Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

1,3 cdti czy 1,7 cdti

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam zamiar kupić astrę III w kombi. I tu sie waham pomiędzy 1,7 cdti (80 KM, 100 KM) i 1,3 cdti 90 KM. Głównie jeżdże po mieście, sporadycznie wyjazdy wakacyjne, ewentualnie 100 kilometrowe wyjazdy w weekend do rodziny. Zastanawiam się czy 1,3 nie ma za słabego silnika jak na swoje gabaryty, gdy pojadą tam 4 osoby z bagażami (chociaż to bywa bardzo rzadko)? Z góry dzięki za pomoc.

Napisano

wez 1.7 CDTI te 100km na taka bude to imho minimum no i konstrukcja ISUZU raczej dobre opinie

Napisano

Popieram kolegę mam cos jakby służbową 1.7 tyle ,że sześcio biegową.super jedzie ,no może troche ta jedynka jakby za krótka ,ale tam -fajna .No i z moją prywatną nie ma co porównywać wink.gif

Nie chcę nikogo urazic ale 1.3 to dla dziadzia

Napisano

Zdecydowanie polecam 1,7 CDTi, odpuśc sobie fiatowski, silnie wysilony, a w zasadzie przesilony silnik...

Pozdrawiam

Napisano

Fiat ma bardzo dobre nowe silniki, oprócz 1.3 niestety.

Napisano

1.3 w Oplu. W innych markach jakoś daje radę.

Napisano

> Fiat ma bardzo dobre nowe silniki, oprócz 1.3 niestety.

Główną wadą 1.3 jest zrywający się łańcuszek rozrządu, poza tym to fajny motorek.

Napisano

ten 1,7 cdti jest genialn daje niezły fun,

1,3 w wersji 90 konnej ma dużą turbodziurę podczas ruszania, jest skurczybyk mułowaty, a do miasta trzeba czegoś zrywnego.

Natomiast na trasę jest bardzo dobry głównie za sprawą 6 -go biegu jaki astra III z tym silnikiem posiada.

Kilka miesięcy jeździłem trójeczką z 1,3 cdti głownie dalekie trasy i tu był jak najbardziej o.k.

aha jeszcze jedno śmigałem 2 lata 1,7 cdti 80 km białą dwójeczką było zajefajnie, ale jazda w trasie trójeczką sześciobiegową w 1,3 cdti 90 km jak dla mnie dużo lepsza szczególnie jak przechodzisz 150/h

Napisano

> Nie chcę nikogo urazic ale 1.3 to dla dziadzia

nie jest demonem przyspieszenia ale jak go rozbujasz to zapier.. aż miluśno, a jak cichutko w środku, niskie spalanie, 6 biegów - grzech narzekać cool.gif

Napisano

Też nie koniecznie. wink.gif Generalnie 1.3 uważa się za mało żywotny. Najlepiej 1.7 100KM.

Napisano

> Najlepiej 1.7 100KM.

Silniczek montowany w astrze jest ok.gif , bez problemu można z niego wyciągnąć ok 130KM smile.gif

Ten sam motor jest w combo i corsie ale na innym osprzęcie i tu można zapomnieć o grzebaniu frown.gif

Napisano

Na niemieckich i angielskich forach co raz częściej pojawiają się wypowiedzi osób zadowolonych po modyfikacjach boxem, na razie to chyba jedyne rozwiązanie przy osprzęcie Denso.

Napisano

> Na niemieckich i angielskich forach co raz częściej pojawiają się

> wypowiedzi osób zadowolonych po modyfikacjach boxem, na razie to

> chyba jedyne rozwiązanie przy osprzęcie Denso.

Ładnie leci po kabelku przez obd2 , Masters Tuning cool.gif

Napisano

> Witam. Mam zamiar kupić astrę III w kombi. I tu sie waham pomiędzy

> 1,7 cdti (80 KM, 100 KM) i 1,3 cdti 90 KM.

Ja z uporem maniaka twierdzę że najlepszym kompromisem między dynamiką a niezawodnością jest motor 1.7 80 KM chipowany na 100KM. Dlaczego? Bo to sprawdzona konstrukcja Isuzu mająca turbinę o stałej geometrii - odpada zapiekanie łopatek - i nie mająca dwumasowego koła zamachowego. Inne cząsci są takie jak w wersji 100KM więc chip nie skraca w żaden sposób żywotności silnika.

1.3 odpada na starcie bo jest poprostu za słaby i ma problemy z łańcuchem rozrządu.

Ale prawdziwego banana daje dopiero 1.9 smile.gif

Napisano

> nie jest demonem przyspieszenia ale jak go rozbujasz to zapier.. aż

> miluśno, a jak cichutko w środku, niskie spalanie, 6 biegów -

> grzech narzekać

1.7 też są z 6-cio biegową skrzynką ,wiem bo mam taki w robocie waytogo.gifi to dopiero fajnie jedzie

Napisano

a czy silnik DTI 75kony isuzu też da się zchipować? Jak to od strony wytrzymałości mechanicznej wygląda?

Napisano

> a czy silnik DTI 75kony isuzu też da się zchipować? Jak to od strony

> wytrzymałości mechanicznej wygląda?

Da się, na 95-100KM, w zależności od stanu silnika.

Zalety to tak samo jak w przypadku 1.7cdti 80KM - brak dwumasy i zmiennej geometrii, oprócz tego mniejsza niż w cdti wrażliwość na jakość paliwa.

Minusem jest nieco głośniejsza praca DTI.

Napisano

Zgadzam sie z moimi przedmówcami. Posiadam Asterke z silnikiem 1.7 CDTI. ten silnik sprawuje się rewelacyjnie w tym aucie. Jego główna zaletą jest to, ze mało pali jak na swoja pojemność i moc.

Napisano

Da się. na *FAQ*jest adres z tel . do pana Wojdyny ,chyba Warszawa Zwirki Wigóry 2 jak dobrze pamiętam .

Facet wie naprawdę o co biega ,

Rozmawiałem z nim i powiedział ,ze :

w tym motorku -(ja mam taki stąd moje zainteresowanie )da radę bez ryzyka zrobić ok 100-105 koni i moment w niutkach do ok 230

Najpierw hamownia dwa razy dla sprawdzenia silnika i jego kondycji ,potem program ,nie gotowiec jak większość robi tylko dobrany na podstawie danych z hamowni -chyba ,nie znam się jak coś to nie bijcie .Po zrobieniu wsadu znowu hamownia ,dostrojenie czy jakoś tak, sprawdzenie wyników ,

Cała operacja trwa prawie cały dzień a nie jak co u niektórych tunetów 2 godziny .tak powiedział pan Wojdyna .No i wszystko gra .

Ach na koniec trzeba coś ok .1700 pln-ów mu dać smile.gifi to jest powód dla którego jeszcze tego na razie nie zrobiłem ,ale zrobię .

Najbardziej zaskoczył mnie ten pan tym ,że opowiedział mi ,co zrobił z takim autem jak moje ,tylko jest pod stałą ich opieką ,przeglądy itp cały czas u nich .

No i trza umieć korzystać z takiego silnika ,bo uciecha może być krótka ale wykręcił na życzenie klienta aż:

130 KM i 305 Nm

tak tak aż dwa razy pytałem ,tylko trzeba umieć dbać icon_eek.gif

Napisano

Masters robi chip za 1500 zł, nie ma co przepłacać.

A 1.7 CDTI na Denso nikt nie robi, nie pisać głupot.

Jeśli jest ktoś, kto na prawdę to robi, a nie tylko obiecuje na stronie to 51cent daje flaszkę swiety.gif

Napisano

1.7 cdti na DENSO nie chciał sie podjąć nawet sam p.Chojnacki .... frown.gif

Napisano

1.9, a co powiesz o 1.6T? zlosnik.gif

Napisano

> 1.9, a co powiesz o 1.6T?

Nie wiem , nie jeździłem ale to chyba na ropie gorzej działa wink.gif

Napisano

Nie jest - jest to silnik który nie za długo żyje, a do tego dźwięki jakie wydaje to szok.

Napisano
  • Autor

Dziękuję wszystkim za rady. Jadąc po autko po waszych radach odrzuciłem jednak zakup 1,3. Tyle rozmyślań i niepotrzebnie bo trafił się jednak 1,9 120 konny. Jeszcze raz dzięki.

Napisano

> trafił się jednak 1,9 120 konny. Jeszcze raz dzięki.

więcej spali

ale do vectry pasuje idealnie

Napisano
  • Autor

> więcej spali

> ale do vectry pasuje idealnie

astrunia panie kolego cool.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.