Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Potrzebna rada- pomoc w wyborze Asterki

Featured Replies

Napisano

WItam szacowne grono forumowiczów znawców asterek.

Sprzdałem Lanosika i przymerzam sie do kupna kombi AstryII 2.0 diselka lub Meganki 1,9dci, aczkolwiek blizej mi do asterki.

Zastanawiam sie nad AstrąII 2,0 101km kombi z 2001r.

Jakie konsekwencje (wady) to niesie z sobą, z jakimi problemami kosztami musze sie liczyć?

Jak czesto robi sie przeglady - wymiana oleju wymiana rozrzadu itp. Ile to pali na mieście bo większość kilometrów pokonuje wlaśnie na mieście? Może lepiej kupić 1.6 16V i zagazowac ja?

Proszę o pomoc bo przy obecnym wyborze w autach i silnikach juz skołowaciałem.

dzieki za wszelkie uwagi i pomoc

Napisano

Co tydzien regularnie jest zakładany watek z pytaniami o zakup astry g. Poszukaj troszkę to wszystkiego się dowiesz.

Napisano

Jeśli już to proponuję astrę 1.7 z silnikiem Isuzu, o niebo ekonomiczniejsze auto. Co do tej 101KM to mogę powiedzieć na podstawie doświadczeń kumpla który taką miał. Ekonomika taka sobie, a nawet powiedziałbym jak na osiągi za bardzo lubi paliwo. No i ta nieszczęsna pompa paliwa. Niestety i kumpla jej awaria dopadła.

A tak poza tym fajnie jeździ, podoba mi się jak fajnie ciągnie na niskich obrotach, tego brakuje przy isuzu.

Napisano
  • Autor

> Jeśli już to proponuję astrę 1.7 z silnikiem Isuzu,

Myślałem o tym silniku ale sen z powiek spedza mi przyspieszenie , wieczności i jeszcze kilka sek smile.gif, nie oczekuje rakiety ale ok 12 sek do setki i min 175km /h.

najbardziej mi sie podoba Astra II 2,0 dti z 2002r wersja sportz przeb do 150tys km,

4pp elektryka, i te siedzenia regulowane i wysówane przody sprowadzone z zagranicy. czy wszystkie Asterki maja komputer tzn podaja zuzycie paliwa itp?

Napisano

Wielokrotnie pisalem i bede pisal nadal: najlepiej sprawdza sie Isuzu, przyspieszenie przyzwoite, bardzo przyjemnie sie jezdzi z tym silnikiem. Silnik ogolnie malo awaryjny (ma swoje wady jak i kazdy i wymaga penej kultury uzytkowania) i ekonomiczny.

Szczerze, to odradzam 2,0 ze wzgledu na chora konstrukcje, marne osiagi w stosunku do pojemnosci, spory apetyt na paliwo, bardzo czeste usterki pompy VP44.

Przejedz sie egzemplarzami z jednym i drugim silnikiem, te 101 KM szalu nie robia (jezdzilem chyba 3 egzemplarzami AG z tym silnikiem, zdarzylo sie VB z tym silnikiem i OB FL z 2,2-przyspieszenie rozczarowuje pomimo wiekszej niz Isuzu mocy), zdecydowanie lepiej mi sie jezdzilo AG z 1,7 Isuzu (zupelnie inna charakterystyka oddawania mocy, przyspieszenie odczuwalne, silnik bardzo elastyczny).

Pozdrawiam

Napisano

> Co tydzien regularnie jest zakładany watek z pytaniami o zakup astry

> g. Poszukaj troszkę to wszystkiego się dowiesz.

Jak poczyta te wątki to nie kupi Astry cool.gif

Napisano
  • Autor

> Jak poczyta te wątki to nie kupi Astry

No własnieczytam juz 2dzień i już skolłowaciałemo i nic nie wiem

:-(

Może to uż bedzie zbyt banalne jak na Waszą wiedze ale ten Silnik isuzu zachwalany który to???

1.7 CDTI 1.7 CDTI 80 / 4400 170 173km/h 14.5s do setki??

Napisano

Bierz 1.7 DTI, potem chip na 100KM i masz osiągi 2.0 z trwałością isuzu zeby.GIF

1.7 DTI to isuzu z pompą rozdzielaczową, a CDTI to również isuzu, tyle że z Common Railem, znacznie wrażliwszym na jakość paliwa.

Napisano

> No własnieczytam juz 2dzień i już skolłowaciałemo i nic nie wiem

> :-(

> Może to uż bedzie zbyt banalne jak na Waszą wiedze ale ten Silnik

> isuzu zachwalany który to???

> 1.7 CDTI 1.7 CDTI 80 / 4400 170 173km/h 14.5s do setki??

Ja swojej Asterki szukałem przez pół roku, naczytałem się wielu informacji o różnych modelach silnikowych i w porównaniu z innymi markami jeżeli chodzi o awaryjność, eksploatację, koszty astra wypada o niebo lepiej.

Napisano
  • Autor

> Bierz 1.7 DTI, potem chip na 100KM i masz osiągi 2.0 z trwałością isuzu

I to mi sie juz podoba :-) myslałem o tym, byłem ana allegri i szukałem chipa ale tam sa jakies tandety za grosze + 30% mocy SMIECh

A ile taki dobry Chip do Asterki 1,7DTI kosztuje i ile montaż?

Napisano

> A ile taki dobry Chip do Asterki 1,7DTI kosztuje i ile montaż?

1500 zł musisz liczyć, jeśli chcesz mieć zrobione profesjonalnie, czyli odpowiednio dopasowane ustawienia do stanu silnika (nie przebiegu wg. licznika).

Napisano

> 1500 zł musisz liczyć, jeśli chcesz mieć zrobione profesjonalnie,

> czyli odpowiednio dopasowane ustawienia do stanu silnika (nie

> przebiegu wg. licznika).

I oczywiscie pomiarach na hamowni. Absolutnie odradzam modyfikacje oprogramowania w wersji najtanszej (takie sa niestety...), bo w konsekwencji gwarantowane jest zniszczenie silnika...

Taka operacja musi kosztowac, a operacje przeprowadzajacy musi wiedziec o co chodzi...

Pozdrawiam

Napisano

w rzeczy samej Sensei 20.GIF

Napisano
  • Autor

Dzieki za wszelkie radyi sugestie.

Wasze tezy popieraja różne prasowe doniesienia np.

www.auto-swiat.pl/wydania,Opel-Astra-II-1-7-DTI-Diesel-ktoremu-mozna-ufac-,20855,1.html

muszę się z tym przespać i przejechać się autkiem z takim silniczkem.

Wczoraj polecałem go teściowi bo jest tani oszczedny i wolny

(teść ma styl jazdy emeryta) a za chwilę ja go kupię , ostatecznie trza sie ustttkowaććć(trudne dla mnie słowo) spowaznieć , siwy włos na głowie się sypie to i trza jezdzić powoli i dostojnie.

Wielkie dzieki za wszelke rady.

Ma może ktoś taki silniczek 1,7 DTI z Poznania i ma jeszcze ochote pokazać mi co i jak z tym autkiem, tak żeby mnie ostatecznie przekonać że astra II 1,7dti to dobre autko??? Znajdą się zimne browarki z wdzieczności.

---------------------

sebcio

Napisano

Aby "dokonczyc dziela" poczytaj tu, zwroc uwage na wypowiedzi Bogumila i Mastersa (obaj swietni fachowcy) o 2,0 DTL/DTH.

Milej lektury...zwroc uwage na konstrukcje owej jednostki napedowej, przeczacej logice...

1,7 DTI/CDTI to konstrukcja klasyczna, normalna, a nie wynalazek...

Zlosliwi pewnie mi wytkna nienawisc do opisanego w linku "cuda techniki"...

Coz, rozwiazania najprostsze sa najskuteczniejsze...

Pozdrawiam

Napisano

Zaraz się odezwą tłumy zadowolonych posiadaczy 2.0 dtl/dth, że jak to możemy złe słowa kierować w kierunku ich silnika, skoro ich motory mają taaakie super osiągi i nie sprawiają żadnych problemów, a temat pompy to mit??

Napisano

Ja się dopisuję jako zadowolony posiadacz Astry 1.7 DTI waytogo.gif

Rakieta to nie jest ale jeździ się całkiem przyzwoicie, pamiętaj że 75-80KM w dieslu turbo to nie to samo co wolnossąca benzyna o tej samej mocy, wyższy moment i turbinka pomagają w lepszym odpychaniu wink.gif

pzdr

Napisano

I ja i ja też fajowe autko i chyba mi powoli przejdzie grypka na lagunę biglaugh.gif

Napisano

Juz nie raz tak bylo, ze zdarzalo mi sie napisac, ze taki czy inny silnik jest klopotliwy, a nastepny post brzmial mniej wiecej tak:"no jak to, przeciez ja mam woz z takim silnikiem i nic zlego sie nie dzieje...". Nie raz widzialem takie odpowiedzi na posty Kolegow z tego forum na podobny temat.

Chce byc dobrze zrozumiany: niektore konstrukcje sa po prostu nieudane i klopotliwe, zarowno w obsludze jak i eksploatacji przez wlascicieli pojazdow z ta czy owa jednostka napedowa. Niestety, praktyka warsztatowa, ciagly naplyw wiadomosci o typowych usterkach poszczegolnych silnikow i modeli samochodow kraza nieustannie wsrod grona walczacego z tymi usterkami codziennie. Po prostu jedne konstrukcje psuja sie czesciej od innych, niekiedy sa to usterki drogie w usunieciu, co oczywiscie irytuje wlasciciela pojazdu (wcale sie temu nie dziwie). Znamienne jest, z czym spotkalismy sie wielokrotnie: ludzie pytaja, jaki woz kupic, z jakim silnikiem i td. W zwiazku z powyzszym, oczywiscie odradzamy pewne konstrukcje, jednak ludzie "napaleni" na dany model, kupuja takie nieszczescie i pozniej narzekaja, ze niestety, czesto sie psuje, najczesciej pozbywaja sie takiego egzemplarza (w przypadku duzych kwot czekajacych ich napraw) i przekazuja nieszczescie kolejnemu, "szczesliwemu nabywcy", ktory zostal skuszony albo atrakcyjna cena, albo odpowiednio "zmanipulowany" retoryka sprzedajacego, ze "panie, to taki dobry woz"...Coz...

Nie jestem absolutnie wszystkowiedzacy i wiedzy ciagle mi malo, ale pod kazdym postem, o ktorym wspomnialem wczesniej, napisalbym tylko jedno: "Wiec tylko sie cieszyc, ze Ciebie ominely takie usterki, ale jesli dopadna Twoj woz, nie chcialbym byc w Twojej skorze...".

Niestety taka jest brutalna prawda o zyciu samochodow i ich wlascicieli...

Kazdemu zycze bezawaryjnych aut.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.