Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Paliwo

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostanio byl watek na temat 95 a 98. Ja zas chcialbym Was zapytac na ktorej stacji jest najlepsze paliwo (mowa o 95) - Orlen , Shell , Bp itp

Gdzie najczesciej tankujecie i czy miedzy tymi stacjami w paliwie 95 sa jakies roznice jakosciowe ? ( nie cenowe)

Napisano

> Gdzie najczesciej tankujecie i czy miedzy tymi stacjami w paliwie 95

> sa jakies roznice jakosciowe ? ( nie cenowe)

Najczęściej 95-kę tankuję w Neste. Ale zdarzyło mi się i w BP. Różnicy nie stwierdziłem.

mar00ha

Napisano

> Witam

> Ostanio byl watek na temat 95 a 98. Ja zas chcialbym Was zapytac na

> ktorej stacji jest najlepsze paliwo (mowa o 95) - Orlen , Shell

> , Bp itp

roznicy miedzy paliwami o tej samej liczbie oktanowej raczej nie odczujesz wink.gif

ale IMO wiecej km zrobisz na tych v- powerach ultimejtach i innych ulepszanych waytogo.gif

Napisano

baaaardzo dlugo tankowalem na BP, pozniej na probe zatankowalem na neste bo mialem po drodze z uczelni a bena byla prawie 20 gr tansza na litrze. Od tego momentu tankuje na Neste bo skoro nie widac roznicy...... biglaugh.gif

Napisano

Tak jak Szuro.

Tankuję na neste bo mam najbliżej.

Uważaj na stacje ST1, są tani bo sprzedają tylko biopaliwa.

Pozdrawiam BAS

Napisano

A co za różnica gdzie tankujesz? I tak paliwa na praktycznie wszystkich stacjach w PL pochodzą z jednego źródła. Jeżeli właściciel stacji nie dodaje niczego "od siebie", to paliwa są identyczne.

Napisano

> A co za różnica gdzie tankujesz? I tak paliwa na praktycznie

> wszystkich stacjach w PL pochodzą z jednego źródła. Jeżeli

> właściciel stacji nie dodaje niczego "od siebie", to paliwa są

> identyczne.

Zasadnicza różnica to ajent, jak nie jest za bardzo chciwy to i paliwo lepsze. A v-power shella jest paliwem importowanym z Niemiec.

Napisano

Tankowałem na BP, Shell czy Statoil... teraz tankuję na stacjach przy hipermarketach. Nie widzę żadnej różnicy (poza ceną).

Napisano

bardzo dlugo tankowalem na jet, pozniej przeksztalciło się to w lukoil, ale do czasu gdy po zatankowaniu auto gaslo w najbardziej nieprzewidywalnych momentach.

od teraz tylko shell i do tego rabat 10gr/litr czesto wychodzi po 3,70litr pb95

Napisano

Ja przykładowo obecnie tankuje na orlenie ale kiedyś zdarzało mi się tankować u pana "Henia" na stacji pod lasem biglaugh.gifPaliwo niby orlenowskie i różnicy w jeździe nie ma żadnej, a w cenie ją widać wink.gif Na neste nie tankuje bo nie ma w okolicy...ale gdyby była podejrzewam, że bym z niej korzystał bo na stacjach samoobsługowych zawsze będzie taniej ok.gif

Napisano

najczesciej tankuje tam gzie mi sie paliwo konczy, albo gdzie mam najblizej zeby z chaty skoczyc smile.gif

wiem, ze w skali roku robi sie moze kilka zl oszczednosci, jakbym skoczyl gdzies dalej po tansze paliwo, ale czas tez kosztuje smile.gif

generalnie omijam no-name, tankuje na orlenie glownie ostatnio (mam pod chata prawie)

Napisano

Wydaje mi się, że czasy kiedy zależało to indywidualnie od stacji już minęły. Teraz paliwo na stacjach jednej korporacji będzie wszędzie porównywalne. Paliwo tankuje na Neste, gaz na jednej sprawdzonej Lukoil. Do Shella i BP -na których kiedyś tankowałem- się zraziłem.

Napisano

> identyczne.

Też mi się tak wydaje.

W końcu w procesie rafinacji ropy naftowej nic się nie zmienia, chemia jest chemią i benzyna wszędzie jest taka sama.

Chodzi mi oczywiście o coś w rodzaju benzyny bazowej.

Potem dopiero w zależności od producenta dodaje się do takiej benzyny przeróżne dodatki uszlachetniające, dodatki poprawiające spalanie czy dodatki odpowiadające za liczbę oktanową czy cetanową.

I tak np.: do rafinerii w Płocku podjeżdża cysterna Shell, wlewana do niej jest benzyna bazowa, która mieszana jest z importowanymi dodatkami Shell.

To oczywiście tylko moje przypuszczenia. Jeżeli jest ktoś kto wie jak to faktycznie wygląda to niech opowie.

Napisano

> Też mi się tak wydaje.

> W końcu w procesie rafinacji ropy naftowej nic się nie zmienia,

> chemia jest chemią i benzyna wszędzie jest taka sama.

> Chodzi mi oczywiście o coś w rodzaju benzyny bazowej.

> Potem dopiero w zależności od producenta dodaje się do takiej benzyny

> przeróżne dodatki uszlachetniające, dodatki poprawiające

> spalanie czy dodatki odpowiadające za liczbę oktanową czy

> cetanową.

> I tak np.: do rafinerii w Płocku podjeżdża cysterna Shell, wlewana do

> niej jest benzyna bazowa, która mieszana jest z importowanymi

> dodatkami Shell.

> To oczywiście tylko moje przypuszczenia. Jeżeli jest ktoś kto wie jak

> to faktycznie wygląda to niech opowie.

I ja się zgadzam z przedmówca. Jak do tej pory różnicy nie zauważyłem żadnej między poszczególnymi stacjami (bp, shell, statoil, neste...). Tankuje na shellu bo mam po drodze i cena jest porównywalna (a czasami tańsza niż na Neste)

Napisano

Witam . A ja muszę przyznać że tydzień temu zatankowałem na shelu w małopolskim i po przejchaniu 3 km auto zgasło. Odpaliłem , zaczeło kichać prychać i przerywać . Jaki byłem wk....ny. Nigdy nie miałem takiego przpadku. No chyba że auto zgłupiało jak dostało shela bo zawsze jeździ na Lotosie z firmowej stacji. Jednak uraz pozostaje. Na całym baku w skodzie fabi kolega robi o jakieś 100-150 km więcej jak tankuje na jednej ze stacji BP. Dobre paliwo.

Napisano

> na stacjach samoobsługowych zawsze będzie taniej

To zależy. Stacje Neste w Lublinie mają ceny ściśle skorelowane z cenami na stacji przy E.Leclerc (o czym zresztą otwarcie i publicznie kiedyś poinformował człowiek od Neste). Czasem, jak nie zdążą w porę zareagować to na Neste jest nawet drożej niż przy tym Leclercu zlosnik.gif.

Napisano

> identyczne.

Największe przekręty robi się w czasie transportu paliwa. Najlepsze paliwo jest tam, gdzie właścicielowi sieci stacji uda się wyeliminować przekręty jego podwładnych lub firm transportowych.

Z drugiej strony... zabezpieczenia w samych stacjach i budowa zbiorników coraz bardziej utrudnia kombinacje.

Napisano

dlatego nie można generalizować że na stacji firmy X jest dobre paliwo, a Y kiepskie. Wszystko zależy od właściciela konkretnej stacji, ludzi tam pracujących itd. Moim zdaniem trzeba tankować po prostu na sprawdzonych stacjach, najlepiej w miarę nowych, gdzie zbiorniki nie są jeszcze zjedzone przez rdzę i muszą spełniać najnowsze normy.

A co do samego paliwa to przecież nie jest tak, że Shell przywozi paliwo z Niemiec (wyjątek to V-Power Racing), Statoil z Norwegii (czy skąd oni tam są) a BP z Wielkiej Brytanii, bo nikomu by się taki interes nie opłacił, tylko wszyscy kupują to paliwo w polskich rafineriach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.