Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana akumulatora > ASR/ESP failur

Featured Replies

Napisano

Jakieś dwa tygodnie temu zachciało mi się wymienić akumulator. Od tego momentu permanentnie kilka razy dziennie zapala mi się kontrolka ASR/ESP i zapodaje komunikat o problemie. Poprawiałem wszelkie styki elektryczne przy aku i bezpiecznikach ale nic nie pomaga. Podłączany komputer czasami nie znajduje błądu, a czasami znajduje błąd nieznany ( chyba C1161 ). Miał ktoś podobną przypadłość? Ponieważ stało się to dokładnie po zmianie aku dopatruje się przyczyny raczej w tych okolicach.

Napisano

A masz pewność, że nowy aku jest ok? Może się trafiła jakaś badziewna sztuka.

Napisano
  • Autor

Sprawdzałem. Napięcie ładowania na wolnych obrotach lekko ponad 14V. Napięcie samego aku 12,5-13V. Wszystko wygląda dobrze.

Napisano
  • Autor

P.S.

Co ciekawe- jak pokonuję pewną trasę to bardzo często kontrolka zapala mi się w tych samych okolicach ( długa prosta,.. żadnych zakrętów ). Tak jakby system po przejechaniu ok. 2 km. stwierdzał problem i wywalał kontrolkę.

Napisano

To przypilnuj licznika - dystansu i czasu od uruchomienia silnika.

Napisano

> Sprawdzałem. Napięcie ładowania na wolnych obrotach lekko ponad 14V.

> Napięcie samego aku 12,5-13V. Wszystko wygląda dobrze.

Wiem, że to zabrzmi dziwnie, ale ja bym zagadał z jakimś znajomym i się wymienił akumulatorami np na dzień dla testu. Już nie raz się naciąłem, że parametry czegoś są idealne, a po zmianie na inny model problemy ustępują. W sumie to chyba najłatwiejsze co teraz można zrobić. Bo co jeszcze Ci zostało? Czujniki kąta skrętu?

Napisano
  • Autor

Mam swój stary,.. w sumie działa. Jeszcze raz "przemacałem" wszystkkie przewody i złączki przy aku i bezpiecznikach + tu i ówdzie psiknąłem KONTAKTEM w sprayu. Jak to nie pomoże to może rzeczywiście ponownie zamontuje stary akumulator. Swoją drogą wkurzają mnie takie upierdliwe usterki, które są, a jednak nie można ich zlokalizować, a na dodatek umożliwiają jazdę smile.gif

Nie wiem dlaczego, ale przypomniał mi się pewien tekst wywieszony w jednym z serwisów:

WIEDZA TEORETYCZNA - to taki przypadek kiedy wszystko wiemy ale nic nie działa.

WIEDZA PRAKTYCZNA - to taki przypadek kiedy wszystko działa ale nikt nie wie dlaczego.

W naszym serwisie łaczymy TEORIĘ Z PRAKTYKĄ - czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego? smile.gif

Napisano

> W naszym serwisie łaczymy TEORIĘ Z PRAKTYKĄ - czyli nic nie działa i

> nikt nie wie dlaczego?

Nie raz się przekonałem, że w Stilo mniej więcej tak jest smile.gif Aczkolwiek zdaję sobie sprawę, że w innych autach pewnie jest podobnie.

Napisano

Witam!

Ja sie tym nie przejmuje, od czasu do czasu wyskoczy blad, wystarczy wylaczyc i wlaczyc silnik...

A to napewno wina aku.

Napisano
  • Autor

> Witam!

> Ja sie tym nie przejmuje, od czasu do czasu wyskoczy blad,

Ale jeśli 10 razy dziennie ruszam gdzieś autem i 9 razy po 2 km. mam błąd ASR/ESP to jest lekko wkurzające. Zwłaszcza jak jade gdzieś dalej,.. w końcu po to jest żeby działało

Napisano

> dalej,.. w końcu po to jest żeby działało

Jakiej firmy i o jakich parametrach kupiłęś akumulator...

Napisano
  • Autor

> Jakiej firmy i o jakich parametrach kupiłęś akumulator...

Troche się wstydzę napisać,.. bo tu ostatnio takie zażarte dyskusje były o wyższości jednych akumulatorów nad innymi... A ja podszedłem dosyć luzacko ( ale nie nonszalancko smile.gif ) i w hurtowni z którą współpracuje poprosiłem akumulator "tani i dobry". Sprzedawca polecił mi tajemniczą markę "4MAX" 680A 74Ah.

Napisano

> Sprzedawca polecił mi tajemniczą markę "4MAX" 680A 74Ah.

Znaczy chińczyk z naklejką polskiej hurtowni części.

Pozdrawiam BAS

Napisano

"4MAX" 680A 74Ah.

Ja mam przykre doświadczenia z łącznikami stabilizatora tej firmy frown.gif

Napisano
  • Autor

4MAX to zdaje się marka utworzona przez dystrybutora części INTER CARS. Nie posądzałbym ich o dystrybuowanie badziewia,... ale kto wie. Gwarancja na aku jest,.. mysle, że do konca moich dni z tym autem wystarczy. Jednak w przypadku mojego problemu nie podejrzewam aku,.. ale jak nic nie pomoże to tę opcję też sprawdzę.

Napisano

Uzupełnij elektrolit wodą demineralizowaną w starym akumulatorze, podłącz pod prostownik na 72h i wtedy podmień akumulatory, jeśli problem zniknie to nowy akumulator nie trzyma parametrów pod obciążeniem.

Pozdrawiam BAS

Napisano

Mam cos podobnego ale mi sie moze z 3 raz takie cos włączyło ale przy zapalaniu auta tylko ABS I ASR i nie wiem o co chodzi!

Napisano
  • Autor

> Mam cos podobnego ale mi sie moze z 3 raz takie cos włączyło ale przy

> zapalaniu auta tylko ABS I ASR i nie wiem o co chodzi!

Chyba dołączamy do FAILUR CLUBu,.. a taki byłem dumny ! wink.gif

Napisano

> Sprzedawca polecił mi tajemniczą markę "4MAX" 680A 74Ah.

Nie znam tej marki więc nie wiem .... czy to ok.gifno.gif

Ale zrobił bym tak:

Podłącz miernik pod akumulator. ( najlepiej wskazówkowy woltomierz ) i sprawdź do jakiego poziomu spada napięcie podczas rozruchu - przytrzymaj rozrusznik z 2 - 3 sekundy i zobacz czy przypadkiem nie masz 8 V sick.gif

Ostatnio byłem chory i auto stało ponad 7 dni .... przyszedłem po tygodniu i owszem bez problemu zapalił ale te komunikaty wyskoczyły o błędzie ABS/...... zresztą tego sie spodziewałem ..... wink.gif no dobra spodziewałem się, że nie zapali więc poszedłem z prostownikiem.... ale nie podłączyłem go.... nigdy przedtem i potem ich nie widziałem więc jest to wina "rozładowanego" akumulatora.... nie pamientam ale w instrukcji lub w eperku jest informacja przy jakim napięciu kaseta BOSCHA ABS/ ESP przestaje działać.... 10,5 V o ile pamientam confused.gif

Może te parametry są wyssane z palca.... można również sprawdzić pojemność - łądujesz aku na maxa ... podłączysz żarówkę 55 Wat i zobacz jak długo będzie utrzymywał 12 V - 10V - przy tej pojemności żarówka powinna sie świecić z około 15 Godzin wink.gif

Napisano

> Nie znam tej marki więc nie wiem .... czy to

> Ale zrobił bym tak:

> Podłącz miernik pod akumulator. ( najlepiej wskazówkowy woltomierz )

> i sprawdź do jakiego poziomu spada napięcie podczas rozruchu -

Albo podjechac do dobrego sklepu/warsztatu i sprawdzic akku pod obciązeniem. Koszt niewielki (z 10pln max) a wszystko sie wie, co w trawie piszczy.

o np takim

http://www.sklepcentra.pl/sklep/reczny-tester-akumulatorow-rozruchowych-a600-p-386.html

DSC06338.JPG

Napisano
  • Autor

Żeście się wszyscy czepili tego akumulatora! smile.gif Wiadomo, że najbardziej aku dostaje w d.. przy rozruchu. Ale kręci bardzo dobrze, żednej choinki i nawet CITY się nie wyłącza ( to pierwszy objaw słabego aku- wyłącza się CITY przy rozruchu ). Dziś przejechałem 400 km.,.. do Ciechocinka i z powrotem smile.gif. Stawałem w sumie z 8 razy,.. failur pojawił się ze 4 razy,.. w przeróżnych momentach. W drodze powrotnej jakiś miły kierowca zagadał do mnie na światłach, że palą mi się cały czas STOPy. Akurat co minąłem ASO we Włocławku więc zawróciłem. Panowie naprawili ( poprawili ) mi włącznik przy pedale GRATIS ! Więc jak widać nie zawsze w ASO łupią! smile.gif Pozdrawiam ASO. Przy okazji zagadałem o możliwą przyczynę mojego failura. Ponoć pod samym aku jest jeszcze troche "ruchomej" elektryki. Będe musiał tam zajrzeć,.. może cóś nie styka.

Napisano

> choinki i nawet CITY się nie wyłącza ( to pierwszy objaw słabego

> aku- wyłącza się CITY przy rozruchu ).

Nie wiem... mi wyskakujue tylko ABS/ESP przy rozłądownaym aku...

> łupią! Pozdrawiam ASO.

Samarytanie hehe.gif

>Przy okazji zagadałem o możliwą

> przyczynę mojego failura. Ponoć pod samym aku jest jeszcze

> troche "ruchomej" elektryki. Będe musiał tam zajrzeć,.. może cóś

> nie styka.

Hmmm confused.gif nad i obok to bym zrozumiał ale pod confused.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

Problem rozwiązany! Przyczyną okazały się być,... opony! W niedziele załozyłem zimówki i od tego momentu ani jednego failura! zlosnik2.gifhahaha.gif

Napisano

> Problem rozwiązany! Przyczyną okazały się być,... opony! W niedziele

> załozyłem zimówki i od tego momentu ani jednego failura!

yikes.gifyikes.gif ale co miałeś 3 17-stki i jedną 15 stkę hehe.gifhehe.gif

Napisano

raczej nie opony ale zasyfione czujniki ABS'u, nawet maleńki paproch jest w stanie zmienić strumień magnetyczny z pierścienia na drodze do czujników, a i na samym perścieniu magnetycznym zbiera się tyle zanieczyzczeń że strach. pewnie przy odkęcaniu lub dokręcaniu kół "zdmuchnęło" przyczynę.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.