Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klekot ok 30[s] po odpaleniu zimnego silnika

Featured Replies

Napisano

Witam!

Ostatnio jak jest zimno to silnik po nocce brzydko mi klekocze przez jakieś 30 s później jest ok. Zeszlej zimy takie klekotanie bylo krótsze ( ok) 5s i przy większych mrozach ok -6 stopni.

Niedawno wymieniałem rozrząd ma to jakieś znaczenie?

Auto zalane lotos 5w40

pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Ostatnio jak jest zimno to silnik po nocce brzydko mi klekocze przez

> jakieś 30 s później jest ok. Zeszlej zimy takie klekotanie bylo

> krótsze ( ok) 5s i przy większych mrozach ok -6 stopni.

> Niedawno wymieniałem rozrząd ma to jakieś znaczenie?

> Auto zalane lotos 5w40

> pozdrawiam

moim zdaniem popychacze, albo się nie przejmować, albo wymienić bo koszt nie jest chyba oszałamiający.

Też mi trochę postukują, ale na razie jeżdzę. Pozdrawiam

Napisano

> Witam!

> Auto zalane lotos 5w40

> pozdrawiam

U mnie to są oznaki, że oleju jest za mało, albo jest już zużyty. Po wymianie klekot znika.

Napisano

> Witam!

> Auto zalane lotos 5w40

> pozdrawiam

zmień olej na inny bo lotos to syf jakich mało i lubią sie zacinać szklanki popychaczy jak po żadnym innym oleju sick.gif

Napisano

Proponowałbym zacząć od zajrzenia do stanu oleju, jeśli będzie okej to zmienić olej na inną markę - choćby 5W30 by GM, Castrol Magnatec 5W40, aby Mobila nie lać.

Napisano
  • Autor

> Proponowałbym zacząć od zajrzenia do stanu oleju, jeśli będzie okej

> to zmienić olej na inną markę - choćby 5W30 by GM, Castrol

> Magnatec 5W40, aby Mobila nie lać.

Olej wymieniony 5 tys temu stan to jakies 3/4 na bagnecie

Napisano

Poczytaj w archiwum - różnie samochody reagują na różne marki olejów.

Napisano

> Poczytaj w archiwum - różnie samochody reagują na różne marki olejów.

Ja przez całe życie jeździłem na Mobil 15W40 i było wszystko ok, ale z czasem zaczynał dochodzić odgłos zaworów.

Teraz po przebadaniu silnika zalałem 10W40 by GM, i różnica jest kolosalna - na razie zrobione niecałe 200 km, ale nigdy nie było tak nawet po świeżo zalanym Mobilu 15W40.

Napisano

> aby Mobila nie lać.

czemu Mobil jest be?

brat

Napisano

> czemu Mobil jest be?

Słyszałem kilka wersji:

- dużo podróbek na rynku

- zmieniła się fabryka czy rozlewnia jakoś tak i spadła jakość

ale rzeczywiście to nie pierwsza osoba mówiąca, że mobil kiedyś uważany za jeden z najlepszych jest do kitu a nie do silnika zeby.GIF

Napisano

> Słyszałem kilka wersji:

> - dużo podróbek na rynku

czy to że są podróbki to mam nie lać dobrego oleju? kupuję z pewnych źródeł i jest OK,

> - zmieniła się fabryka czy rozlewnia jakoś tak i spadła jakość

> ale rzeczywiście to nie pierwsza osoba mówiąca, że mobil kiedyś

> uważany za jeden z najlepszych jest do kitu a nie do silnika

hmm, nie wiem jak jest obecnie ale to było bodaj w 2005r? huragan Katarina który przeszedł nad wybrzeżem stanów, uniemożliwił produkcję przez pewien czas Mobila 1 w tamtejszych rafineriach i centrala europejska mobila w Czechach ograniczała dostawy względem zamówień,

brat

Napisano

> Słyszałem kilka wersji:

a ja taką:

"Tylko 3 firmy produkuja prawdziwy full syntetyk

Motul

Mobil1

Liqui Moly

Wszelkie inne to oleje typu HC czyli cos pomiedzy ful,a semi majace tylko podobna baze. "

brat

Napisano

kupuję z pewnych

> źródeł i jest OK,

Jak tak to pewnie, że nie ma żadnego problemu.

Co do dystrybucji itd... to co ja zasłyszałem to były pewnie zasłyszane i niejednokrotnie zmienione domysły innych ludzi.

Problemem może być właśnie kwestia tych podróbek które zalały nasz rynek w sklepach detalicznych.

Ja się przerzuciłem na 10W40 GM z kilku powodów:

- dla testu - czy czasem silnik nie zacznie brać oleju (a nie brał) i czy nie zacznie cieknąć

- z tego powodu wybrałem właśnie ten olej gdyż jest tani

- no i najważniejsze cena 61 pln w dobrym sklepie (markowy) za 5 litrów.

- no i czy to będzie mobil, lotos, castrol czy GM to dla mojego silnika nie ma różnicy, ważne aby był 10W40 (półsyntetyk) a to duża różnica dla mojego silnika.

PZDR VEN

Napisano

> "Tylko 3 firmy produkuja prawdziwy full syntetyk

> Motul

> Mobil1

> Liqui Moly

Coś o tym ostatnio czytałem, może wieczorkiem znajdę i wrzucę, ale rzeczywiście jest kilka fabryk robiących bazę a później inne firmy typu lotos, castrol, shell itd... dodając różne dodatki tworzą olej w różnych klasach lepkości.

PZDR VEN

Napisano

> co ty nie powiesz...

a skrobałeś silnik po lotosie już kiedyś smirk.gifja już nieraz palacz.gif

Napisano
  • Autor

> nietylko

No to jaki olej w końcu polecicie coby nie mieć klekota:)

rok temu tak nie klekotał

Napisano

> czemu Mobil jest be?

No właśnie u mnie klekotały lekko samoregulatory i ktoś polecił mi syntetyk Mobila (nie pamiętam dokładnie jaki). Po zalaniu na razie nic się nie zmieniło ale jak samochód postał kiedyś tydzień...... Z samoregulatorów które były napięte sprężynami zaworowymi powyciskało olej i po odpaleniu dwa z nich ucichły dopiero po kilku sekundach. Łomot był niezły. Nigdy wcześniej (a samochodowi zdarzały się nieraz dłuższe odpoczynki) tego nie było, nigdy...

Napisano

> No to jaki olej w końcu polecicie coby nie mieć klekota:)

> rok temu tak nie klekotał

Jeżeli masz zużyte samoregulatory to i tak będzie klekotał.

Ale zalej sobie GM (niby polecany do oplowskich silników) nie jest drogi i ciesz się jazdą. A jeżeli będzie dalej klekotał podgłośnij radio zeby.GIF

PZDR VEN

Napisano

> Jeżeli masz zużyte samoregulatory to i tak będzie klekotał.

> Ale zalej sobie GM (niby polecany do oplowskich silników) nie jest

> drogi i ciesz się jazdą. A jeżeli będzie dalej klekotał

> podgłośnij radio

> PZDR VEN

A u mnie na Mobilu klekocze mniej ni ż na GM hmm.gif

Napisano

> A u mnie na Mobilu klekocze mniej ni ż na GM

No cóż to pewnie jest zależne indywidualnie od stanu technicznego auta. I pewnie każda zmiana środowiska (czyli zmiana oleju) pracy silnika wpływa "klekotanie".

Moim zdaniem oleje które lejemy do naszych silników nie wpływają aż tak bardzo na ich pracę. Może oleje z wyższej półki (czytaj - inna klasa lepkości), napewno by zmieniły tą pracę, ale ja bym się nie odważył zalać takiego oleju. Moja bryka to nie bolid formuły 1, a wszystkie magnateki czy jeszcze inne lepiej smarujące szuwaksy to moim zdaniem jedno licho. Jeżeli były by takie wysublimowane różnice między olejami to raczej nie można by było mieszać z innymi olejami.

Znalazłem wczoraj artykuł o którym wspominałem, ale niestety zabrakło sił i chęci aby wrzucić na AK, a muszę zrobić ładne zdjęcia.

PZDR VEN

Napisano

> No cóż to pewnie jest zależne indywidualnie od stanu technicznego

> auta.[...]

Pewnie tak, każdy olej, który spełnia normy, nie powinien sprawiać problemów ok.gif

Napisano

> No właśnie u mnie klekotały lekko samoregulatory i ktoś polecił mi

> syntetyk Mobila (nie pamiętam dokładnie jaki). Po zalaniu na

> razie nic się nie zmieniło ale jak samochód postał kiedyś

> tydzień...... Z samoregulatorów które były napięte sprężynami

> zaworowymi powyciskało olej i po odpaleniu dwa z nich ucichły

> dopiero po kilku sekundach. Łomot był niezły. Nigdy wcześniej (a

> samochodowi zdarzały się nieraz dłuższe odpoczynki) tego nie

> było, nigdy...

no właśnie, tylko czy to oznacza że mobil jest zły? niewiem.gif

bo to dla mnie - laika w zakresie technologii olejów i teorii budowy silników spalinowych - raczej by oznaczało że ma lepsze własności [i przez to np wypływa łatwiej z samoregulatorów] niż inne oliwy,

w firmie w której pracowałem, 'od zawsze' laliśmy do opli Mobila i ten olej na prawdę sprawdzał się w tych autach, robiły czasem kupę kilometrów, przy jakichś naprawach po rozebraniu silniki były czyste, dlatego w moim przekonaniu trudno o lepszą oliwę syntetyczną niż Mobil 1, trzeba by mieć jakieś pewne dane z obiektywnych porównań dla danych klas żeby móc powiedzieć coś konkretnego,

brat

Napisano

> A u mnie na Mobilu klekocze mniej ni ż na GM

U mnie na mobil 1 nie klekotal wcale, na GM 10w40 owszem. Ale roznica w cenie rekompensuje mi ten dyskomfort zeby.GIF 10w40 poszlo juz z 10 baniek pewnie, silnik czysty.

Napisano

> nietylko

Mój silnik pracuje na Lotosie ok 10 lat. Nie na nim grama nagaru.

Nie ma też oznak zużycia elementów po 280tyś km przebiegu. Jak dla mnie syntetyk Lotosa to jeden z najlepszych olejów.

Napisano

Sypne garscia faktow:

- silnik w moim wozie po kupnie zalany Mobilem 10W40 (przebieg 176 kkm), nic nie stukalo, klekotalo...

-nastepne 2 wymiany oleju GM 10W40, nic nie stukalo, klekotalo...

- dotyczy silnika X20XEV, zalany Castrolem Magnatec 5W40 bral olej w ilosciach niewielkich, po zalaniu Valvoline Max Life 5W40 przestal spozywac olej...(ten egzemplarz silnika znam bardzo dobrze)..

-otwieralismy niejeden silnik pracujacy na Lotosie i byl bardzo czysty...

- konczylem kierunek dotyczacy technologii olejow i paliw, od najlepszych fachowcow w tej branzy w Polsce, nie zwiazanych z producentami materialow eksploatacyjnych do silnikow spalinowych slyszalem jedno: Lotos to dobry olej, i wlasnie tutaj popieram wypowiedz kolegi Orochomaru.

Nie nalezy kierowac sie tylko i wylacznie opiniami obiegowymi, a faktami czysto technicznymi. Naprawde bardzo wielu uzytkownikow stosuje Lotosa i sa zadowoleni.

Inna sprawa: kazdy jeden egzemplarz silnika inaczej reaguje na zmiany srodka smarnego. To zalezy od wielu zlozonych parametrow eksploatacyjnych.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.