Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wersje JTD - jak rozpoznać ?

Featured Replies

Napisano

Witam

Z sąsiedniego kącika pytanko.

Próbowałem się doszukać ale nie udało się natrafić.

Jak poznać w Stilo jaka to jest wersja silnika JTD o jakiej mocy?

Wim że były 80KM 100KM 115KM i inne. Teraz wśród sprowadzonych pojawiają sie ogłoszenia zwłaszcza 115 KM.

Wiem że różnią się turbinami.

Ale jak rozpoznać wersję silnika JTD patrząc pod maskę? Może jest to na jakiejś tabliczce w nazwie modelu ?Chciałbym się rozpoznać w temacie aby przy kupnie nie dać się naciągnąć. Czy sprzedający mówi prawdę ?

Z góry dzięki za podpowiedź

Pozdrawiam

Napisano

Najpewniej to wziąć VIN i wykonać telefon do Fiata wink.gif

Ja jedynie wiem, że nie wszystkie 80KM mają intercooler, więc jeśli go brak dla wersji 115KM, to już wiadomo, że coś nie tak z autem -składane "jak najtaniej" po wypadku, lub jest to wersja 80KM, lub oba powyższe hehe.gif

Napisano

tu uwaga !

wersje bez IC maja "zabudowana" kratke w zderzaku.

uwaga nr2.

kol. Lisek mial takowy zderzak w 115 ... co tez nie bylo normalnym zjawiskiem nono.gif

Napisano

> tu uwaga !

> wersje bez IC maja "zabudowana" kratke w zderzaku.

Hmmm, z tym bym polemizował. Nie mam IC, a wycięcia miałem (o ile mamy to samo na myśli), słyszałem też o innych takich egzemplarzach... A przykład Liska tym bardziej sugeruje, by samymi wycięciami się nie sugerować palacz.gif

Napisano

o ile w twoim przypadku lapiesz zbedna wode/powietrze o tyle u liska zaslepiony IC chodzil z 50% wydajnoscia.

Chodzi o zaslepioną boczna kratke w zderzaku. Zaslepienie od wewnetrznej strony zderzaka. Z frontu ladnie zeberka widac itd...

Napisano

Jak to wszyscy pamientają hehe.gif ja już o tym zapomniałem.

U mnie po prostu poprzedni właściciel hehe.gif wyrwał zdeżak i w ASO wstawili od 5-D ale benzynki.... a co tam przeca to samo... czacha.gif

Tak więc na początku myślałem, że jest jakiś suuuuper tunel doprowadzający powietrze. mlot.gif

Nawet zdjołem go aby zobaczyć co było wymieniane / rozwalone / ale poza nim i rurkami dolnymi od klimy wszystkie inne elementy były nie ruszone.

Tak więc najprościej zerknąć jest na kasete silnika i tam jest napisane co za silnik 80/115 JTD lub 120/140/150 MJTD

Napisano

bierzesz nr. Win przed sprawdzeniem auta naocznie i sprawdzasz co i jak. Sprzedający nie powinien robić kłopotów z podaniem tego numeru. jeśli będzie zwlekał to coś jest nie tak z tym autem.

Napisano

wczoraj minęło mnie takie z niebieskim "J". wersja raczej sprzed liftingu (sądząc po klapie)

ile koników to to miało pod maską?

Napisano

> wczoraj minęło mnie takie z niebieskim "J". wersja raczej sprzed

> liftingu (sądząc po klapie)

> ile koników to to miało pod maską?

niebieskie "J" w Multijet to 120, czerwone to 140/150, aczkolwiek MJ pojawiło się po liftingu chyba hmm.gif

Napisano

mj 120 jest jeszcze z czarnym grilem frontowym

Napisano

> mj 120 jest jeszcze z czarnym grilem frontowym

140 też ok.gif - MJ pojawiły się w Stilo po pierwszym liftingu.

Napisano

> 140 też - MJ pojawiły się w Stilo po pierwszym liftingu.

mozliwe , po sasiedzku twinsen parkuje 120tke to sie roznimy tylko znaczkiem na klapie jtd/mj

Napisano

> mozliwe , po sasiedzku twinsen parkuje 120tke to sie roznimy tylko

> znaczkiem na klapie jtd/mj

Na kąciku były MJ 140 z czarnym grillem ok.gif

Napisano

> Na kąciku były MJ 140 z czarnym grillem

ja mam z czarnym ;p

Napisano

> Ale jak rozpoznać wersję silnika JTD patrząc pod maskę?

W moim są dwie naklejki. Jedna na serwie hamulca, gdzie czarno na białym jest napisane jaka to wersja i jaka moc, a druga na osłonie paska rozrządu, gdzie podany jest kod silnika 192A5000. Poza tym kod silnika jest też wybity na tabliczce znamionowej. Wystarczy się nauczyć, który silnik ma jaki kod i potem łatwo poznać.

EDIT: 115 KM ma kod 192A1.000, a 80KM 192A3.000

Napisano
  • Autor

> Tak więc najprościej zerknąć jest na kasete silnika i tam jest

> napisane co za silnik 80/115 JTD lub 120/140/150 MJTD

Czyli konkretnie gdzie zerknąć bo nie przyglądałem się temu autku póki co tak szczegółowo ?

Napisano

To było zwykłe JTD tylko mu J odpadło i dokleił z Multijet smile.gif

Napisano

> Czyli konkretnie gdzie zerknąć bo nie przyglądałem się temu autku

> póki co tak szczegółowo ?

otwierajac paszcze potwora lecimy od lewej strony przy lampach czyli "plytko" . Baniak na sprysk + pionowy metalowy modul wielkosci standardowego radia samochodowego i to jest to czego szukamy

edycja:

niech mnie poprawi jesli sie myle

- pod prawa noga przedniego pasazera pod dywanikiem jest zaslepka w podlodze gdzie sa wybite numery wozu ? W stilo to jest czy cos pokrecilem ?

- Sporo cennych informacji jest zakodowanych na naklejce przyklejonej od wewnetrznej strony oslon srodkowego tunela , niestety nie pamietam czy z prawej czy z lewej strony niewiem.gif Temat byl ruszany i moze cos w szukajce wydlubac sie da

edycja 2

poszukiwany watek

na zachete sama naklejka wink.gif

nl11kjl112jej4zk.png

Napisano

> - Sporo cennych informacji jest zakodowanych na naklejce przyklejonej

> od wewnetrznej strony oslon srodkowego tunela , niestety nie

> pamietam czy z prawej czy z lewej strony

Tych naklejek z pełnymi danymi jest pełno w Stilo, ja jak coś nowego zdemontuję to jest ta naklejka.

Napisano

akurat to, które Cię w środę minęło miało niebieskie J, bo poprzedniemu właścicielowi mojego stilo ktoś urwał literkę J i przykleił J z MultiJeta... to zwykłe 115KM wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.