Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASR.

Featured Replies

Napisano

Witam.

Czy podczas pracy systemu asr oprócz migającej kontrolki jest słychać "puknięcia" bardzo lekkie kichnięcia z okolic silnika. Przy wyłączonym asr to zjawisko nie występuje. Czy jest to prawidłowy odgłos przymykanej przepustnicy, czy też może coś zlego zaczyna się dziać.

Dziękuje za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam.

Napisano

U mnie nic nie słychać! hmm.gif

Napisano

> U mnie nic nie słychać!

u mnie tez, nawet nie za bardzo czuć że ten ASR działa ... może delikatnie silnik jakby był słabszy, ale koła i tak się kręcą w śniegu

Napisano
  • Autor

U mnie działa na pewno. Wyjazd z domu do drogi mam dość stromy i mimo chwilowej utraty przyczepności kół nie mam problemów z wyjechaniem, czego nie mogłem powiedzieć jażdżąc puntem czy sieniasem żony.

Napisano
  • Autor

> KLIK

Wszystko się zgadza, a może przyhamowując jedno koło następuje ten obiaw. Akustyka stilo jest przedziwna.

Napisano

Witam,

U mnie tez nic nie słychać. Uważam, że ASR jest świetnym systemem, ale nie zawsze to działa. Czasami trzeba go wyłączyć, albo po prostu się rozpędzić.

Napisano

Puknięcia, które słyszysz nie są z dołu silnika?

Jedyny przypadek, jaki znam to uszkodzona półośką prawego kola gdzie składająca się z dwóch czyści - stałej z kielichem i ruchomej. Efektem było czasem lekkie pukanie (rytmiczne) przy gwałtownym ruszaniu.

Koło zostawało przyhamowywane by moment Obr przekazać na lewe kolo i po chwili zwalniane efekcie było słychać delikatne puknięcia, ale one były wyczuwalne dobrze stopą na podłodze.

Może to?

Napisano

> to normalne... podobnie 'stuka' esp...

to nie normalne old.gif

Napisano

> to nie normalne

Tzn, że jeśli ruszasz z poślizgiem i zaczyna działać ASR to płynnie koła wytracają prędkość? U mnie jakieś stukanie połączone z szarpaniem też się pojawia gdy poślizg jest eliminowany. Podkreślam tylko, że chodzi o sam ASR.

Napisano

> Tzn, że jeśli ruszasz z

ograniczenie mocy lub/i przyhamowanie koła nie powoduje szarpnięć ani stuków.... tak jest u mnie - mam sam ASR bez ESP

Napisano

> ograniczenie mocy lub/i przyhamowanie koła nie powoduje szarpnięć

> ani stuków.... tak jest u mnie - mam sam ASR bez ESP

No to teraz mam zagwozdkę bo u mnie wyraźnie szarpie. Wprawdzie mam też ESP, ale wątpię, żeby to był powód szarpania.

Napisano

Mówimy o dwóch rodzajach stukania w takim razie.

Jedno mocne, które jak napisałem jest wyczuwalne na podłodze i to "normalne"stłumione podzące od systemu ASR - dźwiękiem podobne do głośnej pracy pierwszych ABS-ów. U mnie ten dziwkę pojawia się tylko, gdy stoję pod górkę w zaspie i próbuje szybko ruszyć i wg mnie jest to normalny dźwięk - cichy i stłumiony, który ciężko określić skąd dochodzi.

Posiadam ASR z ESP.

Napisano
  • Autor

> mam zagwozdkę bo u mnie wyraźnie szarpie.

Wyłącz ASR i zobacz co będzie wtedy, u mnie jest cisza.

Napisano

> Wyłącz ASR i zobacz co będzie wtedy, u mnie jest cisza.

Jak wyłącze ASR to będzie ok, ale to przecież logiczne, szarpanie jest w momencie gdy ASR zaczyna działać.

Napisano

> ograniczenie mocy lub/i przyhamowanie koła nie powoduje szarpnięć

> ani stuków.... tak jest u mnie - mam sam ASR bez ESP

Jest to odgłos jaki wydaje abs gdy działa... gdy esp wkracza do akcji...

co do ASR:

W momencie rozpoznania przez jednostkę sterującą poślizgu któregoś z kół lub osi, następuje zmniejszenie ich prędkości, które realizowane może być na kilka sposobów:

* wykorzystanie hamulców do przyhamowania kół znajdujących się w poślizgu – rozwiązanie zapewniające szybki czas reakcji systemu, jednakże negatywnie wpływające na komfort podróży.

* opóźnienie zapłonu lub całkowite jego odłączenie przy jednoczesnym odcięciu wtrysku

* przymknięcie przepustnicy – w rozwiązaniach, gdzie przepustnica jest sterowana elektronicznie by wire, jest ona przymykana wbrew woli kierowcy. W rozwiązaniach tradycyjnych występuje dodatkowa przepustnica. Rozwiązanie najbardziej komfortowe, ale o najdłuższym czasie reakcji.

W zależności od szczegółowych rozwiązań wykorzystywany jest tylko jeden sposób sterowania, dwa lub wszystkie.

Napisano

> Czy podczas pracy systemu asr oprócz migającej kontrolki jest słychać

> "puknięcia" bardzo lekkie kichnięcia z okolic silnika.

az z ciekawosci sprawdzilem sam, cichutko jedynie ikonka mruga

pdglosy jest tylko jak ABS ale to normalnie i halas pochodzi od wibrujacego pedalu, + jak ESP wkracza do akcji

Napisano

> to normalne... podobnie 'stuka' esp...

w jaki sposób można stwierdzić,że ESP działa, czy miga jakaś kontrolka?

Napisano

> w jaki sposób można stwierdzić,że ESP działa, czy miga jakaś

> kontrolka?

Miga. W instrukcji jest opisana.

Napisano

> w jaki sposób można stwierdzić,że ESP działa, czy miga jakaś

> kontrolka?

jest kontrolka lub świadomie na bezpiecznym odcinku zamkniętej mokrej drogi celowo wywołaj podsterowność - wtedy poczujesz jak niania-esp interweniuje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.