okazalo sie ze moje firmowe radio cdr 500 blokuje sygnal i nic z tego nie wyszlo. Jednak potem dokupilem wyswietlacz lcd i zamierzalem wbudowac go w schowek ponizej paneli steorowania obiegiem powietrza. W zalaczniku sa zdjecia pogladowe. Byly robione z lampa wiec plexi dosc mocno przeswituje. w rzeczywistosci nie wyglada to tak najgorzej. Obok wyswietlacza widac maly wystaajacy microswitch ktorym przelaczamy opcje urzadzenia. UWazam, ze tak jest zdecydowanie lepiej i wytgodniej bo nie trzeba siegac do przelacznika w tidzie i co najwazniejsze komp dziala caly czas a nie tylko gdy jest radio wylaczone. Podlaczenie w tej wersji to tylko 4 kable do radia i 2 kable do silnika. A w wersji z tidem jest wiecej zabawy z rozbieraniem deski. Ogolnie polecam. Komp sie na razie kalibruje.

Podziekowania dla autora Pawla za wielka pomoc.

Wstawianie załączników już działa - więc dodałem.

Nie mogłem wczoraj wstawic załącznika - miałem timeout

http://e-pmk.eu/pl/diy/yacc/yacc_lcd.jpg

W planach mam jednak wymiane plexi na jakas ciemną - np. brazowa zamiast czerwonej ale ciezko jest znalezc.

post-57999-14352499613991_thumb.jpg

Napisano

A gdzie załącznik?

Napisano

U mnie załącznik-nie otwierajet sie tongue.gif

Napisano

U mnie nie, popraw jak mozesz grinser006.gif

Napisano

Jakie sa koszty tego komp. i gdzie to sprzedaja?

pozdr. samg

Napisano

> Podaje link do strony autora

> http://e-pmk.eu/pl/diy/yacc/

Sam to montowales? Jesli tak, to czy jest to skomplikowane? Czy w zestawie jest wyswietlacz?

pozdr. samg

Napisano
  • Autor

> Sam to montowales? Jesli tak, to czy jest to skomplikowane? Czy w

> zestawie jest wyswietlacz?

Przeczytaj prosze ta strone. Jest tam mnóstwo informacji i tak samo know-how..

Kupiłem gotowy zmontowany układ bez wyświetlacza. Jego podłączenie to nic trudnego dla osoby obeznanej troszkę z elektroniką. Co do wbudowania w schowki to wszystko zależy od zdolności manualnych :-)

Napisano

A ja sie przylacze do watku z pytaniem czy yacc bedzie dzialal z midem jesli podlacze go jak rds i to w organizacji dwu liniowej?

Jak cos to mid jest 2x10znakow na stronie jest opis ze mozna podlaczyc do lcd od 2x12.. takze pytanie jak nie bezposrednio to czy opcja tak jak do tid'a przez rds bedzie dzialala ale w organizacji dwu liniowej?

Napisano
  • Autor

> A ja sie przylacze do watku z pytaniem czy yacc bedzie dzialal z

> midem jesli podlacze go jak rds i to w organizacji dwu liniowej?

> Jak cos to mid jest 2x10znakow na stronie jest opis ze mozna

> podlaczyc do lcd od 2x12.. takze pytanie jak nie bezposrednio to

> czy opcja tak jak do tid'a przez rds bedzie dzialala ale w

> organizacji dwu liniowej?

Moim zdaniem nie...bo to jest konfiguracja pod sterownik zglodny z hd4470 ale moge sie mylic..skontaktuj sie z autorem. Spoko odpowiada. P.S. ale jaki ma sens rozbudowa Mid-a? fakt wszystkich opcji nie ma...i wydaje mi sie ze wlasnie ten komp lepiej pokazuje to na 2 liniach a tidizie/midzie on bedzie wystwietlal tylko 1 linie

Napisano

Skontakotowalem sie z osoba z strony gdzie jest sprzedawany i nie mam pewnosci czy to autor projektu bo dostalem odpowiedz ze nie wiadomo, chodzi wlasnie o rozszerzenie o te dodatkowe funkcje biglaugh.gif

• 3 miesiące później...
Napisano

kolego bys napisal jaki wyswietlacz kupiles do tego komputerka jest jakis symbol tego "lcdika"

Napisano

Wygląda zachęcająco tym bardziej, że odkąd mam nie firmowe radio to na moim wyświetlaczu tylko data, czas i temperatura. chciałbym więcej.

Będzie ten "Yacc" działał z moim silnikiem? Jeżeli to ma jakieś znaczenie to moja astra to Vauxhall.

Napisano

IMO na 99% będzie działał. Ale najlepiej spytaj autora projektu, jeśli chcesz mieć pewność, że nie wywalisz kasy w błoto!

Pozdr.

Napisano

jeszcze fajnie by bylo jak by tos opisal jak podlaczyc komputerek do zakupionego zew wyswietlacza. Jakies fotostory moze by sie przydalo cool.gif

Napisano

Fotostory czego potrzebujesz? Lutownicy? Przecież w instrukcji jest na 19 stronie rozpiska co do czego podlutować, na aukcjach wyświetlaczy są linki do not katalogowych wyświetlaczy z opisem wyprowadzeń, więc jaki jest problem?

Nie da się stworzyć instrukcji "pismem obrazkowym", gdyż różne wyświetlacze mogą mieć w różnej kolejności wyprowadzene sygnały.

Pozdr.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Panowie, też zakupiłem ten komputerek i jest już zmontowany, uruchomiony z dodatkowym wyświetlaczem ale na razie wciąż tylko na biurku.

Pytanko.

Jeśli już nie muszę już ingerować w wyświetlacz TID to (+12V, +12V po stacyjce i masę) myślę pobrać z kostki radia. Bo rozumiem, że nie muszę już podpinać przewodów do wyświetlacza TID czy jednak coś muszę przylutować??

Próbowałem pytać na oficjalnej stronie ale dostałem odpowiedz że autor jest na urlopie i wraca po 29, a ja mam po niedzieli kilka dni wolnego więc bym trochu pomajstrował. HELP

Jeśli ktoś by mógł zobaczyć to podrecznik urzytkownika - http://e-pmk.eu/pl/diy/yacc/pdf/yacc_pl.pdf

Napisano

Jedyne co musisz mieć podłączone to:

Wyświetlacz (już masz)

Kabelki do kompa z tego co czytałem to są 2.

Przycisk- to już we własnym zakresie. BTW pod kierownicą jest fajne miejsce na przycisk (zaślepka tam gdzie mogłoby być/ jest złącze skandynawskie).

A +12 i masę możesz wziąć skąd chcesz, może to być kostka od radia albo złącze przy nogach kierowcy. Myślę że przy nogach pasażera też byś znalazł +12 i +12 po stacyjce a czy chcesz czy nie i tak musisz ciągnąć tam kable do kompa...

Napisano

Hm, widzialem ten komputerek kilka miesiecy temu, ale nie zaglebialem sie w temat bo sadzilem ze duzo w tym paprania. Ostatnio zaczalem planowac zakladania mida ale powrocilem na strone tego projektu i po przeczytaniu wszystkiego wydaje sie duzo latwiejsze i mnie czasochlonne podlaczenie niz MIDa (tutaj pozostaje jeszcze kwestia przeprogramowania frown.gif ). W astrze F chyba nie ma gdzie zamontowac oddzielnego wyswietlacza LCD. Pomysl na przerobienie TIDa jest fajny. Mam do was dwa pytania (glownie do osob ktore to maja zamontowane)

1. Jak z dokladnoscia sredniego spalania - da sie to dobrze skalibrowac?

2. Na stronie jest niestety tylko zdjecie jak wyglada przerobiony tid z wyswietlonym napieciem w instalacji, posiadacie gdzies moze zdjecia (albo wlasne zdjecia) jak wygladaja inne funkcje yacc?

Napisano

> Hm, widzialem ten komputerek kilka miesiecy temu, ale nie zaglebialem

> sie w temat bo sadzilem ze duzo w tym paprania. Ostatnio

> zaczalem planowac zakladania mida ale powrocilem na strone tego

> projektu i po przeczytaniu wszystkiego wydaje sie duzo

> latwiejsze i mnie czasochlonne podlaczenie niz MIDa (tutaj

> pozostaje jeszcze kwestia przeprogramowania ). W astrze F chyba

> nie ma gdzie zamontowac oddzielnego wyswietlacza LCD. Pomysl na

> przerobienie TIDa jest fajny. Mam do was dwa pytania (glownie do

> osob ktore to maja zamontowane)

> 1. Jak z dokladnoscia sredniego spalania - da sie to dobrze

> skalibrowac?

> 2. Na stronie jest niestety tylko zdjecie jak wyglada przerobiony tid

> z wyswietlonym napieciem w instalacji, posiadacie gdzies moze

> zdjecia (albo wlasne zdjecia) jak wygladaja inne funkcje yacc?

Ja jestem na razie na etapie montażu, osobny wyświetlacz też w kieszonce pod radiem. Jak zadziała to czekają mnie męki z konfiguracją, bo nie wiele z tego opisu na stronie rozumiem. spineyes.gif Ale jak zadziała to dam znać jak idą postępy.

Napisano

Jedyne co mnie przerażało jak czytałem pdf-a to to że o ile dobrze zrozumiałem za każdym razem musiałbym wprowadzać ilość tankowanego paliwa, żeby wiedzieć ile spalił, ile zostało i ile przejadę na tym co mam. Ale dobre jest to że wyniki są naprawdę miarodajne 270751858-jezyk.gif Bo kalibrujemy yacc swoją jazdą, wskazaniami liczników a nie danymi z książki... Wg. mnie mogłoby być jeszcze podłączenie do zegarów żebym nie musiał ilości paliwa wprowadzać... 270751858-jezyk.gif Chyba że jakoś pobiera te dane i umknęło mi to przy czytaniu...

Powodzenia Stefekp80. Czekam na relacje z kalibracji i późniejszej eksploatacji smile.gif

Napisano

Komputerek zmontowany i uruchomiony. Ale....

Jedyne ale to dość częsty błąd podczas włączania stacyjki (uruchamiania układu), tak samo układ zachowywał się po montażu w trakcje prób (rozruchu) na biurku. A dokładnie po wyłączeniu nie da się włączyć wcześniej niż po 30s (przynajmniej tak mi się wydaje) to znaczy, że jeśli zgaszę silnik to muszę przed ponownym rozruchem odczekać te 30s, jeśli przekręcam kluczyk zaraz po zgaszeniu na wyświetlaczu pojawiają się jakieś migoczące znaki (załącznik fotka) i układ nie reaguje na przycisk. Kilka razy zdarzyło mi się to podczas już prawidłowej pracy (w domu i aucie) jak i po włączeniu za pierwszym razem (np.: rano). Nie mam pojęcia, co to, ale trochę to denerwujące, może jakieś sugestie? confused.gif

282404795-B%B3%B1d.jpg

Ps: Mimo dodatkowego wyświetlacza trzeba pociągnąć jeden przewód do wtyczki TIDa - sygnał przebytej drogi. Kable to komory silnika pościłem wraz z linką otwierania maski (było mi najłatwiej).

282404795-zielonyidwabr%B1zowoczarne.jpg We wiązce były dwa przewody brązowo-czarne, ale prawidłowe znalazłem w dolnej wtyczce 282404795-dolnawtyczkapin46i47.jpg

. Przycisk sterujący w manetce wycieraczek. Teraz myślę nad jakąś zabudową wyświetlacza.

Mam też ogromną prośbę, jeśli można w jakiś sposób pozyskać jakoś współczynniki kalibrujące do mojego typu auta/silnika współczynnik kalibrujący pomiar odległości, pomiar paliwa, prędkości obrotowej silnika. Czyli z tego co rozumiem to C-DIST, C-NOISE, C-FUEL, C-RPM. Tak jak to jest w przykładowym silniku w podręczniku użytkownika na oficjalnej stronie, bo kalibracja sposobem kilku tankowań to będzie w moim przypadku kilka miesięcy.

Za wszelką pomoc dziękuję

Stefcio

post-85009-14352502298_thumb.jpg

Napisano

> .... A dokładnie po wyłączeniu

> nie da się włączyć wcześniej niż po 30s (przynajmniej tak mi się

> wydaje) to znaczy, że jeśli zgaszę silnik to muszę przed

> ponownym rozruchem odczekać te 30s, jeśli przekręcam kluczyk

> zaraz po zgaszeniu na wyświetlaczu pojawiają się jakieś

> migoczące znaki (załącznik fotka) i układ nie reaguje na

> przycisk. Kilka razy zdarzyło mi się to podczas już prawidłowej

> pracy (w domu i aucie) jak i po włączeniu za pierwszym razem

> (np.: rano). Nie mam pojęcia, co to, ale trochę to denerwujące,

> może jakieś sugestie?

Wedlug mnie wyswietlacz sie nie inicjalizuje i nie przechodzi poprawnie resetu (kompter raczej dziala - tylko nie wyswietla).

Konstruktor pewnie poszedl na latwizne i wykorzystal sprzetowy reset wyswietlacza.

Dziala on poprawnie, ale pod warunkiem, ze zasilanie pojawia sie odpowienio szybko.

U Ciebie wnioskuje, ze po wylaczeniu zasilania, kondensatory przez pewien czas podtrzymuja jeszcze napiecie.

I jezeli za szybko ponownie przekrecisz stacyjke (dasz zasilanie) to wyswietlacz sie nie resetuje.

Daj dla testow rezystor pare kilo rownolegle do zasilania komputerka. Zobaczysz czy sie poprawi.

Napisano

Co do kalibracji z tego co czytałem to wszystko się wylicza... Wszystko jest w pdf-ie z tego co pamiętam. Chyba ustawiało się wycieczki(trip 1 trip 2), jechałeś kilka kilometrów i porównywałeś dane z licznika kilometrów w zegarach i dane z kompa, był jakiś wzór... Teraz nie pamiętam bo czytałem to jakiś czas temu ale jak wrócę do domu to postaram się znaleźć...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.