Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja luzu popychaczy w JTD

Featured Replies

Napisano

Według książki powinno się to zrobić przy 20kkm, później przy 40kkm i dalej już co 40kkm.

U mnie nie było to robione. Dzisiaj w serwisie, przy okazji zmiany opon na letnie, zapytałem o to i nastała konsternacja. Byłem pierwszą osobą, która zapytała o tą czynność. Nie wiedzą ile nawet mają wziąć za to. Przy regulacji popychaczy trzeba zdjąć pokrywę zaworów. Na nieszczęście, w zeszłym roku wymieniałem uszczelkę, bo trochę się pocił wrrr.gif

Jest sens bawić się w regulację, skoro "na oko" silnik pracuje poprawnie?

Napisano

ja mam prawie 95 kkm i luz zaworów nie był robiony , nie słysze różnicy w pracy motorka.

Napisano

> Jest sens bawić się w regulację, skoro "na oko" silnik pracuje

> poprawnie?

Na oko to chłop w szpitalu umarł, jak mawiała moja matematyczka ;-). A tak na serio to w instrukcji piszą często rzeczy dla własnego bezp. bo jakby Ci się coś zepsuło, a nie dotrzymałeś okresu serwisowania to Twoja wina. Pamiętaj także, że każda czynność wykonana podczas przeglądu jest wliczana w cenę tego przeglądu.

Napisano

> Nie wiedzą ile nawet mają wziąć za to.

Bo cena zależy poniekąd od wyniku pomiaru luzów ok.gif - do regulacji potrzebne są blaszki o określonych grubościach, wynikających z pomiaru. zlosnik.gif

> Przy regulacji popychaczy trzeba zdjąć

> pokrywę zaworów. Na nieszczęście, w zeszłym roku wymieniałem

> uszczelkę, bo trochę się pocił

Przy regulacji też raczej trzebaby wymienić hmm.gif - te uszczelki mają to do siebie, że z reguły dobrze trzymają tylko do pierwszego zdjęcia pokrywy.

> Jest sens bawić się w regulację, skoro "na oko" silnik pracuje poprawnie?

Ja robiłem po 20 kkm od wyjechania z salonu i było co korygować. biglaugh.gif Druga regulacja również wiązała się z koniecznością korekty. Co ciekawe - przy kolejnych kończyło się już tylko na pomiarach.

Napisano

jak sie nie znaja lepiej nich nie robia - ktos pisal ostatnio że mu to robili a przy okazji zle poskladali i olej sobie uciekła.... po co maja sie uczyc na Twoim

Napisano

Witam

Pod koniec stycznia pojechałem do AS sprawdzić luz popychaczy .Wszystko było ok no ale trzeba było założyć nową uszczelkę pod pokrywą zaworów. Serwisant autoryzowany przyniósł z magazynu nową uszczelkę i dał mistrzowi do założenia. Ten z miną wytrawnego gracza założył uszczelkę przykręcił pokrywę i życzył mi szerokiej drogi. Przejechałem ok. 1500km. Dzisiaj coś mnie tknęło , żeby odkręcić górną plastykową osłonę silnika i szok wszystko mokre a na bloku silnika miedzy pokrywa a silnikiem na odcinku 2cm uszczelka ewidentnie w sposób bardzo widoczny nie dolega do korpusu i jest podwinięta. Szybko sprawdzam olej a tam na podziałce 2mm nad minimum. Wniosek.

Pojechałem sprawdzić do autoryzowanego serwisu luz popychaczy a w konsekwencji mógłbym zatrzeć silnik. Nawet przy tak prostej sprawie trzeba patrzeć na ręce i nie odchodzić od samochodu.

Jutro jadę z reklamacją jak mi nie uwzględnieniom i będą robić problemy podam o kogo chodzi a uszczelkę sam wymienię tylko nie wiem jak postępować z silikonem w jakich punktach nanieś silikon . I jaki musi być to silikon?

Uszczelka była przyszczypnięta w dwóch miejscach. Reklamacje przyjęli wymienili uszczelkę. Zostało mi czyszczenie silnika Ale co mi stresu zafundowali to ja tylko wiem. Jak mogę coś poradzić . patrzeć na ręce i nie odchodzić od samochodu pilnować ich na każdym kroku .

każda usługa ma być wykonana na fakturę i trzymać faktury.

Powodzenia ok.gif

Napisano

To nie każde Stilo ma wskaźnik kropkowy ilości oleju, po lifcie tego już nie było??

Napisano

Chaba nie ma .Przynajmniej ja do niego nie potrafię dotrzeć. niewiem.gif muszę przy najbliższej okazji zapytać a ASO hmm.gif

albo ktoś mi podpowie smile.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

> ja mam prawie 95 kkm i luz zaworów nie był robiony , nie słysze

> różnicy w pracy motorka.

co słychać z silnika kiedy zawory nadają się do regulacji

i czym grozi zaniedbanie tejże regulacji drive.gif

Napisano

na dieslu ciezko sie nauczyc sluchac zaworow z racji tego ze dizelek sam w sobie klekocze. Benzyna z brzydkimi zaworami zaczyna terkotac wlasnie tak jak diesel.

Czym to grozi.. nie chce zgadywac ale znajac zasade dzialania i _poco_ sa zawory .. czyli regulacja dozowania mieszanki, powietrza, zamykania komory spalania.. i ten mechanizm nie dziala poprawnie.. to

* nie uzyskujesz odpowiedniego cisnienia w komorze spalania ( bo niedomkniety zawor ) skutkuje :

- osiagami

- spalaniem

- spalanie / plomien ma otwarta przestrzen na penetracje do kolektorow ... i takie tam, mniej mile sytuacje icon_rolleyes.gif

mowiac na skroty nie dosc ze nie jedziesz to jeszcze ci sie pali tam gdzie nie powinno .

Napisano

> ja w swoim robilem regulacje przy 110 tys kilometrow.

mialem 3 plytki do wymiany - nie trzymaly wymiaru.

koszt niewielki , a i własny spokój zapewniony.

A poza tematem byłem w sobote na wymianie tarcz i klocków na przedniej i tylnej osi.

dzisiaj jade i cos mi zaczyna auto wibrować , po 15 km zatrzymałem patrzę a przednie kolo miało juz poluzowane wszystkie sruby .

po srawdzeniu okazalo sie że wszystkie koła nie miłay dokeconych srob.

jak tu nie opier...... i nie pilnowac mechanika jak taka fuszerę odwala

Napisano

> co słychać z silnika kiedy zawory nadają się do regulacji

> i czym grozi zaniedbanie tejże regulacji

Słychać tylko gdy luz jest nadmierny. (Oczywiście trzeba mieć doświadczenie zwłaszcza w dieslu). Nadmierny luz nie jest tak groźny dla silnika jak luz za mały, lub jego brak. Kiedy luz jest za mały, zawór zostaje podparty, a wtedy temperatura i ciśnienie potrafią wypalić grzybek zaworu, gniazdo, lub jedno i drugie. Naprawa wtedy jest kosztowna, a polegająca na demontażu głowicy, wymianie zaworu, szlifowaniu gniazda, a następnie docieraniu zaworu do gniazda odpowiednimi pastami. Przeglądy są właśnie po to, by uniknąć tych napraw. Pozdrawiam. old.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.