Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy można jechać z przyczepką na samej kat. B ?

Featured Replies

Napisano

Mam prawko tylko kat. B. I poldka z hakiem. Czy mogę normalnie samochodem ciągnąć jakąś tam małą przyczepkę, czy definitywnie nie? Bo mi się taki kurs do Łodzi szykuje cfaniaczek.gif

Napisano

> Mam prawko tylko kat. B. I poldka z hakiem. Czy mogę normalnie

> samochodem ciągnąć jakąś tam małą przyczepkę, czy definitywnie

> nie? Bo mi się taki kurs do Łodzi szykuje

Możesz. Z tego co pamiętem DMC zestawu nie może przekraczać 3,5 t

Napisano

> Mam prawko tylko kat. B. I poldka z hakiem. Czy mogę normalnie

> samochodem ciągnąć jakąś tam małą przyczepkę, czy definitywnie

> nie? Bo mi się taki kurs do Łodzi szykuje

skoro tego nie wiesz to prawdopodobnie nie powinieneś posiadać PJ smirk.gif

Napisano
  • Autor

> skoro tego nie wiesz to prawdopodobnie nie powinieneś posiadać PJ

oj tam, prawo jazdy posiadam AŻ 1,5 roku to już zapomniałem, skleroza, starość nie radość grinser006.gif

Napisano

Taka wiedza na co dzien nikomu kto nie ciagnie przyczepy nie jest potrzebna wink.gif

Napisano

przyczepa lekka jednoosiowa, a ciężar zestawu nie przekraczający 3,5 tony, z tego co pamiętam smile.gif

Napisano

jak koledzy napisali, mozesz ciągnąć przyczepke bez hamulca o dmc (dopuszczlanej masie całkowitej) do 750kg i nie przekraczajacą połowy masy auta ciągnącego... i tyle...

Napisano

> jak koledzy napisali, mozesz ciągnąć przyczepke bez hamulca o dmc

> (dopuszczlanej masie całkowitej) do 750kg i nie przekraczajacą

> połowy masy auta ciągnącego... i tyle...

A skąd te dane wytrzasnąłeś? KD mówi coś innego:

KD Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1.….......

2.kategorii B:

a.pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b.pojazdem, o którym mowa w lit. a, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

Napisano

Jest to kluczowa informacja dla 95% użytkowników osobówek. Masz świętą rację. Każdego ranka przed wejściem do auta szybko przeglądam posiadane przyczepki, po czym wybieram tę najlepiej pasującą do garnituru i ruszam w drogę...

Napisano

> Jest to kluczowa informacja dla 95% użytkowników osobówek. Masz

> świętą rację. Każdego ranka przed wejściem do auta szybko

> przeglądam posiadane przyczepki, po czym wybieram tę najlepiej

> pasującą do garnituru i ruszam w drogę...

A myślałem, że tylko ja tak robię hehe.gif

Napisano

> Możesz. Z tego co pamiętem DMC zestawu nie może przekraczać 3,5 t

źle pamiętasz.... jest przypadek, co może...

Napisano

> jak koledzy napisali, mozesz ciągnąć przyczepke bez hamulca o dmc

> (dopuszczlanej masie całkowitej) do 750kg i nie przekraczajacą

> połowy masy auta ciągnącego... i tyle...

to, że ktoś może nie wiedzieć i pyta, to rozumiem....

natomiast wciskanie bzdur powinno skutkować natychmiastowym ponownym egzaminem....

generalnie: wiesz, że coś ćwierka, a le nie wiesz co i w którym lesie....

Napisano

> źle pamiętasz.... jest przypadek, co może...

Jaki jest pożytek z Twojej informacji?

Podaj ten przypadek (najlepiej podpierając to stosownym przepisem).

Napisano

> Jaki jest pożytek z Twojej informacji?

> Podaj ten przypadek (najlepiej podpierając to stosownym przepisem).

wisi od niepamiętnych czasów w FAQ:

276604543-przyczepya.jpg

Napisano

> wisi od niepamiętnych czasów w FAQ:

I ta tabelka powinna zakończyć ten wątek. Chyba, że ktoś chce jeszcze popastwić się nad wiedzą przedmówców.

Napisano

> Jest to kluczowa informacja dla 95% użytkowników osobówek. Masz

> świętą rację. Każdego ranka przed wejściem do auta szybko

> przeglądam posiadane przyczepki, po czym wybieram tę najlepiej

> pasującą do garnituru i ruszam w drogę...

ale na kursie mowia gdzie takie rzeczy mozna znaleźć i raczej nie kieruja na AK.. wink.gif

Napisano

> ale na kursie mowia gdzie takie rzeczy mozna znaleźć i raczej nie

> kieruja na AK..

co z tego, jak na kursie nie uczą czytania ze zrozumieniem ??

pokażesz jednemu lub drugiemu paragraf, a on nadal swoje...

Napisano

> ale na kursie mowia gdzie takie rzeczy mozna znaleźć i raczej nie

> kieruja na AK..

Ale nie chodziło przecież o to, że autor wątku szukać nie umie, tylko o bardzo daleko idące stwierdzenie coffina.

Umiejętność szukania i czytania ze zrozumieniem to zupełnie inna sprawa wink.gif

Napisano

> I ta tabelka powinna zakończyć ten wątek. Chyba, że ktoś chce jeszcze

> popastwić się nad wiedzą przedmówców.

Niestety nie powinna, bo to sa przepisy, a obok nich sa jeszcze warunki techniczne pojazdow i moze sie okazac, ze wcale nie mozesz ciagnac dowolnej przyczepki, ktorej masa nie przekracze masy pojazdu a zestaw 3,5 tony. Z warunkow technicznych pojazdu moze wynikac ze masa zestawu nie przkroczy 2,5. Wystarczy zajrzec do rubryk F1 i O1, O2.

Napisano

> źle pamiętasz.... jest przypadek, co może...

Ty też nie jesteś na bieżąco.

przypadek przyczepy lekkiej już znikł a sama tabelka jest już nieaktualna.

pozdr

Napisano

> Ty też nie jesteś na bieżąco.

> przypadek przyczepy lekkiej już znikł a sama tabelka jest już

> nieaktualna.

> pozdr

Aktualna, tylko nie ma rozgraniczenia na przyczepe <>750kg

Napisano

> Ty też nie jesteś na bieżąco.

> przypadek przyczepy lekkiej już znikł a sama tabelka jest już

> nieaktualna.

> pozdr

gdzie ci znikł ??

masz cały art. 88:

Quote:

Art. 88. 1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania pojazdem silnikowym jest prawo jazdy określonej kategorii.

2. Prawo jazdy uprawnia do kierowania:

1) kategorii A - motocyklem,

2) kategorii A1 - motocyklem o pojemności skokowej silnika nie przekraczającej 125 cm3 i mocy nie przekraczającej 11 kW,

3) kategorii B:

a) pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu lub motocykla,

b) pojazdem, o którym mowa w lit. a), z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 t,

c) ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

4) kategorii B1 - trójkołowym lub czterokołowym pojazdem samochodowym o masie własnej nie przekraczającej 550 kg, z wyjątkiem motocykla,

5) kategorii C - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

6) kategorii C1 - pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej przekraczającej 3,5 t i nie przekraczającej 7,5 t, z wyjątkiem autobusu, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

7) kategorii D - autobusem, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

8) kategorii D1 - autobusem przeznaczonym konstrukcyjnie do przewozu nie więcej niż 17 osób łącznie z kierowcą, a także ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym,

9) kategorii T - ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami) lub pojazdem wolnobieżnym,

10) kategorii B+E, C+E lub D+E - pojazdem określonym odpowiednio w kategorii B, C lub D, łącznie z przyczepą,

11) kategorii C1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii C1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego,

12) kategorii D1+E - zespołem pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej 12 t, składającym się z pojazdu ciągnącego określonego w kategorii D1 i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego.

3. Prawo jazdy:

1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E,

2) kategorii C+E i D - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii D+E,

3) kategorii A, B, B1, C, C1, D lub D1 - uprawnia do kierowania pojazdem w nich wymienionym z przyczepą lekką,

4) kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E - uprawnia do kierowania ciągnikiem rolniczym z przyczepą (przyczepami).

4. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii C, C1, D lub D1 jest posiadanie prawa jazdy kategorii B.

5. Warunkiem uzyskania prawa jazdy kategorii B+E, C+E, C1+E, D+E lub D1+E jest posiadanie odpowiednio prawa jazdy kategorii B, C, C1, D lub D1.

6. Ministrowie Obrony Narodowej oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji w porozumieniu z Ministrem Transportu i Gospodarki Morskiej mogą określić, w drodze rozporządzenia, w sposób odmienny od przepisów ust. 2 i 3, wymagane uprawnienia do kierowania przez żołnierzy zasadniczej służby wojskowej pojazdami specjalnymi Sił Zbrojnych lub jednostek wojskowych podporządkowanych Ministrowi Spraw Wewnętrznych i Administracji.

Napisano

> gdzie ci znikł ??

> masz cały art. 88:

> (...)

faktycznie, masz racje.

jakiś czas temu były zmiany i myślałem że ten przepis znikł .

pozdr

Napisano

> oj tam, prawo jazdy posiadam AŻ 1,5 roku to już zapomniałem,

> skleroza, starość nie radość

az strach pomyslec co za 15 lat bedziesz pamietal........ 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> az strach pomyslec co za 15 lat bedziesz pamietal........

nie będę nawet pamiętał, wsiadając do samochodu, gdzie miałem jechać biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.