Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile oleju u was bierze AII 1.6 16V??

Featured Replies

Napisano

Cześć:}

Znajomy kupił astre G 1.6 16V z rocznika 99 i z przebiegiem 137000 i mi narzeka że bierze mu olej. Słyszałem że te silniki lubią olej ale żeby aż tak dużo. Jak u was sprawuje sie ten silnik?

Napisano

> Cześć:}

> Znajomy kupił astre G 1.6 16V z rocznika 99 i z przebiegiem 137000 i

> mi narzeka że bierze mu olej. Słyszałem że te silniki lubią olej

> ale żeby aż tak dużo. Jak u was sprawuje sie ten silnik?

Dużo czyli ile ?

Napisano

tak dużo tzn ile?

jak do pół litra na 1000km to nie ma się co stresować, tylko zamiast jakiegoś drogiego schella czy mobila lać lotosa / orlena 10w40.

Silnikowi od tego nie ubędzie a dolewki będą niedrogie.

Napisano

> Słyszałem że te silniki lubią olej

> ale żeby aż tak dużo.

tzn. ile hmm.gif

EDIT: eeech wiek i refleks już nie ten... hahaha.gif

pub2.gif

Napisano
  • Autor

Kupił dwa tygodnie temu od znajomego. Nie sprawdzał przy zakupie ile jest oleju a teraz dolał 2.5l niby kontrolka sie jeszcze nie zapalała ( w co nie chce mi się wierzyć przy takiej ilości ). I mi narzeka bo namówiłem go na astre wpysk.gifconfused.gif Auto niby pewniak kupione w Polsce serwisowane w ASO tylko był jeden incydent : pasek rozrządu pękł podczas jazdy biglaugh.gif Auta jeszcze nie widziałem ale podobno miało coś wymieniane przy silniku wiec podejrzewam że wymienili głowice z zaworami tongue.gif

Napisano

> Kupił dwa tygodnie temu od znajomego. Nie sprawdzał przy zakupie ile

> jest oleju a teraz dolał 2.5l

pomiedzy min a max. jest 1 l. Czyli jak on dolał 2,5 l to oleju na bagnecie nie uświadczył przed dolewką...

cos mi to sie wydaje dziwne... confused.gif

Napisano

> pomiedzy min a max. jest 1 l. Czyli jak on dolał 2,5 l to oleju na

> bagnecie nie uświadczył przed dolewką...

> cos mi to sie wydaje dziwne...

poprzedni właściciel pewnie nalezał do tych, którzy sprawdzają poziom oleju jak już silnik zacznie "dziwnie chodzić" oslabiony.gif

Napisano

>Nie sprawdzał przy zakupie ile

> jest oleju a teraz dolał 2.5l niby kontrolka sie jeszcze nie

> zapalała

Dlatego ja nigdy nie polecam Astry cool.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie też się zdziwiłem bo 2.5l to troche dużo.

Chyba coś przesadził niewiem.gif

Napisano

wyobraź sobie że są ludzie którzy jeżdżą z takim stanem oleju sic!

czasem zdarzali się klienci że im kontrolka oleju "miga na zakrętach", idę do auta patrzę na miarkę a tam oczywiście sucho, no to idę na sklep, przynoszę 1L wlewam... dalej sucho, idę po kolejny litr, wlewam, ledwo moczy się miarka, dolewam kolejne 0.5L i jest OK, więc uprzejmie informuję o konsekwencjach i uświadamiam, tyle co mogłem zrobić,

a do wątkotwórcy:

trzeba przejrzeć archiwum bo można znaleźć tam info m.in. mojego skromnego autorstwa co zrobić aby tego oleju nie pił, oczywiście istotne jest oznaczenie silnika, czy to X16XEL czy Z16XE, symptomy i sposoby jak temu zaradzić,

brat

Napisano

ale nie wiesz czy spalił tyle tego oleju od zakupu bo piszesz:

Quote:

Nie sprawdzał przy zakupie ile jest oleju a teraz dolał 2.5l

może po prostu tego oleju tyle brakowało podczas zakupu hmm.gif

Napisano

> ale nie wiesz czy spalił tyle tego oleju od zakupu bo piszesz:

> Quote:

> Nie sprawdzał przy zakupie ile jest oleju a teraz dolał 2.5l

> może po prostu tego oleju tyle brakowało podczas zakupu

Tez tak mysle.. za duzo go by ubylo w tak krotkim czasie.

Teraz po dolewce lepiej niech obserwuje ok.gif

Napisano

Wcale sie nie dziwie, ze znajomy narzeka na Astre, bo kupil z najgorszym silnikiem benzynowym, jaki wyszedl w Astrze...

Pozdrawiam

Napisano

> Wcale sie nie dziwie, ze znajomy narzeka na Astre, bo kupil z

> najgorszym silnikiem benzynowym, jaki wyszedl w Astrze...

mam wrażenie, że wywołujesz burzę ;-)

fakt faktem, że X16XEL to niespecjalnie udana konstrukcja, nawet biorąc pod uwagę silniki z tamtej "epoki" ;-)

Napisano

> mam wrażenie, że wywołujesz burzę ;-)

> fakt faktem, że X16XEL to niespecjalnie udana konstrukcja, nawet

> biorąc pod uwagę silniki z tamtej "epoki" ;-)

Tosh napisał prawdę.... grinser006.gif

Napisano

He, w ten sposob probowalem wywolac nie raz, twierdzac ze ten silnik to porazka...Tradycyjnie nastepny post uzytkownika twierdzil : ze jak to, ja mam i jest ok, oleju nie bierze"...Jedyny komentarz jaki mi sie nasuwal to " Ciesz sie, puki mozesz..."

Naprawde, te silniki sa slabe, awaryjne...Gdybym zrobil statystyke z watkow zalozonych w tym kaciku, dotyczacych zapytania " Co to moze byc, bierze olej i td", ranking wygralby silnik X16XEL...

Pozdrawiam

Napisano

zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości ok.gif

choć doświadczenia z tym silnikiem mam wyłącznie internetowe hehe.gif

rds: nie napisałem, że to nieprawda, tylko że burza nadchodzi zlosnik.gif

Napisano

> rds: nie napisałem, że to nieprawda, tylko że burza nadchodzi

No tak, źle zinterpretowałem. Sasiad w ma beczke z olejem w garazu. Od 4 lat dolewa. 1500km = 1.5 litra oleju. Popsuc sie, to jeszcze sie nie pospuł, ale wypic olej to sobie lubi...

Napisano

> No tak, źle zinterpretowałem.

waytogo.gif

> Sasiad w ma beczke z olejem w garazu.

> Od 4 lat dolewa. 1500km = 1.5 litra oleju. Popsuc sie, to

> jeszcze sie nie pospuł, ale wypic olej to sobie lubi...

nawet na jakimś tanim oleju, przy moich przebiegach, chyba bym odpuścił takie zabawy no.gif

Napisano

> nawet na jakimś tanim oleju, przy moich przebiegach, chyba bym

> odpuścił takie zabawy

Chłop dom buduje (juz wykańcza), auto robocze jest, czasami podczas picia piwka w garazu przypomni mu sie o oleju i nawet miarki nie wyciga tylko dolewa.... o dziwo jak ja sie wtrace, a bylo juz tak ze 3 razy to rzeczywsicie oleju niema, ale on juz nie sprawdza. hehe.gif

Napisano

> wyobraź sobie że są ludzie którzy jeżdżą z takim stanem oleju sic!

> czasem zdarzali się klienci że im kontrolka oleju "miga na

> zakrętach", idę do auta patrzę na miarkę a tam oczywiście sucho,

> no to idę na sklep, przynoszę 1L wlewam... dalej sucho, idę po

> kolejny litr, wlewam, ledwo moczy się miarka, dolewam kolejne

> 0.5L i jest OK, więc uprzejmie informuję o konsekwencjach i

> uświadamiam, tyle co mogłem zrobić,

> a do wątkotwórcy:

> trzeba przejrzeć archiwum bo można znaleźć tam info m.in. mojego

> skromnego autorstwa co zrobić aby tego oleju nie pił, oczywiście

> istotne jest oznaczenie silnika, czy to X16XEL czy Z16XE,

> symptomy i sposoby jak temu zaradzić,

> brat

brat, czym sie roznia te dwa silniki, bo na pierwszy rzut oka wygladaja identycznie..

Napisano

E, z burzy lipa....jak zawsze....

Pozdrawiam

Napisano

Ostatnio na urlop wybrałem się moją asterką do Polski.W 3 tygodnie zrobiłem 3000mil co daje około 4800km,oleju spaliła około 0,5l.

Dodam ze na liczniku mam teraz prawie 250000km przejechanych

Napisano

> brat, czym sie roznia te dwa silniki, bo na pierwszy rzut oka

> wygladaja identycznie..

tak jak pisze Azja, tam na stronie są podstawowe informacje a ja od siebie mogę dodać że niestety Z16XE ze względu na sterowanie jest niestety bardziej "mulasty" od X16XEL, jak również GM pokombinował w mechanice tego silnika i np zmienił pierścienie co w połączeniu z okresem wymian oleju co 30kkm potrafi powodować zapiekanie się pierścieni i ich szybkie zużycie powodując konieczność ich wymiany przy około 200kkm co przy prawidłowo eksploatowanym X16XELu było nie do pomyślenia,

brat

Napisano

> E, z burzy lipa....jak zawsze....

> Pozdrawiam

Częściowo zgodzę się z Tobą - silnik średnio udany jeśli chodzi o to nieszczęsne spalanie oleju.

Ale że awaryjny? tu akurat bym się nie zgodził, chociaż być może tylko mój egzemplarz jest mało awaryjny.

Mam go prawie dwa lata, kupiłem z przebiegiem 152 tys km (oczywiście zapewne zaniżonym) teraz mam 176 tys. Przez ten okres nie miałem ani nawet pół awarii, nie zepsuło się kompletnie nic. UPG nie była jeszcze wymieniana. Ani jeden raz nie zdarzyło się żeby silnik nie odpalił czy uległ jakiejś awarii. Cały czas stoi na dworze czy lato czy zima. Jedynym mankamentem

jest znany powszechnie i na razie nierozwiązany problem z zawyżonymi obrotami podczas uruchamiania silnika w specyficznych warunkach temperaturowych. przyzwyczaiłem się już do tego i osobiście uważam, że winny jest map-sensor (nie mam czasu na razie się tym zajmować)

Generalnie jestem zadowolony z tego silnika (pomijając spalanie oleju ofkorz smile.gif)

Napisano

> Częściowo zgodzę się z Tobą - silnik średnio udany jeśli chodzi o to

> nieszczęsne spalanie oleju.

> Ale że awaryjny? tu akurat bym się nie zgodził, chociaż być może

> tylko mój egzemplarz jest mało awaryjny.

ja również nie podzielam opinii kolegi Tosh n/t tego że X16XEL jest jakiś awaryjny, owszem u mnie na sklepie zawsze leżał nieszczęsny DIS do tego silnika, ale przecież pasuje też do X14XE [mówimy o A-G], leżała też ta guma łącząca kolektor i rozrządy, poza tym uważam nie ma źle, pije olej ale wiadomo że to przez uszczelniacze więc zawsze można je wymienić dobrej firmy byle _nieoryginalne_ a poza tym? silnik jest dynamiczny, pali niewiele wiecej od 1.4-16v a jeździ lepiej,

myślę że ilość postów bierze się stąd że np w A-G jest to dość popularny silnik, w F-kach też go było trochę,

znacznie awaryjniejsze od niego są bliźniaki X18XE i X20XEV - tam padają przecież kolektory, czujniki wałków, wału, i też piją oliwę przez uszczelniacze,

brat

Napisano

To się dołączę, z opowieścią o uszczelniaczach. Mój Z16XE (ciągnie przyzwoicie, awarii zero, na trasie 700km w nocy 6,0 l/100km) pił sobie zawsze 0,4 l/1kkm. Ale miałem kaprys wymienić uszczelniacze (Elring), po wymianie zaczął pić 0,9 l/1kkm. Po drugiej reklamacyjnej wymianie wypijał 2,0 l/1kkm. Jutro następna wymiana w innym warsztacie, zobaczymy jaki będzie efekt.

Napisano

> To się dołączę, z opowieścią o uszczelniaczach. Mój Z16XE (ciągnie

> przyzwoicie, awarii zero, na trasie 700km w nocy 6,0 l/100km)

> pił sobie zawsze 0,4 l/1kkm. Ale miałem kaprys wymienić

> uszczelniacze (Elring), po wymianie zaczął pić 0,9 l/1kkm. Po

> drugiej reklamacyjnej wymianie wypijał 2,0 l/1kkm. Jutro

> następna wymiana w innym warsztacie, zobaczymy jaki będzie

> efekt.

_nie wymieniaj_ na elringi!

Elring robi na oryginał więc to kicha, może być Gotze i kolega Tosh pisał coś chyba o Reinzu chyba?

ja polecam Goetze,

brat

Napisano

> Jak u was sprawuje sie ten silnik?

Mam taki silnik w Viki i zżera jakieś 0,4-0,5 litra na tysiąc (przebieg 180 kkm) Jak się kupuje auto z tym silnikiem to z założenia trzeba się nastawić, że będzie jadł oleum.

Chociaż są wyjątki - mój kolega też miał viki z tym motorem i między wymianami ani kropli nie dolewał - czyli wyjątek potwierdza regułę zlosnik.gif

Napisano

> nawet na jakimś tanim oleju, przy moich przebiegach, chyba bym

> odpuścił takie zabawy

Właśnie z nim rozmawiałem i jest ciekawiej niz wczesniej.... na 1000km dolewa 2 litry oleju. pad.gif

Napisano

Mój X16XEL (przebieg 150kkm) bierze około 0,5l przy jeździe miejskiej. Na trasie prawie wcale nie pije oliwy. Zrobiłem ostatnio 1500km i na miarce ubyło może 2mm.

Kiedyś brał około 1l/1000km, ale wymieniłem uszczelniacze i zmieniłem olej z Castrola Magnateca na Valvoline MaxLive półsyntetyk.

Napisano

może być Gotze i kolega Tosh

> pisał coś chyba o Reinzu chyba?

> ja polecam Goetze,

> brat

Ta druga wymiana była na Reinza właśnie, jak na tą chwilę efekt nieszczególny, ewentualnie majster do d...

Napisano

Dwie odpowiedzi w jednym:

cynamon : brat ma VB z X20XEV, jezdzil na Magnatecu (osobiscie twierdze ze mocno przereklamowany...), bral jakies tam nieduze ilosci oleju, po wymianie na Valvoline (caly czas syntetyk) oleju nie bierze.

gwpraca : ciekawostka, ze po dwoch wymianach uszczelniaczy bral coraz wiecej. W warszatcie wymienialismy uszczelniacze n-razy w roznych silnikach, w 90% wymiana zdecydowanie obnizala zyzycie oleju (pozostale 10% to spozycie oleju niezalezne od uszczelniaczy, ale to juz wiadomo przy samej wymianie po stanie uszczelniaczy i ich twardosci...). Moj sztandarowy przyklad, o ktorym juz pisalem kilka razy, ale jest najlepszy: silnik X14XE spozywal 1l/1000 km, po wymianie uszczelniaczy (Elring....) zuzycie oleju ustalo zupelnie, samochod jest caly czas przeze mnie monitorowany po wymianie juz od dwoch lat...

Fakt jest taki, ze nie zawiedlismy sie nigdy na uszczelniaczach Elringa, czasem zdarzaly sie uszczelniacze Goetze i Victor Reinz, ktore tez nie zawiodly...

Pozdrawiam

Napisano

> może być Gotze i kolega Tosh

> Ta druga wymiana była na Reinza właśnie, jak na tą chwilę efekt

> nieszczególny, ewentualnie majster do d...

no to ładne jaja furious.gif

u mnie w firmie było tak samo jak pisze kolega Tosh, wymiany uszczelniaczy praktycznie zawsze pomagały a już tym bardziej kiedy taka wymiana była zrobiona w silniku o przebiegu rzeczywistym <200kkm, nawet w mojej 'domowej' V-B X20XEV uszczelniacze były zmieniane już 2 razy i też skutecznie, więc nie wiem o sso chozzi,

brat

Ps a propos olejów : ja nigdy nie miałem zaufania do Castrola a straciłem go zupełnie kiedy jeździłem swoja fiesta 1.25-16v na SLX 5W30 [który kosztował chyba ze 70zł/L] zmienianym co 15kkm i silnik był do remontu po 160kkm ! /pewny przebieg/, natomiast do opli laliśmy w firmie Mobila 5w50 albo Arala 0W40 [wówczas kiedy nie został jeszcze przejęty przez BP i Castrola] i silniki katowane przez przedstawicieli handlowych i innych ludzi robiły przebiegi bez problemu rzędu 300-400kkm bez żadnych remontów, więc nikt mi nie powie że Castrol robi dobre oleje, większość [ponoć poza jednym] to minerały hydrokrakowane sprzedawane za ciężkie pieniądze ludziom jako "syntetyki".

Napisano

> zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości

> choć doświadczenia z tym silnikiem mam wyłącznie internetowe

> rds: nie napisałem, że to nieprawda, tylko że burza nadchodzi

Miałem X16XEL-a w AI .Lałem minerała i palił 1l/900km . Miałem senstymentu troche ,ale jadac trase Poznań -Oświecim spalił 0,4.l oleju.Przy zmianie biegów błekitny dymek.Nawet moja babcia i chyba sprzedawca sie skapli że hurtem olej biore. Ciagłe martwienie sie ile tam jeszcze zostało,maska w gurze. Dlatego AII bym nie kupił .A nie wiem czy AIII tez ma te tendencje ,choć ładne auto.

Napisano

No to po wizycie w innym warsztacie: "chyba za duże luzy na prowadnicach zaworów, trza by głowicę zrobić". O szacunkowej wycenie nawet nie piszę. Kazałem złożyć i podziękowałem, spróbuję w innym miejscu. Przy okazji: "od zawsze" używam Lotosa syntetyka, nigdy nie było problemów, uszczelniacze fabryczne po wymontowaniu były twarde jak kamień.

Napisano

Luz zaworu w prowadnicy mozna sprawdzic orientacyjnie po rozpieciu sprezyn zaworowych. Poza tym, uszczelniaczy nie mozna nabijac na prowadnice, a tylko dopchac, aby sie osadzil. Dobijanie uszczelniacza powoduje najczesciej jego odksztalcenie.

Pozdrawiam

Napisano

> Luz zaworu w prowadnicy mozna sprawdzic orientacyjnie

orientacyjnie, czyli jak hmm.gif

Napisano

> orientacyjnie, czyli jak

Lapie sie za trzonek zaworu i przesuwa w kierunku prostopadlym do kierunku pracy zaworu. Luz trzonka zaworu w prowadnicy to zazwyczaj max 0,3 mm, co oczywiscie juz mozna wyczuc, w czym pomaga odrobina doswiadczenia. Jest to, jak napisalem powyzej, pomiar orientacyjny, choc doswiadczone paluchy potrafia ze spora dokladnoscia stwierdzic, czy jest "za duzo".

Do dokladnego pomiaru nalezy zawory wymontowac z glowicy. I tu pojawia sie kolejny problem, o czym nie kazdy moze pamietac. Trzonek zaworu w miejscu styku z kompensatorem (przyklad opla 16V) lub "pastylka" (silnik 8v) jest wyklepany, wiec trzonek przed demontazem zaworu nalezy bezwzglednie przeszlifowac w celu wyrownania "speczenia" trzonka wskutek dlugotrwalej pracy. Jesli sie tego nie zrobi i demontaz zoworu (np w celu docierania) bedzie sie odbywal "na sile", uszkodzona zostanie prowadnica, co skutkuje najczesciej jej peknieciem (wtedy silnik pomimo wymiany uszczelniaczy na nowe i tak bedzie spozywal olej...).

Pozdrawiam

Napisano

1-1,5 litra na 15 tyś. Leje cały czas 5W30 syntetyk Oplowski.

Zrobione ponad 200 tyś. I drugie tyle spokojnie zrobie. Chyba trafiłem jakiś wyjątkowy egzemplarz bo DIS, EGR i inne newralgiczne podzespoły mimo upływu 10 lat trzymają się nieźle.

Napisano

> Lapie sie za trzonek zaworu i przesuwa w kierunku prostopadlym do

> kierunku pracy zaworu

imo jeśli pod palcem czuć luz to taka prowadnica razem z zaworem

nadaje się tylko na złom... grinser006.gif

> Luz trzonka zaworu w prowadnicy to

> zazwyczaj max 0,3 mm

0,03 to bym się zgodził.... wink.gif

Napisano

> imo jeśli pod palcem czuć luz to taka prowadnica razem z zaworem

> nadaje się tylko na złom...

> 0,03 to bym się zgodził....

O tej porze mogl sie przecinek przesunac...

Pozdrawiam

Napisano

U mnie w Astrze F ten silniczek brał około litra oleju na 1500 km po m ieście w trasie nie brał nic, nawet nie pomógł mu valvoline max life.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.