Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

AVEO Hałas przy dużych prędkościach

Featured Replies

Napisano

Na wstępie chciałbym tu wszystkich powitać i mam pewien problem z moim Aveo. Przy dużych prędkościach gdzieś tak około 140 z okolic przedniego lewego słupka słychać huczenie tak jakby gdzieś powietrze wpadało, dźwięk przypomina dmuchanie w szklana butelkę. Występuje prawie zawsze przy 140 ale przy 120 też potrafi się pojawić zależy od kierunku wiatru i chyba przy wietrze z prawej strony dźwięk pojawia się już właśnie przy 120, ale z tym wiatrem nie jestem pewien na 100 %. Byłem już w serwisie, ale nie mieli takiego przypadku i w okolicy ASO nie ma gdzie się tak rozpędzić i nie jest pewne czy ten dźwięk wystąpi a optycznie nic nie widać by coś było nie tak. Dźwięk ustaje przy delikatnym uchyleniu szyby kierowcy. Samochód to AVEO II Sedan 1.2 16V 2009r made in FSO, z przebiegiem 2500 km.

Napisano

Uszczelka od szyby lub drzwi zle dolega.

Napisano

Zdecydowanie jeździj wolniej drive.gif to unikniesz ikonka_photo2.gif, a i szumu nie będzie słychać.....A tak na poważnie, u mnie coś takiego nie występuje. Być może gdzieś, a raczej na pewno wciska się powietrze.

Napisano

> Zdecydowanie jeździj wolniej to unikniesz , a i szumu nie będzie

> słychać.....A tak na poważnie, u mnie coś takiego nie występuje.

> Być może gdzieś, a raczej na pewno wciska się powietrze.

Super odpowiedz oslabiony.gif

Napisano

Przy dużych prędkościach gdzieś tak około 140 z

> okolic przedniego lewego słupka słychać huczenie tak jakby

> gdzieś powietrze wpadało, dźwięk przypomina dmuchanie w szklana

> butelkę.

u mnie jest coś podobnego tyle że w Lacku angryfire.gif nie pytałem chłopaków z serwisu czy mieli takie przypadki, ale po nd się dowiem, bo zaczyna mnie to irytować irked.gif

...patrz post: Lacetti: "ograniczenie prędkości"

Napisano

> Na wstępie chciałbym tu wszystkich powitać i mam pewien problem z

> moim Aveo....

U mnie co prawda nic podobnego nie słychać, za to drzwi kierowcy czasem podczas jazdy "mlaskają" uszczelką gdy jest mokro. Świadczy to o niezbyt dokładnym jej przyleganiu...niestety.

Napisano
  • Autor

Z uszczelką troszkę kombinowałem próbowałem ją jakoś przestawiać ale nic nie dało, odnośnie jeżdżenia wolniej codziennie jeżdżę obwodnicą trójmiejską do pracy i czasami nie da się wolniej jedzie się 70 prawym pasem albo 140 lewym, a dopuszczalna jak wiemy to 110, więc jak chce się jakiegoś TIR'a wyprzedzić to na chwilę trzeba przyspieszyć i nie jestem zwolennikiem tak szybkiej jazdy.

Napisano

> Z uszczelką troszkę kombinowałem próbowałem ją jakoś przestawiać ale

> nic nie dało, odnośnie jeżdżenia wolniej codziennie jeżdżę

> obwodnicą trójmiejską do pracy i czasami nie da się wolniej

> jedzie się 70 prawym pasem albo 140 lewym, a dopuszczalna jak

> wiemy to 110, więc jak chce się jakiegoś TIR'a wyprzedzić to na

> chwilę trzeba przyspieszyć i nie jestem zwolennikiem tak

> szybkiej jazdy.

Wymienic cala uszczelke, ostatnio w top gear Clarcsonowi sama odpadla.

Napisano
  • Autor

Tak tylko czy w serwisie tak od ręki ją wymienią jak im powiem że z nią może być problem, to mnie najbardziej zastanawia. Wstępnie ze znajomym jestem umówiony by podmuchać trochę sprężonym powietrzem po różnych szczelinach i może w ten sposób uda się namierzyć usterkę.

Napisano

> Tak tylko czy w serwisie tak od ręki ją wymienią jak im powiem że z

> nią może być problem, to mnie najbardziej zastanawia. Wstępnie

> ze znajomym jestem umówiony by podmuchać trochę sprężonym

> powietrzem po różnych szczelinach i może w ten sposób uda się

> namierzyć usterkę.

Dmuchac zawsze mozesz hehe.gif

Musza sie przejechac i zobaczyc. W lanosie np zmienilem uszczelki na te od nubiry i jak reka odjal. Pewnie gdzies nie dolega i na skutek zawirowan swiszczy.

Napisano

> Super odpowiedz

----------------------

Czasami trzeba mieć chociaż odrobinkę humoru hehe.gif nawet wówczas gdy jest bbq.gif palący problem. Miłego wieczorku.

Napisano

> ----------------------

> Czasami trzeba mieć chociaż odrobinkę humoru nawet wówczas gdy jest

> palący problem. Miłego wieczorku.

To jest techniczny kacik sciana.gif A Twoja odpowiedz nie miala nic wspolnego z problem tylko z kapelusznicza jazda. oslabiony.gif

Napisano

widzę że temat "umarł" czacha.gif

Ktoś tam wcześniej słusznie zauważył - owy "świst" przedostaje się przez uszczelkę drzwi kierowcy. Jeszcze z nią nic nie kombinowałem, ale wkrótce się nią zajmę bokser.gifgrinser006.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> widzę że temat "umarł"

> Ktoś tam wcześniej słusznie zauważył - owy "świst" przedostaje się

> przez uszczelkę drzwi kierowcy. Jeszcze z nią nic nie

> kombinowałem, ale wkrótce się nią zajmę

Temat nie umarł, tylko ja nie miałem za bardzo czasu. Więc tak, tak jak wcześniej pisałem miałem podmuchać sprężonym powietrzem po samochodzie i podmuchałem i nic, tego dźwięku nie udało mi się uzyskać, nawet lekko podobnego, był tylko zwykły dźwięk jak to się dmucha po karoserii wszędzie taki sam. Ale przy dmuchaniu znalazłem że plastikowe nadkole lewy przód jest źle zamontowane i zachodzi na błotnik zamiast się w nim chować i była mała szczelina przez to. Banan mi się pojawił na ustach że pewnie to jest to. Niestety nic się nie zmieniło, więc zadzwoniłem do ASO i miły pan mi odpowiedział że nie mieli takiego przypadku i będzie ciężko zlokalizować usterkę, twierdząc że pewnie to normalne bo to tanie auto i słabo wygłuszone. Może i słabo wygłuszone, ale umiem odróżnić świst od hałasu wynikającego z prędkości tym bardziej że przy 120 potrafi się to pojawić. Dopiero we wrześniu mam się do nich zgłosić bo sezon urlopowy i nie ma ludzi, a by to sprawdzić trzeba jechać na obwodnicę albo autostradę a test pewnie będzie trwał ze 2 godziny bo trzeba tam dojechać. Czuję że to będzie walka z wiatrakami frown.gif

Napisano

pad.gif to sobie pomuchales hehe.gifhehe.gifhehe.gifhehe.gif

Jedz i powiedz zeby uszczelke w drzwiach sprawdzili. :

Napisano
  • Autor

> to sobie pomuchales

> Jedz i powiedz zeby uszczelke w drzwiach sprawdzili. :

Uszczelkę to sobie sam sprawdziłem, optycznie wygląda dobrze nie widać by była wypaczona, przekrzywiona czy co tam jeszcze. Tak naprawdę to oni sami muszą posłuchać bo jak pisałem wcześniej, podejrzewają że jest to naturalny dźwięk, co jest oczywiście bzdurą.

Napisano

(...)

> Dopiero we wrześniu mam się do nich zgłosić bo sezon urlopowy i

> nie ma ludzi, a by to sprawdzić trzeba jechać na obwodnicę albo

> autostradę a test pewnie będzie trwał ze 2 godziny bo trzeba tam

> dojechać. Czuję że to będzie walka z wiatrakami.

... niech Ci nie [a niech to prosiaczek]ą głupot. bierzesz gościa i jedziesz z nim na jazdę, bez tłumaczenia że jest sezon urlopowy - nie wiem skąd jesteś, ale zapewne nie musi być to droga expresowa, żeby rozbujać się do 140.

U mnie jest to samo (mykam powyżej 1,40,- wink.gif i już świszczy, wystarczy że uchylę trochę szybę i już tego nie ma, a więc świst pochodzi spod uszczelki szyby, lub drzwi kierowcy. Ponoć w Nubirach było to samo, wymieniali uszczelki i było po temacie. Z tego co widzę, dla ASO jest to problem który nie występuje lub nie mają możliwości wymiany tychże uszczelek wobec czego starają się nie zauważać "usterki".

Natomiast jeśli jeden serwis Cię "zlewa" jedź do innego.

Napisano

> (...)

> ... niech Ci nie [a niech to prosiaczek]ą głupot. bierzesz gościa i

> jedziesz z nim na jazdę, bez tłumaczenia że jest sezon urlopowy

> - nie wiem skąd jesteś, ale zapewne nie musi być to droga

> expresowa, żeby rozbujać się do 140.

> U mnie jest to samo (mykam powyżej 1,40,- i już świszczy, wystarczy

> że uchylę trochę szybę i już tego nie ma, a więc świst pochodzi

> spod uszczelki szyby, lub drzwi kierowcy. Ponoć w Nubirach było

> to samo, wymieniali uszczelki i było po temacie. Z tego co

> widzę, dla ASO jest to problem który nie występuje lub nie mają

> możliwości wymiany tychże uszczelek wobec czego starają się nie

> zauważać "usterki".

> Natomiast jeśli jeden serwis Cię "zlewa" jedź do innego.

Oczywiscie, ze problem lezy w uszczelkach w lanosie zamienilem na te od nubiry i jak reka odjal zlosnik.gif W Aveo nie mam tego problemu moze dlatego, ze tylko po miescie nim jezdze grinser006.gif

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Oczywiscie, ze problem lezy w uszczelkach w lanosie zamienilem na te

> od nubiry i jak reka odjal W Aveo nie mam tego problemu moze

> dlatego, ze tylko po miescie nim jezdze

Chyba znalazłem problem, gdyż zauważyłem że uszczelka drzwi nie jest dobrze osadzona. W serwisie montowali alarm i musieli ściągnąć plastiki przednich słupków by zamontować czujki, a by to ściągnąć trzeba było ściągnąć uszczelkę i była źle włożona na długości ze 3 cm tylko że to nie była rzeczy która rzucała się w oczy ale umiejscowienie wskazywało by że to było to bo dźwięk z tych okolic dobiegał. Czas pokaże czy problem w tym tkwił. Niestety sami fachowcy pracują w serwisach. angryfire.gif

Napisano

> Chyba znalazłem problem, gdyż zauważyłem że uszczelka drzwi nie jest

> dobrze osadzona. W serwisie montowali alarm i musieli ściągnąć

> plastiki przednich słupków by zamontować czujki, a by to

> ściągnąć trzeba było ściągnąć uszczelkę i była źle włożona na

> długości ze 3 cm tylko że to nie była rzeczy która rzucała się w

> oczy ale umiejscowienie wskazywało by że to było to bo dźwięk z

> tych okolic dobiegał. Czas pokaże czy problem w tym tkwił.

> Niestety sami fachowcy pracują w serwisach.

Mam w Yarisie lekko odstającą uszczelkę, w którą wchodzi podnoszona szyba w drzwiach. Świszcze powyżej 100km/h niemiłosiernie zlosnik.gif

Napisano

> Chyba znalazłem problem, gdyż zauważyłem że uszczelka drzwi nie jest

> dobrze osadzona. W serwisie montowali alarm i musieli ściągnąć

> plastiki przednich słupków by zamontować czujki, a by to

> ściągnąć trzeba było ściągnąć uszczelkę i była źle włożona na

> długości ze 3 cm tylko że to nie była rzeczy która rzucała się w

> oczy ale umiejscowienie wskazywało by że to było to bo dźwięk z

> tych okolic dobiegał. Czas pokaże czy problem w tym tkwił.

> Niestety sami fachowcy pracują w serwisach.

Mowilem to chciales kompresorem dmuchac hehe.gifoink.gif

Napisano
  • Autor

> Mowilem to chciales kompresorem dmuchac

No tak mówiłeś, ale to była najmniej inwazyjna i w zasadzie najbezpieczniejsza forma sprawdzenia tego, przecież nie będę jeździł po 150 na godzinę i przykładał ucho do drzwi i sprawdzał skąd dźwięk dobiega, pół biedy jak by to była strona pasażera to mógłbym do tego kogoś zwerbować, nie powiem było by to wykonalne ale uszczelka bo takich wyścigach mogła by być już dla mnie mało istotna.

Napisano
  • Autor

Jednak to nie pomogło w zasadzie nic się nie zmieniło, dalej świszczy przy 140. Odwiedziłem dziś serwis i oczywiście nic, przejechali się osiągnęli max 120 i nie zaświszczało, a mówiłem że przy 120 to bardzo rzadko się zdarza, ale za to prawie zawsze występuje przy 140, więc według nich nie ma problemu, obejrzeli auto i nic nie znaleźli, powiedzieli że u nas nie można jeździć z prędkościami powyżej 130 wiec auto jest sprawne jak to występuje powyżej tej prędkości. Półtorej godziny się kłóciłem, oni szybciej nie chcą jechać, a niedaleko jest autostrada, ale tam też nie chcą się wybrać bo to niebezpieczne jechać 140, ale 120 w mieście jest OK. Usterki nie ma bo przy ich jeździe nie wystąpiła i auto jest sprawne technicznie, bo pewnie to naturalny dźwięk związany z prędkością, normalnie ręce opadają gorzej jak z dziećmi się rozmawiało. Jestem jeszcze raz w przyszłym tygodniu umówiony do serwisu, mam zostawić auto na cały dzień, pewnie postawią na parking na te ileś godzin i powiedzą że nic nie znaleźli. Ogólnie mają to w dupie tak jak podejrzewałem i ciężko będzie coś załatwić. Nagrałem telefonem filmik, niestety słabo słychać ze względu na profesjonalizm sprzętu do nagrywania tego typu rzeczy:P, ale jest to dużo głośniejsze od szumu powietrza z zewnątrz. Zaczyna się mniej więcej w 36 sekundzie filmu i niestety nie trwa długo bo musiałem zaraz hamować. Moim zdaniem nie jest to naturalny dźwięk.LINK do jutjuba

Napisano

> więcej w 36 sekundzie filmu i niestety nie trwa długo bo

> musiałem zaraz hamować. Moim zdaniem nie jest to naturalny

> dźwięk.LINK do jutjuba

czy ja wiem ...

nie masz jakiegoś liścia na podszybiu ... pod maską gdzieś ?

nie przejmowałbym się tym zbytnio

przy 140 to już naprawdę ciężko wymagać, aby było cicho

u mnie w yarisie zaczyna świszczeć przy 100km/h

ostaje uszczelka w drzwiach - ta okalająca szybę od gory

Napisano
  • Autor

> czy ja wiem ...

> nie masz jakiegoś liścia na podszybiu ... pod maską gdzieś ?

> nie przejmowałbym się tym zbytnio

> przy 140 to już naprawdę ciężko wymagać, aby było cicho

> u mnie w yarisie zaczyna świszczeć przy 100km/h

> ostaje uszczelka w drzwiach - ta okalająca szybę od gory

Tak jak pisałem wcześniej hałas jest dużo mocniejszy niż na filmie, jak pierwszy raz usłyszałem to się przestraszyłem i się na stacji benzynowej zatrzymałem by zobaczyć czy nic nie odpada. Poza tym auto mam od nowości i już za pierwszym razem przy osiągnięciu tej prędkości to wystąpiło i od tamtego czasu nie polepszyło się ani nie pogorszyło, a i od tamtej pory zrobiłem prawie 4 tys km. Poprzednio miałem 3 Polonezy i także jeździłem z takimi prędkościami było głośno ale nic nie świszczało, więc mam rozumieć że Aveo auto prawie pół wieku młodsze konstrukcyjnie jest mniej dopracowane aerodynamicznie ??

Napisano

Floyd tak jak pisałem wcześniej - u mnie jest to samo !!!!

pomykam 140km/h -> i jest świst jak jasny [a niech to prosiaczek] !!

i żadne domniemania że jest jakiś liść - bzdura !!

Panowie, przecież nie wyssaliśmy sobie kurna tego z palca!!

mnie też to wq.%#!ia, ale auto po gwar. Prawdopodobnie jest to uszczelka drzwi-to samo było w nexia'ch.

należałoby posadzić kolesia z serwisu na miejscu pasażera i wyskoczyć na szybkiego ruchu-lub na autostradę jeśli nie masz daleko zlosnik.gif

powinni wymienić Ci uszczelkę na nową!!

z tego co się dowiadywałem do mnie taka uszczelka kosztuje ok. 200,-

daj znać co i jak jeśli coś załatwisz

pozdr!!

Napisano
  • Autor

> Floyd tak jak pisałem wcześniej - u mnie jest to samo !!!!

> pomykam 140km/h -

> i żadne domniemania że jest jakiś liść - bzdura !!

> Panowie, przecież nie wyssaliśmy sobie kurna tego z palca!!

> mnie też to wq.%#!ia, ale auto po gwar. Prawdopodobnie jest to

> uszczelka drzwi-to samo było w nexia'ch.

> należałoby posadzić kolesia z serwisu na miejscu pasażera i wyskoczyć

> na szybkiego ruchu-lub na autostradę jeśli nie masz daleko

> powinni wymienić Ci uszczelkę na nową!!

> z tego co się dowiadywałem do mnie taka uszczelka kosztuje ok. 200,-

> daj znać co i jak jeśli coś załatwisz

> pozdr!!

Dzięki za wsparcie, ale coś mi się wydaje że to nie uszczelka bo była źle założona i to dość mocno źle, nie dość że była szczelina to była przesunięta jakieś 3 cm co powodowało nieprawidłowe układanie się na progu więc ją poprawiłem i nic się nie zmieniło, ani lepiej ani gorzej. Więc uszczelka która jest na "otworze drzwiowym" raczej nie jest, zostaje uszczelka od szyby i uszczelka na drzwiach, ale tu myślę że też jest wszystko OK gdyż porównywałem z autami nowymi na salonie i było dokładnie tak samo a różnice rzędu niecałego mm myślę że nie wpływają na to.

Napisano

wiesz, na oko tak nie widać. Wiem jedno, jeśli uchylę troszkę szybę świst znika, więc albo uszczelka szyby, albo sam nie wiem. Tak naprawdę nic nie zrobiłem w tym kierunku, bo wiecznie nie ma czasu no i tak jeżdżę.

poza tym, ostatnio miałem z czym innym utrapienie, ale już je wyeliminowałem.

Pozdrawiam!!

Napisano
  • Autor

> wiesz, na oko tak nie widać. Wiem jedno, jeśli uchylę troszkę szybę

> świst znika, więc albo uszczelka szyby, albo sam nie wiem. Tak

> naprawdę nic nie zrobiłem w tym kierunku, bo wiecznie nie ma

> czasu no i tak jeżdżę.

> poza tym, ostatnio miałem z czym innym utrapienie, ale już je

> wyeliminowałem.

> Pozdrawiam!!

No u mnie jest tak samo jak uchylę dosłownie o milimetr szybę świst ustępuje. Ma ktoś mejla do GM'a do biura obsługi klienta, wiem że kiedyś ktoś podawał, ale jakoś nie mogę znaleźć. Chciałbym przedstawić problem bezpośrednio w GM'ie bo serwis ma to najwyraźniej w dupie, o czym także chcę napisać.

Napisano

> No u mnie jest tak samo jak uchylę dosłownie o milimetr szybę świst

> ustępuje. Ma ktoś mejla do GM'a do biura obsługi klienta, wiem

> że kiedyś ktoś podawał, ale jakoś nie mogę znaleźć. Chciałbym

> przedstawić problem bezpośrednio w GM'ie bo serwis ma to

> najwyraźniej w dupie, o czym także chcę napisać.

w podwieszonym wątku

Napisano

> No u mnie jest tak samo jak uchylę dosłownie o milimetr szybę świst

> ustępuje.

w lanosie jest to samo grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gif

drażni mnie to strasznie, choć po wymianie szyby na nową jest to mniej uciążliwe, stara szyba strasznie latała na boki w mocowaniu i może trochę źle się domykała

• 3 miesiące później...
Napisano

u mnie tez cos takiego sie pojawiło ale przy prędkosci 160 km/h. to napewno jest wiatr. Wydaje mi sie że jakieś elementy źle są spasowane i to wszystko

Napisano

aaa ja się muszę pochwalić że od jakiegoś czasu - nawet nie wiem od kiedy, świst ustał - nie zwróciłem nawet na to uwagi - zapomniałem o tym smile.gif

Przypomniał mi znajomy jak kiedyś pomykaliśmy dość szybko trasą: pyta: kiedy wymieniłeś uszczelkę, zaświeciła mi się w głowie idea.gif pytam jaką uszczelkę, on na to no drzwi, bo jak jechałeś taką prędkością to ostro gwizdało zlosnik.gif i w tym momęcie zdałem sobie sprawę że jest cicho smile.gif

nie wiem co było tego powodem, ale już jest cicho

Napisano

No to i ja się niestety muszę przyłączyć do tematu.

U mnie nie był żadnych świstów nawet przy prędkości maksymalnej, ale jakieś miesiąc temu posmarowałem uszczelki silikonowym preparatem do uszczelek i...przy ok 150km/h usłyszałem to co koledzy oslabiony.gif

Nie wiem jak teraz bo , nie ma odpowiedniej pogody aby to sprawdzić.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Coś musi być w tych autach nie tak bo u ojca w Aveo z 2008 roku jest to samo. Nie zawsze i tylko przy prędkości ok 140km/h. Co ciekawe odgłos jest chwilowy i potem znowu cisza (pojawia się przy zmianie pasa). Sam dźwięk jest donośny i faktycznie przypomina dmuchanie w pustą butelkę...

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Coś musi być w tych autach nie tak bo u ojca w Aveo z 2008 roku jest

> to samo. Nie zawsze i tylko przy prędkości ok 140km/h. Co

> ciekawe odgłos jest chwilowy i potem znowu cisza (pojawia się

> przy zmianie pasa). Sam dźwięk jest donośny i faktycznie

> przypomina dmuchanie w pustą butelkę...

-------------------------------------------------------------------------------------------

wcześniej pisałem że u mnie było to samo zjawisko. Ostatnio zauważyłem, że po stronie pasażera jak się otworzy przednie drzwi to miedzy przednim błotnikiem a słupkiem nie ma izolacji ( widać nadkole) to w tym miejscu wcześniej słyszałem ten dziwny odgłoos. Po stronie kierowcy wspomniana izolacja jest. Może to właśnie brak tej izolacji ma z tym odgłosem jakiś związek. Poprostu od czasu do czasu zawiewa tam wiatr.

Napisano

> -------------------------------------------------------------------------------------------

> Ostatnio

> zauważyłem, że po stronie pasażera jak się otworzy przednie

> drzwi to miedzy przednim błotnikiem a słupkiem nie ma izolacji (

> widać nadkole) to w tym miejscu wcześniej słyszałem ten dziwny

> odgłoos. Po stronie kierowcy wspomniana izolacja jest. Może to

> właśnie brak tej izolacji ma z tym odgłosem jakiś związek.

> Poprostu od czasu do czasu zawiewa tam wiatr.

U mnie też nie ma tej izolacji. Nie wiem czy tak ma być. Z jakiś czas jadę na ostatni przegląd to się zapytam w ASO. Ale z tej strony od pasażera raczej nie słyszę żadnych hałasów. Raczej z tej od kierowcy jak sprawdzali coś w drzwiach w ASO to później chyba uszczelka gdzieś dobrze nie dolega i teraz powyżej 100 km/h słyszę jakiś hałas, który też mnie drażni.

Napisano

daewoo nawet w lanosach montowało tą gąbkę tylko od strony kierowcy

nawet jak się jedzie w deszcz to po stronie kierowcy mniej słychać wodę z jezdni niż po stronie pasażera, ja już kupiłem takie gąbki od nubiry i jak tylko będę miał czas to montuje także po drugiej stronie

nubira miała właśnie z obydwu

Napisano
  • Autor

Wybaczcie mi że dopiero teraz pisze, ale problem u mnie został rozwiązany. Co było, nie wiem i pewnie nigdy się nie dowiem, nie pisałem właśnie z tego powodu bo tak naprawdę nie wiem co zostało zrobione. Podobno została wymieniona uszczelka od drzwi na drzwiach, i rzeczywiście dźwięk ustał na pewien czas, aż któregoś razu się pojawił tylko że dużo ciszej i po zgłoszeniu tego została wymieniona uszczelka szyby. Od tamtej pory się to nie pojawiło ale po tamtych operacjach na wybojach słyszę pracę uszczelek na tych tylko drzwiach, dźwięk takiej ocierającej się gumy. Próbowałem to przesmarować specjalnym specyfikiem ale nic nie pomogło, więc znów czeka mnie wizyta w serwisie. Coś jest z tymi uszczelkami w Aveo.

Napisano

czy ktos moze zrobic fotki tej uszczelki od strony kierowcy , ktora niby powinna byc ? bo albo ja jestem slepy bo u mnie jej nie ma od nowego

Napisano

> czy ktos moze zrobic fotki tej uszczelki od strony kierowcy , ktora

> niby powinna byc ? bo albo ja jestem slepy bo u mnie jej nie ma

> od nowego

Otworz drzwi i od srodka znajdziesz uszczelke.

Napisano

> Otworz drzwi i od srodka znajdziesz uszczelke.

nie ma zadnej uszczelki miedzy blacha blotnika. Takze przegladnelem EPC Chevrolet i tam nie ma zadnej takiej zcesci jak gumowa uszczelka od strony kierowcy

Napisano

> nie ma zadnej uszczelki miedzy blacha blotnika. Takze przegladnelem

> EPC Chevrolet i tam nie ma zadnej takiej zcesci jak gumowa

> uszczelka od strony kierowcy

Drzwi sa bez uszczelki??? Nawet Clarcson w Top Gear sie z tego smial ze latwo odpadaja grinser006.gif

Napisano

> Drzwi sa bez uszczelki??? Nawet Clarcson w Top Gear sie z tego smial

> ze latwo odpadaja

chodzilo mi o izalcje miedzy pzrednim błotnikiem a słupkiem- ze niby jest po stronie kierowcy a pasazera nie - u mnie nie ma po obydwu i EPC tez nie znalazlem aby taka czesc wystepowala

Napisano

> chodzilo mi o izalcje miedzy pzrednim błotnikiem a słupkiem- ze niby

> jest po stronie kierowcy a pasazera nie - u mnie nie ma po

> obydwu i EPC tez nie znalazlem aby taka czesc wystepowala

U mnie tez nie ma.

Napisano

> U mnie tez nie ma.

dziwne , u jednych jest a u drugich nie ma a jak jest to tylko po stronie kierowcy - dziwne to

Napisano

jutro sprawdzę w siostry aveo czy są te gąbko uszczelki

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Przy dużych prędkościach gdzieś tak około 140 z

> okolic przedniego lewego słupka słychać huczenie tak jakby

> gdzieś powietrze wpadało, dźwięk przypomina dmuchanie w szklana

> butelkę.

U mnie dzieje sie podobnie ;P tylko po prawej stronie, ale nie jest znacząco jakos przeskadzające ;P Bardziej wkurzaja mnie boczki ktore potrafia trzeszczec a auto nie ma jescze 50000km boje_sie.gif

• 1 rok później...
Napisano

Ma ktoś jakieś nowe doświadczenia odnośnie problemu z hałasującym/świszczącym Aveo ?

Napisano

> Ma ktoś jakieś nowe doświadczenia odnośnie problemu z hałasującym/świszczącym Aveo ?

Również to mam i to przy różnych prędkościach, w zależności również o warunków zewnętrznych a dokładnie siły wiatru działającego na auto. A uważam, że to odgłos z upustu odprowadzania ciśnienia z kabiny.

s6b59o07.th.png

Uploaded with ImageShack.us

Definicja z TIS

"Upust odprowadzania ciśnienia

Gdy wszystkie okna są zamknięte, a wentylacja jest włączona, wdmuchiwane do wnętrza pojazdu powietrze z zewnątrz powoduje podwyższenie ciśnienie w kabinie. W celu wyrównania ciśnienia powietrze odprowadzane jest przez dwa upusty redukcji ciśnienia. Upusty redukcji ciśnienia umieszczone są w tylnej części pojazdu, za pasem zderzaka."

Jest tam taka membranka która właśnie przy większych prędkościach lubi "dzwonić".

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.