Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gwarancja? Znaczek na tylnej klapie i łożysko...

Featured Replies

Napisano
  • Autor

> Chyba właśnie go zwolniłeś....

Oj Luteczek, Luteczek... Jak Ty czasem coś wymyślisz to ręce opadają... rotfl.gif

Napisano

> Oj Luteczek, Luteczek... Jak Ty czasem coś wymyślisz to ręce

> opadają...

No bo taka gorliwość w dogodzeniu klientowi... hehe.gif

Napisano
  • Autor

> Mam dla Ciebie dobrą wiadomość...

Już jestem zapisany na wymianę... Pisałem wyżej, że jak zgłaszałem to powiedzieli, że znają problem!

Mam nadzieję, że przez to nikogo nie zwolnią rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> No bo taka gorliwość w dogodzeniu klientowi...

Nie, to jest właśnie prawidłowe zachowanie. To jest budowanie w kliencie zaufania do marki i poprawy wizerunku, o której to chyba nawet Ty kiedyś gdzieś napisałeś...

Napisano

> Nie, to jest właśnie prawidłowe zachowanie. To jest budowanie w

> kliencie zaufania do marki i poprawy wizerunku, o której to

> chyba nawet Ty kiedyś gdzieś napisałeś...

Ja teraz pisałem ironicznie ale masz całkowitą rację... niestety takie zachowania u nas to wciąż rzadkość....

Napisano

> Już jestem zapisany na wymianę... Pisałem wyżej, że jak zgłaszałem to

> powiedzieli, że znają problem!

Racja, pisałeś mlot.gif Ostatnio przeglądam forum "w biegu" więc przeoczyłem waytogo.gif

Napisano

> No bo taka gorliwość w dogodzeniu klientowi...

Póki co serwis robi na mnie o wiele lepsze wrażenie niz samo auto zlosnik.gif Żebym tylko nie wykrakał 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Póki co serwis robi na mnie o wiele lepsze wrażenie niz samo auto

Przesadzasz...

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Z twojego opisu jak dla mnie to wina opon będzie. Łożyska to

> jednostajny dźwięk a wszelkie tupania głośniejsze bicia to do

> tej pory wskazywały na problem z oponami.

Opony jednak. Lewa ma jakieś guzy a prawa też coś nie tak...

Podobno założyli koła z nowego egzemplarza i dźwięki ustały!

BTW. Jaki dokładnie symbol mogą mieć te opony? Ja wiem tylko, że to Bridgestone ER300 205/55R16 91 ale nie znam indeksu. Pewnie V... niewiem.gif

EDIT: Chyba z tym V to przesadziłem...

Napisano

> Opony jednak. Lewa ma jakieś guzy a prawa też coś nie tak...

> Podobno założyli koła z nowego egzemplarza i dźwięki ustały!

> BTW. Jaki dokładnie symbol mogą mieć te opony? Ja wiem tylko, że to

> Bridgestone ER300 205/55R16 91 ale nie znam indeksu. Pewnie V...

> EDIT: Chyba z tym V to przesadziłem...

moje Pirelli w tym samym rozmiarze mają H

Napisano

czyli powinienes na gw dostac nowe gumy, bo takie sprawy gw obejmuje w przypadku opon jesli dobrze pamietam

Napisano
  • Autor

> czyli powinienes na gw dostac nowe gumy, bo takie sprawy gw obejmuje

> w przypadku opon jesli dobrze pamietam

Możesz jaśniej? Jakiś punkt gwarancji?

EDIT: Reklamacja i uznanie gwarancji opon to nie jest chyba taka prosta sprawa. Padnie magiczne stwierdzenie "uszkodzenie mechaniczne" i możemy się kopać z koniem... Nie mam czasu na przepychanki, ale zapytam co mają do powiedzenia...

EDIT2: Daleko nie szukając, jakieś info na temat gwarancji opon Bridgestone ze sklepu internetowego...

Napisano

co do edita2 to nie chce mi sie czytac tej gw, ale pracujac jeszcze w fordzie reklamowalem opony z jednej firmowki bo tez jakies babke sie porobily, bez najmniejszego problemu reklamacja poszla i nowe kapcie przyjechaly zlosnik.gif

wiadomo jak to z tymi reklamacjami jest ale generalnie zlookaj gdzies war. gw opon pirelli i zobacz co pisza

Napisano
  • Autor

> wiadomo jak to z tymi reklamacjami jest ale generalnie zlookaj gdzies

> war. gw opon pirelli i zobacz co pisza

Mam Bridgestone i czytałem właśnie o nich, myślę że warunki gwarancji mają podobne do Pirelli... Przy 21 miesięcznym samochodzie i oponach z przebiegiem ponad 30 tys. km ciężko będzie udowodnić wadę fabryczną, a tylko te podlegają gwarancji. Przy zużytych oponach liczą jakieś wskaźniki i stopień zużycia, a później ewentualnie oddają kasę, niemniej jednak pewnie robią to bardzo niechętnie!

Napisano

wiadomo.. ja mialem troszke ulatwione zadanie reklamacji opon bo reklamujac je padlo stwierdzenie " Pawel jak nie przyjada nowe opony to bedziem sie gniewac i nie bedziem zamawiac towaru od Ciebie" rotfl.gif

Napisano

> Wygląda tak:

To chyba 1,4 90KM tak mają, bo mój też podobnie wygląda zlosnik.gif

Osobiście nie będę tego reklamował, bo przy wymianie znowu coś nie dokręcą hmm.gif

Ostatnio w zderzak wpadła mi lampka cofania - wykręciła się śruba. Rok wcześniej dokładałem czujniki cofania i podejrzewam, że miało to związek z usterką. Działa, niech siedzi wink.gif

Napisano
  • Autor

> Osobiście nie będę tego reklamował, bo przy wymianie znowu coś nie

> dokręcą...

> (...) Działa, niech siedzi

Też tak miałem zrobić, ale ktoś tu mnie uświadomił, że jak dostanie wody w zimie i przyjdzie mróz to mogę szukać znaczka w śniegu...

Lepiej dmuchać na zimne... A Tobie to chyba gwarancja niedługo się będzie kończyć, dobrze pamiętam?

Napisano

> To chyba 1,4 90KM tak mają, bo mój też podobnie wygląda

> Osobiście nie będę tego reklamował, bo przy wymianie znowu coś nie

> dokręcą

> Ostatnio w zderzak wpadła mi lampka cofania - wykręciła się śruba.

> Rok wcześniej dokładałem czujniki cofania i podejrzewam, że

> miało to związek z usterką. Działa, niech siedzi

No tak ale jak Ci ten dupcyngiel z napisem FIAT odpadnie i go nie znajdziesz to gwarancję możesz sobie w buty wsadzić.

Napisano

> Też tak miałem zrobić, ale ktoś tu mnie uświadomił, że jak dostanie

> wody w zimie i przyjdzie mróz to mogę szukać znaczka w śniegu...

> Lepiej dmuchać na zimne... A Tobie to chyba gwarancja niedługo się

> będzie kończyć, dobrze pamiętam?

Nie, mam jeszcze 3 rok zlosnik.gif

Napisano

> No tak ale jak Ci ten dupcyngiel z napisem FIAT odpadnie i go nie

> znajdziesz to gwarancję możesz sobie w buty wsadzić.

Dlaczego?

Napisano

> Dlaczego?

Dlatego ,że uznają iż ten znaczek wydłubał Ci jakiś wandal i zlikwiduj sobie szkodę z AC.

Napisano

> Dlatego ,że uznają iż ten znaczek wydłubał Ci jakiś wandal i

> zlikwiduj sobie szkodę z AC.

norma dla serwisów fiata, że klienta traktują jak oszusta i złodzieja? hmm.gif

Napisano
  • Autor

W wulkanizacji opon sprawdzili opony i faktycznie jedna z nich była mocno sfatygowana, a druga też coś tam miała. Powiedziano mi, że albo przyhamowanie albo (co wg nich bardziej prawdopodobne) puściła jakaś siatka... Sprawdził felgi i są w porządku.

Opony wymieniłem i... niestety nadal coś słychać, nie tak jak wcześniej ale nadal jest jakieś bicie... angryfire.gif Jest zdecydowanie ciszej ale bicie przy prędkości 40-50km/h jest wyraźnie słyszalne...

Czyżby jeszcze tył był walnięty? Od czego mogło się tak stać?

W ASO Fiata nie zostawili mi żadnego kwitu ponieważ anulowali zlecenie. Mam tylko ksero jednego z dokumentów serwisowych (przyjęcie do naprawy), w którym jest opisana zgłaszana usterka oraz wpisana ręcznie diagnoza "opony przednie uszkodzone" oraz adnotacja "anulować zlecenie"...

Wrócę do serwisu, to zdiagnozują, że "tylne opony uszkodzone"... I tak będę latał z tymi oponami! Co prawda mieli trochę racji, bo jest zdecydowanie ciszej, ale jakieś bicie nadal pozostało... Uszkodzenie opon potwierdził też wulkanizator, ale widocznie coś jest jeszcze nie tak... Może faktycznie te tylne opony trzeba wymienić jeszcze albo sprawdzić...

Zastanawia mnie tylko, czemu te opony tak by siadły? I to wszystkie w jednym momencie...

Napisano

> Zastanawia mnie tylko, czemu te opony tak by siadły? I to wszystkie w

> jednym momencie...

może jakaś wadliwa partia się trafiła. hmm.gif

Napisano
  • Autor

> może jakaś wadliwa partia się trafiła.

Wady fabryczne zazwyczaj ujawniają się dużo wcześniej...

Napisano

> może jakaś wadliwa partia się trafiła.

O ile dobrze pamiętam to kolega ma Pirelli P7. Niedawno w serwisie oponiarskim pan mi powiedział, że guma dobra, ładnie się trzyma drogi, tylko lubi się wyząbkować. Moim wywróżył max 1,5 sezonu jazdy i namawiał na Micheliny następnym razem zlosnik.gif

Napisano

> O ile dobrze pamiętam to kolega ma Pirelli P7. Niedawno w serwisie

> oponiarskim pan mi powiedział, że guma dobra, ładnie się trzyma

> drogi, tylko lubi się wyząbkować. Moim wywróżył max 1,5 sezonu

> jazdy i namawiał na Micheliny następnym razem

jak się wyząbkują to wymienię, na zapas nie będę się martwił smile.gif

Poza tym z tego co mi wiadomo, ząbkują najczęściej opony w autach kombi, które często jeżdżą niedociążone, czy takich, które mają wielowahaczowe zawieszenie tylnej osi.

• 2 tygodnie później...
Napisano

nie wiem jak się ten wątek zakończył ale dziś byłem w ASO i między innymi wymienili mi znaczek na tylniej klapie zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiem jak się ten wątek zakończył ale dziś byłem w ASO i między

> innymi wymienili mi znaczek na tylniej klapie

Dzisiaj byłem w ASO i wymienili mi znaczek. Co do łożyska w temacie i dziwnych dźwięków, to winne były opony. Sprawa jednak nie jest jeszcze do końca rozwiązana, ale o tym jest trochę wyżej...

Napisano
  • Autor

> Dzisiaj byłem w ASO i wymienili mi znaczek. Co do łożyska w temacie i

> dziwnych dźwięków, to winne były opony. Sprawa jednak nie jest

> jeszcze do końca rozwiązana, ale o tym jest trochę wyżej...

Ponieważ założyłem wątek i ująłem w nim dwa tematy, to doprowadzę wszystko do końca... Jak pisałem wcześniej, znaczek wymieniony i sprawa zamknięta...

Co do opon, to po wymianie przednich gum okazało się, że bicie ustało ale jeszcze delikatnie coś słychać. Korzystając z chwili wolnego czasu, w sobotę zaleciałem do mojego wulkanizatora gdzie przechowuję zimówki... Ponieważ mam tam całe koła z felgami, to podmienili mi szybko tylne koła na zimowe... Wykonałem jazdę testową i jest cisza. Nic nie bije, nic nie słychać...

Kolejne dwie opony zamówione. Wymiana przy najbliższej wizycie w rodzinnym mieście, bo tam mieści się zaprzyjaźniony zakład wulkanizacyjny.

O ile stare Bridgestony z przodu były jakoś przytarte lub (co bardziej prawdopodobne) siadła w nich jakaś wewnętrzna struktura to tylne są delikatnie wyząbkowane...

Opony miały przejechane niewiele ponad 30 tysięcy, więc wg mnie to trochę za mało, by kwalifikować je do wymiany po normalnym zużyciu. Jeżdżę raczej spokojnie, więc styl jazdy nie powinien tu mieć jakiegoś wpływu.

Zastanawia mnie jeszcze tylko w jaki sposób na stan opon mogła mieć wpływ wizyta w Skandynawii i 7800km zrobione po ich "ostrych" asfaltach... hmm.gif

Napisano

> wpływ wizyta w Skandynawii i 7800km zrobione po ich "ostrych"

> asfaltach...

bez przesady. Jeżeli by to miało znaczenie, to Skandynawowie by musieli wymieniać opony co 10 tys. km.

Moim zdaniem trafiłeś na jakąś wadliwą partię i tyle. Chociaż po 30 tys. przebiegu pewnie są raczej małe szanse na załatwienie sprawy gwarancyjnie.

Co do tylnych opon, to czytałem gdzieś, że lubią ząbkować właśnie głównie jeżeli jeździ się spokojnie. Bo jak jeździsz szybciej to się "docierają" na zakrętach zlosnik.gif

Napisano

> Co do tylnych opon, to czytałem gdzieś, że lubią ząbkować właśnie

> głównie jeżeli jeździ się spokojnie. Bo jak jeździsz szybciej to

> się "docierają" na zakrętach

Ja słyszałem, że opony bardziej ząbkują się przy jeździe autostradowej, czyli z większymi prędkościami. Lekarstwem jest zamiana kół przód-tył co jakiś czas, pilnowanie geometrii i wyważenia, a także ponoć zwiększenie ciśnienia w oponie o około 0,3atm w stosunku do zalecanego przez fabrykę. Ja stosuję ten ostatni sposób;] I jeszcze gdzieś tam wyczytałem, że do zawiechy wielowahaczowej tylko opony kierunkowe się nadają. Asymetryczne będą się szybciej ząbkować. No ale w Bravo siedzi belka, więc tutaj teoretycznie problemu nie ma.

Napisano

> Ja słyszałem, że opony bardziej ząbkują się przy jeździe

> autostradowej, czyli z większymi prędkościami. Lekarstwem jest

> zamiana kół przód-tył co jakiś czas, pilnowanie geometrii i

> wyważenia, a także ponoć zwiększenie ciśnienia w oponie o około

> 0,3atm w stosunku do zalecanego przez fabrykę. Ja stosuję ten

> ostatni sposób;] I jeszcze gdzieś tam wyczytałem, że do zawiechy

> wielowahaczowej tylko opony kierunkowe się nadają. Asymetryczne

> będą się szybciej ząbkować. No ale w Bravo siedzi belka, więc

> tutaj teoretycznie problemu nie ma.

czyli ile pompujesz? 2.8, 2.9? Skoro producent zaleca 2.3-2.6? Strasznie twardo musisz mieć.

Napisano
  • Autor

> Ja słyszałem, że opony bardziej ząbkują się przy jeździe

> autostradowej, czyli z większymi prędkościami.

Nie ma okazji jeździć autostradami za wiele, że o większych prędkościach nie wspomnę...

> Lekarstwem jest

> zamiana kół przód-tył co jakiś czas, pilnowanie geometrii i

> wyważenia, a także ponoć zwiększenie ciśnienia w oponie o około

> 0,3atm w stosunku do zalecanego przez fabrykę.

Przy zmianie opon na letnie była zamiana. W środku sezonu "grzewczego" nie praktykowałem zamiany tyłu z przodem. Wyważanie sprawdzane raz na sezon przy wymianie kół.

> I jeszcze gdzieś tam wyczytałem, że do zawiechy

> wielowahaczowej tylko opony kierunkowe się nadają. Asymetryczne

> będą się szybciej ząbkować. No ale w Bravo siedzi belka, więc

> tutaj teoretycznie problemu nie ma.

Właśnie coś wulkanizator wspominał, że do niektórych aut nie nadają się kierunkowe, bo się szybciej ząbkują. Ale wydaje mi się, że mówił właśnie o zawieszeniach wielowahaczowych... Mówił też, że jak się jeździ dużo bez większego obciążenia to potrafią się ząbkować, ale dodał że to głównie w służbowych kombi jest zauważalne...

Napisano

> czyli ile pompujesz? 2.8, 2.9? Skoro producent zaleca 2.3-2.6?

> Strasznie twardo musisz mieć.

bijac 2.6 na cieplym taka opona ma ok 2.9 cisnienia wiec jest mega twardo zeby.GIF

Napisano

> czyli ile pompujesz? 2.8, 2.9? Skoro producent zaleca 2.3-2.6?

> Strasznie twardo musisz mieć.

Do mojego auta producent zaleca bodajże 2,1 przy obciążeniu 2 osobami i bagażem. Ja mam w kółkach 2,3, koła 205 55 R16. Balony mam więc twardo absolutnie nie jest- twardo było jak mnie z salonu wypuścili z 3,0 w każdym kole zlosnik.gif

Napisano

> Do mojego auta producent zaleca bodajże 2,1 przy obciążeniu 2 osobami

> i bagażem. Ja mam w kółkach 2,3, koła 205 55 R16. Balony mam

> więc twardo absolutnie nie jest- twardo było jak mnie z salonu

> wypuścili z 3,0 w każdym kole

Przy R16 ciśnienie zalecane to od 2.3 - 2.6 wazniak.gif

Napisano

> Przy R16 ciśnienie zalecane to od 2.3 - 2.6

Łeee to chyba nie u mnie 270751858-jezyk.gif Nie sprawdzę teraz bo jestem za Wielką Wodą, ale jak pompowałem opony w moim aucie, to wydawało mi się, że właśnie takie liczby widziałem na wlepie pod klapka paliwa. Zaznaczam jeszcze raz, że to są wartości dla auta nieobciążonego.

Napisano

> Łeee to chyba nie u mnie

może, dane te podałem dla NB a w Twoim Profilu niema NB...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.