Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

stabilizator

Featured Replies

Napisano

czy w stilo gumy do stabilizatora wystepuja jako oddzielna czesc ( tak jak w cywilizowanych autach np punto2 ) czy trzeba kupowac cala lage z gumami ? Mowa o calym/duzym stabilizatorze pod przednie zawieszenie a nie o tych koncoweczkach po 50zl umieszczonych pionowo kolo kol

Napisano

> czy w stilo gumy do stabilizatora wystepuja jako oddzielna czesc (

Na szczęście występują, np: Tu

Napisano
  • Autor

a czyli jakas manufaktura jednak to dlubie 270635636-JUMP2.gif

tylko jak to zalozyc ? zeby.GIF

chyba ze tak czy inaczej zastosowac opaske uciskowa ze starej detki rowerej celem zaciesnienia stosunkow hmm.gif

Napisano

> tylko jak to zalozyc ?

Jakoś się musi dać smile.gif Ponoć pasują też jakieś od Iveco tylko boki trzeba przyciąć.

Napisano
  • Autor

to dolozmy jeszcze http://www.mesgum.pl jako producenta tej gumki do iveco wink.gif

ps. linka z "tamtego" forum wink.gif

Napisano

występują, jak już poniżej napisno.

ja mam inne zapytanie.

czy da sie to samemy wybebeszyć z auta (bez odkręcania belki zawieszenia od nadwozia, wyglada że niby sie da, w eLernie proponują podnośnik i odkręcanie belki pomocniczej ?) i jak sprawa wygląda z samym wyjęciem starej gumy, ponoć obejmy są zakówane, przymierzam się do wymiany i chciałbym coś się wcześniej dowiedzieć żeby mnie nie spotkała jakaś niespodziewajka.

Przypomina mi sie że coś już było z rok temu n.t., ale szukajka coś mi nie odpowiada.

Napisano

> czy da sie to samemy wybebeszyć z auta (bez odkręcania belki

> zawieszenia od nadwozia, wyglada że niby sie da, w eLernie

> proponują podnośnik i odkręcanie belki pomocniczej ?)

Ja ostatnio wymieniałem cały stabilizator. Usługa wykonana przez ASO (cena 95,- zł) trzeba trochę opuścić belkę poprzeczną i nieco wykręcić śruby wahacza, które przeszkadzają w wyjęciu stabilizatora. Po wymianie stabilizatora auto dużo lepiej prowadzi się w zakrętach i zanikła większość stuków i luzów przedniego zawieszenia, chociaż w ASO przed wymianą mieli na ten temat inne zdanie twierdząc, że wymiana stabilizatora nie będzie miała wielkiego wpływu na pracę przedniego zawieszenia. Cena stabilizatora 380,- zł - zakup w Bilex Łódź.

Napisano

Mi to robili bez demontażu jakichkolwiek części belki ale masakrycznie to wyglądało i dobre kilka godzin trwało.

Teraz mam na śruby opaski więc można w każdej chwili zmienić, jednak mam poliuretanowe tuleje i jak do tej pory wyglądają jak nowe praktycznie (ponad rok już jeżdżą)

Napisano
  • Autor

a moze rzuc garsc info nt tych tulejek. Skad, za ile.. moze wymiary .. cokolwiek ?

Wole dac za konkretne gumki stowke niz bezsensownie wywalac trzy paczki za kawal zelastwa ktory nie jest uszkodzony

Napisano
  • Autor

> a moze rzuc garsc info nt tych tulejek. Skad, za ile.. moze wymiary

> .. cokolwiek ?

> Wole dac za konkretne gumki stowke niz bezsensownie wywalac trzy

> paczki za kawal zelastwa ktory nie jest uszkodzony

podbijam up..

300 to za manufakture wink.gif fiatowski 6xx icon_eek.gif

Napisano

ja wylicytowałem na aukcji z drugiego czy trzeciego postu... wink.gif

zobaczymy czy są czegoś warte... smile.gif

Napisano

> podbijam up..

> 300 to za manufakture fiatowski 6xx

380,- zł oryginalny fiatowski.

Napisano
  • Autor

> 380,- zł oryginalny fiatowski.

niemozliwe, albo dawno icon_eek.gif

Napisano

no więc poduchy stabilizatora założone...trochę zabawy było z odkręceniem wszystkiego, wycięciem starych poduch i zamontowaniem nowych ale wreszcie cisza nastała... smile.gif

Napisano
  • Autor

czyli warte zachodu ? czy robiles to sam czy zaprzyjazniony pan heniek, czy moze ASO ? chociaz ci ostatni to sie bronia przed takimi wynalazkami bo to nie jest wg instrukcji serwisowej i nie chca sie podejmowac partyzantki zaslaniajac sie odpowiedzialnoscia za wykonanie naprawy wbrew procedurom.

Napisano

Ja mam też do wymiany. Przyjąłem taką strategię. Na Allegro zamówiłem gumy, na szrocie wypatrzyłem stary stabilizator za 40 zł. Z tego starego stabilizatora odzyskam obejmy. Te obejmy, które mam na samochodzie odkręce i przetnę. Założe nowe gumy + wcześniej przygotowane roznitowne obejmy. Obejdzie się bez wyjmowania drążka.

Napisano

> no więc poduchy stabilizatora założone...trochę zabawy było z

> odkręceniem wszystkiego, wycięciem starych poduch i

> zamontowaniem nowych ale wreszcie cisza nastała...

Czy po wymianie gum auto pewniej trzyma kierunek jazdy? Niedawno u siebie wymieniłem wahacze (tuleje były naderwane), a auto wymagało ciągłej korekty toru. Myślałem że po wymianie objawy ustąpią, ale niestety nie irked.gif Cały czas auto jakby "pływa" po drodze, coś jak jazda na śniegu. Dodatkowo bardzo często zrywa przyczepność przy ruszaniu (nie jest to kwestia techniki jazdy ani opon) niewiem.gif

Może ktoś mi wyjaśnić jaką dokładnie rolę spełnia stabilizator? hmm.gif

Napisano

> Niedawno u

> siebie wymieniłem wahacze

Zbieżnośc była robiona po wymianie ?

Napisano
  • Autor

stabilizator trzyma auto w poziomie. Tak jak sprzezyna/amor pilunuje gora dol tak stabilizator zapewnia ze nie ruszysz auta na bok. wywalone stabilizatory powoduja efekt "podwijania" sie kol przy wchodzeniu w zakrety.

sportowa rozporka na kielichach amortyzatorow jest dodatkowym stabilizatorem. Coprawda ona bardziej usztywnia bude ale tez trzyma "geometrie" pojazdu w zakretach.

Wikipedia rzecze :

Quote:

Stabilizator poprzeczny - jest to elastyczny element zawieszenia, którego zadaniem jest przeciwdziałanie przechyłom poprzecznym pojazdu w czasie jazdy po łuku.

Zasada działania jest prosta. Można przyjąć, że stabilizator jest prętem lub rurą o odpowiedniej średnicy, wygiętą w kształcie litery U. Umocowany jest wahliwie do nadwozia lub ramy (np. pomocniczej) a jego zagięte końce przymocowane są do piasty koła. W czasie jazdy po niewielkich nierównościach, koła uginają się jednocześnie, lub różnica ugięcia jest nieznaczna. W tych warunkach stabilizator nie ma wpływu na pracę zawieszenia. W czasie jazdy w zakręcie stabilizator przeciwdziała nadmiernemu zwiększaniu się przechyłu poprzecznego. Powoduje to pewną zależność wzajemną kół danej osi.

Napisano

Dla planujących wkrótce wymianę gum stabilizatora mam następująca informację:

Firma asmapoland bardzo wkrótce wdroży do produkcji elementy tłumiące do stabilizatora Fiata Stilo.

Rozmawiałem z technikiem od nich i pytałem o takowe tuleje do naszych aut ale do dzisiaj jeszcze nie mają tego w produkcji. Natomiast Pan poprosił o ew. foto i zwymiarowanie owych tulei i obiecał, że na dniach tuleje (zamiast elementów gumowych) można będzie zamówić u nich ( http://asmapoland.com ). Pomyślałem sobie, że skoro zmieniam jutro stabilizator na nowy to wyślę im stare elementy - co przyśpieszy wdrożenie do produkcji (mają nowe maszyny i szybko mogą coś wytwarzać) więc oby był szybki efekt. Tak sobie jeszcze myślę o tulejach zawieszenia belki tylnej ... Może coś by było lepszego niż te "fiatowskie" zmieniane co półtora roku ciągle z tym samym efektem hmm.gif

EDit.

Czy we wszystkich Stilo stabilizator (a zwłaszcza "gumy") są jednakowe ?

Napisano

stabilizator przeciwdziała nadmiernemu

> zwiększaniu się przechyłu poprzecznego. Powoduje to pewną

> zależność wzajemną kół danej osi.

A mówiąc prościej: Bez stabilizatora przy pokonywaniu zakrętu np. w lewo siła odśrodkowa przechylała by auto w prawo,wciskając bardziej prawą sprężynę, powodowało by to mocny przechył w prawo. Natomiast drążek stabilizatora w tym samym czasie wciska też lewą sprężynę, nie pozwalając na nadmierny przechył.

Napisano

> czyli warte zachodu ? czy robiles to sam czy zaprzyjazniony pan heniek, czy moze ASO?

raczej tak...ale na ile starczą to się okaże...wszystko zależy od jakości gumy...

robione u zaprzyjaźnionego pana Heńka... smile.gif

> Czy po wymianie gum auto pewniej trzyma kierunek jazdy?

tak...dodatkowo nie ma stuknięcia i wrażenia delikatnego przestawiania się zawiasu podczas hamowania...

> Niedawno u siebie wymieniłem wahacze (tuleje były naderwane), a auto wymagało ciągłej korekty toru. Myślałem że po wymianie objawy ustąpią, ale niestety nie Cały czas auto jakby "pływa" po drodze, coś jak jazda na śniegu. Dodatkowo bardzo często zrywa przyczepność przy ruszaniu (nie jest to kwestia techniki jazdy ani opon)

to mogą być łączniki albo sam stabilizator...

> Może ktoś mi wyjaśnić jaką dokładnie rolę spełnia stabilizator?

powiem tak...testowaliśmy jazde bez niego u kumpla i auto pływało i zachowywało się niepewnie na drodze...

stabilizator jest chyba wszędzie taki sam...

Napisano

> Zbieżnośc była robiona po wymianie ?

Zrobiona, nawet minimalnie się polepszyła po wymianie wahaczy. Ustały też wszelkie hałasy z zawieszenia, np. przy pokonywaniu poprzecznych progów. Problem "pływania" jednak pozostał - auto po prostu nie trzyma zadanego kierunku oslabiony.gif

Napisano

> Wikipedia rzecze :

Dzięki za link! Z angielskiej wersji tego artykułu wyczytałem jeszcze że problem "pływania" można połączyć właśnie z działaniem stabilizatora. Być może to właściwy trop hmm.gif

Napisano

> to mogą być łączniki albo sam stabilizator...

Łączniki wymienione 5kkm temu, oryginał Fiata. Nie mogły jeszcze paść biglaugh.gif

> powiem tak...testowaliśmy jazde bez niego u kumpla i auto pływało i

> zachowywało się niepewnie na drodze...

To dokładnie jak u mnie. A już z pięciu "mechaników" jeździło autem i żaden nie widzi problemu. Zastanawia mnie czy takie objawy mogą świadczyć o uszkodzeniu drążka stabilizatora... crazy.gif

Napisano

Mam podobne objawy. Jutro rano założą nowy cały stabilizator. Zdam relację.

Napisano

> Mam podobne objawy. Jutro rano założą nowy cały stabilizator. Zdam

> relację.

Czekam niecierpliwie! tuptup.gif Dodatkowe objawy: nawet przy łagodnym ruszaniu kierownica często sama "ściąga" - nie trzyma położenia "na wprost" icon_eek.gif Małe nierówności powierzchni (garby, płytkie koleiny) również powodują jej samoistny skręt (i idącą za tym zmianę toru jazdy) angryfire.gif

Napisano

Właśnie wymieniony stabilizator. Auto podczas jazdy i skrętów zauważalnie mniej wychyla się na boki. Mniej także "nurkuje". Zmniejszyła się ilość stuków w przednim zawieszeniu. Ubyły zapewne te związane z zużytymi gumami starego stabilizatora. Pozostały jeszcze stuki - ale po wymianie wahaczy, stabilizatora, nic mi do głowy nie przychodzi i przyczynie ich powstawania. Co do ściagania to raczej nie mam tego wyraźnego objawu. Jednakże minimalne istnieje . Podobno przyczyna może leżeć także po stronie tylnej belki (zbieżność ?? )

Ogólnie jest lepiej (aczkolwiek zamiarem było całkowite wyeliminowanie stuków....). Przy określonej cenie tego zabiegu (ok. 600zł) - naprawa raczej potrzebna.

Napisano

Podepnę się bo w szukajce nie znalazłem opinii. Jakie łączniki stabilizatora polecacie? Na allegro znalazłem ofertę wieszaków całkowicie metalowych (łącznie z miseczkami). Stosował ktoś może? Trochę mnie nerwa złapała - wsadziłem na jesieni oryginalne i słyszę, że prawy zaczyna już stukać.

Napisano

Co do całkowicie metalowych to sobie odpuść ,szybko zaczną skrzypieć i się wyrobią gniazda! no.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano

Też bym się podpiął do tematu, ale w kwestii technicznej.

Mam do wymiany gumy stabilizatora - z tego co wiem stabilizator jest nierozbieralny i owe gumy są tam "na stałe".

Czy mechanior poradzi sobie gdy dostarczę mu tylko 2 nowe gumy? Coś będzie musiał rozcinać, spawać itp??

Gorąco proszę o poradę.

pzdr,

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.