Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

hamulce - przejmować się?

Featured Replies

Napisano

witam.

w zeszłym tygodniu wymieniałem tarcze i klocki, od tego czasu samochód przejechał ze 250-300km. wczoraj umyłem samochód (tarcze zaszły rdzą) i po kilku km zauważyłem, że nie cały klocek styka się z tarczą. sytuację przedstawia zdjęcie. dodatkowo przy obracaniu kołem jest tak, że jest miejsce, w którym tarcza chodzi ciężej między klockami (czuć wyraźny opór). sprawdzałem hamulce po jeździe i tarcza hamulcowa nie jest bardziej nagrzana niż pozostałe.

teraz pytanie - czy powinienem się tym bardzo przejmować czy dać jeszcze czas na dotarcie klocka i tarczy?

post-3380-14352501611079_thumb.jpg

Napisano

To wygląda na krzywą tarczę i źle włożone klocki w zacisk.

Napisano
  • Autor

> To wygląda na krzywą tarczę i źle włożone klocki w zacisk.

zapomniałem jeszcze dodać, że taki rdzawy ślad został na całym obwodzie tarczy.

Napisano

Dla pewności możesz jeszcze raz rozebrać, wyciągnąc klocki, przeczyścić zacisk (mocowanie klocków), przetrzyj klocki papierem ściernym i złóż szybko do kupy smile.gif

Pojeźdź trochę i zobacz, czy się poprawiło smile.gif

Jeśli się nie zmieni, to poczekaj aż się klocek dotrze, tak, że będzie hamował na całej powierzchni tarczy.

Pozdrawiam

Napisano

> witam.

> w zeszłym tygodniu wymieniałem tarcze i klocki, od tego czasu

> samochód przejechał ze 250-300km. \

Na razie bym się nie przejmował, tylko docierał klocki.

Miałem podobne objawy, z tym że nie z rdzawym nalotem, a zmianą koloru tarczy. Tam gdzie klocki naciskały bardziej (czyli jak u Ciebie, na zewnętrznej średnicy tarczy) tarcza była ciemna, tam gdzie klocki nie dociskały (czyli jak u Ciebie, bliżej piasty) tarcza była jasna. Teraz jest wszystko OK.

Napisano

> teraz pytanie - czy powinienem się tym bardzo przejmować czy dać

> jeszcze czas na dotarcie klocka i tarczy?

A to nie wygląda jak odklejona ta okładzina od części metalowej klocka?

W ogóle jakoś nie bardzo mogę rozkminić, co to jest na tej fotce.

To z drugiej strony tarczy nie powinno być klocka?

Update.

Chyba coś dociera wreszcie do moich szarych komórek wink.gif

Jeżeli chodzi o to, że nie cała tarcza jest "wyślizgana" to ja bym się przejmował - coś jest źle założone co najprawdopodobniej skutkuje słabszych hamowaniem. A rzeczy związanych z bezpieczeństwem nie odpuszczałbym.

Napisano

> A to nie wygląda jak odklejona ta okładzina od części metalowej

> klocka?

> W ogóle jakoś nie bardzo mogę rozkminić, co to jest na tej fotce.

> To z drugiej strony tarczy nie powinno być klocka?

> Update.

> Chyba coś dociera wreszcie do moich szarych komórek

> Jeżeli chodzi o to, że nie cała tarcza jest "wyślizgana" to ja bym

> się przejmował - coś jest źle założone co najprawdopodobniej

> skutkuje słabszych hamowaniem. A rzeczy związanych z

> bezpieczeństwem nie odpuszczałbym.

A gdzie ty tam klocki widzisz?? Nawet dobrze zacisku nie widać na fotce hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A gdzie ty tam klocki widzisz?? Nawet dobrze zacisku nie widać na

> fotce

na fotce widać kawałek tarczy i o to mi chodziło, nie sądzę żeby ze zdjęcia zacisku ktoś mi wykazał, że zacisk jest krzywo wink.gif

Napisano
  • Autor

> To z drugiej strony tarczy nie powinno być klocka?

powinien i jest smile.gif ale jest to tylna racza i z jej drugiej strony jest blaszana osłona i nie bardzo jest jak tam zajrzeć.

Napisano

ja miałem tak w maździe i nie chciało się samo zetrzeć, wyczyściłem tarczę papierem ściernym i potem się wypolerowała przy hamowaniu

Napisano

Jak nowe to po prostu pewnie muszą się ułożyć.

Jak na razie to jedno co moge Ci doradzić to staraj się mocniej deptać przez jakiś czas na pedał hamulca.

A jak masz gdzie to rozpędź się gdzieś gdzie możesz szybko jeździć i bezpiecznie zahamuj tak by koła były na granicy przyczepności.

Pomaga.

Hamulce pięknie się dotrą i ułożą.

Jeżeli dalej będzie tak jak teraz to albo zacisk się gdzieś zapiekł, albo tłoczek, albo przy zakładaniu klocków coś się lekko kantnęło.

Napisano

Nie ma czegoś takiego jak docieranie itp.

Klocki MUSZĄ pasować od razu po zamontowaniu (tym bardziej (jak wszystko jest nowe) - stare jak nie przylegają to trzeba usunąć z tarczy wszystko co temu przeszkadza).

Oczywiście, od razu muszą hamować tak jak powinny.

Tobie klocek nierównomiernie "bierze" tarczę.

Najprawdopodobniej klocek klinuje się i nierównomiernie ściera.

Rozbierz to i się przyjrzyj co się dzieje.

Tak, nie powinno być ok.gif

Napisano

zacznijmy od tego jakiej firmy masz klocki i tarcze

jak dobra renomowana firma to nie powinno się nic dziać, jak jakiś tani zestaw to takie kwiatki niestety się zdarzają

Napisano

Dooobra dobra.

Założenie 1.

Samochód w bieżącej eksploatacji, jeździ "ile powinien", czyli te minimum 15 kkm rocznie.

Eksploatacja mieszana.

Solucja "podług książki" - Klocki do wymiany, tarcze do toczenia (jeśli się nadają) lub wymiany.

Solucja "oszczędnościowa" - przeszlifować klocki - może pomoże, może nie pomoże, z pewnością nie zaszkodzi zanadto.

Solucja hiperoszczędnościowa - zrobić kilka(naście) cykli hamulec-gaz - warunek - gdzieś w miejscu, gdzie można to zrobić bezpiecznie - rozpędzasz się na 2 albo 3 biegu prawie w opór, hamujesz mocno aż do minimalnej prędkości na danym biegu, gaz w opór, rozpędzasz się do prędkości prawie max na danym biegu, hamulec, i tak dalej parę razy - uwaga, bo po 2-3 takich hamowaniach skuteczność hamulców MOCNO spada, wiec lepiej nie robić tego w gęstym ruchu :-)

Uwaga dodatkowa - nie robić tego na mokrym, bo można zwichrować tarcze.

Zresztą generalnie to taki "gest rozpaczy", bo można zjarać spowalniacze :-)

Założenie 2

Auto więcej stoi jak jeździ, ew jeździ na króciutkich trasach, ew jeździ podmiejsko-kapeluszniczo (czytaj - hamulce rzadko i niechętnie używane)

Taki urok :-)

Możesz wymieniać co roku tarcze z klockami, toczyć, szlifować, stosować powyższe rozwiązania, albo olewać i jeździć (a raczej stać :-) ).

Napisano

> jest to tylna racza i

ręczny jest realizowany za pomocą bębenka czy tymi klockami?

Napisano

rozbierz hamulce jeszcze raz- po prostu zablokował sie klocek w dolnej prowadnicy zacisku- trzeba wymontować klocki i te zagłębienia zacisku w których się znajduje przeszlofować papierem sciernym tak by klocek poruszał sie luźno (tj powracał po naciśniećiu hamulca)

nie polecam docierania na goraco- jak tutaj sugerowano bo masz nowy zestaw który musi sie dopasować do siebie ( ok 500-700km) i przez ten czas ostrożnie z hamowaniem by nie pregrzać tarcz i klocków

Napisano

> Założenie 1.

> Założenie 2

Nowy zespół tarcza+klocek+zacisk nie jest szczytem inżynierii precyzyjnej, tym bardziej 2 pierwsze+stary, lekko skorodowany zacisk - rada może być tylko jedna, jeździć aż się dotrze/ułoży; po co to pisać wypociny na tyle linijek, skoro w pierwszych słowach autor napisał że klocki i tarcze wymienione "w zeszłym tygodniu" i przejechane na nich ca. 300km smirk.gif

Napisano

> po co to pisać wypociny na tyle linijek, skoro w pierwszych

> słowach autor napisał że klocki i tarcze wymienione "w zeszłym

> tygodniu" i przejechane na nich ca. 300km

Po co pisać tyle linijek, skoro jasne jest, że człowiek czasem ślepy ?

Poza tym wiesz - każde 100 postów do licznika to jak centymetr dodatkowo w spodniach...

Napisano

> Poza tym wiesz - każde 100 postów do licznika to jak centymetr

> dodatkowo w spodniach...

Chyba w pasie. Wiem po sobie. zlosnik.gif

mar00ha

Napisano

> powinien i jest ale jest to tylna racza

tylna tarcza jest mniejsza i klocki też są proporcjonalnie mniejsze ok.gif jest oki ok.gif

jak nie wierzysz to zdejmij koło ok.gif

Napisano
  • Autor

> tylna tarcza jest mniejsza i klocki też są proporcjonalnie mniejsze

> jest oki

> jak nie wierzysz to zdejmij koło

tak, masz rację. ale rozebrałem dziś zacisk i znalazłem kolejną ciekawostkę - jeden klocek od strony tarczy jest podcięty, tzn. jest zrobiony tak że nie będzie się stykał całą powierzchnią z tarcza choćby nie wiem co. przełożyłem go na wewnętrzną stronę i po problemie. nie chce mi się drugiego koła rozbierać żeby sprawdzić czy tam też tak jest. nie odczułem pogorszenia siły hamowania więc nie będe na siłę szukał problemów i roboty ok.gif

Napisano

> tak, masz rację. ale rozebrałem dziś zacisk i znalazłem kolejną

> ciekawostkę - jeden klocek od strony tarczy jest podcięty, tzn.

> jest zrobiony tak że nie będzie się stykał całą powierzchnią z

> tarcza choćby nie wiem co. przełożyłem go na wewnętrzną stronę i

> po problemie. nie chce mi się drugiego koła rozbierać żeby

> sprawdzić czy tam też tak jest. nie odczułem pogorszenia siły

> hamowania więc nie będe na siłę szukał problemów i roboty

dziwne, ze tylko jeden klocek jest podcięty, zazwyczaj oba powinny być podciete lekko po bokach

Napisano
  • Autor

> dziwne, ze tylko jeden klocek jest podcięty, zazwyczaj oba powinny

> być podciete lekko po bokach

faktycznie dziwne ale wygląda to na TTTM a nie na wadę produkcyjną. jak napisałem wcześniej nie sprawdzałem drugiej strony ale jeśli jest tak samo to jedyne co mógłbym zmienić to założyć dwa podcięte na jednej tarczy grinser006.gif

Napisano

> witam.

> w zeszłym tygodniu wymieniałem tarcze i klocki, od tego czasu

> samochód przejechał ze 250-300km. wczoraj umyłem samochód

> (tarcze zaszły rdzą) i po kilku km zauważyłem, że nie cały

> klocek styka się z tarczą. sytuację przedstawia zdjęcie.

> dodatkowo przy obracaniu kołem jest tak, że jest miejsce, w

> którym tarcza chodzi ciężej między klockami (czuć wyraźny opór).

> sprawdzałem hamulce po jeździe i tarcza hamulcowa nie jest

> bardziej nagrzana niż pozostałe.

> teraz pytanie - czy powinienem się tym bardzo przejmować czy dać

> jeszcze czas na dotarcie klocka i tarczy?

Tak wg mnie to masz albo źle założone klocki albo nie dobrane do samochodu - klocek nie może wystawać ponad tarczę crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.