Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kupno używanego Aveo - prośba o radę

Featured Replies

Napisano

Witam Kolegów. Zaglądam z sąsiedniego kącika (Nubira). Przymierzam się do zakupu używanego Aveo (dla przyszłego kierowcy mulher.gif) rocznik 2004 - 6. Zainteresowała mnie akurat ta marka, bo za stosunkowo rozsądną kwote można kupić używany samochód w wieku do 6 lat dla kierowcy, który dopiero szlifuje swoje umiejętności. Szukając w archiwum forum znalazłem watek o radach, ale dla kupujących Lacetti. Mam pytanie - czy warto decydować się na Aveo, a jeśli tak, to na jaki model (silnik) i na co zwrócić szczególnie uwagę w czasie oględzin? Mile widziane również rady od użytkowników mających LPG.

TIA

Pozdrawiam

Napisano

Czy masz na myśli jakąś konkretną wersję nadwozia ?

Napisano

Poszukaj w archiwum. Ja polecam hb neizaleznie czy T200 czy T250 jest bezpieczniejszy od sedana. Polecam 1.4 8V bez problemu znosi gaz i jest przyzwoicie wyposazony ok.gif 1.4 16V raczej malo na rynku jest. Duzo 1.2 ale ma slabe osiagi i jest paliwozerny.

Napisano

>Przymierzam się do zakupu używanego Aveo (dla przyszłego kierowcy) rocznik 2004 - 6.

Witam, z tego rocznika będą to aveo pierwszej generacji, paleta silników 1,2 8v (chyba najpopularniejszy), 1,4 8v i 1,4 16v (perełka, ciężko dostać)

>Zainteresowała mnie akurat ta marka, bo za stosunkowo

> rozsądną kwote można kupić używany samochód w wieku do 6 lat

stare i sprawdzone daewoo zmodyfikowane po kontaktach z oplem o ich "nowinki" techniczne

> tak, to na jaki model (silnik) i na co zwrócić szczególnie uwagę

> w czasie oględzin?

silnik 1.2 prawdopodobnie jest to jakaś rozwiercona hybryda z silnika 0,8 z matiza. W serwisowaniu droższa bo co 15tys trzeba do podstawowych czynności przeglądowych doliczyć wymianę oleju w skrzyni biegów. Poza tym to musi być prawdziwy demon prędkości i mocy hahaha.gif

silnik 1.4 8v(ponoć konstrukcyjnie to opel astra), przy 110 tys jeszcze jakoś ciągnie auto bezawaryjnie. Spalanie zależy od ciężkości nogi i waha się od 5,8 do 8 ale żeby jakoś to jechało trzeba kręcić wysoko. Ogólnie zadowolony jestem z niego. waytogo.gif

Napisano

> Witam, z tego rocznika będą to aveo pierwszej generacji, paleta

> silników 1,2 8v (chyba najpopularniejszy), 1,4 8v i 1,4 16v

> (perełka, ciężko dostać)

jeszcze ciezej jest dostac 1.6 16V zlosnik.gif

> stare i sprawdzone daewoo zmodyfikowane po kontaktach z oplem o ich

> "nowinki" techniczne

> silnik 1.2 prawdopodobnie jest to jakaś rozwiercona hybryda z

> silnika 0,8 z matiza.

To jest rozwiniecie silnika z Matiza.

Napisano

Dobrze jest znaleźć 1.4 bo wtedy uniknie się auta po L-ce, a takie są bardzo popularne np. w komisach przy-dealerskich.

> silnik 1.4 8v(ponoć konstrukcyjnie to opel astra), przy 110 tys

> jeszcze jakoś ciągnie auto bezawaryjnie. Spalanie zależy od

> ciężkości nogi i waha się od 5,8 do 8 ale żeby jakoś to jechało

> trzeba kręcić wysoko. Ogólnie zadowolony jestem z niego.

Napisano
  • Autor

> Czy masz na myśli jakąś konkretną wersję nadwozia ?

Myślę raczej o hatchbacku. Tylna wycieraczka mile widziana. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Dobrze jest znaleźć 1.4 bo wtedy uniknie się auta po L-ce, a takie

> są bardzo popularne np. w komisach przy-dealerskich.

> > trzeba kręcić wysoko. Ogólnie zadowolony jestem z niego.

Trafiłem jedno takie autko w komisie. Było po L-ce, ale podobno robiło za samochód egzaminacyjny i miało tylko 40kkm. W środku - jak nówka. Na razie szukam jednak samochodu, który nie miał nic wspólnego z L-ką czy taryfą.

Napisano
  • Autor

Dzięki za info. A jak jest z wyposażeniem dodatkowym (klima, ABS, jaśki itp.)? CZy te ze słabszym silnikiem 1.2 są z założenia uboższe?

Napisano

> Dzięki za info. A jak jest z wyposażeniem dodatkowym (klima, ABS,

> jaśki itp.)? CZy te ze słabszym silnikiem 1.2 są z założenia

> uboższe?

1.2 to conajwyzej elektryczne szyby, centralny zamek, 1 x PP regulacja fotela i kierownicy. ABS i klima raczej rzadko.

Napisano

> Dzięki za info. A jak jest z wyposażeniem dodatkowym (klima, ABS,

> jaśki itp.)? CZy te ze słabszym silnikiem 1.2 są z założenia

> uboższe?

u mnie wersja Direct czy jakoś tak i w standardzie: abs-brak hehe.gif

poduszka kierowcy, elektryczne szyby, radio, pełnowymiarowe koło zapasowe

Napisano

> 1.2 to conajwyzej elektryczne szyby, centralny zamek, 1 x PP

> regulacja fotela i kierownicy. ABS i klima raczej rzadko.

1,2 sedan ma abs w standardzie. Przynajmniej T250 w wersji Plus.

Napisano

> 1,2 sedan ma abs w standardzie. Przynajmniej T250 w wersji Plus.

Teraz wszytskie nowe maja ABS w standardzie ale kolega uzywki szuka.

Napisano

> 1.2 to conajwyzej elektryczne szyby, centralny zamek, 1 x PP

> regulacja fotela i kierownicy. ABS i klima raczej rzadko.

Nie masz racji. Mam 1,2 (po L-ce), w którym są el. szyby, c.zamek, 2x PP, regulacja kierownicy (fotela nie mam na wysokość), ABS i klimę.

Auto po L-ce kupione ze świadomością, że jest po L-ce i odpowiednio niższej cenie nie jest złym rozwiązaniem. L-kom rzadko przytrafiają się poważne wypadki, a często są dobrze wyposażone - jak instruktor spędza w aucie większość dnia, to chce mieć klimę i elektryczne szyby.

1,2 nie polecam - żarłoczny straszliwie. Może się za Punto II FL rozglądnij ?

Napisano

> Nie masz racji. Mam 1,2 (po L-ce), w którym są el. szyby, c.zamek, 2x

> PP, regulacja kierownicy (fotela nie mam na wysokość), ABS i

> klimę.

> Auto po L-ce kupione ze świadomością, że jest po L-ce i odpowiednio

> niższej cenie nie jest złym rozwiązaniem. L-kom rzadko

> przytrafiają się poważne wypadki, a często są dobrze wyposażone

> - jak instruktor spędza w aucie większość dnia, to chce mieć

> klimę i elektryczne szyby.

> 1,2 nie polecam - żarłoczny straszliwie. Może się za Punto II FL

> rozglądnij ?

Oczywiscie byly 3 albo i wiecej ( bo moj np nie byl oferowany w PL z Wegier do mnie przyjechal) wersji wyposazenia, wiec i takie sie trafiaja idea.gif

Napisano

> 1,2 nie polecam - żarłoczny straszliwie. Może się za Punto II FL

> rozglądnij ?

Hmmm...jeździłeś kolego na tym silniku, czy tylko usłyszałeś to od kogoś ???

To chyba żart jakiś - oszczędność uważam za olbrzymią zaletę tego silnika. Mój 8V na trasie pali ok. 7,5 LPG, po mieście na ogół nie przekracza 8, czasem w Warszawce do max 8,5 LPG. ( "nalatałem" na razie ok. 11 kkm i cały czas dość starannie sprawdzam). Kolega ma nówkę 1,2 16V i na trasie 400km spalił średnio 5,0 noPB.

No chyba, że w Krakowie cały czas stoi się w korkach, wtedy wiadomo...litry lecą - kilometry nie 893goodvibes.gif

Napisano

> Hmmm...jeździłeś kolego na tym silniku, czy tylko

Na silniku jeszcze nie jeździłem - wygodniej jest na fotelu.

Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem mojego posta, widziałbyś że mam takie auto.

> To chyba żart jakiś - oszczędność uważam za olbrzymią zaletę tego

> silnika. Mój 8V na trasie pali ok. 7,5 LPG,

Chyba jadąc 80 km/h z górki i z wiatrem w plecy .....

> po mieście na ogół

> nie przekracza 8, czasem w Warszawce do max 8,5 LPG.

To masz wyjątkowy egzemplarz. Producent podaje dla 3d 1,2 SOHC tutaj zużycie w cyklu miejskim 8,5 l.

Wielokrotnie na tym kąciku było powiedziane, że dane fabryczne co do spalania chevroletów są bardzo pobożnym życzeniem użytkowników.

Moje aveo pali w okolicach 9 - 10 l. Daewoo nigdy nie należały do paliwooszczędnych samochodów - 10 lat temu miałem skodę favorit, która przy silniku 1,3 nie wychodziła powyżej 8 l/100 km.

Napisano

> Na silniku jeszcze nie jeździłem - wygodniej jest na fotelu.

> Jakbyś przeczytał ze zrozumieniem mojego posta, widziałbyś że mam

> takie auto.

> Chyba jadąc 80 km/h z górki i z wiatrem w plecy .....

> To masz wyjątkowy egzemplarz. Producent podaje dla 3d 1,2 SOHC tutaj

> zużycie w cyklu miejskim 8,5 l.

> Wielokrotnie na tym kąciku było powiedziane, że dane fabryczne co do

> spalania chevroletów są bardzo pobożnym życzeniem użytkowników.

> Moje aveo pali w okolicach 9 - 10 l. Daewoo nigdy nie należały do

> paliwooszczędnych samochodów - 10 lat temu miałem skodę favorit,

> która przy silniku 1,3 nie wychodziła powyżej 8 l/100 km.

chmm, ja bym się nie zgodził z tą paliworzernością i mocnoodbiegającymi danymi producenta od rzeczywistości, mam silnik 1.2 16v i po mieście nie przekracza 7l, ostatnio nawet wychodzi 6,5l/100, a to mniej niz podaje producent brawo.gif

Napisano

> silnik 1.2 16v i po mieście nie przekracza 7l, ostatnio nawet

> wychodzi 6,5l/100, a to mniej niz podaje producent

1,2 16v miał być mocno poprawiony w stosunku do 8v - może się udało zrobić oszczędny silnik.

Napisano

> 1,2 16v miał być mocno poprawiony w stosunku do 8v - może się udało

> zrobić oszczędny silnik.

Producent podaje o 15% mniejsze zużycie w stosunku do 8v.

Napisano

> silnik 1.2 16v i po mieście nie przekracza 7l,

Pytanie jakie miasto wink.gif Bo mi po W-wie wychodzi +2L od tego co fabryka deklaruje

Napisano

> Pytanie jakie miasto Bo mi po W-wie wychodzi +2L od tego co fabryka

> deklaruje

A czasem + 3 zlosnik.gif Ale jak 10km jedzie sie prawie godzine to co zrobic zlosnik.gif

Napisano

> Pytanie jakie miasto Bo mi po W-wie wychodzi +2L od tego co fabryka

> deklaruje

Jedna rada, albo zmienić miasto, albo środek lokomocji biglaugh.gifbusted.gif

W takich warunkach, zużycie paliwa na pewno będzie odbiegało od tego podanego przez producenta w każdym samochodzie, niezależnie od marki.

A i jeszcze jedno, nie zaleznie od stylu jazdy, warunków i marki , każdy samochód i tak spali tyle ile mu się naleje zakrecony.gif

Napisano

> Jedna rada, albo zmienić miasto, albo środek lokomocji

No właśnie - zmienić hehe.gif

Yaris diesel - w mieście, w korkach - 4,5L/100km yay.gif

Lacetti w podobnych warunkach dochodzi do 9, czaem przekracza, a nie cisnę mocno w pedał gazu smile.gif

Napisano

> Jedna rada, albo zmienić miasto, albo środek lokomocji

Nie foch.gifwink.gif

Napisano

> 1,2 16v miał być mocno poprawiony w stosunku do 8v - może się udało

> zrobić oszczędny silnik.

nie wiem czy to nie są 2 inne silniki, bo ten 8v to ewidentnie przerobiony "spadek" z matiza i ma za mało mocy żeby sprawnie i ekonomicznie napędzać np sedana... 1,4 jakoś daje rade choć zużycie o którym piszecie to chyba rzeczywiście z górki i z wiatrem mierzycie.

Napisano

> nie wiem czy to nie są 2 inne silniki, bo ten 8v to ewidentnie

> przerobiony "spadek" z matiza i ma za mało mocy żeby sprawnie i

> ekonomicznie napędzać np sedana... 1,4 jakoś daje rade choć

> zużycie o którym piszecie to chyba rzeczywiście z górki i z

> wiatrem mierzycie.

Nowy 1.2 to zupelnie nowy silnik i DUZO ekonomiczniejszy idea.gif Nawet z 2 lity mniej lyknie. 1.4 8V jest bardziej sprawny ale sporo pali.

Napisano
  • Autor

> Nowy 1.2 to zupelnie nowy silnik i DUZO ekonomiczniejszy Nawet z 2

> lity mniej lyknie. 1.4 8V jest bardziej sprawny ale sporo pali.

Od którego roku pojawiły się te nowsze 1.2?

Napisano

> Od którego roku pojawiły się te nowsze 1.2?

Nowy 1.2 T250 84KM

Nowy silnik benzynowy Aveo o pojemności 1,2-litra spala ponad 14 procent mniej paliwa niż jego poprzednik, co daje zużycie na poziomie 5,5 litra na 100 km w teście porównawczym MVEG. Jest to wspaniała wiadomość nie tylko dla portfeli właścicieli Chevroleta, lecz również dla środowiska, ponieważ emisja CO2 ograniczona została do 132 g/km.

Jednocześnie nowy silnik bazowy cechuje się dłuższą żywotnością. Z pojemności 1206 cm³, generuje nominalnie 62 kW/84 KM, czyli o 12 KM więcej od poprzednika. Jednostka Euro 4 ma dwa górne wałki rozrządu, napędzane bezobsługowym łańcuchem i stosuje technologię czterozaworową. Kolejną cechą szczególną jest System Dezaktywacji Kanałów (PDA). Kanały wlotowe są wyposażone w klapy zmieniające zawirowanie przepływu w komorze spalania w wyniku czego poprawia się proces doprowadzania i spalania mieszanki paliwa/powietrza.

W trybie działania z częściowym obciążeniem, jeden z dwóch kanałów wlotowych każdego cylindra jest zamknięty. Powietrze przepływa tylko przez kanał wirowy, co znacząco zwiększa prędkość przepływu, ale w samej komorze spalania generowany jest intensywny wir lub turbulencja, co umożliwia silnikowi działanie przy niższym spalaniu i wyższej proporcji wydalanych spalin (do 30 procent). Przy pełnym obciążeniu, z drugiej strony, mechanizm przepustnicy otwiera się, a silnik może teraz osiągnąć pełną wydajność i maksymalną prędkość obrotową. Dostosowanie przepływu mieszanki do potrzeb silnika powoduje, że może on funkcjonować z optymalną wydajnością.

Przy maksymalnym momencie obrotowym na poziomie 114 Nm przy 3 800 obrotach na minutę w połączeniu ze standardową pięciobiegową skrzynią, Aveo 1.2 gładko przyśpiesza od 0 do 100 km/h w 13 sekund i osiąga prędkość maksymalną 172 km/h.

Nowy 1.4 16V 101KM

czterocyklindrowy silnik benzynowy posiada moc wyjściową 74 kW/101 KM i występuje również w wersji z czterobiegową skrzynią automatyczną. Również tutaj nastąpiło znaczne ograniczenie zużycia paliwa: wskaźnik mieszanki MVEG 6.0 zamiast 6,7 litra oznacza spadek o 10 procent. Emisja CO2 wynosi 142 g/km.

Do elementów technicznej charakterystyki czterozaworowego silnika 1 399 cm3 należy zmienny przełączalny rozgałęziony przewód wlotowy, który zapewnia szczególnie wysoki poziom przepływu powietrza i wysoki moment obrotowy na niskich biegach. Czterocylindrowy silnik Euro 4 generuje maksymalny moment obrotowy na poziomie 131 Nm przy 4 200 obrotach na minutę.

Cichy pasek zębaty napędza dwa wałki rozrządu znajdujące się w górnej części głowicy. System DCVP (Double Continuous Variable Cam Phase) steruje 16 zaworami w aluminiowych głowicach cylindra. Przy jego pomocy zawory otwierają się i zamykają w optymalnym momencie, niezależnie od sytuacji. Poprawia to znacząco wymianę gazów w cylindrach, ograniczając jednocześnie straty w energii. Blok silnika zbudowany jest z solidnego, uspokojonego szarego żeliwa o niskim wskaźniku wibracji i sztywnych obudowach cylindrów.

Aveo 1.4 16V osiąga prędkość maksymalną 176 km/h. Z automatyczną skrzynią biegów Aveo spala 6,4 l/100 km (MVEG) i osiąga prędkość maksymalną 165 km/h.

Na rynku ukrainskim wystepuje takze silnik 1.6 SOHC a na amerykanskim 1.6 DOHC.

Na wikipedi jest jeszcze opis wszystkich silnikow GM. Wklejalem linka poszukaj w archiwum.

Ten silnik zostal wprowadzony razem z debiutem T250 hb.

Napisano

> Nowy 1.2 T250 84KM

> Nowy silnik benzynowy Aveo o pojemności 1,2-litra spala ponad 14

> procent mniej paliwa niż jego poprzednik.....

Teoretyk - i Ty w to wierzysz ?????

Ktoś mądry napisał kiedyś:

"To nie silnik spala paliwo, to kierowca je spala".

Myślę, że jest w tym głęboka prawda wink.gif

Napisano

> Teoretyk - i Ty w to wierzysz ?????

> Ktoś mądry napisał kiedyś:

> "To nie silnik spala paliwo, to kierowca je spala".

> Myślę, że jest w tym głęboka prawda

Nie tylko wierzę, ale mam konkretne dowody, więc to żadna teoria biglaugh.gif

Tylko raz udało mi się przekroczyć 7l/100km, teraz nie przekracza 6,5l/100 w mieście zlosnik.gif po za miastem do 5.5l/100

A mam właśnie aveo sedana z silnikiem 1,2 16v/84KM

Szczerze to nie wiem co trzeba z tym autem robić i jak ostro jeżdzić, żeby spaliło 8l/100, praktycznie chyba możliwe tylko w długich korkach... albo jak ktoś piłuje cały czas na każdym biegu do odcięcia zapłonu zlosnik.gif

Napisano

> Teoretyk - i Ty w to wierzysz ?????

> Ktoś mądry napisał kiedyś:

> "To nie silnik spala paliwo, to kierowca je spala".

> Myślę, że jest w tym głęboka prawda

Stary silnik pamieta jeszcze suzuki maruti z kola fortuny oczywiscie byl modyfikowany. Po ostatniej mofyfikacji wreszcie silnik nie odstaje od konkurentow. Spalanie od starego 1.2 jest sporo mniejsze ok.gif

Napisano

> Stary silnik pamieta jeszcze suzuki maruti z kola fortuny oczywiscie

> byl modyfikowany. Po ostatniej mofyfikacji wreszcie silnik nie

> odstaje od konkurentow. Spalanie od starego 1.2 jest sporo

> mniejsze

Każdy silnik coś tam pamięta ze swoich protoplastów wink.gif

Napisano

> Każdy silnik coś tam pamięta ze swoich protoplastów

Tak ale ten w aveo byl wyjatkowo nienowoczeny i zrobiony tak na prawde przez dodanie 1 cylindra do silnika z matiza. Nowy silnik jest w stanie stawic czolo konkurencji ale zastanawiam sie dlaczego GM nie ma jeszcze silnikow z turbo hmm.gif

Napisano

> Tak ale ten w aveo byl wyjatkowo nienowoczeny i zrobiony tak na

> prawde przez dodanie 1 cylindra do silnika z matiza.

Dokładnie tak - a silnik matiza powstał przez dołożenie wtrysku do silnika Tico, czyli konstrukcja jest z długaśną brodą.

> Nowy silnik

> jest w stanie stawic czolo konkurencji

On taki zupełnie nowy nie jest, ale nawet po fabrycznych danych dotyczących spalania widać, że w stosunku do 1,2 8v to rewolucja.

Sensownym silnikiem w aveo był 1,4 8v - sprawdzona konstrukcja, zużycie paliwa podobne (jak nie mniejsze) jak w 1,2, a osiągi o niebo lepsze.

> dlaczego GM nie ma jeszcze silnikow z turbo

Wprowadza, w oplu na razie.

Napisano

> Sensownym silnikiem w aveo był 1,4 8v - sprawdzona konstrukcja,

> zużycie paliwa podobne (jak nie mniejsze) jak w 1,2, a osiągi o

> niebo lepsze.

> Wprowadza, w oplu na razie.

Ja mam 1.48V jest co prawda bardzije dynamiczy ale niestety paliwozerny.

Napisano

> Dokładnie tak - a silnik matiza powstał przez dołożenie wtrysku do

> silnika Tico,

No ciut więcej tych zmian było

Napisano

> No ciut więcej tych zmian było

Tyle że na dobre nie wyszły - z małego, dynamicznego i oszczędnego silniczka (Tico jeździło zdecydowanie lepiej niż jego konkurent - CC, paląc mniej), zrobił się równie mały smok benzynopij. Dodanie mu czwartego cylindra tylko powiększyło jego żarłoczność.

Pytanie do Wojtka - ile Ci 1,4 pali w mieście ? Bo mi 1,2 podchodzi pod 10/100 .... I gdyby nie brak czasu i potrzeba auta na codzień, zająłbym się jego sprzedażą i poszukałbym albo oszczędnego auta, albo czegoś co by paliło tyle samo, ale dawało przyjemność z jazdy odpowiednią do zużycia paliwa (celowałbym w saab'a 9-3)

Napisano

> Tyle że na dobre nie wyszły - z małego, dynamicznego i oszczędnego

> silniczka (Tico jeździło zdecydowanie lepiej niż jego konkurent

> - CC, paląc mniej), zrobił się równie mały smok benzynopij.

No raczysz chyba artowac. Po pierwsze matiz byl od tico duzo ciezszy i oczywiscie bezpieczniejszy wiec ni jak ma sie porownanie. Po drugie trzeba bylo go dostosowac do coraz to surowszych norm EURO.

> Dodanie mu czwartego cylindra tylko powiększyło jego

> żarłoczność.

TO byl jedyny sposobo Daewoo nie mialo innego silnika a chylilo sie w strone bankructwa. Dopiero w nowym T250 zmodyfikowali porzadnie ten silnik.

> Pytanie do Wojtka - ile Ci 1,4 pali w mieście ? Bo mi 1,2 podchodzi

> pod 10/100 .... I gdyby nie brak czasu i potrzeba auta na

> codzień, zająłbym się jego sprzedażą i poszukałbym albo

> oszczędnego auta, albo czegoś co by paliło tyle samo, ale dawało

> przyjemność z jazdy odpowiednią do zużycia paliwa (celowałbym w

> saab'a 9-3)

saab a aveo yikes.gifhehe.gifbeksa.gifzakrecony.gif to mnie rozsmieszyles do lez. A to sie nie zdziw jak w tej drozszym oplu znajdziesz silnik fiata hehe.gif

Napisano

> saab a aveo to mnie rozsmieszyles do lez. A to sie nie zdziw jak

> w tej drozszym oplu znajdziesz silnik fiata

i radio od aveo II

Napisano

> Witam Kolegów. Zaglądam z sąsiedniego kącika (Nubira). Przymierzam

> się do zakupu używanego Aveo (dla przyszłego kierowcy ) rocznik

> 2004 - 6. Zainteresowała mnie akurat ta marka, bo za stosunkowo

> rozsądną kwote można kupić używany samochód w wieku do 6 lat dla

> kierowcy, który dopiero szlifuje swoje umiejętności. Szukając w

> archiwum forum znalazłem watek o radach, ale dla kupujących

> Lacetti. Mam pytanie - czy warto decydować się na Aveo, a jeśli

> tak, to na jaki model (silnik) i na co zwrócić szczególnie uwagę

> w czasie oględzin? Mile widziane również rady od użytkowników

> mających LPG.

> TIA

> Pozdrawiam

eksploatowałem taki samochód na Lce i prywatnie do przebiegu 160000km, miał lpg, moja rada - odpuść sobie!

Napisano

> eksploatowałem taki samochód na Lce i prywatnie do przebiegu

> 160000km, miał lpg, moja rada - odpuść sobie!

To może dla porównania niech kolega poda jakie auto w podobnej cenie i roczniku warto kupić, bo jak sobie tak przeglądałem oferty aut używanych, to w kategori cena-rocznik, aveo jest nie do pobicia...

Oczywiście można kupić w tej cenie jakiegoś dziesięciolatka innej marki, ale pytanie jakie będą z tego korzyści...

Napisano

> To może dla porównania niech kolega poda jakie auto w podobnej cenie

> i roczniku warto kupić,

Ja bym powiedział Punto II lub wytrzeszcz (II FL). Trudno znaleźć coś fajnie wyposażonego, ale pali mniej od aveo, psuje się mało, części są tanie. Fiat umie robić małe samochody.

> bo jak sobie tak przeglądałem oferty aut

> używanych, to w kategori cena-rocznik, aveo jest nie do

> pobicia...

W kategorii zużycie paliwa/pojemność silnika też. To cecha wszystkich Daewoo. Starsze ratowała prostota konstrukcji i dobra współpraca z tanimi instalacjami LPG (II gen). Wsadzenie EOBD, plastikowych kolektorów tą współpracę zakończyło.

> Oczywiście można kupić w tej cenie jakiegoś dziesięciolatka innej

> marki, ale pytanie jakie będą z tego korzyści...

Na plus aveo na pewno są tanie części, ale paliwo to duża część kosztów eksploatacji - mnie trzepie za każdym razem jak tego smoka tankuję, a przewidywany przeze mnie czas jego eksploatacji nie uzasadnia instalacji lpg (może by mi się udało ją ledwo odrobić, więc tak naprawdę zrobiłbym prezent kolejnemu właścicielowi).

Napisano

> i roczniku warto kupić, bo jak sobie tak przeglądałem oferty aut

> pobicia...

Zapomnij o fiacie punto II. W porownaniu do aveo nei ma porowniania. Pewnie, ze fiat moze mniej spalic ale jak ma silnik od kosiarki i zero momentu obrotowego. Dobre punto to dopiero GP ale ono jest sporo drozsze.

Jedymym minusem aveo moze byc spalanie ale bedziesz mial w miare nowe roczikowo auto bez sladu rdzy i proste w obsludze nawet pan Czesio i Kazio dadza rade. A spalanie 0 15% wieksze od konkurencji jest do przezycia.

Napisano

> Ja bym powiedział Punto II lub wytrzeszcz (II FL). Trudno znaleźć coś

> fajnie wyposażonego, ale pali mniej od aveo, psuje się mało,

> części są tanie. Fiat umie robić małe samochody.

To bedzie totalny golas nawet z czarnymi zderzakami i marnym silnikiem co Ty polecasz?

> W kategorii zużycie paliwa/pojemność silnika też. To cecha wszystkich

> Daewoo. Starsze ratowała prostota konstrukcji i dobra współpraca

> z tanimi instalacjami LPG (II gen). Wsadzenie EOBD, plastikowych

> kolektorów tą współpracę zakończyło.

W tej chwili roznica kosztow pomiedzy II a IV generacja jest maly a poza tym kto w XXI wieku chce krecic sruba przy parowniku hehe.gif

> Na plus aveo na pewno są tanie części, ale paliwo to duża część

> kosztów eksploatacji - mnie trzepie za każdym razem jak tego

> smoka tankuję, a przewidywany przeze mnie czas jego eksploatacji

> nie uzasadnia instalacji lpg (może by mi się udało ją ledwo

> odrobić, więc tak naprawdę zrobiłbym prezent kolejnemu

> właścicielowi).

hmm.gif 1.2 60KM fiata nadaje sie do mojej kosiarki a nie do samochodu 80KM juz troszke lepiej. Ale wyposazenie w polacznieu z tymi silnikami raczej mizerne, poza tym beda starsze przez to bardziej wyeksploatowane. Z tego co obserwuje na ulicach punto II raczej sukceso nie odniosl.

Napisano

> To bedzie totalny golas nawet z czarnymi zderzakami i marnym

> silnikiem co Ty polecasz?

Wyposażenie jest problemem, to racja. Ale zdarzają się rodzynki z klimą, el. szybami i komputerem pokładowym.

Silnik 1,2 60 KM taki tragiczny nie jest - pali zdecydowanie mniej niż 1,2 8v z aveo, a aveo z 1,2 8v rajdówką nie jest (choć pali prawie jak WRC hehe.gif).

Punto II ma dobrą blachę - też nie chce gnić.

> W tej chwili roznica kosztow pomiedzy II a IV generacja

> jest maly a

No nie do końca - dobra II gen to 1700, dobra IV gen to ok. 2500 - 2700. Owszem, można założyć staga+valteki za 2300-2500 i stroić, czyścić wtryskiwacze, regenerować, czyścić i tak w kółko.

> poza tym kto w XXI wieku chce krecic sruba przy parowniku

Miałem w 3 autach II gen i niczym nie kręciłem.

> 1.2 60KM fiata nadaje sie do mojej kosiarki a nie do samochodu 80KM

> juz troszke lepiej.

1,2 8v z aveo ma w katalogu 72 KM. W realu mam wrażenie, że te konie to chyba jakieś małe są smile.gif Może są jak koreańczyki - 3 koreańczyków = 2 europejczyków smile.gif

> bardziej wyeksploatowane. Z tego co obserwuje na ulicach punto

> II raczej sukceso nie odniosl.

Znam kilka takich z przebiegami 150 i więcej kkm, dzielnie sobie radzą. Zresztą wielu instruktorów na L kach w Krakowie miało Punto przed Aveo. Są zgodni w tym, że Aveo jest mniej trwałe. Żeby nie było, teraz maja Yarisy i ponoć zachwytu nie ma.

Napisano

> Owszem, można założyć staga+valteki za 2300-2500 i stroić,

> czyścić wtryskiwacze, regenerować, czyścić i tak w kółko.

Ale to znasz z opowiadań czy jak? Bo ja mam STAGa z Valtekami poza przeglądami i korektą mapy na nich nic nie robię waytogo.gif

Napisano

> i roczniku warto kupić, bo jak sobie tak przeglądałem oferty aut

> pobicia...

W kategorii cena-rocznik wygrywają 'koreańczyki' i 'francuzy' i Fiat biglaugh.gif

Fiatem jeździłem SC 1,1 jeśli chodzi o spalanie to w mieście nie udawało mi się raczej schodzić poniżej 8 litrów, więc nie wierzę żeby Punto 1,2 jakoś lepiej tu wypadało.

Dane katalogowe w stylu 6.5 litra w mieście należy uznać za pobożne życzenia producentów. Nawet maluch mi więcej palił.

Najlepszym silnikiem, jakim jeździłem do tej pory dysponował Reno Magane Classic - 1,6 16V 107KM. Naprawdę żwawo odpychał Renię, przy spalaniu poniżej 8 litrów po mieście i 6.5 w trasie. Fun dużo większy niż przy SC 1.1, a spalanie w zasadzie podobne. Myślę że jakby znaleźć np Clio z tym silnikiem to radocha byłaby jeszcze większa.

Napisano

> Wyposażenie jest problemem, to racja. Ale zdarzają się rodzynki z

> klimą, el. szybami i komputerem pokładowym.

> Silnik 1,2 60 KM taki tragiczny nie jest - pali zdecydowanie mniej

> niż 1,2 8v z aveo, a aveo z 1,2 8v rajdówką nie jest (choć pali

> prawie jak WRC ).

Dane katologowe mozna miedzy bajki wsadzic razem z brakiem korozji.

> No nie do końca - dobra II gen to 1700, dobra IV gen to ok. 2500 -

> 2700. Owszem, można założyć staga+valteki za 2300-2500 i stroić,

> czyścić wtryskiwacze, regenerować, czyścić i tak w kółko.

IMHO roznica bardzo mala jak sie dobrze poszuka.

> Miałem w 3 autach II gen i niczym nie kręciłem.

> 1,2 8v z aveo ma w katalogu 72 KM. W realu mam wrażenie, że te konie

> to chyba jakieś małe są Może są jak koreańczyki - 3

> koreańczyków = 2 europejczyków

Trzeba umiec jezdzic a nie pilowac bez sensu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.