Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego paruje (Astra G)

Featured Replies

Napisano

Czy ktoś z kącikowiczów spotkał się z problemem parującej przedniej szyby w czasie deszczu? Dopiero klima pomaga. A czasami trudno chłodzić się jak jest chłodno.

Napisano

> Czy ktoś z kącikowiczów spotkał się z problemem parującej przedniej

> szyby w czasie deszczu? Dopiero klima pomaga. A czasami trudno

> chłodzić się jak jest chłodno.

Sprawdziłbym przede wszystkim czystość filtra kabinowego oraz czy klapka obiegu wewnętrznego nie jest zblokowana (to częsta przypadłość Astry G).

Pozdrawiam.

Napisano

A czasami trudno

Co do przyczyn, to zgadzam się z Amberkiem. Dodatkowo, w przypadku Astr i Zafir to w pewnym stopniu TTTM. Szczególnie zimą albo latem przy gwałtownych opadach i nagrzanym wnetrzu. Natomiast co do uzycia klimy do odparowywania - czy nie dałoby się włączyć klimy i jednocześnie przestawić regulatora temperatury na lekkie grzanie? Wtedy nie będzie zbyt zimno a pracująca klima powinna osuszyć wnętrze. Jeżeli palnąłem głupstwo, to przepraszam ale mój climatronic w takich przypadkach działa właśnie w ten sposób.

Napisano

> Czy ktoś z kącikowiczów spotkał się z problemem parującej przedniej

> szyby w czasie deszczu? Dopiero klima pomaga. A czasami trudno

jakis czas temu tez borykałem sie z tym problemem. wymieniłem filtr pp, niestety nie pomogło, wiec sprawdziłem działanie zamykania/otwierania obiegu powietrza - działało w 100%.

W koncu pojechałem na odgrzybianie klimy, co przyniosło efekt, koles który mi to robił powiedział zebym za tydzien jeszcze raz przyjechał, bo jednorazowe odgrzybianie nie daje oczekiwanego efektu. Juz nie mam prolemu z parującymi szybami.

A co do załaczania klimy; domyslam sie ze masz klime manualną, wiec pokretło od temperatury także służy do regulowania wydajnosci klimy; oczywiscie jezeli działasz w zakresie niebieskiego pola. Nie ma potrzeby np. podczas 15*C na zewnątrz, chcąc osuszyc szyby chłodzic autko na max.

Napisano

TTTM czy nowy czy stary (u mnie w nowym po wyjeździe z salonu zaparowały) dopiero po załaczeniu klimy puszczają.

mam nadzieję że czwórka nie będzie miała tej przypadłości.

generalnie w dwójce jak nie chodzi wentylacja chocby na jedynce momentalnie robi się duchota, jakieś takie dziwne auto pod tym względem, ale jak wchodzi w zakręty miodzio reszta się nie liczy.

Napisano

> TTTM czy nowy czy stary (u mnie w nowym po wyjeździe z salonu

> zaparowały) dopiero po załaczeniu klimy puszczają.

> mam nadzieję że czwórka nie będzie miała tej przypadłości.

> generalnie w dwójce jak nie chodzi wentylacja chocby na jedynce

> momentalnie robi się duchota, jakieś takie dziwne auto pod tym

> względem, ale jak wchodzi w zakręty miodzio reszta się nie

> liczy.

no popatrz, a ja myslałem że to u mnie tylko tak jest zlosnik.gif

Tylko popada i zaraz paruje i faktycznie duchota sick.gif

Napisano

a jak w upały pojeździsz z klimą i nagle ją wyłaczysz to od opla masz saunę w gratisie biglaugh.gif

Napisano

> a jak w upały pojeździsz z klimą i nagle ją wyłaczysz to od opla masz

> saunę w gratisie

heh, niestety sick.gif

Napisano

> A co do załaczania klimy; domyslam sie ze masz klime manualną, wiec

> pokretło od temperatury także służy do regulowania wydajnosci

> klimy; oczywiscie jezeli działasz w zakresie niebieskiego pola.

Niby w jaki sposób dokonuje się zmiana wydajności klimy?

Napisano

> Niby w jaki sposób dokonuje się zmiana wydajności klimy?

Poprzez mieszanie zimnego powietrza z klimy z ciepłym z nagrzewnicy zlosnik.gif

Napisano

> Poprzez mieszanie zimnego powietrza z klimy z ciepłym z nagrzewnicy

I ja tak myślę. Tylko że to jest zmiana temperatury powietrza wdmuchiwanego a nie zmiana wydajności klimy i nic tu nie ma do rzeczy ustawienie pokrętła na polu niebieskim. Nie ma zwrotnej informacji o położeniu pokrętła do jakiegoś kontrolera klimy bo takiego kontrolera nie ma. Chyba że o czymś nie wiem.

Napisano

> I ja tak myślę. Tylko że to jest zmiana temperatury powietrza

> wdmuchiwanego a nie zmiana wydajności klimy i nic tu nie ma do

> rzeczy ustawienie pokrętła na polu niebieskim. Nie ma zwrotnej

> informacji o położeniu pokrętła do jakiegoś kontrolera klimy bo

> takiego kontrolera nie ma. Chyba że o czymś nie wiem.

Nie rozumie dlaczego sie czepiasz tak mało istotnej sprawy. Nazwałem to wydajnością ze względu na to, ze jest mozliwosc regulacji temperatury wydmuchiwanego powietrza.

Nie nazwiesz tego fachowo tylko piszesz ze tak sie nie nazywa.

Napisano

Nie czepiam się tylko prostuję rzecz wg mnie nieprawdziwą

Quote:

..wiec pokretło od temperatury także służy do regulowania wydajnosci klimy; oczywiscie jezeli działasz w zakresie niebieskiego pola...

gdyż każde z tych dwóch powyższych stwierdzeń wydawało mi się nieprawdziwe. Ponieważ nie byłem pewny swego w 100% podałem wątpliwość w formie zapytania.

Napisano

Tak mnie ta sprawa zastanawia hmm.gif...nigdy żadnym z ostanio posiadanych samochodów problem zaparowanych szyb mnie nie dotyczył(ostatnio dwadziescia lat temu parowały w maluchu...ale on nie miał wentylatora nawiewu).Nie parują także w Astrze,stosuję zawsze te same metody - jeśli samochód jest wyposażony w filtr kabinowy-dbam o jego czystość(wymiana),dbam o czystość szyb wewnątrz,czyste dywaniki (bez piachu),sprawdzam czy przypadkiem nie jest właczony obieg wewnętrzny,w czasie wigotnej,deszczowej pogody włączony nawiew na szyby(z reguły II bieg) i...klimatyzację w celu wysuszenia tylnych bocznych szyb włączałem ostatnio w...maju(cztery osoby i pies,podczas ulewy).

Napisano

po 1 sprawdzić drożnośc odpływu wody z klimy i stan filtra kabinowego

po 2 w bagażniku otwórz klapkę od tylnych świateł-z prawej strony-wsadź głęboko rękę i wyjmij kwadratowy filc który się tam znajduje

u mnie szyby nie parują

Napisano

widzę że temat się zmarszczył i to całkiem nie potrzebnie,

pisałem już że nawet w aucie nowym w pewnych warunkach pogodowych (temperatura + wilgotność powietrza) w astrze II classic parują szyby jak cholera, nie wiem jak jest w innych autach bo użytkowałem same astry.

Natomiast załaczenie klimy pomaga natychmiast tyle że w chłodniejsze dni należy ustawić klimę + grzanie. (co by nie zmarznąć)

jak miałem "f-kę" to też myślałem że to wina dywaników, filtra i takich tam, oczywiście wzmagają proces parowania, ale podkreślam nawet w nówce w pewnych warunkach pogodowych parują.

i co pan zrobisz jak nie masz klimy nic pan nie zrobisz .. over

Napisano

> po 2 w bagażniku otwórz klapkę od tylnych świateł-z prawej

> strony-wsadź głęboko rękę i wyjmij kwadratowy filc który się tam

> znajduje

Czyżby fabryka włożyła coś niepotrzebnego?

Napisano

> Czyżby fabryka włożyła coś niepotrzebnego?

miałem to w starej (1999), a po zakupie wyjąłem z nowej (2002)

zatyka to kratkę wylotową która jest pod zderzakiem

Napisano

> zatyka to kratkę wylotową która jest pod zderzakiem

Powtórzę pytanie:

Czyżby fabryka włożyła coś niepotrzebnego?

Napisano

> Czyżby fabryka włożyła coś niepotrzebnego?

IMHO tak

Napisano

> IMHO tak

A nie jest to przypadkiem porada takiej samej kategorii jak dla właścicieli AF: wyrzuć filtr kabinowy.

Napisano

> A nie jest to przypadkiem porada takiej samej kategorii jak dla

> właścicieli AF: wyrzuć filtr kabinowy.

To nie jest dobry pomysł bo w kabinie będzie trzeba dużo częściej sprzątać :-)

Ale w zimie nie jest to takie uciążliwe, ja np. na zimę wstawiam ramkę z naciągniętą elastyczną pończochą.

Napisano

> To nie jest dobry pomysł bo w kabinie będzie trzeba dużo częściej

> sprzątać :-)

Dziwne,ale ja przez ostani rok eksploatacji Nubiry jezdziłem bez fitra kabinowego (zdemontowałem na jesień a wiosną już nie zdążyłem założyć),ale odkąd eksploatuję Astrę mam nieodparte wrażenie że ilość kurzu odkładającego się na desce rozdzielczej jest o wiele większa w Astrze(nowy filtr zamontowany w czerwcu) niż w Nubirze ze zdemontowanym filtrem.

Napisano

> Dziwne,ale ja przez ostani rok eksploatacji Nubiry jezdziłem bez

> fitra kabinowego (zdemontowałem na jesień a wiosną już nie

> zdążyłem założyć),ale odkąd eksploatuję Astrę mam nieodparte

> wrażenie że ilość kurzu odkładającego się na desce rozdzielczej

> jest o wiele większa w Astrze(nowy filtr zamontowany w czerwcu)

> niż w Nubirze ze zdemontowanym filtrem.

być może wynika to z faktu że f. pyłkowy w A-G jest umieszczony w tak debilny sposób który właściwie uniemożliwia jego prawidłowy montaż - w sposób nie niszczący, bardzo często więc po wyjęciu f.pyłk. z A-G okazuje się że był cały połamany podczas montażu i właściwie nie spełniał swojej roli,

dlatego ja zawsze sam montuję ten filtr bo mam już na to sposób a mechanikom nawet jak wiedzą o co chodzi zwykle nie chce się starać przy tej czynności,

brat

Napisano

> dlatego ja zawsze sam montuję ten filtr bo mam już na to sposób a

> mechanikom nawet jak wiedzą o co chodzi zwykle nie chce się

> starać przy tej czynności,

Szczególnie ciężko wchodzi już pod sam koniec.

Tam muszą być jakieś prowadnice bo zauważyłem że u góry od wewnętrznej strony gąbka jest trochę poszarpana gdy filtr stawia "opory".

Napisano

> Szczególnie ciężko wchodzi już pod sam koniec.

> Tam muszą być jakieś prowadnice bo zauważyłem że u góry od

> wewnętrznej strony gąbka jest trochę poszarpana gdy filtr

> stawia "opory".

Witam

Owszem sa prowadnice i aby dobrze wlozyc/ulozyc filtr ja przy wymianie stosuje metode "macajewa".

Wsuwajac filtr do srodka pomagam sobie druga reka i w ten sposob go ukladam na calej powierzchni nagrzewnicy.

Zgodze sie z kol. bratPit, ze jak mechanik nie poswieci uwagi to potem fitr nie jest poprawnie ulozony. Mam doswiadczenia z ASO Opla gdzie raz wymienialem na przegladzie a potem po wyjeciu okazalo sie ze polowa filtru jest zgnieciona.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.